Свържете се с нас

Капиталови пазари

Акциите на Netflix се сринаха с 14%

Публикувана

на

Money_packs

Причината е по-слаби финансови резултати.

Акциите на Netflix се сринаха с малко над 14%, след като компанията обяви малко по-слаби резултати от очакваното.

Тя предупреди, че и през третото тримесечие може да има подобно разминаване, съобщава BusinessInsider.

Все още сме в правилна посока за силен ръст тази година. Може би той ще дойде по малко по-различен начин от този, който очаквахме„, коментира главният финансов директор на Netflix Дейвид Уелс.

Компанията е достигнала 3.91 млрд. долара приходи при очаквани 3.94 млрд. долара от анализаторите. За второто тримесечие на миналата година Netflix е генерирала 2.79 млрд. долара.

Основното разминаване е при новите абонати. Реално те са 5.1 млн., при очаквани от анализаторите 6.3 млн. Те са и малко по-малко спрямо миналата година, когато за същия период бяха 5.2 млн.

Netflix занижи прогнозите и за третото тримесечие. Анализаторите очакваха 4.13 млрд. долара, а компанията обяви, че очаква 3.99 млрд. долара.

Разминаване има и в очакванията за нови абонати – 5 млн. нови абонати – според Netflix и 5.93 млн.  – според анализаторите.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Капиталови пазари

Албайрак: „Турция ще излезе от кризата силна“

Публикувана

на

Berat Albayrak

Турският министър изключи и плана на МВФ в своето обръщение към чуждестранните инвеститори.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак обеща на 16 август, че страната ще излезе „по-силна“ от валутната криза, предизвикана от дипломатическото сдърпване със САЩ и изключи спасяване от МВФ, съобщава hurriyetdailynews.com.

Турция ще излезе по-силна от тези (валутни) колебания„, каза Албайрак, цитиран от държавната телевизия ТРТ, по време на конферентния разговор с хиляди чуждестранни инвеститори.

Няма план на МВФ, насочихме се към привличането на преки инвестиции„, каза още той.

По време на конферентния разговор Албайрак каза, че Турция сега се занимава с пазарната аномалия и има здрав и силен банков сектор.

Анкара няма да направи компромис и по отношение на фискалната дисциплина и намаляването на инфлацията е основен приоритет, каза Албайрак, добавяйки, че Турция не е страна с висока степен на ливъридж, а дългът ѝ възлиза на 137% от БВП през първото тримесечие на 2018 г.

Всички министерства имат мандат за амбициозни спестявания, отбеляза той, а инвестиционните портфейли ще бъдат преразгледани.

„Турция никога не е прилагала непазарни мерки, а контролът върху капитала никога няма да бъде в дневния ред“, каза още турският министър.

Анкара ще осигури по-нататъшно фискално затягане, като акцентът ще бъде върху увеличаването на първичния излишък на Турция, според Албайрак, тъй като структурните реформи и гъвкавостта на пазара на труда също са приоритет.

Албайрак заяви също така, че Анкара очаква първичен излишък от 6 милиарда лири (1,04 милиарда долара) за края на тази година.

Ще преминем през този период на санкции от САЩ с други партньори, включително Германия и Китай„, каза той, като се позовава на санкциите на Вашингтон, насочени към Турция заради  продължаващия арест на пастор Андрю Брънсън, който допълнително подложи турската лира на напрежение.

Турция не очаква и никакви глоби срещу държавната Halkbank, заключи Албайрак, позовавайки се на случая с бивш изпълнителен директор на банката, който през януари беше осъден от американски съд за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Лирата, която все още е в спад с 34% спрямо долара тази година, се затвърди до 5.77 към 11.00 централно европейско време.

 

Прочети още

Капиталови пазари

На 16 август министърът на финансите на Турция ще направи обръщение

Публикувана

на

Berat Albayrak
Берат Албайрак. Снимка: http://pio.mfa.gov.ct.tr

То трябва да успокои чуждестранните инвеститори и предхожда публикуването на средносрочната програма на Турция.

Турският министър на финансите Берат Албайрак ще се обърне към чуждестранните инвеститори на 16 август в телеконференция, организирана в сътрудничество със Citibank, Deutsche Bank, DOME Group и HSBC, съобщава hurriyetdailynews.com.

Очаква се около 1000 чуждестранни инвеститори, най-вече от САЩ, Европа и Близкия изток, да се присъединят към срещата, която ще се проведе в 16 часа истанбулско време.

Домакин на този призив към световните инвеститори, който ще се проведе преди публикуването на средносрочната програма на Турция, ще бъде Дейвид Любин – главен икономист за нововъзникващите пазари на Citi Research, се казва в изявление на организаторите.

Берат Албайрак е едва на 40 години, но вече е бил главен изпълнителен директор на Çalık Holding; бивш депутат; бивш министър на енергетиката и природните ресурси; и от юли тази година е назначен за министър на финансите на Турция.

Той е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган и има докторска степен по финанси от Истанбулския университет.

 

Прочети още

Капиталови пазари

Действията на турската централна банка не успяват да спрат спада на лирата

Публикувана

на

Turkish Lira

Еврото също пада заради опасенията на инвеститорите, че катастрофата може да зарази европейските пазари.

Турската лира беше подложена на силен натиск в понеделник, след като дори намесата на централната банка на страната и предизвикателните думи на президента Реджеп Тайип Ердоган не успяха да потушат страховете на инвеститорите, че финансовата криза на страната може да се разпространи на европейските пазари, съобщава The Guardian.

Лирата леко се стабилизира след рекордно ниско ниво, след като централната банка обеща да предостави ликвидност на турските банки, като намали задължителните им финансови резерви в лири и валута.

Еврото също беше засегнато от едногодишно дъно спрямо долара, което отразява страховете от зараза за европейския банков сектор.

Въпреки това възстановяването на лирата в следобедната търговия остана слабо – 6.9 лири за долар, след като президент Ердоган последва коментарите на централната банка с твърдението, че САЩ се опитват да намушкат Турция в гърба.

Позовавайки се на турските посланици в Анкара, той каза, че страната му е под икономическа „обсада“, но ще преодолее „атаката“ върху икономиката си.

Той настоя, че икономиката на Турция остава силна и каза, че лирата скоро ще се върне „на най-разумно ниво“.

Турските власти започнаха и разследване на стотици профили в социалните медии за предполагаеми съобщения, с които според тях, те подпомагат спада на лирата.

Централната банка на Турция обеща да предостави „цялата ликвидност, от която се нуждаят банките“ и добави: „Ще следим отблизо пазарите и ценовите формирования и ще вземем всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметнем за необходимо„.

Прочети още

Инвестиции

15 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите са връчени през 2018 г.

Публикувана

на

От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата (тринадесет за клас А, един за клас Б и един за приоритетен инвестиционен проект). Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1316 нови работни места. Шест от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

Това стана ясно днес, когато министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „Интерлинк Груп“ АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Технолинк Парк“ в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона. Стойността на инвестицията е 6 670 000 лв. и се предвижда назначаването на 10 нови служители.

Инвестиционният проект обхваща дейности, свързани с довършителни работи по изграденото едноетажно складово хале и изграждане на още три еднотипни логистични сгради с общо осем складови помещения с 24 рампи, тир паркинг за 18 тежкотоварни автомобила и сграда за охрана с пропускателен пункт.

Прочети още

Капиталови пазари

Турската лира възстанови част от загубите си след срива от вчера

Публикувана

на

Turkish money

Това стана заради доклад за предстояща среща между Турция и САЩ.

Турската валута се покачи на 7 август, след като достигна рекордните 5,42 пункта спрямо щатския долар на 6 август, като отбеляза най-голям спад от 5,5% за 10 години, съобщава електронното издание hurriyetdailynews.com.

Лирата се търгуваше срещу 5.26 лири за долар в началото на търговията, след като местни доклади посочиха, че ще има среща между турска делегация и американските им колеги, която ще се състои във Вашингтон след 2 дни.

Напрежението между съюзниците на НАТО ескалира, заради няколко неща: от различията в политиките им по отношение на сирийския конфликт, до арестувания американски пастор Андрю Брънсън и неудовлетвореното от Турция искане за екстрадирането на американския ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвинен в организиране на опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г.

Нещата обаче излязоха от контрол, когато на 3 август Вашингтон съобщи, че преразглежда безмитния достъп на Турция до пазара в САЩ, което сериозно може да засегне турския износ от 1,7 милиарда долара.

Обявяването на това решение отключи срива на турската на 6 август.

Турската централна банка веднага се намеси и разхлаби горната граница на задължителните резерви на банките, като увеличи ликвидността с 2,2 млрд. долара.

Това обаче нямаше чак такъв ефект за подкрепа на лирата, която се понижи и до рекордно ниско ниво спрямо еврото, удряйки 6.16 лири за едно евро.

В момента една лира се търгува за около 16 евроцента и за около 19 щатски цента.

Само през тази година турската валута е загубила около 27% от стойността си.

 

Прочети още

Дялово финансиране

Правителството се отчете с нови мерки за подобряване на инвестиционната среда

Публикувана

на

Министерски съвет

Правителството одобри отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите. Мерките са утвърдени с РМС №411 от 2016 г.

В рамките на отчетния период към 29 юни 2018 г. за изпълнени четири правни мерки. Изменен и допълнен е Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, отстранявайки пропуски в законовата уредба относно изработването, съгласуването, приемането и одобряването на генералните планове на пристанищата за обществен транспорт и подробните устройствени планове за яхтените, рибарските и пристанищата със специално предназначение, както и на специализираните пристанищни обекти и на брегоукрепителните хидротехнически съоръжения в акваторията на Черно море и в българския участък на река Дунав. Одобрени са и свързаните с това промени в Закона за устройство на територията. По този начин се облекчават инвеститорите при получаване на разрешителни за строителство на пристанища и специализирани пристанищни обекти.

Приети са изменения в Закона за туризма, с които „къща за гости“ се определя като „жилищна сграда“. С тази промяна се премахват затрудненията пред инвеститорите, които се пораждаха от неясния статут и не причисляването на къщите за гости към определена категория строежи.

С нормативни промени в Наредбата за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа (дуално обучение) и в Закона за развитие на академичния състав в Република България се адресират проблеми, свързани с липсата на специалисти в търсени от бизнеса области, както и с лошото качество на професионалното образование.

Изпълнени са и мерки, водещи до подобряване обслужването на юридическите и физическите лица от Национална агенция за приходите (НАП).

Прочети още

Най-четени