Свържете се с нас

Банки

Борика подпомогна създаването на платформа за дарения в помощ на недоносените деца

Публикувана

на

И тази година платежният и картов оператор Борика АД подкрепи фондация “Нашите недоносени деца”. Със средствата, дарени от компанията, беше разработена специална онлайн платформа www.donate.premature-bg.com, на която всеки желаещ да подпомогне Фондацията, може да се запознае с проблемите на недоносените бебета и техните семейства, да си избере конкретна кауза и да дари средства за нея.

Създаването на платформата е част от тазгодишната кампания на Фондацията, която ще протече под надслов „Големи чудеса за малките герои“. Организаторите са се фокусирали в три основни направления: набиране на средства за закупуване на животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната; изграждане на семейни стаи в тях, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на продължителен болничен престой, и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца “Малки чудеса”.

„Партньорството ни с фондация „Нашите недоносени деца“ датира от няколко години, през които имахме шанса да бъдем част от редица значими кампании, които пред очите ни променяха съдби“. Ще продължим да ги подкрепяме, защото вярваме, че заедно, стъпка по стъпка, правим големи чудеса за малките герои“, коментира Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД.

В подкрепа на кампанията тази година се включват популярни личности, сред които Ники Кънчев, Михаела Филева, Румяна Нейкова, Диляна Попова, както и водещи лекари неонатолози, в лицето на доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, д-р Донка Узунова, завеждащ отделение по неонатология към ІІ САГБАЛ “Шейново“, и др.

Съществена част от кампанията „Големи чудеса за малките герои“ е и специалното събитие, което ще се проведе на 14 ноември под надслов „Вечер на чудесата“. Събитието, подкрепено от БОРИКА, се организира по повод Световния ден на недоносените бебета. Благотворителната вечер включва специална програма, в която ще вземат участие известни български артисти, представители на шоубизнеса, журналисти, както и представители на държавната власт, на социално-отговорния бизнес, на неправителствения сектор, доказали се като сериозно ангажирани с каузата на фондация “Нашите недоносени деца”. Водещ ще бъде Милена Златкова, журналист и радиоводещ в предаването „Тройка на разсъмване“ по радио „Витоша“, а участници в събитието ще бъдат известни български изпълнители като Михаела Филева, Маги Джанаварова и Славин Славчев. Средствата, събрани в рамките на благотворителната вечер, ще бъдат използвани за трите основни и най-важни проекта на фондацията в тазгодишната кампания.

В рамките на кампанията ще бъде организиран и Коледен базар, на който хората ще могат да изразят своята подкрепа за най-малките. Допълнително всеки, който желае да дари за каузата за недоносените деца в България, може да изпрати СМС с текст DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Банки

Бивш търговец на банка UBS във Великобритания бе депортиран

Публикувана

на

Kweku Adoboli
Квеку Адоболи по време на делото срещу него. Снимка: wikipedia.

Той е излежал присъдата си за фиктивни сделки с цел прикриване за загуби по време на финансовата криза.

Квеку Адоболи, бивш търговец на швейцарската UBS, осъден за измама, е бил депортиран в Гана, въпреки продължителната кампания за неговото оставане във Великобритания, разказва BBC.

Адвокатът му потвърди, че е излетял от летище Хийтроу вчера вечерта, след като е бил задържан в Шотландия в понеделник.

Адоболи, на 38 години, живее в Обединеното кралство от 26 години.

Местният депутат на Адоболи, Хана Бардел, която проведе кампания за спиране на депортацията му, е говорила с него по телефона преди заминаването му и заяви пред BBC, че „той се бори, да не се разпадне„.

Това е пародия на справедливостта. Квеку е тук от 12-годишна възраст и щеше да има право на британско гражданство. Никой не казва, че той не е извършил престъпление, но е бил рехабилитиран и сега е наказан два пъти“ – заяви още тя.

Ник Хоупуел-Смит, един от адвокатите на Адоболи, от своя страна заяви: „Дълбоко сме разочаровани от начина, по който той бе изхвърлен, защото дори нямаше възможност да се каже сбогом.

Неговите приятели и всичките му привърженици ще продължат кампанията, за да го доведат вкъщи, защото това е неговият дом.

Той подкрепя Лийдс Юнайтед. Той е йоркширец, а сега е изпратен на място, където не е живял, откакто е бил на четири“.

Роден в Гана, Квеку я напуска на четиригодишна възраст и живее в Обединеното кралство от 12-годишна възраст. Той оставя партньорката си Алис, с която живее в Ливингстън, Уест Лотиан.

Адоболи е признат за виновен в регистрирането на фиктивни сделки, за да покрие големи загуби по време на финансовата криза между 2008 г. и 2011 г.

По време на делото срещу него той пледира, че е невинен и заяви, че висшите му мениджъри са знаели какво прави и го насърчили да поема рискове.

Въпреки това е осъден и изтърпява четири години от седемгодишна присъда за измама за 1,4 млрд. паунда. Освободен е през 2015 г.

Министърът по имиграцията Каролин Ноукс заяви, че всички чужденци, осъдени на повече от четири години лишаване от свобода, са обект на автоматично депортиране, освен ако няма убедителни причини те да останат.

Очакваше се Адоболи да бъде качен на чартърен полет още през септември, но заради обжалване, съдия уважи отсрочването на присъдата му в последната минута.

Оттогава повече от 74 000 души се подписаха в петиция срещу депортацията му.

Повече от 130 членове на парламентите на Обединеното кралство и Шотландия подписаха и писмо, в което поискаха от министъра на вътрешните работи Саджид Джавид да се намеси.

Парламентаристката Хана Бардел заяви, че екипът на Адоболи ще проучи по-нататъшните правни средства за гарантиране на завръщането му, но каза, че това може да се окаже трудно заради разстоянието.

 

Прочети още

Банки

ЕЦБ публикува консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г.

Публикувана

на

ecb logo

Степента на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 % и на годишна база и с 0.1% в сравнение с данните от март.

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува Консолидираните банкови данни (КБР) до края на юни 2018 г. Те представляват набор от данни от банковата система на Европейския съюз (ЕС), изготвен на групова консолидирана основа. Тримесечното КБД обхваща съответната информация, необходима за анализа на банковия сектор на ЕС.

Данните за края на юни 2018 г. са от 381 банкови групи и 2824 самостоятелни кредитни институции, които извършват дейност в ЕС (включително чуждестранни дъщерни дружества и клонове), като по този начин те обхващат почти 100% от баланса на банковия сектор в ЕС.

Наборът от данните включва широк спектър от показатели за рентабилността и ефективността, балансите, ликвидността и финансирането, качеството на активите, тежестта на активите, капиталовата адекватност и платежоспособността.

Агрегати и индикатори се публикуват за цялата извадка от банковия сектор.

Големите докладчици са приложили Международните стандарти за финансово отчитане (IFRS) и Техническите стандарти за прилагане (ИТС) на Европейския банков орган (ЕБО) относно надзорното отчитане, докато някои по-малки докладчици могат да прилагат националните счетоводни стандарти.

Съответно агрегираните показатели и показателите обхващат и данни, базирани на национални счетоводни стандарти, в зависимост от наличието на базовите елементи.

Заедно с данните от края на юни 2018 г. се оповестяват няколко ревизии на предишни данни.

Няколко на предишни данни се оповестяват заедно с данните от края на юни 2018 г.

Най-важните изводи от публикуваните данни са:

  • Общият размер на активите на кредитните институции със седалище в ЕС остава стабилен на годишна база и възлиза на 33,2 трилиона евро.
  • Обемът на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 процентни пункта до 3.63% на годишна база. През март тази година той е бил 3,90%.

 

Пълна информация за 381-те банкови групи, за които има публикувани данни, можете да намерите тук.

Пълна информация за 2824-те самостоятелни кредитни институции предмет на Консолидираните банкови данни в края юни 2018 г. можете да намерите тук.

Пълната информация за Консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г. можете да намерите тук.

Прочети още

Банки

Безплатна академия на УниКредит Булбанк ще връща майки в бизнеса

Публикувана

на

UniCredit Bulbank

УниКредит Булбанк организира специалнa обучителна академия за майки. Целта на програмата WoMum “Майки в бизнеса“, е да повиши професионалната квалификация на дамите и да направи завръщането им след майчинство по-лесно, без излишен стрес и с повече самоувереност.

Подкрепата, която майките ще получат от WoMum “Майки в бизнеса“, е с изцяло практическа насоченост. Всички обучения са напълно безплатни и ще бъдат проведени от професионални треньори от УниКредит Булбанк, които имат дългогодишен опит в бизнеса.

По време на академията обучителите ще помогнат на дамите да надградят професионалните и личностни си умения. Всички тренинг събития ще се провеждат в Учебния център на УниКредит Булбанк на пл. „Св. Неделя“ 7, ет. 6.

Участниците в програмата ще получат и практични съвети как да управляват личните си финанси – безспорна необходимост при управлението на семейния бюджет.

Според дългогодишно международно проучване на Harvard Business School порасналите деца на работещи майки са хора с по-високи постижения в работата. Това е особено видимо за майките на момичета. При работещи майки, дъщерите имат по-голям шанс да бъдат наети, по-голяма вероятност да са на мениджърски позиции и получават по-високи заплати. Освен това проучването показва, че това дали майките работят или не, не влияе на щастието на децата им в зряла възраст. Този резултат е важна глътка въздух за майките, които често изпитват вина, връщайки се на работа, вместо да останат у дома, пише Harvard Business Review.

Обученията ще се състоят от няколко модула с различни теми. Първата беше „Комуникационни умения: как да убеждаваме събеседниците си“. Екип от специалисти разказа защо уменията да говорим пред хора, да се държим уверено и да предаваме посланието си по начин, по който да бъдем разбрани от отсрещната страна, са необходими не само за бизнеса, но и в ежедневието.

Прочети още

Банки

До дни ЕЦБ започва стрес тестове на шест български банки

Публикувана

на

ecb logo

Резултатите ще бъдат публикувани през юли 2019 г.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува на сайта си съобщение, че ще извърши цялостна оценка на шест български банки.

Процедурата включва преглед на качеството на активите и стрес тест.

Тя е резултат от искането на България от 18 юли 2018 г. за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от този процес, за държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

На стрес тест ще бъдат подложени:

  • УниКредит Булбанк АД
  • Банка ДСК ЕАД
  • Обединена българска банка АД
  • Първа инвестиционна банка АД
  • Централна кооперативна банка АД
  • Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките.

Процедурата ще започне още този месец, а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г.

Крайната дата на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Регламентът за единния надзорен механизъм (ЕНМ) изисква националното законодателство на държава членка, която желае сътрудничество да гарантира, че националният компетентен орган ще бъде задължен да приеме всяка изискана от ЕЦБ мярка по отношение на кредитните институции.

Успоредно с това банковият надзор в ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с Българската народна банка с оглед на потенциалната ѝ бъдеща роля на национален компетентен орган, за да подпомогне безпрепятственото ѝ интегриране в ЕНМ.

 

Прочети още

Банки

Райфайзенбанк: Ипотечното кредитиране бележи ръст

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв., при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., сочи анализ на Райфайзенбанк. Като резултат и средният срок за погасяване запазва тенденцията за увеличение и вече е 22 г., спрямо 21 г. към края на 2017 г. и 19 г. през 2016 година.

Според данните на Райфайзенбанк, профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование. С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново. Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 г. – 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за 2017 година.

Райфайзенбанк предлага ипотечно кредитиране до 400 хиляди лева и срок за погасяване до 30 години. В продължение на кампанията „Smart решения за дома“, банката подарява на клиентите с усвоен кредит умна крушка с опция за дистанционно управление чрез приложение за мобилния телефон, задаване на време за включване и изключване, различни степени на яркост и избор от над 16 милиона цвята. Кампанията е валидна до 22 януари 2019 г. или до изчерпване на количествата на подаръците.

Прочети още

Банки

САЩ заведе дело за измама срещу швейцарската UBS

Публикувана

на

Банката заяви, че „енергично“ ще оспорва делото.

Вчера правителството на САЩ заведе съдебно дело за гражданска измама, обвиняващо UBS, най-голямата банка в Швейцария, че е измамила инвеститорите при продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотечни кредити, довели до световната финансова криза през 2008-2009 г.

Новината за това бе очаквана още късно в четвъртък и UBS вече публикува на сайта си изявление, в което заяви, че „енергично“ ще оспорва делото.

UBS е обвинена в заблуда на инвеститорите за качеството на над 41 милиарда щатски долара (41 милиарда швейцарски франка) високорискови ипотечни кредити и рискови ипотечни заеми, подкрепени от 40 оферти за ценни книжа през 2006 и 2007 г., съобщи американското Министерство на правосъдието в жалба, подадена пред федералния съд в Бруклин.

UBS заяви, че е произвела само малка част от жилищните ипотеки в САЩ между 2005 и 2007 г. (само 1,5 милиарда щатски долара от общо повече от 5 трилиона щатски долара) и не е довела до никакви рискови заеми.

Огромното мнозинство от заемите, залегнали в 40-те жилищни ипотечни ценни книжа (RMBS), посочени в жалбата, произхождат от други финансови институции, много от които издават свои собствени. През 2007 г. UBS е спряла издаването на RMBS.

Швейцарската банка заявява още, че: „Твърденията на Министерство на правосъдието не се подкрепят от фактите или от закона. UBS ще оспорва енергично жалбата в интерес на своите акционери. UBS е уверена в правното си положение и от известно време е напълно подготвена да се защити в съда„.

UBS твърди, че възнамерява да разчита на някои „съществени факти“ в защитата си и че очаква те да бъдат „обосновани в хода на производството“.

UBS претърпя огромни загуби от американските ипотечни активи, включително от жилищните ипотечни ценни книжа, цитирани в жалбата, което изключва извод за измама“ – се казва още в изявлението.

Многобройни банки вече са изплатили санкции в размер на милиарди долари вследствие на граждански дела, подадени от американското Министерство на правосъдието, съгласно Закона за реформата, възстановяването и изпълнението на финансовите институции на САЩ.

След финансовата криза банките бяха обвинени в заблуждаване на инвеститорите за заемите, залегнали в основата на ценните книжа, обезпечени с ипотека, които са продали. Тези заеми са били отпуснати на кредитополучатели, които не са могли да ги върнат, както и въз основа на инфлационни оценки на жилищата.

 

Пълното изявление на UBS, можете да прочете тук.

Прочети още
Реклама

Най-четени