Свържете се с нас

Банки

МВФ: Централните банки трябва да се конкурират с криптовалутите по-добре

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Централните банки трябва да положат повече усилия и да се конкурират по-добре с критповалутите. Това казва заместник-директорът на Паричните и Капиталови пазари в Международния валутен фонд (МВФ) Донг Хе в официалния сайт на институцията.

Хе е написал статия, която е озаглавил „Криптоактивите могат един ден да намалят нуждата от пари от централна банка“. Според него тези институции трябва да помислят как да приемат и използват някои от предимствата и функциите на виртуалните пари, за да могат да се конкурират по-добре с тях.

Призивът на Хе е сходен с този на директора на МВФ Кристин Лагард, която през март т.г. също препоръча на регулаторите да помислят, кои елементи от криптовалутите могат да използват, за да „борят огъня с огън“.

Хе обръща внимание на факта, че криптовалутите и криптоактивите могат да се приемат от широка аудитория и това може да създаде ситуация, в която централните банки ще загубят от способността си да влияят на икономиката чрез класически методи като промяна на лихвите например. Той препоръчва затягане на регулациите и криптоактивите да се регулират като останалите финансови инструменти.

Освен това „централните банки могат да направят парите си достъпни в дигиталния свят чрез дигитални токени, които да допълват физическите пари и банковите резерви„, казва Хе.

Той допълва, че подобна виртуална валута на централна банка може да се обменя децентрализирано като другите криптовалути, което да я направи също толкова привлекателна.

Банки

Fibank отчете 10,8% ръст на нетния доход от такси и комисиони

Публикувана

на

Общият размер на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) възлиза на 8,9 млрд. лв., а нетният доход от такси и комисиони е нарастнал с 10,8% спрямо предходната година. За 2017 г. нетните приходи от търговски операции отчитат ръст от 10%. Това стана ясно от провелото се на 21 юни редовно Общо събрание на акционерите на банката.

В него са взели участие Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор Fibank, Светозар Попов, Главен директор Риск, Севдалина Василева, Главен директор ритейл, Чавдар Златев, Главен директор Корпоративно банкиране и Живко Тодоров, Главен финансов директор.

Fibank увеличава пазарните си позиции в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия, като се повишава и тежестта им в кредитния й портфейл. Балансовият собствен капитал на Първа инвестиционна банка също се увеличава с 10,6%. Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) запазва темповете си на нарастване и достига 12,87%. Ръст се регистрира и по отношение на капитала от първи ред до 15,87% и общата капиталова база до 15.89 процента.

Акционерите са гласували реализираната нетна печалба от 92 млн. лв. за 2017 г. да бъде капитализирана, което допълнително ще увеличи капиталовата позиция на банката и ще осигури база за допълнителен растеж. С това решение капиталовите показатели се очаква да надминат 13,5% за базов собствен капитал от първи ред и 16,5% за обща капиталова база на консолидирана основа.

Общото събрание на акционерите на банката е избрало „БДО България“ ООД и „МАЗАРС“ ООД за одиторски дружества за 2018 г., а досегашният директор на „Вътрешен одит“ Ралица Богоева вече заема позицията Главен директор „Информационни технологии и операции“. Позицията директор на дирекция „Вътрешен одит“ ще бъде заета от Пламен Димитров, който притежава над 15 години професионален опит.

Прочети още

Fintech

Платформата за електронна търговия на TBI Bank с награда за иновация

Публикувана

на

TBI Bank е победител в категория „Иновативни продукти“ в наградите на b2b media за 2018 за своята нова платформа за електронна търговия.

Платформата, която отскоро е активна в Румъния, обогатява преживяването при пазаруване онлайн за търговците и клиентите. TBI Bank е първата банка, която предлага подобна услуга и съвсем скоро ще я представи на българския пазар. Продуктът предлага стоков кредит в рамките на минути. Той използва видео-идентификация и електронен подпис. Процесът е напълно дигитален, достъпен е 24/7, а кредитът се одобрява за 9 минути.

„Наградата е страхотно признание за екипа на TBI Bank, нашата посветена и тежка работа в последната година“ – заяви Надежда Михайлова-Коцинова, ръководител бизнес развитие електронна търговия, по време на церемонията по награждаване на победителите. Нашият продукт беше разработен за рекордно време от нулата, той е новаторски и е отличен пример за духа на Next Gen Digital Lender в компанията ни.

Прочети още

Банки

EMEA Финанс: Райфайзенбанк е най-добра банка в България

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Престижното международно финансово издание ЕМЕА Финанс връчи „Европейските банкови награди 2017“ и определи Райфайзенбанк за „Най-добра банка“ в България, както и за „Най-добра банка Частно банкиране“. В същото време Райфайзен Асет Мениджмънт (България) взе наградата за „Най-добро управляващо дружество“ в страната.
Групата РБИ получи общо 27 отличия, а Райфайзен Банк Интернешънъл бе определена за „Най-добра банка“ в Централна и Източна Европа, и в страните от ОНД.

Управляващото дружество на РБИ Райфайзен Кепитъл Мениджмънт взе наградата за „Най-добър продукт в ЦИЕ и ОНД“ за пускането на фонда „Raiffeisen Solution Fund“.

Освен в България, банките на РБИ в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна бяха определени от ЕМЕА Финанс за „Най-добра банка“ в съответната страна. Банките на Райфайзен Албания, Беларус и Русия взеха отличието за „Най-добра чуждестранна банка“, а в Австрия, Беларус, Румъния и Русия Райфайзен бе отличена като „Най-добра инвестиционна банка“. В допълнение на впечатляващия списък с награди, 5 дъщерни банки получиха признание за частното им банкиране – България, Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а в България и Словакия управляващите дружества на Райфайзен получиха наградата за „Най-добро управляващо дружество“.

“Според ЕМЕА Финанс РБИ е Най-добра банка в ЦИЕ и ОНД. Банката осъществи трансформационната си програма преди предвиденото, намали необслужваните си кредити, отчете впечатляващи резултати, отбеляза повече от двоен ръст на печалбата си и направи сериозно впечатление на капиталовите пазари в региона“, коментира Кристофър Мур, издател и главен изпълнителен директор на ЕМЕА Финанс.

Прочети още

Банки

Британски съд обезпокоен от дело на финансов регулатор

Публикувана

на

Upper Tribunal - Field_House, London

Поводът е фокусът на FCA върху младши служител, вместо към висшия мениджмънт на банка UBS.

Решението на британския финансов регулатор Financial Conduct Authority (FCA) – Орган за финансово поведение, да осъди младши служител на най-голямата швейцарска банка UBS за Libor (лондонския междубанков лихвен процент) престъпления, докато не разследва висшите му ръководители, е „тревожно“, се казва в решение на Горния трибунал на съда в Лондон от вчера, съобщава citywire.co.uk.

Горният трибунал (Upper Tribunal) е част от административната съдебна система на Обединеното кралство, създадена през 2008 г. Това е висшестоящ съд със статут равностоен на Върховния съд, което означава, че може да създава прецеденти и да изпълнява решенията си (и тези на Първоинстанционния съд) без да е необходимо иска от Върховния съд да се намесва. Той е първият (и единствен) трибунал, който има правомощия за съдебен контрол.

Съдът отхвърли жалбата на банковия дилър Ариф Хюсеин, срещу забраната да работи в банковия сектор наложена му от FCA, като твърди, че регулаторът е основал решението си само на частични доказателства и е сключил „добра сделка“ с банката, която плати 1,5 млрд. долара (1.1 милиарда лири) глоба за манипулация на индекса Libor.

Съдът отхвърли жалбата на Хюсеин с мотива, че той е дал подвеждащи показания, а също така магистратите разкритикува FCA за начина по който са провели своето разследване и за регулаторните действия, които са предприели след това.

Има и други аспекти на този случай, които са обезпокоителни„, се казва в становището на съда и продължава: „Г-н Хюсеин е бил относително младши дилър в UBS, но той е бил обект на разследване само заради ограничен брой чатове, които са се провели за много кратък период от време.

Това се случва на фона на мащабно манипулиране на Libor от UBS, за което висшия мениджмънт носи крайната отговорност и което, както се вижда от окончателното разследване, е било широко одобрено от него„.

Безпокойство на съда идва и от изявлението на служител на FCA, че висшите мениджъри са с по-малък приоритет, защото са извън Обединеното кралство и още, че „понякога по-възрастните хора успяват да не оставят отпечатъците си по съответните документи„.

Надяваме се, че горепосоченото наблюдение не е вярно отражение на отношението на Надзорния орган към преследване на висшето ръководство в тази юрисдикция или на друго място, когато това е необходимо„, допълва съда.

 

Прочети още

Банки

Швейцарската национална банка с препоръки към двете най-големи

Публикувана

на

Swiss National Bank Bern
Швейцарската Национална Банка, централата в Берн. Снимка: www.snb.ch

UBS и Credit Suisse трябва да подобрят планове си за извънредни ситуации.

Най-големите банки в Швейцария, UBS (UBS Group AG – най-голямата швейцарска банкова институция в света, със щаб квартири в Цюрих и Базел) и Credit Suisse (Credit Suisse Group AG – втората по големина банка в Швейцария, с централа в Цюрих. Известна със своите стриктни практики за конфиденциалност и банкова тайна.) трябва да положат повече усилия за аварийно планиране, за да изпълнят новите правила, „твърде големи, за да фалират“ („too big to fail“ – TBTF) до края на 2019 г., заяви Швейцарската национална банка (Swiss National Bank – SNB) в публикувания си днес  Доклад за финансова стабилност.

От публикуването на последния Доклад за финансова стабилност двете големи швейцарски банки допълнително подобриха своята съвместимост„, се казва в доклада на Централанта банка, но „все още е необходим напредък, особено по отношение на планирането на решенията“ – допълва той.

До края на следващата година банките трябва да изготвят така наречените планове за разрешаване на проблемите, които биха премахнали нуждата данъкоплатците да ги спасяват в случай на криза.

И двете почти покриват актуализираните капиталови изисквания „твърде големи, за да фалират“ (TBTF), но трябва още да подобрят съотношението на ливъриджа или съотношението на основния капитал към общите активи.

Според новите правила UBS и Credit Suisse ще трябва да притежават основен капитал, представляващ 5% от общите активи, известен като коефициент на ливъридж.

Най-малко 3,5 процента от това трябва да бъде висококачествен общ капитал от първи ред (common equity tier 1 – CET1).

Те също така ще трябва да покрият висококачествено съотношение на капитала от първи ред от 10%.

Credit Suisse има съотношение CET1 от 12,9% и коефициент на ливъридж на CET1 от 3,8% през първото тримесечие, а UBS – съотношение CET1 от 13,1% и коефициент на ливъридж на CET1 от 3,76% за същия период.

И двете банки отчитат спад на съотношението CET1 през първото тримесечие поради регулаторни корекции при изчисляването на рисково претеглените активи.

Пълният Доклад за финансова стабилност на SNB, можете да намерите тук.

Прочети още

Fintech

Групата Intesa SanPaolo инвестира в мобилно банково приложение

Публикувана

на

Финтех стартъпа Oval Money се подготвя за серия А набиране на средства, след като привлече значителна инвестиция от Intesa SanPaolo.

Това е италианска банкова група, създадена през 2007 г. от сливането на Banca Intesa и Sanpaolo IMI със седалище в Торино, Италия. През 2014 г. тя е била най-голямата банкова група в Италия по пазарна капитализация и втора по общи активи.

Oval Money пък е основана от бившия главен изпълнителен директор на Uber Италия Бенедета Аресе Лучини, с идеята да помага на хората да пестят и инвестират автоматично, като същевременно им дават по-добър контрол върху финансовото им състояние.

През януари тази година компанията събра £ 1,3 млн.  (около 1.5.млн. евро) чрез Crowdcube – британска инвестиционна платформа за crowdfunding, надминавайки целта си от £ 500 000.

От тях общо 788.2 хил. паунда са от малки участници, а останалите пари са от частни инвеститори.

Вчера изданието TechCrunch съобщи, че инвестиционните продукти на приложението вече са на активни.

Intesa SanPaolo не за първи път се включва с инвестиции във финтех сектора. Миналата година банката започна да предлага кредитните продукти на компанията Fintech Iwoca на своите клиенти от малките и средни предприятия.

По подобен начин, заедно с поемането на миноритарен дял в Oval Money, Intesa SanPaolo ще предложи инструментите на приложението на 20 000 тютюнопроизводители в Италия чрез дъщерното си дружество Banca 5.

Работата с толкова важна банкова група като Intesa SanPaolo и изграждането на инфраструктурата на Banca 5 ни позволява да гарантираме на нашите клиенти по-добра производителност и дори по-високи стандарти за безопасност и сигурност. Взаимодействието на цифровото решение с физическото разпространение също така ни позволява да изпълним мисията си да бъдем по-достъпно и всеобхватно решение„, заяви Бенедета Аресе Лучини в изявление.

 

Прочети още
Реклама

Най-четени