Свържете се с нас

Капиталови пазари

Акциите на Netflix се сринаха с 14%

Публикувана

на

Money_packs

Причината е по-слаби финансови резултати.

Акциите на Netflix се сринаха с малко над 14%, след като компанията обяви малко по-слаби резултати от очакваното.

Тя предупреди, че и през третото тримесечие може да има подобно разминаване, съобщава BusinessInsider.

Все още сме в правилна посока за силен ръст тази година. Може би той ще дойде по малко по-различен начин от този, който очаквахме„, коментира главният финансов директор на Netflix Дейвид Уелс.

Компанията е достигнала 3.91 млрд. долара приходи при очаквани 3.94 млрд. долара от анализаторите. За второто тримесечие на миналата година Netflix е генерирала 2.79 млрд. долара.

Основното разминаване е при новите абонати. Реално те са 5.1 млн., при очаквани от анализаторите 6.3 млн. Те са и малко по-малко спрямо миналата година, когато за същия период бяха 5.2 млн.

Netflix занижи прогнозите и за третото тримесечие. Анализаторите очакваха 4.13 млрд. долара, а компанията обяви, че очаква 3.99 млрд. долара.

Разминаване има и в очакванията за нови абонати – 5 млн. нови абонати – според Netflix и 5.93 млн.  – според анализаторите.

Инвестиции

Караниколов връчи три сертификата за инвестиции на стойност над 36 млн. лв.

Публикувана

на

През 2018 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са сертифицирани 23 проекта на обща стойност 800 млн.лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който връчи три сертификата за инвестиция по ЗНИ на „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД, Аксидиа АД и Турбо Гарант ЕООД. Инвестициите по проектите възлизат на над 36 млн.лв. и се очаква да създадат близо 400 работни места.

Сертификат за приоритетен инвестиционен проект получи „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД, за „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации”. Инвестицията е изцяло за придобиване на нови дълготрайни материални активи на стойност 31 619 130 лв. С проекта се предвижда разкриването на нови 250 работни места.

Вторият проект, който получи сертификат клас „А“ е на „Турбо Гарант“ ЕООД. Инвестиционният проект включва изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори. Размерът на инвестицията възлиза на 4 005 000 лв.

Третият проект, на който беше връчен сертификати за инвестиция клас „А“ е на „Аксидиа“ АД. Той включва разработка на уеб базирани, мобилни и настолни софтуерни приложения. Като част от този проект се включва и разработването на собствен продукт, който компанията ще предлага на пазара. Размерът на инвестицията възлиза на 720 000 лв. и ще се финансира със собствени средства. С проекта се предвижда разкриването на нови 120 работни места.

По рано през деня бяха подписани и договори за прилагане на насърчителна мярка по ЗНИ за изграждане на пътна инфраструктура във връзка със сертифицираните проекти на Ролпласт Груп АД и Интерлинк Груп АД, с размер на инвестициите съответно 10.8 млн. лв. и 6.7 млн. лв. Средства на обща стойност 813 488 лв. се предоставят на Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждане на кръгово кръстовище на бул. „Ломско шосе“ в гр. Костинброд и на общински път в индустриалната зона на община Марица, където се изпълняват проектите на двете дружества.

Прочети още

Инвестиции

Китайци ще обучават български компании за програмата “Един пояс, един път“

Публикувана

на

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ може да предостави експертна помощ на български компании за кандидатстване за финансиране или възползване от възможностите на инициативата „Един пояс, един път“. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с Жан-Гий Карие, Изпълнителен председател камарата и ръководената от него делегация. В срещата участие взе и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

„Един пояс, един път” (Belt and Road Initiative) е икономическо-стратегически проект, чиято цел е свързване на Китай с пазарите в Азия, Африка и Близкия изток, и Европа. В края на 2014 г. Китай обяви създаването на фонд „Път на коприната“, в който участва с 40 млрд. щ.д. Ние можем да насочим и подпомогнем компаниите, които имат интерес и потенциал да работят в рамките на инициативата, посочи Жан-Гий Карие. По думите му те са на посещение за проучване на потенциални български компании, а на място активно си партнират с Българската търговско-промишлена палата, които са и техен член.

„Изминалата година бе много важна за връзките между България и Китай, като страната ни домакинства редица важни събития както за двустранните ни отношения така и в рамките на многостранното партньорство“, посочи Александър Манолев. Той акцентира, че редица български компании имат интерес и възможност да реализират експорт за азиатската страна в хранително-вкусовата промишленост, производството на вино, козметика и др. Акцент в изказването на икономическият заместник-министър бе и инвестиционния интерес от Китай към нашата страна като подчерта, че особено атрактивни са автомобилния сектор, информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и др.

Международната търговска камара може да помогне и за излизането на български компании на фондовата борса в Хонконг, стана ясно по време на срещата. Страните се договориха да продължат партньорство и да набележат заедно конкретни сфери и проекти, по които да си партнират.

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ (SRCIC) е основно съставена от национални търговски камари на страните от инициативата. Това е  първата транснационална бизнес конфедерация. В момента SRCIC има 129 членове от 77 държави, включително държавни и регионални търговски камари и милиони свързани предприятия. SRCIC служи като мост, свързващ предприятията и правителствата, като осигурява кооперативна платформа между бизнес асоциациите и членовете ѝ. От създаването си през декември 2015 г. SRCIC е била домакин на редица конференции, международни посещения и презентации, в рамките на инициативата.

Прочети още

Инвестиции

29% от българските продуктови компании създават световни иновации

Публикувана

на

Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на годишното национално проучване InnovationShip 2018. Проучването е проведено сред 213 микро, малки, средни и стартиращи компании с подкрепата на Министерството на икономиката, Българска банка за развитие и Национална компания „Индустриални зони“.

По време на представянето на проучването стана ясно, че най-бързо разрастващият се тип технологична специализация у нас е в областта на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии спрямо 2017 година. Българските компании специализират в изграждане на платформи (46%), анализи на големи масиви данни (25%), машинно обучение и изкуствен интелект (23%) и облачните изчисления (19%), показват още данните на InnovationShip 2018. Тези области на специализация са и в основата на фундаменталните технологии за зараждащ се финтек клъстър. Общо 59% от компаниите продават своите продукти и услуги извън страната, а повече от една трета получават основните си приходи от международните пазари.

Данните от InnovationShip 2018 затвърждават и позицията на България като хъб за иновации не само в Европа, но и на световно ново – общо 29% от анкетираните продуктови компании предлагат глобални иновации. От друга страна България е водеща страна в Европейския съюз по брой жени в технологичния сектор 22% от анкетираните стартъп компаниите имат съоснователи жени.

Прочети още

Инвестиции

Голяма индийска компания ще инвестира 5 млн. долара в България

Публикувана

на

Един от най-големите индустриални конгломерати в Индия Umesh Modi Group ще инвестира 5 млн. долара, за изграждане на своя база в България. Целта на компанията е да развие бизнеса си отвъд океана и отвори пътя си към европейския пазар. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с президента на индийската компания. България е избрана след внимателно проучване на страните от региона и инвестиционния климат в тях. Интересите на групата се разпростират в различни бизнес начинания като фармацевтика, захарни индустрии, желязо и стомана, козметика и др.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа от Министерството на икономиката за Вашата инвестиция“, подчерта Лилия Иванова. Тя представи насърчителните мерки, които страната ни може да предложи на инвеститори от такъв клас. „В страната ни има много добри условия за инвестиции, което се оценява много високо от чуждестранния бизнес“, посочи още икономическият заместник-министър.

„България е страна с привлекателен инвестиционен климат, а ниските оперативни разходи са много атрактивни за нас“, заяви президентът на индийската компания по време на срещата.

С 30 клона, 18 производствени единици и над 10 500 квалифицирани специалисти, компанията, има изградени предприятия в Индия, Шри Ланка и Бангладеш. Групата има също и два центъра за научноизследователска и развойна дейност и сътрудничество с 15 мултинационални компании.

Годишният оборот на компанията е над 550 милиона щатски долара, като е добре представена чрез ефективна мрежа за маркетинг и дистрибуция в Индия, южноазиатските и африканските държави, страните от ОНД и други международни пазари.

Заместник- министър Иванова изтъкна още, че българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество спомага за развитието на отношенията между двете страни и икономическия растеж. „Стокообменът през първо полугодие на 2018 г. възлиза на 171,3 млн. щ.д. Износът за Индия възлиза на 62,7 млн. щ.д., а вносът е 108.6 млн. щ.“, подчерта Иванова.

Прочети още

Инвестиции

България участва в журито на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството

Публикувана

на

За първи път България участва в журито, което определя носителите на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството – най-престижните отличия за малки и средни предприятия в Европа. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев бе поканен да се включи в работата на конкурсния съвет, който определи финалистите и бе официален гост на церемонията по награждаването. Той връчи и една от шестте награди на пищна церемония в австрийския град Грац пред над 500 гости – предприемачи, политици, учени от цяла Европа.

„През последните години в България са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия“, каза зам.-министър Манолев по време на церемонията и допълни, че страната ни постига все по-големи успехи когато говорим за малки и средни предприятия. „Голяма част от тях се дължат на целенасоченото европейско финансиране за тяхното развитие, но не по-малко се основават на здравите връзки с партньори от други държави и опитът, който обменят помежду си“, подчерта Александър Манолев.

„За нас – журито бе много трудно да определим победителя в тази категория, защото участниците имаха много интересни и добри предложения“, каза още икономическият заместник-министър. Според него устойчивият ръст на икономиката като цяло и на отделните предприятия в ЕС трябва да се основава на партньорството и обмяната на опит

Зам.-министър Манолев , като член на журито и посланик на малките и средни предприятия в България, връчи наградата в категория „Подкрепа на интернационализирането на бизнеса“. За победител в нея бе определен кандидатът от Финландия с проект в подкрепа за растежа на малки и средни предприятия. Сред тримата финалисти имаше и български участник – „Подкрепа за дигитализация на малките и средни предприятия в България и Европа“ на Обединени бизнес клубове.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се организират от Европейската комисия и се връчват в рамките на Асамблеята на малките и средни предприятия. Това е най-важното събитие в рамките на ЕС по темата, като в неговите заседания се обсъжда бъдещето развитие на политика, адаптирана към потребностите на малките и средните предприятия, както и на мерките за подпомагането им. Отличията се присъждат за най-добрите инициативи, които подкрепят предприемачите и оформят бъдещето на малките и средни предприятия в Европа.

В журито участват представители на Европейската комисия и Комитета на регионите, на водещи професори и учени в областта на предприемачеството и др. Отличия бяха връчени в 6 категории: „Насърчаване на предприемаческия дух“; „Инвестиране в придобиването на предприемачески умения“ „Подобряване на бизнес средата“; „Подкрепа на интернационализирането на бизнеса“; „Подпомагане на развитието на „зелените“ пазари и ефикасната експлоатация на ресурсите“ „Награда за отговорно и интегриращо предприемачество“. Заедно с тях Европейското жури присъди и Голямата награда на журито, която е оценена като най-творческа и вдъхновяваща инициатива, насърчаваща предприемачеството.

Прочети още

Инвестиции

Германска компания разкрива 700 работни места в Северна България

Публикувана

на

Германска компания ще разкрие 700 нови работни места в района на Русе. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията „BADER GmbH & Co. KG“, която се проведе в Службата ни по търговско-икономически въпроси в Берлин.

Те са в топ 3 в света на компаниите за автомобилен интериор, а клиенти са им водещи автомобилни производители като BMW, Mercedes, Audi и др. Компанията планира да обособи фабрика у нас за луксозно покритие на автомобилни седалки и щамповане на елементи, като целта им е да стартират производство през втората половина на 2019 г. При пълна заетост предприятието ще осигури между 700 и 800 работни места в региона.

„Можете да разчитате на пълна административна подкрепа, ако изберете нашата страна, както и да се възползвате от редица на насърчителни мерки за стратегически инвеститор“, каза зам.-министър Александър Манолев. Той акцентира, че автомобилостроенето е сред най-бързо развиващите се сектори на българската икономика. „В него работят над 50 хил. души, като съществува сериозен потенциал за разширяване на мощностите и разкриване на нови работни места“, допълни икономическият заместник-министър.

По думите му, сред високотехнологичните производства, това е браншът, който привлича най-много чуждестранни инвестиции. В последните години се забелязва тенденция за разширяване на съществуващи и установяване на нови производства в сектора, които произвеждат за водещи автомобилни марки. Успешни проекти са реализирани от инвеститори от Германия, Франция, Белгия, Япония, Великобритания и много други, стана ясно по време на срещата.

Зам.-министър Манолев се ангажира да им съдейства с цялата нужна административна подкрепа и отправи покана следващата среща с мениджмънта на компанията да се състои в България.

„BADER“ са един от най-старите и авторитетни производители на автомобилен интериор в света. Те имат повече от 11 300 служители и производства на пет континента.

Прочети още
Реклама

Най-четени