Connect with us

Капиталови пазари

Албайрак: „Турция ще излезе от кризата силна“

Published

on

Berat Albayrak

Турският министър изключи и плана на МВФ в своето обръщение към чуждестранните инвеститори.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак обеща на 16 август, че страната ще излезе “по-силна” от валутната криза, предизвикана от дипломатическото сдърпване със САЩ и изключи спасяване от МВФ, съобщава hurriyetdailynews.com.

Турция ще излезе по-силна от тези (валутни) колебания“, каза Албайрак, цитиран от държавната телевизия ТРТ, по време на конферентния разговор с хиляди чуждестранни инвеститори.

Няма план на МВФ, насочихме се към привличането на преки инвестиции“, каза още той.

По време на конферентния разговор Албайрак каза, че Турция сега се занимава с пазарната аномалия и има здрав и силен банков сектор.

Анкара няма да направи компромис и по отношение на фискалната дисциплина и намаляването на инфлацията е основен приоритет, каза Албайрак, добавяйки, че Турция не е страна с висока степен на ливъридж, а дългът ѝ възлиза на 137% от БВП през първото тримесечие на 2018 г.

Всички министерства имат мандат за амбициозни спестявания, отбеляза той, а инвестиционните портфейли ще бъдат преразгледани.

“Турция никога не е прилагала непазарни мерки, а контролът върху капитала никога няма да бъде в дневния ред”, каза още турският министър.

Анкара ще осигури по-нататъшно фискално затягане, като акцентът ще бъде върху увеличаването на първичния излишък на Турция, според Албайрак, тъй като структурните реформи и гъвкавостта на пазара на труда също са приоритет.

Албайрак заяви също така, че Анкара очаква първичен излишък от 6 милиарда лири (1,04 милиарда долара) за края на тази година.

Ще преминем през този период на санкции от САЩ с други партньори, включително Германия и Китай“, каза той, като се позовава на санкциите на Вашингтон, насочени към Турция заради  продължаващия арест на пастор Андрю Брънсън, който допълнително подложи турската лира на напрежение.

Турция не очаква и никакви глоби срещу държавната Halkbank, заключи Албайрак, позовавайки се на случая с бивш изпълнителен директор на банката, който през януари беше осъден от американски съд за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Лирата, която все още е в спад с 34% спрямо долара тази година, се затвърди до 5.77 към 11.00 централно европейско време.

 

Инвестиции

Райфайзенбанк: Ръст на кредитите и депозитите на фона на ниски лихви

Published

on

office, report, finance

Паричната статистика на БНБ отчете годишен ръст на кредитите от 7.5% към края на декември, движен от увеличение на кредитите към домакинствата с 11.2% и на кредитите към нефинансовите предприятия с 5.2%. Положителен факт е освен това, че кредитирането бележи годишен ръст за двадесет и седми пореден месец, пишат в свой анализ икономистите от Райфайзенбанк.

„Към края на декември относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбеляза спад с 2.0 пр.п. спрямо нивото им от края на 2017 г., като достигна 14.4%, което остава все още относително високо равнище. Очакваме плавното спадане в дела на лошите и преструктурирани кредити да продължи и през първото полугодие на 2019 г.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Подобно на кредитите, през декември и депозитите нараснаха – със 7.4% на годишна база, като депозитите на домакинствата се увеличиха с 8.5%, а тези на нефинансовите предприятия с 5.1%.

„Това, че от септември насам депозитите на фирмите растат (на годишна база) по-бавно – със спадащ едноцифрен темп, е положителен факт. Това е сигнал за подобрено финансово управление и подобрен инвестиционен процес на фирмите от реалната икономика“, каза още Калчев.

Continue Reading

Инвестиции

Pinterest наема Goldman Sachs и JPMorgan за осъществяването на свое IPO

Published

on

Очаква се то да се проведе по-късно тази година.

Pinterest, почти деветгодишната платформа, базирана в Сан Франциско сайт и известна с изображенията и линковете, които потребителите ѝ публикуват за всичко от живота си, е наела банките Goldman Sachs и JPMorgan Chase като водещи гаранти за провеждането на първоначално публично предлагане (IPO), което се  планира за по-късно тази година, съобщава TechCrunch.

Засега говорител на Pinterest е отказал да „коментира слухове и спекулации“, пред сайта.

През годините Pinterest е набрал около 1,5 милиарда долара и е оценен на 12 млрд. от частните инвеститори по време на последния кръг за набиране на средства през 2017 г.

Въпреки това Pinterest е далеч от това, което повечето потребители смятат за социална, а е по-близо до визуална платформа за търсене и откриване на графични изображения, в която хората търсят идеи и вдъхновение, а не да достигат до други хора.

Сред инвеститорите в платформата са именно Goldman Sachs Investment Partners, както и много други инвестиционни фирми, като Valiant Capital Partners, Wellington Management, Andreessen Horowitz и Bessemer Venture Partners.

Приходите на компанията през миналата година са били 700 милиона долара, което два пъти повече отколкото 2017 г.

В момента Pinterest има 250 милиона активни потребители месечно, в сравнение с 200 милиона през средата на 2017 г.

В компанията работят 1600 души в 13 града в по целия свят.

Половината от потребителите ѝ живеят извън САЩ, като международният пазар е най-бързо развиващия се сегмент.

Повече от 80% от тях ползват услугата чрез мобилното ѝ приложение.

Според предишни публикации в медиите Pinterest може да се опита да набере до 1,5 млрд. долара в новото публично предлагане.

Continue Reading

Инвестиции

Нова инвестиция за 10 млн. лв. в завод за машиностроене край Пловдив

Published

on

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ на „Шпинер България“ ООД. Инвестицията е в размер 10 млн. лв. за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи, като  за реализирането на проекта ще бъдат назначени 100 нови служители.

Инвестиционният проект предвижда строителството и оборудване на производствена сграда за производство на машини с цифрово-програмно управление – металообработващи машини, върху собствен терен, който се намира в Тракия икономическа зона, гр. Куклен, Община Куклен. Компанията предвижда да завърши изцяло строителството  през март 2019 г., а производствената дейност е планирано да стартира през април. Производството е предназначено както за българския пазар, така и за износ за Германия, Турция, Близкия Изток, Южна и Северна Америка.

Компанията е избрала за местоположение на новите си производствени мощности България, поради икономическата стабилност на страната и удобната локация от логистична гледна точка. За осъществяването на проекта, инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ, като съкратени срокове за административно обслужване, както и индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на инвестиционния проект.

Проектът на „Шпинер България ООД е един от седемнадесетте проекта във високотехнологични производства и услуги, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите през 2018 г. Планираните инвестиции по тези проекти възлизат на 482.27 млн. лв. и се предвижда да бъдат разкрити 1968 нови работни места.

Министър Караниколов подчерта, че инвестициите в производството означават заетост, работна ръка, приходи и инвестиции в бъдеще за България. „Това е поредната инвестиция в последния месец, която е доказателство за това че България е все по – атрактивна инвестиционна дестинация“, допълни той.

Continue Reading

Инвестиции

Британска компания стартира ИТ проект в България

Published

on

Британската ИТ компания Viafik стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях.

Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление като той ще обхване няколко държави в региона. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози, обясни Кент Мосбек, директор на компанията.

По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др.

От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства, а над 7,9 млн. са издадените кредитни карти.

Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според тях е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него.

Обсъдени бяха и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции.

Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна.

Continue Reading

Капиталови пазари

Швейцарските компании са скептични за перспективите за еврото

Published

on

Credit Suisse HQ

Една трета от тях предпочитат да не хеджират валутните рискове.

За трета поредна година между 15 октомври и 30 ноември 2018 г., банка Credit Suisse проведе проучване сред 766 свои корпоративни клиенти, вариращи от еднолични търговци до големи корпорации, за да прецени очакванията им за икономическото развитие и развитието на валутните курсове, както и да разбере как се справят с валутните рискове.

По-голямата част от тях (58%) очакват швейцарския икономически растеж да бъде равен на този от предходната година, а почти една трета (32%) от тях очакват той да се забави. Този резултат в общи линии е в съответствие с оценката на икономистите на Credit Suisse.

Почти половината от анкетираните очакват Швейцарската национална банка да повиши лихвените проценти най-късно до четвъртото тримесечие на 2019 г.

Участниците остават скептични и по отношение на перспективите за еврото и предвиждат обменния курс EUR/CHF от 1,15 до края на 2019 г., докато прогнозата на Credit Suisse за тази валутна двойка е 1.20.

За вносителите сред участвалите дружества валутните рискове са преди всичко в договорите за покупка, защото 71% от тях се обработват в чуждестранна валута. Продажбите в по-голямата си част са в швейцарски франкове.

При износителите, 72% от продажбите и 57% от покупките се извършват и в чуждестранни валути – предимно евро или щатски долари. Ето защо, износителите са много по-добре позиционирани, когато става въпрос за „естественото“ хеджиране на валутните рискове.

От компаниите с дял в евро с най-малко 20% (като валута за покупка или продажба) едва 27% използват финансови инструменти за хеджиране на валутните рискове, докато малко под една трета изобщо не участват в тази практика.

За дружества с експозиция в щатски долари съотношението на хеджиране е значително по-високо. В много случаи това се дължи на факта, че тези компании не купуват стоки и услуги в същата валута, в която продават продуктите си, което означава, че те не се възползват от „естественото“ хеджиране на валута.

 

Пълното проучване на Credit Suisse, можете да намерите тук.

Continue Reading

Инвестиции

Германска компания ще инвестира 21,5 млн. лв. в завод край Враца

Published

on

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „МД Електроник“ ЕООД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Размерът на инвестицията възлиза на 21,5 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 300 работни места.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на ново предприятие в гр. Враца, което ще се състои от производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9 950 кв. м.

То ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. За целите на производствения процес дружеството ще закупи и оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини.

„МД Електроник“ ГмбХ, Германия е водещо дружество в областта на решенията за пренос на данни в автомобилната индустрия. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители.

Групата на МД Електроник обхваща четири държави на три континента и има над 5 000 служители.

Министърът подчерта, че за периода 2014-2018 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 17 на брой, на обща стойност 300 млн. лв. и са разкрити близо 8 000 нови работни места.

Безспорно, автомобилното производство е един от приоритетните сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. В сектора са заети повече от 170 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили“, поясни Караниколов.

Continue Reading

Най-четени