Connect with us

Знания

Близо 85% от завършилите висшисти са си намерили работа

Published

on

Близо 85% от завършилите през миналата година висшисти у нас на възраст между 20-34 години са си намерили работа и са реализирали успешно натрупаните познания, показват данни от анализ на Евростат за степента на заетост на висшистите в ЕС през 2018 г.

Показателят на заетост на висшистите у нас е дори по-голям от средните нива в ЕС, където 83% от завършилите студенти са започнали работа.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са завършили висшето си образование близо 54 500 студенти, като над 46 000 от тях са се реализирали успешно на пазара на труда, пише infostock. 

Останалите близо 8 000 висшисти вероятно са срещнали трудности при намирането на работа или са се преквалифицирали в по-ниска степен на заетост.

Според националната статистика през 2018 г. най-голям е бил броят на студентите у нас, които са завършили специалността “Бизнес администрация” – малко над 15 000. Втора по численост група на завършили висшисти е била в областта на “Науки за обществото” – малко над 6 000 души и трета е била групата на висшистите с квалификация “Образование” – 4 800 души.

Най-малобройни са били студентите, завършили специалностите “Чужди езици” и “Право” – и двете групи с по около 1 200 студенти.

Забелязва се и голям дисбаланс по полова принадлежност при завършилите висше образование – 32 800 жени срещу 21 600 мъже, тоест броят на жените-висшисти е бил с около 11 000 по-голям от броя на мъжете-висшисти.

Данните на НСИ отбелязват също и тенденция на чувствително намаляване на завършващите висше образование у нас за периода 2013-2018 г. – през 2013 г. завършилите висшисти са били общо 66 400 докато през миналата година техният брой е бил 54 400, тоест близо 12 хил. по-малко висшисти за 5-годишен период.

Знания

Световната банка откри център за споделени услуги в София Тех Парк

Published

on

Световната банка откри център за споделени услуги в София Тех Парк. В него ще работят над 300 високотехнологични специалисти.

Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок, пише economy.bg.

“Избирането на София за местоположение на този център не беше много лесна работа. Резултатите, които България показва във всяка една област, са отлични”, отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг.

“България и Групата на Световната банка имат устойчиво и дългогодишно партньорство, което днес продължаваме да развиваме”, заяви министър-председателят.

Борисов отбеляза предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка – стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, добра инфраструктура.

Премиерът изрази увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. По думите му това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти.

В допълнение, присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции.

През април тази година Министерският съвет одобри Споразумението между българското правителство и Световната банка създаването на неин център в София за споделени услуги. След като беше подписано във Вашингтон и ратифицирано от Народното събрание, Споразумението вече е в сила.

Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

Continue Reading

Знания

Кратка историята на парите

Published

on

dollars

Някои от по-важните моменти в историята на парите и тяхната употреба за плащания.

Парите са отговорни не само за най-големите постижения на човечеството, но и за най-големите му провали.

В момента те доминират в модерното общество, доколкото за някои си остават само средство за живот, а за други са цел на живота.

Начините, по които се развива обменът на пари, е наистина вълнуващ.

Днес можем да си купим каквото искаме, откъдето искаме чрез електронен трансфер, можем да плащаме в магазините безконтактно с телефон, карта или wearable аксесоар и т.н.

Бъдещето на разплащателни методи е вече тук.

9000 г. пр. н. е. – Ранните хора започват да разменят стоки, които имат в излишък за такива, които им липсват. Зърното и едрия рогат добитък били едни от най-популярните стоки за този бартер. Първите сведения за разменна търговия, тип бартер, била регистрирана в Египет.

Различни видове раковина каури

Различни видове раковина каури

1200 г. пр. н. е. – В крайбрежните райони около Индийския океан започнали да използват черупки от раковината каури за заплащане на стоки в търговията.

1100 г. пр. н. е. – В Китай хората започнали да използват малки хубави отливки от бронз. В началото те имитирали черупките на каури, които били използвани при церемониални размени. Постепенно заради практически причини тези отливки се превърнали в заоблени „монети“.

Древните китайски монети значително се различават от европейските. Те се произвеждали чрез изливане в калъпи, докато европейските монети обикновено се коват или секат.

600 г. пр. н. е. – В Лидия (на територията на днешна Турция) крал Алиатес (бащата на митичния цар Крез) започва да сече първата официална валута. Стандартизираната монета позволява на търговията да процъфтява в Средиземноморския свят.

 

Italian gold florin

Златен флорин

1250 г. – Във Флоренция започва да се сече флорина (от итал. fiorino от fiore „цвете“, от лат. florem „цвете“). Той имал тегло от 3,5 гр злато и е първата европейска златна монета след VII в., която е била сечена в достатъчно големи количества и широко приета в цяла Европа, насърчавайки международната търговия.

Той се сече от 1252 до 1533 г. без значителна промяна в дизайна или съдържанието на злато през целия този период.

По-късно названието „флорин“ се използвало като синоним на гулдена и дуката.

 

Марко Поло

Марко Поло

1290 г. – След пътуванията си до Китай, Марко Поло представя идеята за хартиените пари на европейците.

Ето какво пише той за тях: „Всички тези късчета хартия се издават с толкова тържественост и авторитет, като че ли са от чисто злато или сребро, а на всяко късче различните чиновници, които имат това задължение, трябва да напишат имената си и да поставят своите печати. Когато всички се подготвят надлежно, началникът, назначен от хана, размазва поверения му печат с червен цвят и го щампова върху хартията, така че формата на печата остава отпечатана в червено и  парите са автентични. Всеки, който ги фалшифицира, ще бъде наказан със смърт, а ханът всяка година направи толкова огромно количество пари, което не му струва нищо, но се равнява на цялото съкровище на света.

1661 г. – … хартиените пари векове наред не успяват да се наложат в Европа, когато първите банкноти с фиксирана стойност, започват да се печатат от Банката на Стокхолм, Швеция. Шведското кралско управление прибира половината от печалбите, което кара банката да издава твърде много банкноти без покритие, което в крайна сметка води до фалита ѝ.

Въпреки това хартиените пари дават огромен тласък на бизнеса, защото можели да се произвеждат масово, без да се разчита на ценни метали като злато и сребро.

1860 г. – Western Union разпространяват „електронните пари“ чрез дистанционното прехвърляне на средства чрез телеграма.

1946 г. – Джон Бигинс изобретява картата “Charg-It” първата кредитна карта.

Тя работела, основно в Бруклин, на следния принцип: банката на Бигинс Flatbush National Bank of Brooklyn издавала метални карти на местни хора със сериен номер. Те можели да ги ползват, за да взимат стоки на кредит от участващите в програмата търговци. После банката плащала на търговците дължимото и поемала отговорността, като събирала дълга към тях от картодържателите на Charg-It срещу определена такса. Тя предлагала и защита на трансакцията срещу кражба на картата или опит за измама.

Nokia 6310i

Nokia 6310i

 

 

1999 г. – С въвеждането на смартфоните с WAP (Wireless Application Protocol) поддръжка (спомнете си например Nokia 6310i), позволяващи използването на мобилната мрежа, европейските банки първи започват да предлагат мобилно банкиране през мобилен телефон. През 2002 г. се появява и еврото.

 

 

2008 г. – За първи път са издадени безконтактни разплащателни карти. Това се случва във Великобритания.

2014 г. – В постоянно търсене на нови начини, които да гарантират по-лесната и надеждна търговия между фирмите се въвеждат и усъвършенстват различни иновации за разплащане:

– Barclaycard изпробва носенето на безконтактни гривни;

– За потребителите на iPhone е обявена е услугата ApplePay, която им позволява да плащат за почти всичко чрез мобилните си устройства;

bitcoin, cryptocurrency

bitcoin

 

– Bitcoins става мейнстрийм. Това е първата напълно внедрена децентрализирана криптовалута.

 

 

2019 г. – До края на годината около 55% от всички онлайн транзакции ще са направени чрез алтернативни начини на плащане:

– Банкови преводи чрез различни методи за онлайн банкиране;

– Чрез дигитални портфейли – обикновено през някакво мобилно приложение, свързано с кредитна карта или банкова сметка;

– Чрез мигновено финансиране – вид заявление за кредит, изискващо много по-малко подробности за потребителя отколкото традиционното заявление за кредит. Може да се прави лесно през десктоп компютър или мобилно устройство и позволява на купувачите да плащат във време, в което на тях им е удобно.

2045 г. – човечеството вече не използва хартиени, а само виртуални пари… :).

 

Снимки: Wikipedia и архив на сайта.

Continue Reading

Най-четени