Connect with us

Финанси

Акциите поставиха нови рекорди през юни

Published

on

Според месечният пазарен коментар според Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

“Второто тримесечие на 2019 г. беше доста волатилно за финансовите пазари. През април борсовите индекси отчетоха растеж, през май сериозен спад, а през юни, точно обратното – много сериозен растеж. S&P500 се покачи с близо 7% за месеца, след като падна с около 6% през предходния и успя да достигне нов исторически рекорд.

Динамиката беше подобна и на европейските пазари – DAX в Германия се покачи с над 5%, а FTSE във Великобритания с 3.4%. Както виждате, най-забележителен е растежът на американския пазар. Според анализаторите той се дължи най-вече на привидния пробив в търговските преговори между САЩ и Китай. Напомняме обаче, че такива „пробиви“ имаше и преди, а след това тонът между двата икономически гиганта отново се влошаваше.

Интересното е, че същевременно със сериозния растеж в акциите, такъв бе отечетен и в цената на златото, която се покачи с над 6%. Държавния дълг също продължи да генерира някаква възвръщаемост – близо 1% за дългосрочните държавни американски ценни книжа и 0.21% за краткосрочните.

В този контекст, инвестицията на нашия Виртуален пенсионен фонд в „Перманентния портфейл“ очаквано се представи много добре и генерира печалба от 4.06% за месеца – най-високата досега. Средната възвръщаемост на Универсалните пенсионни фондове също се подобри и достигна 1.19% през юни – също най-високата стойност откакто сме стартирали Виртуалния пенсионен фонд през май 2018 г. досега.

Инвеститори и анализатори обаче хвърлят боязливи погледи на последните рекорди, които бяха достигнати от S&P500. Това се дължи на факта, че последните два случая когато индексът достигна нов рекорд, това бе почти непосредствено последвано от остра корекция. Някои се опасяват, че точно това може да се случи и сега в обозримо бъдеще през юли или август.

Инвеститорите като цяло в момента се подготват за рецесия. Актуално проучване за нагласите на мениджърите на инвестиционните фондове показва, че очакванията за рецесия в близко бъдеще са на най-високото си ниво от 4 години насам. В този контекст инвеститорите увеличиха покупките си на държавен дълг, което и доведе то интересната комбинация от изключително висок растеж и на капиталовите парарелно със слаб, но все пак приличен растеж в дълговите пазари през последните седмици.

Забелязва се и значително бягство на инвеститори от активно управлявани фондове, към такива с пасивно управление. Пазарният дял на активно управляваните фондове е много сериозно притиснат от разочароващи резултати и високи такси, докато същевременно все по-рядко успяват да се представят по-добре от пазарните индекси. Поради това, а и поради очакванията от рецесия все повече инвеститори прехвърлят своите капитали в пасивно управлявани фондове. Фондовете с пасивно управление гарантират възможно най-близката доходност до тази на самите индекси, които следят и това ги прави особено популярен избор в условия на все по-голяма икономическа несигурност и опасения от идваща рецесия.

Големият скок в цената на златото пък се дължи на рекорден за последните няколко години прилив на капитал към златни борсово-търгувани фондове. Според данни на World Gold Council, на глобално ниво капиталите в златните борсосо-търгувани фондове са се покачили с 5%. В някои фондове растежът дори е бил с двуцифрени темпове. Сега когато вече и двете големи централни банки на запад (ФЕД в САЩ и ЕЦБ в Европа) говорят за потенциално сваляне на лихвите е много вероятно цената на златото да продължи да расте. Едва ли ще расте със същите темпове, с които се покачи през юни, но най-вероятно ще продължи да расте в близките няколко месеца до есента.”

Целият месечен пазарен коментар, можете да прочетете тук.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Финанси

НСИ отчете дефлация за месец юни

Published

on

Индексът на потребителските цени за юни 2019 г. спрямо май 2019 г. е 99.4%, т.е. месечната инфлация е минус 0.6%. Инфлацията от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1.2%, а годишната инфлация за юни 2019 г. спрямо юни 2018 г. е 2.8%, показват данните на НСИ.

Средногодишната инфлация за периода юли 2018 – юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 – юни 2018 г. е 3.3%.

През юни 2019 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

• хранителни продукти и безалкохолни напитки – намаление с 1.8%;

• алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 0.8%;

• облекло и обувки – намаление с 0.3%;

• жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – цените остават на равнището от миналия месец;

• жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома – увеличение с 0.6%;

• здравеопазване – увеличение с 0.1%;

• транспорт – намаление с 0.7%;

• съобщения – намаление с 1.2%;

• развлечения и култура – намаление с 1.1%;

• образование – цените остават на равнището от миналия месец;

• ресторанти и хотели – увеличение с 1.5%;

• разнообразни стоки и услуги – намаление с 0.5%.

Continue Reading

Инвестиции

Над 123 хил. души, регистрирани в АЗ са започнали работа през 2019 г.

Published

on

Над 123 410 безработни, регистрирани в бюрата по труда, са започнали работа през първите шест месеца на 2019 г., съобщават от Агенцията по заетостта. За този период броят на реализираните на пазара на труда спрямо броя на регистрираните безработни е нараснал с 1.1 процентни пункта в сравнение с първото полугодие на предходната 2018 г.

Постъпилите на работа през юни са 19 898 безработни, като 82,2 на сто от тях са устроени в реалната икономика. Други 689 от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

Същевременно тенденцията за понижаване на регистрираната безработица в страната се запазва и през юни, като в средата на годината равнището се установява на 5,2 процента. Отчита се спад от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец и от 0.5 процентни пункта на годишна база.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са 169 659 души като снижението спрямо май е с 5 740 лица. В сравнение с юни 2018 г. те са с 18 917 по-малко.

Новорегистрираните безработни през юни са 21 404, като от тях 1708 са били неактивни.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 9019 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните от рисковите групи на пазара на труда, на субсидирани работни места през месеца са устроени 3536 лица, информират от Агенцията по заетостта.

Continue Reading

Регулации

Правителството одобри актуализацията на бюджета за закупуването на F-16

Published

on

Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, съобщиха от Министерския съвет.

В изпълнение на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 г. и създадения със заповед на министър-председателя екип за общ контрол и финализиране на преговорите с правителството на Съединените американски щати, бяха проведени преговори по отделните области на доставката на самолетите и на свързаното оборудване, документация и услуги, и индустриално сътрудничество.

На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание.

Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност – estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата.

Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Този финансов модел за реализиране на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет” изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.

Continue Reading

Крипто

Подготвят ли САЩ края на криптовалутите

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Американските институции не са никак доволни от увеличаващия се интерес към криптовалутите. След като миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви в Twitter, че не харесва Bitcoin и останалите виртуални валути, сега и държавният секретар по финансите Стивън Мнучин намекна, че криптовалутите не ги чака нищо добро.

Той свика пресконференция в понеделник, в която обяви, че американското правителство е решено да пресече всяка криминална дейност, която използва криптовалути за разплащания. Той допълва, че правителството няма да допусне нищо да застраши долара като резервната валута на света.

Правителството смята, че криптовалутите нямат реална стойност и ако твърде много хора започнат да ги използват, това ще застраши световните пазари. Мнучин допълва, че Facebook и всяка друга компания, която иска да използва криптовалута, както и самите криптовалути, ще трябва да отговарят на всички банкови и финансови стандарти в САЩ.

Регулациите обаче може да се променят и да стават все по-строги. Издаването на нужните лицензи може да е доста дълъг, сложен и скъп процес, което да откаже доста компании, смята CCN. А това ще означава, че те просто ще се откажат от виртуалните валути.

Continue Reading

Лайфстайл

КНСБ предлага редица данъчни стимули за млади семейства

Published

on

КНСБ предлага да се въведат данъчни стимули за млади семейства със сключен брак и поне едно дете. Една от мерките предвижда необлагаем първоначален доход за млади семейства, ако годишният му общ размер не надхвърля 24 000 лева.

От синдиката предлагат още формула за изчисляване на максималния осигурителен доход и настояват за поетапното му увеличаване. Ръководството на конфедерацията постави искания и към проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година – за по-високо майчинство през втората година, увеличено минимално обезщетение за безработица и по-голяма тежест на година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Освен старите идеи за необлагаем минимум за най-ниско платените работещи българи и допълнителен данък за най-богатите, от КНСБ представиха предложения за насърчаване на хората да създават семейство.

Първото предвижда да не се облагат първоначално ниските доходи на едно семейство, докато те не достигнат до 24 000 лева на година. Втората мярка е насочена към работещи хора до 35 години, които имат поне едно дете до 20 месеца след сключване на граждански брак. Ако семейството има едно дете, държавата ще му връща 40% от годишния данък на единия родител, ако децата са две, върнатата сума ще бъде 75%, а за три деца ще се възстановява целият данък на родителя.

Третата мярка е отпускане на безлихвени заеми за покупка на жилища при условие, че съпрузите се съгласят да живеят в страната и да работят минимум 15 години.

От синдиката настояват за вдигане на майчинството за втората година от 380 на 415 лева, както и минималното обезщетение за безработни да стане 12 лева.

Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд „Безработица” с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3%.

Continue Reading

Крипто

Сривът на Bitcoin продължава, цената слезе под $10 000

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Сривът на Bitcoin продължава и в началото на новата седмица. Цената на криптовалутата спадна с над $1300 в неделя, а рано сутринта в понеделник слезе и под $10 000.

Bitcoin падна до $9 909 пред да успее да се завърне до $10 050, но продължава да изпитва трудности да задържи по-високото ниво. С това Bitcoin напълно загуби висотите от предния месец, когато достигна $13 880 и завръщането до тях изглежда все по-трудно.

Ситуацията е съпроводена и с увеличение на обема транзакции, което се смята за реакция на инвеститорите, които започват да продават, за да запишат поне някакви печалби. Очакванията за сега са по-скромни, като първата задача е цената на Bitcoin да се стабилизира възможно най-скоро.

Сривът на Bitcoin се отрази лошо и на другите криптовалути. Ethereum записва спад от 20% до $215. Litecoin се понижи с 14%, а XRP с 9.8%. Сериозен спад от 19.5% записва и Bitcoin Cash. Общо всички криптовалути загубиха $20.1 млрд. от пазарната си капитализация, показват данните на Coindesk.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени