Свържете се с нас

Инвестиции

БББА демонстрира ключовата роля на летищата в икономически растеж

Публикувана

на

Graeme-Ferguson

Българо-британската бизнес асоциация (БББА) бе домакин на прием, посветен на тема „Ролята на летищата в стимулиране на регионалния и икономически растеж“. Събитието събра представители на големи международни компании, членове на БББА, както и гости от британското и китайското посолство в България.

По време на събитието, господин Греъм Фъргюсън, директор „Корпоративно развитие“ за Манчестър Еърпорт Груп, направи кратко въведение на тема авиационния бизнес между България и Великобритания и как той може да стимулира развитието на регионалния бизнес и предприемачеството.

Силно вярваме, че директните полети водят до стимулиране на пътникопотока, растеж в икономиката и входящия и изходящия туризъм. В това отношение София, като европейска столица, не трябва да разчита на маршрутите на съседните хъб летища (като например Истанбул, Виена или Франкфурт), а се нуждае от свои собствени директни маршрутни връзки, които значително ще допринесат за икономическото развитие на региона и страната, както и ще създадат много работни места за жителите на София и съседните населени места. Летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на столицата в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес“, каза Фъргюсън.

По време на събитието бяха дискутирани различни теми, сред които и идеята, че различната собственост и управление на летищата води до конкуренцията и високо качество на услугите в полза на пътниците. В това число влизат нивото и начинът на обслужване на полетите, устойчивото управление и въздействието върху околната среда, както и икономическите ползи, които могат да бъдат допринесени за съответните региони.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Еврофинансиране

Гърция успешно излезе от спасителната си програма

Публикувана

на

Greece

Крайната цел на плана за финансова помощ и реформи в страната приключи успешно.

 

Днес Гърция официално приключи своята тригодишна програма за финансова помощ на Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) с успех.

В продължение на три години на страната бяха изплатени 61,9 млрд. евро за подкрепа на макроикономически корекции и рекапитализацията на банките ѝ.

Останалите 24,1 милиарда евро, които са налични под максималния обем на програмата от 86 милиарда евро, не бяха необходими.

Членовете на ЕМС постигнаха споразумение за пакета за финансова помощ през август 2015 г. Гърция също така получи 141,8 млрд. евро заеми и от Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) между 2012 г. и 2015 г.

Общата сума, изплатена от двата спасителни фонда, възлиза на 203,77 млрд. евро.

От 2010 г. до 2012 г. Гърция получи и 52,9 млрд. евро двустранни заеми по т.нар. Гръцки кредитен механизъм от държавите-членки от еврозоната.

Днес можем безопасно да завършим програмата на ЕМС без последващи спасителни програми, тъй като за пръв път от началото на 2010 г. Гърция може да застане на собствените си крака. Това беше възможно благодарение на извънредното усилие на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез заеми и облекчаване на дълга„, каза Марио Сентено, председател на Съвета на управителите на ЕМС.

Ръководителят на ЕМС Клаус Реглинг заяви: „Гърция е петата страна, след Ирландия, Испания, Португалия и Кипър, която излиза от програма на ЕМФС или ЕМС. Тъй като ЕМС и ЕМФС са най-големите кредитори в Гърция, притежаващи 55% от общия гръцки държавен дълг, нашите интереси са в съответствие с тези на Гърция. Искаме Гърция да бъде още една история на успеха, да бъде процъфтяваща и страна на която инвеститорите се доверяват”.

В хода на програмите си за финансова помощ Гърция се възползва от безпрецедентна солидарност на своите партньори от еврозоната. Благодарение на изключително изгодните условия на ЕМС и ЕМФС с дълъг срок на падежа и ниски лихвени проценти, страната спестява годишно около 12 млрд. евро за обслужване на държавния дълг спрямо БВП – 6,7% всяка година.

ЕСМ ще продължи да си сътрудничи с гръцките органи в рамките на системата за ранно предупреждение на ЕМС, предназначена да гарантира, че страните бенефициери могат да изплатят на ЕМС, каквото е договорено.

За тази цел ЕМС ще получава редовни доклади от Гърция и ще се присъедини към Европейската комисия в редовните ѝ мисии в рамката за засилено наблюдение.

Прочети още

Инвестиции

Блокчейн конкурс за стартъпи с награден фонд от 250 000 евро събира кандидатури

Публикувана

на

Блокчейн конкурс за scale-ups (стартъпи в по-напреднала фаза от бизнес развитието си) организират CEE Block София в партньорство с Телелинк. Компанията ще подкрепи блокчейн проект с инвестиция в размер на 250 000 евро и ще осигури бизнес менторство за реализирането му. Кандидатури от блокчейн scale-up предприемачи вече се събират онлайн.

Конкурсът предоставя възможност на предприемачи от Централна и Източна Европа с работещи блокчейн решения, като с приоритет ще се разглеждат тези в областта на supply chain за производствени индустрии и supply chain за компании, предоставящи стоки и услуги. Допълнителен фокус имат всякакви видове блокчейн решения в сферата на здравеопазването и образованието.

На 15 октомври 2018 г. ще бъдат анонсирани 10 селектирани предприемачи, които ще получат правото да участват във финалната фаза с представяне на проектите си в рамките на CEE Block София на 25 и 26 октомври 2018 г.

Финалистите ще бъдат оценявани от жури в състав: Председател на журито – Любо Минчев, основател и главен изпълнителен директор на Телелинк, Божидар Божанов, основател на LogSentinel, Елвин Гури, инвеститор Empower Capital Advisor, Иван Житиянов, изпълнителен директор Телелинк Бизнес Сървисис и Росен Иванов, основател BlackPeak Capital. Финалното решение ще бъде взето при гласуване с тежест съответно 70% жури и 30% присъстващи на форума. Главните критерии са иновативност, социална значимост – положително въздействие върху хората и обществото, капацитет на екипа, бизнес модел и пазарен потенциал.

Най-големият стратегически форум за блокчейн, технологии и иновации в Централна и Източна Европа – CEE Blocк София – ще събере топ политици и водещи международни компании в София Тех Парк на 25-26 октомври. Целта на форума е обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса, който работи върху блокчейн технологията. Събитието се организира от CEE Block в партньорство със Sofia Tech Park, СофтУни, БАИТ, Solutions for the Future и Дигитална Национална Коалиция.

Прочети още

Капиталови пазари

Албайрак: „Турция ще излезе от кризата силна“

Публикувана

на

Berat Albayrak

Турският министър изключи и плана на МВФ в своето обръщение към чуждестранните инвеститори.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак обеща на 16 август, че страната ще излезе „по-силна“ от валутната криза, предизвикана от дипломатическото сдърпване със САЩ и изключи спасяване от МВФ, съобщава hurriyetdailynews.com.

Турция ще излезе по-силна от тези (валутни) колебания„, каза Албайрак, цитиран от държавната телевизия ТРТ, по време на конферентния разговор с хиляди чуждестранни инвеститори.

Няма план на МВФ, насочихме се към привличането на преки инвестиции„, каза още той.

По време на конферентния разговор Албайрак каза, че Турция сега се занимава с пазарната аномалия и има здрав и силен банков сектор.

Анкара няма да направи компромис и по отношение на фискалната дисциплина и намаляването на инфлацията е основен приоритет, каза Албайрак, добавяйки, че Турция не е страна с висока степен на ливъридж, а дългът ѝ възлиза на 137% от БВП през първото тримесечие на 2018 г.

Всички министерства имат мандат за амбициозни спестявания, отбеляза той, а инвестиционните портфейли ще бъдат преразгледани.

„Турция никога не е прилагала непазарни мерки, а контролът върху капитала никога няма да бъде в дневния ред“, каза още турският министър.

Анкара ще осигури по-нататъшно фискално затягане, като акцентът ще бъде върху увеличаването на първичния излишък на Турция, според Албайрак, тъй като структурните реформи и гъвкавостта на пазара на труда също са приоритет.

Албайрак заяви също така, че Анкара очаква първичен излишък от 6 милиарда лири (1,04 милиарда долара) за края на тази година.

Ще преминем през този период на санкции от САЩ с други партньори, включително Германия и Китай„, каза той, като се позовава на санкциите на Вашингтон, насочени към Турция заради  продължаващия арест на пастор Андрю Брънсън, който допълнително подложи турската лира на напрежение.

Турция не очаква и никакви глоби срещу държавната Halkbank, заключи Албайрак, позовавайки се на случая с бивш изпълнителен директор на банката, който през януари беше осъден от американски съд за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Лирата, която все още е в спад с 34% спрямо долара тази година, се затвърди до 5.77 към 11.00 централно европейско време.

 

Прочети още

Еврофинансиране

ЕИБ предостави 100 млн. евро за заеми за МСП във Финландия

Публикувана

на

Парите са за инвестиции по плана Юнкер.

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) оповести, че е сключила споразумение с държавното инвестиционно дружество Tesi за 100 млн. евро, които да се използват за предоставяне на заеми на иновативни малки и средни предприятия във Финландия.

Споразумението беше постигнато чрез подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) по „плана Юнкер“.

От юли 2018 г. досега „планът Юнкер“ е дал 7,6 милиарда евро за инвестиции във Финландия и 335 милиарда евро за целия ЕС.

Заместник-председателят на ЕК, Юрки Катайнен, отговарящ за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „Европейският фонд за стратегически инвестиции на Инвестиционния план е предназначен да улесни достъпа на малките и средните предприятия до финансиране, необходимо за разширяване, иновации и създаване на работни места. Очаква се около 700 000 малки фирми в цяла Европа да се възползват от него.

И допълни: „Радвам се, че с днешната транзакция Инвестиционният план ще позволи на финландските фирми да се възползват от финансиране от 100 млн. евро„.

 

Прочети още

Рискови инвестиции

SEC е изпратила призовка на Tesla след туита на Елън Мъск

Публикувана

на

Elon Musk

Тя ще бъде една от първите стъпки в официално разследване.

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) e връчилa призовка на компанията Tesla, след като изпълнителният ѝ директор Елън Мъск пусна туит, че възнамерява да я направи частното дружество и че разполага с необходимото финансиране, според репортаж на New York Times, публикуван в сряда, съобщава CNBC.

По-ранни репортажи вече съобщиха, че комисията веднага е насочила вниманието си към автомобилния производител след спорния туит. Призовката ще бъде една от първите стъпки в официално разследване срещу него.

След тази новина, акциите на Tesla се понижиха с 3% в следобедната търговия.

Миналата седмица Мъск публично пусна слуха, че има възможност да направи компанията частна в туит, който разколеба акциите ѝ и обърка ръководството.

Твърдението му, че има „обезпечено финансиране“, попада под особен контрол, тъй като с него, той може да е нарушил регулация на SEC, която казва, че всяко публично изявление на ръководител на компания трябва да бъде истина.

Мъск обясни по-рано тази седмица, че Фондът за държавни инвестиции на Саудитска Арабия е изразил интерес да направи Tesla частна. Засега фондът отказва коментар.

Чарлз Гаспарино от Fox Business Network съобщи за призовката в сряда, няколко часа преди доклада на New York Times, като по този начин допринесе още за загубите на Tesla за деня.

 

 

Прочети още

Капиталови пазари

На 16 август министърът на финансите на Турция ще направи обръщение

Публикувана

на

Berat Albayrak
Берат Албайрак. Снимка: http://pio.mfa.gov.ct.tr

То трябва да успокои чуждестранните инвеститори и предхожда публикуването на средносрочната програма на Турция.

Турският министър на финансите Берат Албайрак ще се обърне към чуждестранните инвеститори на 16 август в телеконференция, организирана в сътрудничество със Citibank, Deutsche Bank, DOME Group и HSBC, съобщава hurriyetdailynews.com.

Очаква се около 1000 чуждестранни инвеститори, най-вече от САЩ, Европа и Близкия изток, да се присъединят към срещата, която ще се проведе в 16 часа истанбулско време.

Домакин на този призив към световните инвеститори, който ще се проведе преди публикуването на средносрочната програма на Турция, ще бъде Дейвид Любин – главен икономист за нововъзникващите пазари на Citi Research, се казва в изявление на организаторите.

Берат Албайрак е едва на 40 години, но вече е бил главен изпълнителен директор на Çalık Holding; бивш депутат; бивш министър на енергетиката и природните ресурси; и от юли тази година е назначен за министър на финансите на Турция.

Той е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган и има докторска степен по финанси от Истанбулския университет.

 

Прочети още

Най-четени