Свържете се с нас

Финанси

БВП е нараснал с 0.4% за Q2 на 2018 г. в целия ЕС и еврозоната

Публикувана

на

writing

Нарастването спрямо същото тримесечие на 2017 г. е +2,1% и в двете области.

През второто тримесечие на 2018 г. в сравнение с предходното БВП е нараснал с 0,4% както в еврозоната (EA19), така и в ЕС-28, според прогноза, публикувана от Евростат.

През първото тримесечие на 2018 г. БВП също е нараснал с 0,4% и в двете зони.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година, нарастването е 2,1%, както в еврозоната, така и в ЕС28.

Ръст на БВП по държави-членки
Сред държавите-членки, за които има данни за второто тримесечие на 2018 г., най-голям ръст в сравнение с предходното тримесечие отбелязват – Малта (+ 1,9%), Естония и Румъния (и двете с 1,4%).

Най-ниският растеж е отбелязан в Дания, Гърция, Франция и Италия (всички с +0,2%).

Компоненти на БВП с принос за растежа
През второто тримесечие на 2018 г. разходите за крайно потребление на домакинствата са нарастнали с 0.2% в еврозоната и с 0.3% в ЕС28 (след +0.5% в двете области през предходното тримесечие).

Бруто образуването на основен капитал се е увеличило с 1,2% както в еврозоната, така и в ЕС28 (след +0,3% в двете области).

Износът се е увеличил с 0,6% в еврозоната и с 0,2% в ЕС-28 (след -0,7% и -0,5%).

Вносът се е увеличил с 1,1% в еврозоната и с 0,9% в ЕС28 (след -0,3% и -0,1%).

Разходите за крайно потребление на домакинствата са имали положителен принос за растежа на БВП, както в еврозоната, така и в ЕС28 (+0.1 и +0.2 процентни пункта), а приносът от бруто образуване на основен капитал е положителен и в двете области (съответно +0.3 п.п. и +0.2 п.п.).

Приносът на външното салдо за растежа на БВП е отрицателен за двата района, докато приносът на промените в запасите е положителен.

Данните показват увеличение на БВП за България през второто тримесечие на 2018 г. в сравнение с предходното с 0.8%.

При сравнение със същата четвърт на предходната година увеличението на БВП за нашата страна е 3.4%.

Финанси

Германското правителство планира да вземе повече заеми през 2019 г.

Публикувана

на

Deutschland Finanzagentur

За целта то ще емитира държавни ценни книжа с фиксиран доход в размер на 199 млрд.

Германското правителство планира да вземе на заем повече пари през 2019 г., отколкото през тази година, обяви германската правителствена финансовата агенция – Bundesrepublik Deutschland Finanzagentur

С изключение на свързания с инфлацията дълг, агенцията планира да емитира държавни ценни книжа с фиксиран доход в размер на 199 млрд. през 2019 г., се казва в изявление на агенцията. За 2018, тази сума бе 173 милиарда евро.

Агенцията заяви, че планира да издаде 156 млрд. евро дългосрочни инструменти за номинален капиталов пазар и 43 млрд. евро инструменти за паричния пазар за финансиране на бюджета.

Федералното правителство планира да емитира и свързани с инфлацията ценни книжа с номинална стойност между 6 и 10 млрд.

Германското планира да изпълни планираните емитирания във възможно най-голяма степен, за да осигури на участниците на пазара надеждна ориентация за техните инвестиционни решения.

Актуализацията на планираните емисионни дейности през второто тримесечие ще бъде публикувана през третия десетдневен период от март 2019 г.

 

Повече детайли, относно плануваните емиции на държавни ценни книжа на Германското правителство, можете да намерите тук.

Прочети още

Финанси

Подготвят износ на български продукти за азиатския пазар за 300 млн. долара

Публикувана

на

Южнокорейската търговска компания Encyiks&Human Group Co., Ltd. подготвя износ на български продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 300 млн. долара за азиатския пазар. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и Гилберт Лим, председател Южнокорейската компания.

Encyiks&Human Group Co., Ltd. е ексклузивен дистрибутор в Азия на български продукти като минерална вода, млечни продукти и пробиотици, органични продукти, кашкавал и сирене, лавандулово масло и продукти, базирани на розово масло от български компании.

Във връзка с подписването на договор преди месец за бизнес сътрудничество между южнокорейската търговска компания и базирана в Шънчжън китайска търговска компания се подготвя износ на български продукти на стойност 300 млн. щ.д. за Китай и Република Корея.

Гилберт Лим посочи, че компанията вече от две години работи с над 15  български партньора износители и подчерта, че българските продукти се приемат изключително добре на Азиатския пазар, поради изключителното им качество. По думите му целта на южнокорейската компания е да представи страната ни и нейните продукти като бранд за здравословни и био храни.

Караниколов изтъкна, че компанията може да разчита на пълна подкрепа от страна на Министерството на икономиката, както и че все повече фирми от двете страни проявяват засилен интерес за партньорство.

Това е поредният пример за положителното развитие на българо-корейските търговско-икономически отношения през последната година, в резултат на съвместните усилия на двете страни“, подчерта икономическият министър.

Прочети още

Fintech

Малта отваря блокчейн банка

Публикувана

на

Malta

Един от основните проблеми на криптовалутите е липсата на банки, които да работят с тях. Малта иска да реши този проблем с отварянето на блокчейн банка, съобщава CCN.

Островната държава, която през последната година активно се концентрира върху блокчейн и финансовите технологии, е готова за следващата стъпка.

OK Blockchain Capital Limited ще финансира RnF Finance Limited, които вече са подали нужните документи в регулаторите на Малта.

Компанията има доста опит в това, като е създала множество банки в страната. Изпълнителният ѝ директор Родерик Псайла коментира пред CCN, че блокчейн банката ще има четири основни направления.

Те ще са банкови услуги за корпоративни клиенти, заеми, частно банкиране и управление на активи. Банката ще е насочена едновременно към корпорации и крайни потребители, като ще е отворена към всички. Тя ще преценява всеки клиент поотделно и няма да изключва работа с дадена индустрия.

При положение, че получи необходимите разрешения, RnF цели банката да започне работа в средата на следващата година.

Прочети още

Банки

Датската Saxo Bank купува холандската онлайн банка BinckBank

Публикувана

на

Двете институции излязоха днес с общо изявление.

Холандската онлайн банка BinckBank и датската Saxo Bank обявиха днес, че е постигнато споразумение за препоръчителна ценова публична оферта в размер на 6,35 евро за емитирана и неизплатена обикновена акция и приоритетен дял на BinckBank, представляващ общо възнаграждение от 424 милиона евро.

Цената на предлагането представлява премия от 35% спрямо цената на затваряне от 14 декември 2018 г. и премия от съответно 42%, 43% и 38% спрямо среднопретеглената цена на акция през последния, два и три календарни месеца, предоставяйки незабавна, сигурна и значима стойност на акционерите на BinckBank

Сделката е подкрепена и препоръчана единодушно от изпълнителния и надзорния съвет на BinckBank.

Saxo Bank е поела ангажимент за финансиране на сделката чрез комбинация от капиталови инжекции от акционерите и налични парични средства

Страните се споразумяха за определени нефинансови ангажименти за акционерите на BinckBank за период от три години.

Проектът за сделката ще бъде представен в Нидерландски орган за финансовите пазари (AFM) не по-късно от края на първото тримесечие на 2019 г.

Предполага се, че сделката ще приключи през третото тримесечие на 2019 г.

Прочети още

Финанси

Повечето европейски търговци не са наясно с новите стандарти за плащания

Публикувана

на

Euro

Нарастването на дигиталната търговия е жизнено важна за много търговци, но проучване на Mastercard, обхващащо малка група от онлайн търговци в Европа, показа, че 75% от тях не са запознати с новите стандарти за защита, които влизат в сила следващата година.

Създаден за подобряване на дигиталните плащания, EMV 3-D Secure (EMV 3DS) ще въведе нова ера на стандарти за сигурност на онлайн транзакциите и ще даде възможност на Strong Customer Authentication (SCA) да подкрепи новите технологии, като биометрична идентификация.

Въпреки тези промени, само 14% от тази група от европейски онлайн търговци вече подкрепят SCA, като 51% от тях споделят, че ще са готови след септември 2019г. или изобщо няма да подкрепят промяната.

SCA ще бъде задължителна в съответствие с Директивата за платежните услуги 2 (PSD2) от септември 2019 г. Преди това, обаче, онлайн търговците трябва да са подготвени.

Долу са изброени задължения, които трябва да се изпълнят преди лятото на 2019 г.

  1. Свържете се с вашия доставчик на платежни услуги, за да сте сигурни, че бизнеса ви е готов и е включен в Identity Check.
  1. Обучете вашите потребители. Нека да знаят, че ще правите промени в начина им на плащане, като подчертайте ползите от тях. (Няма нужда да си спомняте паролите и вероятното намаляване на измамите).

Успоредно с това банките също ще включат своите картодържатели в Identity Check и ще им предложат по-добри методи за удостоверяване, включително биометрично удостоверяване.

Милан Гаудър, изпълнителен вицепрезидент „Услуги”, Mastercard Europe заяви: „Дигиталната търговия продължава да надминава физическа такава и въпреки че това е изключително положително за онлайн търговците на дребно, то оказва и натиск върху тях, за да гарантират, че дигитални транзакции са безопасни и безпроблемни. През септември проведохме първата успешна EMV 3DS транзакция. Ние сме развълнувани да разпространим Identity Check решение с EMV 3DS, използвайки методи за идентификация в реално време, като динамични пароли, биометрични данни (включително пръстови отпечатъци, разпознаване на лица и на глас), за да предоставим по-сигурно онлайн изживяване, което е подходящо за бъдещето на електронна търговия„.

Прочети още

Fintech

Венецуела изплаща пенсиите в криптовалутата си Petro

Публикувана

на

Венецуела от години има проблеми с финансите и икономиката и сега се опитва да ги реши чрез въвеждане на криптовалута. Тя се казва Petro и според Caracas Chronicles, цитиран от CCN, правителството налага криптовалутата върху пенсионерите без искането им.

Изданието пише, че за последния месец пенсиите първо са били изплатени в официалната валута боливари. В същия ден обаче пенсионерите получили и съобщение, че в сметките им вече са заредени Petro. Напрактика парите им са били обратно изтеглени и върнати под формата на криптовалута.

Вестникът информира още, че много банки все още не могат да работят с Petro, както и търговци. Процесът по конвертиране на криптовалутата е сложен и курсът на обмен не е благоприятен.

Не помага и критиката от другите държави, които не приемат криптовалутата. Икономисти като Стив Ханке също я отхвърлят и критикуват. Въпреки това президентът Николас Мадуро изглежда твърдо решен да наложи Petro в страната въпреки съмненията, че няма достатъчно реални активи зад виртуалната валута.

Прочети още
Реклама

Най-четени