Connect with us

Fintech

Борсата Huobi вече листва Dogecoin

Published

on

coins

Стартиралата като шега криптовалута Dogecoin вече може да се похвали, че е част от борсата Huobi, съобщава CCN. Борсата предлага обмен на три двойки: с Bitcoin, Ethereum и долари.

Шеговитата криптовалута е точно обратното на Bitcoin. От нея ще има неограничено количество и една монета се оценява в Satoshi (на името на създателя на Bitcoin Сатоши Накамото). Обикновено 1 Dogecoin е между 50 и 100 Satoshi, като в пиковите си моменти беше и над 300.

Въпреки че Dogecoin има шеговит подход към нещата, според Huobi криптовалутата е достатъчно качествена и сериозна. Тя има висока ликвидност и се радва на популярност в много платформи. Това я прави “висококачествена”, казват от Huobi.

В началото на тази седмица Илон Мъск бе избран като най-подходящия изпълнителен директор за Dogecoin в шеговита анкета в Twitter. Мъск отговори, че “Dogecoin може и да е любимата ми критповалута. Много е готина.”

Fintech

Най-голямата банка в Корея се подготвя да съхранява цифрови активи

Published

on

KB Kookmin Bank

Това може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите.

KB Kookmin, най-голямата банка в Южна Корея, подготвя пускането на оферта за съхранение на цифрови активи, съобщава CoinDesk Korea

Банката е обединила усилията си със стартъпа Atomrigs Lab, като двете организации подписаха стратегическо бизнес споразумение на 10 юни.

Atomrigs Lab разработва продукт, наречен Lime, който осигурява цифрови активи като криптовалути, използвайки сигурна MPC (multiparty computation) технология.

Kookmin и Atomrigs Lab ще разработят услуги за съхранение на дигитални активи, които комбинират технологията на Atomrigs Lab и инфраструктурата за вътрешен контрол и технологиите за защита на информацията на KB Kookmin Bank .

Двете компании ще разработват и технологии за защита на цифровите активи, приложения за интелигентни договори, както и създаването на блокчейн мрежа и свързана екосистема.

Включването на такава голяма банка в бизнеса с цифровите активи може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите, посочва публикацията.

Финансова институция, която вече има висока степен на доверие, би могла потенциално да помогне за премахване на опасенията относно сигурността на дигиталните портфейли на клиентите и съмнителни оператори на криптовалути.

Надяваме се, че двете компании ще растат заедно чрез откриване на иновативни услуги в областта на управлението на цифровите активи“, заяви представител на банката.

 

 

Continue Reading

Fintech

Visa пуска блокчейн-базирана услуга за разплащане между фирми

Published

on

blockchain

Visa пуска блокчейн-базирана услуга за разплащания между фирми, съобщава Coindesk. Компанията представи услугата още през октомври 2018 г., като сега тя става факт.

Visa B2B Connect първоначално ще се предлага на 30 пазара, като до края на 2019 г. те ще се увеличат с още 90. Целта на услугата е корпоративните клиенти на Visa да могат да извършват почти моментални международни преводи.

Visa коментира пред Reuters, че не цялата услуга е базирана на блокчейн, а частично. Елементи от технологията са използвани, за да могат преводите да се извършват бързо и с тях да се пренася достатъчно информация. Самите суми отново са от банка до банка.

Услугата първоначално се разработваше с компанията Chain, но в крайна сметка е завършена с Hyperledger Fabric с помощ от IBM.

Continue Reading

Fintech

Nuvei придобива финтех компанията SafeCharge за 889 млн. долара

Published

on

David Avgi
Дейвид Авги, CEO на SafeCharge. Снимка: SafeCharge.

Бордовете на Nuvei и SafeCharge International Group Limited обявиха, че на 22 май 2019 г. са постигнали съгласие относно условията за придобиване на SafeCharge от Nuvei.

SafeCharge има около 400 служители по целия свят, от които над 120 служители са базирани в България.

Придобиването е добра новина за България, тъй като компанията си е поставила за цел да запази присъствието си в страната. Не се предвиждат промени от страна на Nuvei по отношение на активите или изследователските и развойни дейности в нашата страна.

Съгласно условията на придобиването, акционерите на SafeCharge ще имат право да получат 5,55 щ. долара за всеки дял в SafeCharge. Сделката оценява SafeCharge на приблизително 889 милиона щ. долара. Акционерите на SafeCharge ще получат предварително обявения краен дивидент.

Ръководството на Nuvei изрази увереност, че SafeCharge е атрактивен бизнес с едни от водещите позиции на бързо развиващия се пазар на разплащания за електронната търговия.

SafeCharge разполага със собствена технологична платформа и стабилна клиентска база, и продължава да разширява предлагането на своите продукти в широк спектър от индустрии, включително онлайн търговия, онлайн туристически агенти и дигитални стоки. Сред ключовите предимства на компанията е и значителният опит на нейния управленски екип в платежната индустрия, който е от решаващо значение за досегашния й успех.

SafeCharge е партньор, предоставящ платежни технологии на най-взискателните компании в света. Nuvei е един от водещите доставчици на технологични разплащателни решения за търговци, както и партньори в областта на технологиите и дистрибуцията, предимно в САЩ и Канада. И двете компании са изградили силни позиции в платежния сектор на съответните пазари, с минимално географско, клиентско или секторно припокриване.

Придобиването трябва да даде възможност на SafeCharge да се възползва от присъствието на Nuvei в Северна Америка и възможностите за продажби и маркетинг, за да изпълни и ускори амбициите си за растеж. Бордът е уверен, че бизнесите ни споделят сходна предприемаческа култура, както и че плановете на Nuvei да инвестира и да развива бизнеса на SafeCharge правят предложената сделка положителна за SafeCharge и нейните акционери като цяло“ – коментира придобиването, Дейвид Авги, главен изпълнителен директор на SafeCharge.

Много сме развълнувани от обединението на SafeCharge и Nuvei, което ще създаде един наистина глобален, водещ доставчик на платежни технологии със значителни размери. Дейностите ни се допълват сериозно в множество отношения, включително география, технология, ключови вертикали и клиенти.

Смятаме, че технологичната платформа, разработена от SafeCharge, е изключителна и ще послужи като основа за напредък, на база на която ще продължим да развиваме общия бизнес и да предоставяме на клиентите и партньорите си най-добрите продукти и услуги в своя клас. И накрая, очакваме с нетърпение да посрещнем висококвалифицирания управленски екип и служителите на SafeCharge в семейството на Nuvei” – заяви Филип Файер, председател и главен изпълнителен директор на Nuvei.

 

Информация за Nuvei и Nuvei Bidco:

Nuvei е един от водещите доставчици на технологични платежни решения за търговци и партньори в областта на технологиите и дистрибуцията, предимно в САЩ и Канада. Той работи с над 1500 независими търговски организации (ISOs), независими доставчици на софтуер (ISV), фасилитатори на плащания, разработчици и платформи за електронна търговия, подпомагайки ги с технологии, експертни познания и обслужване, необходими за тяхната разпознаваемост на пазара.

Nuvei извършва пълен набор от придобивания на търговци и обработка на плащания с множество канали, който предлага изключителна цялостна бек-офис поддръжка за търговци и дистрибуторски партньори и директни връзки с Visa, Mastercard, American Express и Discover с глобална свързаност към платежните мрежи. Към момента Nuvei обработва продажби за приблизително 16 млрд. щ. долара годишно от 52 000 търговци и нашите 1 500 дистрибуторски партньори.

Nuvei генерира приходи от 150 млн. щ. долара и проформа EBITDA, коригирана в размер на 61 млн. долара, през финансовата година, приключила на 31 декември 2018 г., постигайки годишен растеж съответно от 23 на сто и 14 на сто. Бизнесът на Nuvei е съсредоточен в Съединените щати и Канада, като неотдавна възможностите се разширяват, позволявайки обработката на плащания в Европа и Австралия.

 

За SafeCharge:

SafeCharge International Group Limited (AIM: SCH) е партньор за платежни услуги на най-взискателните компании в света. SafeCharge предоставя глобални платежни услуги за множество канали, от придобиването и издаването на карти до обработката и извършването на плащания, като всички те са подкрепени от модерни решения за управление на риска. Тази напълно функционална платежна платформа се свързва директно с всички основни платежни системи, включително Visa, MasterCard, American Express и Union Pay, както и над 150 локални методи за плащане. С офиси по целия свят, SafeCharge обслужва разнообразна, реонмирана клиентска база и е надежден разплащателен партньор за клиенти от множество вертикални пазари. Дружеството е листнато на AIM на Лондонската фондова борса от 2014 година.

 

Допълнителни подробности относно препоръчаното придобиване на SafeCharge от Nuvei Bidco са предоставени в съобщението 2.7, което може да бъде открито на сайта на SafeCharge.

Continue Reading

Fintech

MasterCard ще предлага най-добрите функции на Apple Card на банките

Published

on

Apple Card

Надеждата им е банките да изберат нея заради заплахата от финтех компаниите.

Когато през март Тим Кук представи Apple Card, европейската финтех индустрия бързо забеляза всички функции, които Apple е „взел назаем“ от финтех компаниите на Стария континент.

Въпреки това, функции като регистрация през мобилно устройство, липса на такси за обмяна на валути и чат за клиентска поддръжка в самото приложение, едва ли са нови или новаторски за финтех компании като Monzo и Starling, разказва сайтът AltFi.

Все пак Apple Card има някои функции, които те не предлагат. Например – издаването на физическа банкова карта, чийто данни обаче се съхраняват в мобилното приложение; трицифрен CVC код, който динамично се променя при всяка покупка, за да се гарантира, че данните не могат да бъдат използвани повторно; и това, че тя няма краен срок и не се налага да бъде подновявана.

На изложението CardMedia Source, състояло се от 21 до 23 май в Ню Орлиънс, САЩ , Крис Рийд, изпълнителен вицепрезидент на MasterCard за услуги в Северна Америка обяви, че MasterCard ще предложи дигиталната платформа на Apple Card и на други банки.

Първо дигиталното. Това означава, че всички данни за картите са достъпни само в цифровата среда”, каза той.

Платформата идва с физическа карта, ако я искате – ако потребителят я желае – но в тази физическа карта, той няма да съхранява 16-цифрения PAN (permanent account number), CVC кода или клиентския си номер, както и срока на валидност” – обясни Крис Рийд.

Поради подписването на NDA (споразумение за конфиденциалност) между MasterCard и Apple, обаче досега нито една банка не се е регистрирала в платформата, или няма да може през следващите шест месеца, докато Apple Card не стартира.

Явно MasterCard се надяват, че традиционните банки в САЩ и Европа ще изберат и ще платят за тяхната цифрова платформа, като отговор на Apple Card, а и за да прескочат нарастващата заплаха от финтех банките.

За финтех компаниите в Европа офертата не е много привлекателна, тъй като те предлагат много от функциите, споменати от Рийд, в своите собствени приложения.

 

Continue Reading

Fintech

BaFin нареди на германска финтех банка да затегне мерките си за безопасност

Published

on

Финансовият регулатор цели предотвратяване на прането на пари.

На 20 май 2019 г. германският регулатор на финансовите пазари (BaFin) издаде заповед срещу финтех компанията N26 Bank GmbH да предприеме подходящи вътрешни мерки за безопасност и да спази общите задължения за проверка на клиента.

Мярката има за цел предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщи самият регулатор на 22 май в изявление на сайта си.

Заповедта се издава на основание на германския Закон за изпирането на пари (GwG).

Стартиралата пред 2013 г. онлайн банка влезе в заглавията на немските вестници този март с новината, че сметката на неин клиент и била хакната и от нея са откраднати 80 000 евро.

Това бе повод BaFin да се самосезира на фона на по-широка критика към N26 Bank, че като цяло пренебрегва сигурността.

По конкретно BaFin нарежда на N26 да предприеме следните мерки: премахване на изоставането в ИТ мониторинга; изготвяне на описания на работните си процеси в писмен вид и идентификация на определен брой съществуващи клиенти.

Мерките трябва да бъдат изпълнени в рамките на определен период от време.

Освен това N26 Bank GmbH трябва да осигури наличието на адекватен персонал и техническо-организационно оборудване, за да изпълни задълженията си по закона за прането на пари“ – се казва още в изявлението на BaFin.

От своя страна N26 обяви, че е приела сериозно въпроса и работи с регулатора за прилагане на мерките.

Също така масово разширихме нашия екип за борба с изпирането на пари и финансовите престъпления и този екип ще продължи да нараства в бъдеще“, допълва тя в своето официално изявление от сряда.

В заключение N26 заяви, че ще приключи обработката на всички висящи транзакции, определени като необичайни или нередовни до края на следващата седмица.

 

Continue Reading

Fintech

Bitcoin не успява да се задържи над $8300, достигна ли връх криптовалутата

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Bitcoin не успява няколко пъти в рамките на седмица да прескочи и да се задържи над ниво от $8300. Това създава въпроси дали криптовалутата не е достигнала връх и дали не предстои нов спад, обобщава Coindesk.

Bitcoin е много близо до най-високата си цена от юли 2018 г. насам, ако успее да прескочи и да се задържи над $8500. За сега обаче “биковете” губят сила, когато криптовалутата се доближи до $8300.

Най-дълго време Bitcoin успява да се задържи в диапазона $7800-$8000. Междувременно, само за последната седмица, има три неуспешни опита за задържане над $8300.

Освен това “мечките” продължават да се опитват да понижават цената, като тяхната цел е да я свалят под $7500. Това е долната граница, която може да предвещава нови понижения.

Така Bitcoin за пореден път не отговаря на очакванията. След резкия възход през този месец изглеждаше, че криптовалутата започва траен ръст. Тя обаче отново се укроти и за сега задържа едно ниво, от което вероятността да тръгне нагоре или надолу е почти равна.

Continue Reading

Най-четени