Connect with us

Капиталови пазари

Бившият CEO на Deutsche Böerse плаща 4,75 млн. евро за спиране на разследване

Published

on

Carsten Kengeter
Бившият CEO на Deutsche Böerse, Карстен Кенгетер. Снимка: архив Deutsche Böerse.

То е на прокуратурата във Франкфурт срещу него за търговия с вътрешна информация.

Бившият ръководител на немския борсов оператор Deutsche Böerse (който оперира и ръководи и Франкфуртската фондова борса – Frankfurter Wertpapierbörse, съкр. FWB) се е съгласил да плати 4,75 милиона евро, за да сложи край на разследването за предполагаема търговия с вътрешна информация, съобщи прокуратурата във Франкфурт вчера.

Тя откри делото срещу Карстен Кенгетер през 2016 г. във връзка с покупките на акции на Deutsche Boerse два месеца преди обявяването на плана за сливане с Лондонската фондова борса.

Производствата срещу бившия главен изпълнителен директор на Deutsche Böerse и компанията Deutsche Boerse AG, които са обвинени по делото, сега са затворени“, се казва в изявлението на прокуратурата.

Плащането не представлява признаване на вина от страна на Кенгетер, който многократно е обявявал, че е невинен.

Сумата, която Кенгетер се е съгласил да плати, съответства на стойността на закупените от него акции през декември 2015 г., както и на други, получени като част от компенсационния пакет.

Прокурорите подозират, че той е обсъдил възможното сливане с ръководителите на Лондонската фондова борса преди няколко месеца.

Заради разследването срещу него, Кенгетер се оттегли от поста си в края на 2017 г..

Сливането между Deutsche Boerse и Лондонската фондова борса бе блокирано през 2017 г. от регулаторните органи на ЕС заради опасения за конкуренция.

По същия начин борсов оператор Deutsche Boerse AG бе осъден на 21 декември 2018 г. от Окръжният съд във Франкфурт на Майн като спомагателна страна след прекратяването на предварителното следствие срещу Карстен Кенгетер.

Дружеството получи две глоби – от 5 милиона евро и 5,5 милиона евро за предполагаемо нарушение на забраната за търговия с вътрешна информация през декември 2015 г. и за предполагаемо бездействие на съобщение за това през януари 2016 г.

След решението на районния съд производството се прекратява. Изпълнителният съвет на Deutsche Börse AG реши, след подробни консултации с Надзорния съвет, да не предприема действия срещу решението на съда.

Компанията остава твърдо убедена, че твърденията срещу нея са неоснователни, но и че прекратяването на производството е в неин интерес.

 

Инвестиции

Британска компания стартира ИТ проект в България

Published

on

Британската ИТ компания Viafik стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях.

Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление като той ще обхване няколко държави в региона. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози, обясни Кент Мосбек, директор на компанията.

По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др.

От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства, а над 7,9 млн. са издадените кредитни карти.

Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според тях е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Той им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него.

Обсъдени бяха и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции.

Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна.

Continue Reading

Капиталови пазари

Швейцарските компании са скептични за перспективите за еврото

Published

on

Credit Suisse HQ

Една трета от тях предпочитат да не хеджират валутните рискове.

За трета поредна година между 15 октомври и 30 ноември 2018 г., банка Credit Suisse проведе проучване сред 766 свои корпоративни клиенти, вариращи от еднолични търговци до големи корпорации, за да прецени очакванията им за икономическото развитие и развитието на валутните курсове, както и да разбере как се справят с валутните рискове.

По-голямата част от тях (58%) очакват швейцарския икономически растеж да бъде равен на този от предходната година, а почти една трета (32%) от тях очакват той да се забави. Този резултат в общи линии е в съответствие с оценката на икономистите на Credit Suisse.

Почти половината от анкетираните очакват Швейцарската национална банка да повиши лихвените проценти най-късно до четвъртото тримесечие на 2019 г.

Участниците остават скептични и по отношение на перспективите за еврото и предвиждат обменния курс EUR/CHF от 1,15 до края на 2019 г., докато прогнозата на Credit Suisse за тази валутна двойка е 1.20.

За вносителите сред участвалите дружества валутните рискове са преди всичко в договорите за покупка, защото 71% от тях се обработват в чуждестранна валута. Продажбите в по-голямата си част са в швейцарски франкове.

При износителите, 72% от продажбите и 57% от покупките се извършват и в чуждестранни валути – предимно евро или щатски долари. Ето защо, износителите са много по-добре позиционирани, когато става въпрос за „естественото“ хеджиране на валутните рискове.

От компаниите с дял в евро с най-малко 20% (като валута за покупка или продажба) едва 27% използват финансови инструменти за хеджиране на валутните рискове, докато малко под една трета изобщо не участват в тази практика.

За дружества с експозиция в щатски долари съотношението на хеджиране е значително по-високо. В много случаи това се дължи на факта, че тези компании не купуват стоки и услуги в същата валута, в която продават продуктите си, което означава, че те не се възползват от „естественото“ хеджиране на валута.

 

Пълното проучване на Credit Suisse, можете да намерите тук.

Continue Reading

Инвестиции

Германска компания ще инвестира 21,5 млн. лв. в завод край Враца

Published

on

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „МД Електроник“ ЕООД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Размерът на инвестицията възлиза на 21,5 млн. лв., като ще бъдат разкрити нови 300 работни места.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на ново предприятие в гр. Враца, което ще се състои от производствени, логистични сгради и офиси с обща застроена площ от 9 950 кв. м.

То ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. За целите на производствения процес дружеството ще закупи и оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини.

„МД Електроник“ ГмбХ, Германия е водещо дружество в областта на решенията за пренос на данни в автомобилната индустрия. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители.

Групата на МД Електроник обхваща четири държави на три континента и има над 5 000 служители.

Министърът подчерта, че за периода 2014-2018 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 17 на брой, на обща стойност 300 млн. лв. и са разкрити близо 8 000 нови работни места.

Безспорно, автомобилното производство е един от приоритетните сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. В сектора са заети повече от 170 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили“, поясни Караниколов.

Continue Reading

Дялово финансиране

Euronext иска да купи Норвежката фондова борса

Published

on

Най-голямата фондова борса в Еврозоната предложи 625 млн. евро в брой.

Euronext, оповести днес, че се е обърнала към Съвета на директорите на Oslo Børs VPS Holding, за да потърси подкрепа за ценовата си оферта от 625 млн. евро за всички акции на компанията, която всъщност е Норвежката фондова борса и централен депозитар на ценни книжа със седалище в Осло.

Euronext е водеща общоевропейска финансова борса в Еврозоната, обхващаща Белгия, Франция, Ирландия, Холандия, Португалия и Великобритания. Тя има 1300 регистрирани емитенти и 3,9 трлн. евро пазарна капитализация към края на септември 2018 г.

Euronext управлява регулирани и прозрачни пазари на акции и деривати и е най-големият център за листване на дългове и фондове в света. Общата ѝ продуктова гама включва акции, борсово търгувани фондове, гаранти и сертификати, облигации, деривати, стоки и индекси.

Ако предложението ѝ бъде прието, Euronext, ще се ангажирана да подкрепи развитието на Осло Børs VPS и на по-широка норвежка финансова екосистема.

Норвежката фондова борса има водеща световна позиция в дериватите на морска храна и огромен опит в петролните услуги и корабоплаването, което допълнително би засилило позицията на Euronext като водеща пазарна инфраструктура за финансиране на реалната икономика в Европа.

Тази сделка, ако бъде завършена, ще последва последното придобиване на Euronext на ирландската фондова борса и ще представлява друг ключов момент в постигането на визията на групата за изграждане на паневропейски пазар, предлагащ най-добрите в класа си услуги на капиталовите пазари.

Като част от планираната сделка, Euronext е готова да плати 6,24 милиарда норвежки крони (NOK) или 625 милиона евро за всички налични акции в Oslo Børs.

Това прави на 145 NOK за акция, което представлява 32% премия за цената на акция при затварянето на Норвежката фондова борса на 17 декември 2018 г.

Предложението на Euronext ще бъде предмет на due diligence, минимален праг на приемане от 50%, регулаторни одобрения и благоприятно гласуване на акционерите на Euronext.

Не може да има сигурност, че сделката ще бъде завършена.

Euronext не поема задължение да уведомява пазара за хода на дискусиите, но ще подава материална информация, ако има такава, своевременно.

Continue Reading

Други регулации

Работна група определи стъпките за преход от Euribor към ESTER

Published

on

Euro

Новият лихвен бенчмарк индекс трябва да върне доверието на инвеститорите във финансовата система.

Банкерите от еврозоната днес предприеха първа стъпка за смяна на скандалния лихвен процент Euribor в опит да намерят нов бенчмарк за трилиони евро ипотеки и деривати.

Проблемът възникна още през 2012 г., когато станаха известни първите данни за манипулирането на най-широко използваните бенчмаркове за лихвените проценти между банките – Euribor и Libor.

Тези скандали разтърсиха доверието на инвеститорите във финансова система.

За целта през 2018 г. бе създадена работна група от 21 банкери от еврозоната, от Европейската централна банка, Органа за финансови услуги и пазари, Европейския орган за ценни книжа и пазари и Европейската комисия.

Нейна основна задача бе да идентифицира и препоръча алтернативни безрискови лихвени проценти и преходни пътища за преминаване към тях.

На 13 септември тази година работната група препоръча ESTER за новия безрисков лихвен процент.

За разлика от Euribor, той не се основава на изявленията на банките, а на действителните котировки, по които твърдо се предлага отпускане на заеми при фиксиран лихвен процент за определен период и то от признати места за търговия.

ESTER отразява разходите за  необезпечени овърнайт лихвени проценти за заеми на едро на банките в еврозоната и ще бъде изготвен от ЕЦБ най-късно от октомври 2019 г.

Следващите стъпки на работната група са да финализира препоръката си за прехода от EONIA към ESTER и да разработи и препоръча методология за срочната структура като резервна за EURIBOR.

Работната група банкери заяви, че преходът трябва да продължи до края на 2021 г., за да се избегнат шоковете на пазара.

Тя предложи и двугодишен период на въвеждане, в който EONIA ще продължи да съществува, но ще се изчислява, като се използва фиксиран спред над ESTER.

Отделно работната група отправи молба за обратна връзка на приетите стъпки за преход към ESTER от участниците на пазара.

Всички те могат да изпращат писмени становища на EuroRFR@ecb.europa.eu до 17 ч франкфуртско време до 1 февруари 2019 г.

 

Continue Reading

Инвестиции

Караниколов връчи три сертификата за инвестиции на стойност над 36 млн. лв.

Published

on

През 2018 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са сертифицирани 23 проекта на обща стойност 800 млн.лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който връчи три сертификата за инвестиция по ЗНИ на „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД, Аксидиа АД и Турбо Гарант ЕООД. Инвестициите по проектите възлизат на над 36 млн.лв. и се очаква да създадат близо 400 работни места.

Сертификат за приоритетен инвестиционен проект получи „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД, за „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации”. Инвестицията е изцяло за придобиване на нови дълготрайни материални активи на стойност 31 619 130 лв. С проекта се предвижда разкриването на нови 250 работни места.

Вторият проект, който получи сертификат клас „А“ е на „Турбо Гарант“ ЕООД. Инвестиционният проект включва изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори. Размерът на инвестицията възлиза на 4 005 000 лв.

Третият проект, на който беше връчен сертификати за инвестиция клас „А“ е на „Аксидиа“ АД. Той включва разработка на уеб базирани, мобилни и настолни софтуерни приложения. Като част от този проект се включва и разработването на собствен продукт, който компанията ще предлага на пазара. Размерът на инвестицията възлиза на 720 000 лв. и ще се финансира със собствени средства. С проекта се предвижда разкриването на нови 120 работни места.

По рано през деня бяха подписани и договори за прилагане на насърчителна мярка по ЗНИ за изграждане на пътна инфраструктура във връзка със сертифицираните проекти на Ролпласт Груп АД и Интерлинк Груп АД, с размер на инвестициите съответно 10.8 млн. лв. и 6.7 млн. лв. Средства на обща стойност 813 488 лв. се предоставят на Агенция “Пътна инфраструктура” за изграждане на кръгово кръстовище на бул. “Ломско шосе” в гр. Костинброд и на общински път в индустриалната зона на община Марица, където се изпълняват проектите на двете дружества.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени