Connect with us

Банки

Пет банки са закрили 488 от клоновете си в Шотландия

Published

on

Scottish Parliament

Сред причините те изтъкват развитието на онлайн и мобилните банкови услуги.

Броят на банковите клонове в Шотландия е намалял с една трета между 2010 и 2017 г., разказва BBC.

Местният парламент създаде икономическа комисия, която да разследва това явление.

Нейният председател Гордън Линдхърст заяви, че за членовете на комисията “без съмнение, загубата на клонове има отрицателно въздействие върху общностите и бизнеса в Шотландия“.

Тя започва своето разследване през март с цел събиране на доказателства за ефекта върху местния бизнес, клиентите и икономиката.

Миналата седмица комисията обяви, че броят на банковите клонове в страната е намалял с една трета между 2010 г. и 2017 г., като до края на тази година от тях ще останат да работят по-малко от 800.

Петте банки: Bank of Scotland, RBS, Clydesdale Bank, TSB и Santander, които са предоставили доказателства на комитета, през последните седем години са затворили 488 клона.

Мениджърите им се явиха да дадат показания пред комисията в Holyrood (зоната в Единбург където се намира Шотланският парламент, станала метоним за самия него). Те казаха, че нуждата от физически банкови клонове е намаляла заради “значимото развитие на онлайн и мобилните технологии” и начините за правене на бизнес.

Саймън Уотсън от RBS заяви, че използването на клонове е “приблизително наполовина” през последните пет години, като онлайн и мобилното банкиране са основният начин, по който клиентите използват услугите на банката му.

Сюзън Алън от Santander пък заяви, че ежедневните транзакции намаляват “не само заради интернет банкирането, но и поради нивото на използване на дебитни карти“, като хората са все по-малко зависими от парите в брой.

Докладът на комисията признава, че “банковите навици се променят”, но прави и заключение, че алтернативните методи “не са подходящи за всички потребители и не работят във всяка общност” и , че за някои хора банковите клонове все още са най-подходящата форма на банкиране.

Комисията заяви още и че “парите в брой са от съществено значение за някои бизнеси и те все още се използват широко“, както и че закриването на банкови клонове “е повлияло върху производителността, което ще окаже влияние върху икономиката на Шотландия“.

Керъл Андерсън от TSB заяви пред комитета, че решенията им се ръководят от поведението на клиентите. Тя обяви: “Ние разглеждаме какво е на разположение за нашите клиенти, как те използват клонове ни и какъв друг достъп до банкиране има в общността“.

Робин Булок от Bank of Scotland, пък заяви, че тяхната финансова група е имала мораториум върху затварянето на клонове в продължение на няколко години, но и че 30% намаление на броя на клоновете е “премерен и постепенен подход“.

Гавин Оперман от Clydesdale от своя страна, заяви, че парите от затварянето на клонове се реинвестират “обратно в общността” и че “това не е дивидент, който се разпределя обратно към акционерите – това е реинвестиране, което има за цел да подкрепя общностите“.

Въздействието върху местните хора?

Досега закриването на толкова много банкови клонове е предизвикало голяма загриженост сред местните общности – особено сред най-уязвимите им членове – възрастните и хората в неравностойно положение.

При задълбочаване на въпросите към мениджърите, икономическата комисия открива, че нито една от банките не е имала дори формален процес на консултация с местните хора, преди да реши да затвори даден клон.

Робин Булок от Bank of Scotland, заяви по този повод, че формалния диалог с местните хора “би могъл да създаде висока степен на несигурност за клиентите и колегите му от дадения клон относно възможния изход от неговото закриване“.

Комисията от своя страна обяви, че е необходимо да има по-добра ангажираност към местните хора и фирмите по време на процеса на вземане на тези решения.

Хората ни казаха, че се чувстват изоставени от банките след затварянето на клоновете им, а алтернативите, предлагани от тях, често не отговарят на техните нужди. От жизненоважно значение е хората да имат достъп до парични средства и банкови услуги лице в лице“ – заяви председателя Гордън Линдхърст.

Комисията смята, че банките трябва да се ангажират с нуждите на хората и бизнеса, преди да решат да затворят даден клон. Правителството на Великобритания трябва спешно да извърши пълно проучване на въздействието върху общностите” – каза в заключение той.

Банки

Swedbank ще оповести външното разследване за пране на пари срещу нея

Published

on

Това ще стане в петък 22 март.

Най-старата шведска банка Swedbank, обяви официално на сайта си, че в петък сутринта на 22 март, ще публикува резултатите от външното разследване по обвиненията в пране на пари.

То бе проведено от консултантска компания, специализирана в международното право, съдебни спорове и разследвания – Forensic Risk Alliance (FRA).

Тя бе наета от Swedbank миналия месец под натиск на инвеститорите ѝ, за да разследва обвиненията в медиите, че най-малко 40 милиарда шведски крони (около 3,8 млрд. евро) са били прехвърлени от балтийските ѝ клонове в сметки на Danske Bank през периода 2007-2015 г.

Swedbank е една от трите скандинавски банки, въвлечени в големия скандал на пране на пари.

В него бе въвлечена и Nordea – най-голямата банка в региона, която миналата година премести централата си от Швеция във Финландия и датската Danske Bank, чийто естонски клон е изпрал около 200 милиарда евро подозрителни средства за периода 2007 и 2015 г.

В официалната декларация се казва още, че в петък представителите на медиите са добре дошли в централата ѝ да вземат интервюта от председателя на Swedbank Ларс Идермарк и президента и главен изпълнителен директор Биргит Бонесен.

Continue Reading

Банки

Deutsche Bank и Commerzbank потвърдиха, че водят преговори за сливане

Published

on

Christian Sewing
Кристиан Севинг, CEO на Deutsche Bank. Снимка: банката.

Този път и двете банки го оповестиха официално.

След месеци на спекулации в пресата от анонимни източници, тази неделя Deutsche Bank най-сетне официално потвърди, че е в преговори за сливане с конкурента си Commerzbank.

На 17 март, Deutsche Bank публикува на сайта си официално обръщение от изпълнителния си директор Кристиян Севинг към служителите на банката относно началото на преговорите за сливане.

От своя страна Commerzbank бе много лаконична на сайта, където само обяви, отново в неделя, следното: „Commerzbank и Deutsche Bank се договориха днес да започнат дискусии с отворен изход за потенциално сливане.“

Немските синдикати веднага реагираха на новината като предупредиха, че сливането може да изложи на риск до 30 000 работни места.

Ян Душек, представител на германския профсъюз Verdi, заяви пред английският Gurdian, че 10 000 работни места са в риск в краткосрочен план, но според техните разчети, този брой може да се утрои в дългосрочен план. Deutsche Bank е един от най-големите банкови работодатели в Лондон с около 7500 служители.

В обръщението си към служителите, главният изпълнителен директор на Deutsche Bank, Кристиан Севинг, признава за месеците на спекулации по сделката. „Трябва да оценяваме възможностите, когато възникнат. Непрекъснато подчертавах, че консолидацията в германския и европейския банков сектор е важна тема за нас. Трябва да преценим как искаме да играем роля в оформянето му.”

Ние, управителният съвет, ще разгледаме възможностите, които се представят пред нас внимателно”, добавя той. „Това е наша отговорност и наш дълг. По този начин ние ще имаме предвид интересите на банката и всички заинтересовани страни.”

Той предупреждава още, че преговорите може да не доведат до успешно сливане. „В този момент няма никаква сигурност, че сделка ще се осъществи. Опитът показва, че може да има много потенциални икономически и технически фактори, които могат да възпрепятстват или предотвратяват подобна стъпка.

Междувременно, бих искал да се съсредоточите върху ежедневната си работа и да бъдете там за нашите клиенти.”

След новината за официалните преговори за сливане в понеделник акциите на двете банки поскъпнаха. Тези на Commerzbank с 6,2%, а тези на Deutsche Bank с 3,3%.

Continue Reading

Банки

Швейцарската ICB Banking Group продава клона си в Албания на местна банка

Published

on

Вчера Централната банка на Албания одобри продажбата.

Централната банка на Албания обяви на сайта си, че е дала предварително одобрение за продажбата на International Commercial Bank (ICBank) – дъщерно дружество на швейцарската ICB Financial Group Holdings, на местната Union Bank.

Одобрената сделка включва 100% от акциите с право на глас в ICBank, се казва в изявлението на Банката на Албания. През януари тя бе одобрена и от албанския орган за защита на конкуренцията.

Цената по нея не е оповестена.

Union Bank е осмата по големина банка в страната. Според данни на Албанската асоциация на банките, тя държи 3,4% от общите активи на банковата система в края на септември 2018 г.

ICBank пък притежава 0.7% от общите активи с мрежа от 6 клона и 94 служители.

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк с ръст в кредитирането на фирмите и домакинствата

Published

on

Райфайзенбанк (България) ЕАД отчита ръст в кредитирането от 14.6%, като в края на 2018 г. кредитният й портфейл възлезе на близо 5 млрд. лв., спрямо 4.36 млрд. лв. през 2017 г. През 2018 г. активите достигнаха 7.78 млрд. лв., което представлява ръст от 11% спрямо 2017 г. Печалбата след данъци е 131.5 млн. лв.

„Продължаваме да се представяме много добре във всички ключови сегменти. Растем над средното за пазара в потребителското и фирменото кредитиране, а новите ни бизнес обеми са с отлично качество. В същото време допълнително намаля показателят необслужвани кредити – под 3%, което е едно много здравословно ниво“, каза Оливер Рьогл, Председател на УС на Райфайзенбанк, по време на годишната закуска с медиите.  

Той коментира и макроикономическата среда в България: „Българската икономика достигна пика в развитието си. През 2018 г. ръстът на БВП продължи да се забавя в сравнение с предходните години като възлезе на 3.1%. Прогнозата на Райфайзен Рисърч е, че тази тенденция ще продължи и през тази година българската икономика ще нарасне с 3.0%, в унисон със забавянето на глобалната икономика.“

16% ръст на корпоративните кредити

През 2018 г. корпоративният кредитен портфейл на Райфайзенбанк надхвърли 2 млрд. лв. и възлезе на 2.23 млрд. лв. спрямо 1.9 млрд. лв. през 2017 г.

Преглед на портфейла на банката към 31 декември 2018 г. показва, че основните сектори на икономиката, които са финансирани, са търговия (36%), производство (29%) и земеделие (10%). Средната сума, която фирмите теглят за инвестиционен кредит, е 367 745 евро, а при оборотното финансиране – 443 639 евро. Оборотните кредити в портфейла на Райфайзенбанк са 56% спрямо 44% за инвестиционните кредити. През 2018 г. със средства по европейски програми банката е финансирала над 1700 проекта на българския бизнес с повече от 255 млн. евро.

Все повече клиенти банкират онлайн

През 2018 г. Райфайзенбанк отчита 15% ръст на кредитния си портфейл в сегмент „Граждани“, като към 31 декември 2018 г. той възлезе на 1.86 млрд. лв. Новите потребителски и ипотечни кредити нарастват с 25% спрямо 2017 г. с превес при ипотечното кредитиране. Кредитният портфейл при микрофирмите също отбелязва растеж – с 19% до 697.2 млн. лв.

Според данните на банката 91% от всички банкови преводи в Райфайзенбанк са наредени онлайн. От друга страна 34% от клиентите ползват онлайн или мобилно банкиране.

Анализ на портфейла на Райфайзенбанк показва, че през 2018 г. средният размер на потребителските кредити, които хората са теглели, възлиза на 16 700 лв., като най-често финансирането е ползвано за ремонт (43%), рефинансиране (33%), обзавеждане и техника (17%). Средният размер на месечната вноска, която хората плащат, е 245 лв. спрямо 225 лв. през 2017 г.

Според анализа на банката, през 2018 г. средният размер на ипотечния кредит е бил 118 000 лв. – ръст от 12 000 лв. спрямо 2017 г. Средната месечна вноска е 637 лв., а срокът 22 години. С финансиране от банката са се купували предимно апартаменти (89%), а 11% са били за къща или вила, като делът на купените къщи и вили расте с 3 пр.п. спрямо 2017 г. И през 2018 г. предпочитанията на клиентите към монолитното строителство се запазват – 73% от жилищата, купени с ипотечен кредит от Райфайзенбанк.

Третото издание на Elevator Lab започва през април

Третото издание на глобалния финтех акселератор на Райфайзен Elevator Lab започва през април, когато българските стартъпи ще могат да кандидатстват с иновативните си проекти на платформата на програмата. През лятото ще бъде определен българския победител, който ще може да се включи в глобалното предизвикателство в конкуренция със стартъпи от целия свят.

Решения на финтех компании от предходното издание вече бяха въведени в Райфайзенбанк – онлайн кредитиране, биометрично оторизиране на трети страни, решение за сигурност, базирано на блокчейн в основната система на банката, както и платформа за измерване на клиентското преживяване в точките за контакт на клиентите с банката.

В рамките на инициативата си Think Tank Райфайзенбанк си сътрудничи със Софийския университет в областта на анализа на големи бази данни. Банката стимулира и предприемаческия дух у служителите с вътрешния акселератор Innovation Garden.    

Continue Reading

Банки

60% от потребителите биха дали повече лични данни на банки и застрахователи за по-ниски цени

Published

on

office, computer

Това сочи проучване на Accenture.

Близо шест от всеки десет потребители биха желали да споделят значителна лична информация със своята банка и застраховател в замяна на по-ниски цени за продукти и услуги, сочи ново световно проучване на софтуерната компания Accenture.

То е проведено сред 47 000 потребители на 28 пазара.

В същото време обаче потребителите смятат, че неприкосновеността на личния живот е от първостепенно значение, като три четвърти (75%) казват, че са много предпазливи по отношение на поверителността на личните им данни.

След увеличението на разходите, хората класират като втората най-важна причина за раздяла със

своята банка или застраховател именно нарушенията на сигурността на данните им.

Потребителите демонстрират силна подкрепа за персонализирани застрахователни премии, като 64% ​​се интересуват от такива за застраховка на автомобила, базирани на безопасно шофиране, а 52% в замяна на животозастрахователни премии, свързани със здравословен начин на живот.

Четирима от петима потребители (79%) биха предоставили лични данни, включително доходи, местоположение и навици на начин на живот, на своя застраховател, ако смятат, че това би помогнало за намаляване на вероятността от нараняване или загуба.

В банковия сектор 81% от потребителите биха желали да споделят данни за доходите, местонахождението си и начина си на живот срещу по-бързо одобрение на заема, а 76% биха го направили, за да получат персонализирани предложения въз основа на тяхното местоположение, като отстъпки от търговец на дребно.

Половината (51%) от потребителите искат тяхната банка да предостави актуализации за това колко пари имат до следващата им заплата, а 57% искат съвети за спестявания, базирани на техните навици за харчене.

Финансовите фирми имат огромна отговорност да запазят ролята си на доверени попечители на поверителността на данните” – казва Брус Холи, старши управляващ директор на финансовите услуги на Accenture за Северна Америка. „Банките и застрахователите, които не се възползват от възможността да надграждат доверието си и да подобрят клиентския си опит, рискуват да загубят.“

Апетитът за споделяне на значителни лични данни с финансовите фирми е най-висок в Китай, като 67% от потребителите там са готови да споделят повече данни срещу персонализирани услуги.

В САЩ този процент е 50.

В Европа – където GDPR – Общия регламент за защита на данните влезе в сила през май 2018 g. – потребителите са най-скептични. Например, само 40% от потребителите във Великобритания и Германия са заявили, че биха обменили повече данни с банки и застрахователи в замяна на персонализирани услуги.

Пълният текст на проучването можете да свалите оттук.

Continue Reading

Банки

Global Finance обяви УниКредит Булбанк за най-добра банка в България за 2019 г.

Published

on

UniCredit Bulbank

Международното финансово списание Global Finance („Глобал файненс“) обяви, че УниКредит Булбанк е избрана за „Най-добра банка в България“ за 2019 г. в 26-тите годишни награди за най-добрите банки в света.

УниКредит получи наградата „Най-добра банка“ за региона на цяла Централна и Източна Европа, както и локалната награда в същата категория в Хърватия.

“Все по-трудно е да бъдат постигнати необходимите резултати, за да се класираш сред най-добрите банки в света. Клиентските очаквания към доставчиците на финансови услуги никога не са били по-високи – индивидуализирани продукти, предоставени в реално време с абсолютно ниво на сигурност” – каза Джоузеф Д. Джарапуто, издател и главен редактор на Global Finance и допълва: Наградите на Global Finance за най-добра банка са нагледен пример за развитието на концепцията за иновативни финансови институции, които се адаптират към променящата се среда.

„Като екип сме удовлетворени, че международното издание Global Finance ни оценява като банката, която предоставя най-високо качество финансови услуги и продукти на българския пазар. Стремим се да вървим от продуктово базиран растеж към растеж, базиран на дигитални процеси. Целта ни е непрекъснато да се подобряваме в осигуряването на приятно клиентско изживяване и да направим банковите услуги по-бързи, по-лесно достъпни и по-удобни – по всяко време, навсякъде.“, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

Целият подбор е направен от редакторите на Global Finance след задълбочени консултации с корпоративни финансови ръководители, банкери и банкови консултанти и анализатори в целия свят. Освен това се взимат предвид и резултати от анкета, в която се иска мнението на читателите на Global Finance. Целта е да се увеличи още повече степента на прецизност и надеждност на резултатите.

Обективните критерии, които се оценяват при избора на най-добри банки, са: ръст на активите, рентабилност, географски обхват, стратегически отношения, развитие на нов бизнес и иновации в предлаганите продукти. Окончателният избор се допълва от становищата на анализатори на капиталовите пазари, кредитни рейтинги, оценките на банкови консултанти и други участници в банковата индустрия.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени