Connect with us

Uncategorized

Американският съд разреши сливането на AT&T и Time Warner

Published

on

Money_packs

Американският федерален съд разреши сливането на AT&T и Time Warner. Сделката е на стойност 85.4 млрд. долара, съобщава CNBC.

Съдът не е наложил никакви допълнителни условия на сливането. Съдия Ричард Лион призовава и правителството да не се намесва със забрана на сделката.

Очаквано от AT&T са доволни от решението на съда. Главният юристконсулт на компанията Дейвид МакАтий казва, че целта е сливането да приключи напълно до 20-ти юни т.г. Акциите на Time Warner се повишиха с около 5% след новина, докато тези на AT&T изненадващо се понижиха с около 2%.

От Департамента по правосъдие заявиха недоволство от решението на съда. Според тях сливането на двете компании ще намали конкуренцията и иновациите на пазара на платена телевизия. Институцията казва, че ще прегледа внимателно аргументите на съда преди да реши следващите си стъпки.

Разглеждането на делото продължи 6 седмици след като Департаментът по правосъдие го заведе миналата година. Притесненията на институцията са, че сливането на двете компании може да доведе до злоупотреба с позицията им на пазара спрямо по-малките конкуренти.

Решението на съда е близо 200 страници, като в него съдия Лион не вижда подобни проблеми. Той смята още, че правителството не е успяло да представи основателни аргументи, че сделката може да навреди на конкуренцията.

Uncategorized

И най-старата шведска банка бе обвинена в пране на пари

Published

on

Биргит Бонесен, CEO на Swedbank. Снимка: банката.

Swedbank е замесена заедно с Danske Bank.

На 4 март, американският инвеститор Бил Браудър, съосновател  на Hermitage Capital Management е подал наказателна жалба срещу най-старата банка в Швеция – Swedbank.

В нея той твърди, че банката е усвоила 176 млн. долара, свързани със смъртта на Сергей Магнитски. Шведската служба за икономическа престъпност потвърди получаването на жалбата, пише Insurance Journal.

Това обвинение е част от други разследвания срещу Swedbank, че тя е свързана с почти 6 млрд. долара от подозрителни сделки.

Браудър твърди, че от години престъпниците от бившия Съветски съюз се обръщат към балтийските клонове на скандинавските банки, за да изпират парите си.

По-рано Браудер е подал жалби и срещу Danske Bank, която в момента се разследва в САЩ за ролята ѝ в скандала за изпиране на 230 милиарда долара през естонския ѝ клон.

Говорителят на Swedbank Габриел Франке Родау, в четвъртък е изпратил коментар по мейла до Insurance Journal, в който заявява: „Доколкото ни е известно, все още не можем да видим съдържанието или детайлите на жалбата. Затова имаме трудности да дадем коментар по този въпрос. Във всички случаи, когато властите започнат разследвания, ние винаги сътрудничим изцяло.

Браудер е изискал от прокурорите да включат в разследването на Swedbank и Nordea Bank, най-големия кредитор в скандинавския регион.

Регулаторите в Швеция и Естония започнаха разследване на Swedbank миналия месец, след като медиите я свързаха със случая Danske.

Браудър преследва всички банки, за които твърди, че играят роля в схема за измама от $230 милиона. Магнитски, адвокатът на Браудър, почина в руски затвор през 2009 г., след като се опита да предаде извършителите по този случай на правосъдието.

Според жалбата, която е подадена и до шведското правителство и полиция, признаците на пране на пари е трудно да се пропуснат. Браудър посочва местоположението на притежателите на корпоративни сметки в страни като Британските Вирджински острови и Маршаловите острови. В същото време, други регистрирани във Великобритания „изглежда са подали декларации за нулева или никаква финансова възвръщаемост”, дори когато са извършвали транзакции за „значителни суми в долари“ чрез своите банкови сметки в Swedbank, казва той.

Служителите на Swedbank „не са успели да блокират и докладват подозрителни сделки с множество съмнителни контрагенти в големи количества, като по този начин са улеснили незаконната дейност“, се твърди в жалбата.

Според документа – дори има съмнения, че служителите може активно да са подпомагали клиентите при прането на пари.

Swedbank, която доминира на финансовите пазари на балтийския регион, беше принудена да се откаже от предишното си настояване, че не е свързана със случая Danske.

Банката смени официалното си становище след репортаж на шведската телевизия SVT от 20 февруари, в който се твърди, че тя е заблудила обществеността за балтийските сделки. SVT обяви, че Swedbank предоставя услуги на руските олигарси и дори е свалила украинския президент Виктор Янукович.

Това принуди Swedbank да признае, че се е занимавала с подозрителни транзакции, които са докладвани на полицията. Банката отказа да коментира отделни клиенти или сделки.

Шведската агенция за финансов надзор заяви в сряда, че възникващата картина „потвърждава ясно, че са налице недостатъци в борбата с изпирането на пари в балтийските операции на шведските банки, но също така е ясно, че тези недостатъци са предимно няколко години назад във времето.“

Междувременно Шведската агенция за икономическа престъпност започна отделно разследване, за да разбере дали Swedbank е нарушила правилата за вътрешна информация, след като предварително е предупредила най-големите си акционери, че SVT планира да излъчи репортаж. Банката отрече неправомерни действия.

Откакто обвиненията се появиха за пръв път на 20 февруари, Swedbank вече е загубила почти една пета от пазарната си стойност, еквивалентна на около 5 милиарда долара.

За сравнение скандалът на Danske досега ѝ струва почти 50% загуба на пазарна стойност през последната година, което се равнява на около 17 млрд. долара.

Развитието оказва натиск върху главния изпълнителен директор Биргит Бонесен, която е управлявала балтийския бизнес на Swedbank от 2011 до 2014 г. Засега бордът подкрепя Бонесен, но някои инвеститори критикуват управлението на случая.

В изявление, публикувано днес на сайта на Swedbank, тя казва:

Не признавам начина, по който нашата банка е представена от SVT. Ние приемаме много сериозно подозрителните дейности по изпиране на пари и инвестираме значителни ресурси по тези важни въпроси. Разследваме твърденията, представени в медиите, и си сътрудничим със съответните власти. Ангажираме се да продължим да работим за идентифициране и предотвратяване на прането на пари, за да могат всички наши клиенти да се чувстват в безопасност.“

Continue Reading

Uncategorized

Бизнесът очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри

Published

on

Основен приоритет в дейността на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за 2019 г. е преодоляването на недостига на човешки ресурси, привеждане на образованието в съответствие с потребностите на бизнеса и позиционирането на професионалното образование като престижен и желан избор за младите хора. Сред другите важни задачи пред АИКБ са подобряване на бизнес климата и реформа в енергетиката, стана ясно днес след проведеното Общо събрание.

„Проблем номер едно за бизнеса е проблема с човешките ресурси. Той измести проблеми като корупцията и недоброто регулиране. Затова както и през миналата година, така и през тази за АИКБ справянето с недостига на кадри с търсените умения е първостепенен приоритет. През 2018 г. успяхме да постигнем няколко важни крачки към преодоляването му. Тук ще отбележа промените в законите за трудова миграция и създаването на методология за Министерство на образованието, която да е в основата на планирането на така необходимите кадри за бизнеса“, каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

По данни на Асоциацията в следващите години се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри за машиностроенето и металообработването, електротехниката и електрониката, информационните технологии, транспорта, енергетиката, туризма и селското стопанство. Облекчаване на трудовата имиграция, увеличаване на ролята на бизнеса при определяне на изучаваното съдържание, възможностите за дуално обучение и отпускането на стипендии на учениците и студентите от съответните специалности, бяха част от предложенията за справяне с проблема.

За подобряването на бизнес климата работодателската организация ще продължи да работи за ускорено изграждане на електронното управление, ограничаване на държавната намеса в икономиката, по-добрата работа на регулаторите и намаляване на административната тежест за бизнеса. АИКБ счита още, че България трябва да предприеме всички мерки за присъединяване към ERM II, Шенген и ОИСР.

По време на Общото събрание беше представен и Плана от 10 точки на СЕЕМЕТ за конкурентоспособна индустрия в Европа. „40 % от социалните разходи в света се правят от ЕС, въпреки че в ЕС живее едва 7 % от населението в света и се произвежда около 22 % от световния БВП. За да се прилага подобна амбициозна социална политика, индустриалното производство в Европа трябва да се подкрепя и насърчава“, се казва в него. Планът акцентира върху необходимостта от обща европейска политика в областта на търговията и икономиката, подобряването на прилагането и опростяване на европейското законодателство, осигуряване на необходимите човешки ресурси и др. Той ще бъде представен от АИКБ на кандидатите за Европейския парламент.

 

Continue Reading

Uncategorized

ЕЦБ представи новите банкноти от 100 € и 200 €

Published

on

Ив Мерш, член на УС на ЕЦБ с новата банкнота от 100 евро по време на церемонията по представянето им. Снимка: ЕЦБ.

Те ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи вчера новите банкноти от 100 € и 200 €, които ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

След банкнотите от 5 €, 10 €, 20 € и 50 € тези са последните два купюра от серия „Европа“, с които тя ще завърши.

Новите банкноти ще съдържат иновативни защитни елементи – сателитна холограма и усъвършенствано смарагдовозелено число

Новата банкнота от 200 евро. Снимка: ЕЦБ.

Холограмата е разположена най-горе в сребристата ивица, където се виждат миниатюрни символи „€“, които се движат около числото и се открояват по-ясно на пряка светлина. В сребристата ивица се виждат също портрет на Европа, архитектурното изображение и голям символ „€“.

Смарагдовозеленото число е включено във всички останали банкноти от серия „Европа“, а усъвършенстваният му вариант съдържа и символи „€“ в цифрите.

Новите банкноти от 100 € и 200 € са с различен размер от старите купюри.

Двете имат същата ширина като банкнотата от 50 €. Дължината им е непроменена – колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е номиналната ѝ стойност.

След като банкнотите от 50 €, 100 € и 200 € вече имат еднаква ширина, те ще могат да се обработват по-лесно от машини.

Те ще се побират по-удобно в портфейлите и ще бъдат по-трайни, тъй като ще се износват по-малко.

Новите банкноти от 100 € и 200 € съдържат и нови машинно-четими елементи, които  позволяват по-бързото обработване и проверка за истинността им.

В речта си по повод представянето им, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш изтъкна, че с преминаването към новите банкноти от 100 € и 200 € всички евробанкноти ще продължат да бъдат добре защитени срещу фалшифициране. Това ги прави още по-сигурни, но те също така ще се проверяват по-лесно и с тях ще се борави по-лесно.

Continue Reading

Uncategorized

Борика и UnionPay подписаха меморандум за сътрудничество

Published

on

Борика и UnionPay International подписаха в София Меморандум за сътрудничество, с цел стартиране на проект за осигуряване на приемане на чип картите на UnionPay на всички ПОС и АТМ терминални устройства в България, както и обслужване на безконтактната им технология.

Обсъдено беше и потенциално сътрудничество за издаване на ко-бадж карти – карти с две съвместени марки: UnionPay и Bcard, осигурявайки възможност на членовете на Българската Схема да издава карти Bcard с по-широко международно приемане. Това сътрудничество се постига в контекста на все по-задълбочаващото се партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е в списъка на резултатите от двустранното споразумение между Китай и България.

От създаването на Механизма за сътрудничество Китай-ЦИЕ (Сътрудничество “16+1“) през 2012 г., сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в различни области, включително инвестиции, търговия и туризъм, започна да бележи бърз растеж. В продължение на тази тенденция, UnionPay International си сътрудничи с големите институции в региона, за да ускори експанзията на бизнеса.

Досега UnionPay присъства в 12 от 16-те страни от ЦИЕ. В България, една от водещите страни в Сътрудничество “16+1”, платежните карти UnionPay се приемат на ПОС терминално устройство в някои търговски центрове и специализирани магазини, посещавани от туристи.

Continue Reading

Uncategorized

Microsoft придобива GitHub за 7.5 млрд. долара

Published

on

microsofts-logo

Microsoft потвърди, че ще придобие платформата за програмисти GitHub. Стойността на сделката е 7.5 млрд. долара, съобщава The Verge.

През 2015 г. беше последната публична оценка на GitHub и тя беше в размер на 2 млрд. долара. Microsoft плаща доста повече за платформата, в която 28 млн. програмисти по целия свят обменят програмен код и си помагат в най-различни проекти, включително за големи ИТ компании.

Само Microsoft има над 1000 служители, които активно използват GitHub и публикуват отворен код, дело на компанията.

До миналата година софтуерният гигант имаше свой конкурент на GitHub – Codeplex, но го закри през декември. От тогава Microsoft активно работи с GitHub и е компанията с най-голямо участие и редовно публикуване на програмен код.

Ще ускорим разработчиците на ентърпрайз ниво в GitHub с нашите директни продажби, партньорски канали и достъп до глобалната клауд инфраструктура и услуги на Microsoft“, коментира Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Надела допълва, че добре помни обещанията и отговорностите, които компанията му е поела с придобиването на GitHub. Той каза, че платформата ще запази своя начин на работа и ще работи независимо от останалата част на Microsoft и ще остане отворена. “Винаги ще слушаме обратната връзка от разработчиците, както за фундаменталните елементи, така и за новите функции“, допълни той.

Continue Reading

Uncategorized

Standard & Poor’s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

Published

on

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на ‘BBB-/A-3’.

Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От Агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.

Според S&P Global Ratings основните фактори, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, включват продължаващото намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор, съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж.

Положително влияние за рейтинга ще окаже също засилването на фискалната позиция над заложените очаквания на Агенцията, както и присъединяването на лева към Валутен механизъм II (ERM II), което би засилило допълнително доверието в политиката.

Рейтинговата агенция би предприела действия за ревизиране на перспективата до стабилна, при наличие на натиск върху платежния баланс на страната, отслабване на фискалните буфери или при обръщане на низходящата тенденция при необслужваните кредити.

Негативни кредитни действия биха възникнали и в случай на рязко поскъпване на реалния ефективен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и влошаване на външната позиция на страната.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени