Свържете се с нас

Лайфстайл

България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи за лятна почивка тази година

Публикувана

на

Според резултатите от най-мащабното международно проучване за потребителски навици на Фератум Груп Летен барометър – 2018, българските семейства ще похарчат 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, в сравнение с миналата година, когато резултатът е бил 72%. С тези цифри България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи сред близо 22 000 домакинства, участвали в проучването, като най-голямата част от средствата ще отидат за пътувания в чужбина (19,8%).

Летният барометър се провежда за осма поредна година и включва 18 държави. Норвегия е държавата, в която това лято ще бъдат похарчени най-много средства за почивка (до 68,5%). Скандинавската страна е следвана от Хърватия (67%) и Мексико (60.3%), а най-малко финанси от месечната си заплата ще отделят жителите на Финландия (39.7%), Швеция (37.9%), Полша (14%) и Бразилия (13.1%).

България, Бразилия и Дания ще похарчат най-много за пътувания в чужбина, което ще се равнява средно на 15% до 21% от месечните им доходи. Средно около 40% ще бъдат разходите за пътуване от целия бюджет за лятна почивка на участниците в проучването, което бележи 7% ръст спрямо миналата година. Най-много се очаква да пътуват гражданите на Германия (50.8%), България (45.8%), Финландия (41.1%) и Полша (40.1%).

11,3% от всички участници в проучването поставят пътуването на първо място сред летните разходи, следвани от дрехи и лятно облекло (10,7%), както и тези за социални дейности като обиколки на различни плажове, партита и заведения (10%). Анкетираните от Норвегия (99.43%) споделят, че биха похарчили над 100 евро за нощувка в хотели, докато Германия (72.18%), Чехия (52.03%) и България (48.72%) ще използват предимно услуги за настаняване като АirBnb.

Не е изненада, че и плащанията в брой вече не са най-предпочитани.  70% от участниците в Норвегия и Швеция предпочитат картовото разплащане пред това в брой, като не само в скандинавските държави плащането в брой губи своите позиции. Повече от 50% от участниците в проучването са отговорили, че ще се разплащат с карта вместо с банкноти това лято.Над 60% от всички анкетирани в проучването са отговорили, че ще използват мобилно банкиране за своите финансови операции по време на летния си отпуск.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Tech

Служителите в ИТ компании масово страдат от претоварване

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Служителите в ИТ компании масово страдат от т.нар. burnout или симптоми на претоварване, демотивация, емоционално и физическо изтощение. Това показват данните на платформата Blind в нейно проучване сред 11 000 служители в 30 от най-големите ИТ гиганти, цитирано от BusinessInsider.

Проучването е съдържало само един въпрос – дали даденият участник страда от претоварване на работа, като отговорите са само „да“ и „не“. Средно 57.16% от всички респонденти отговарят положително.

Резултатите са разделени и на компании. Така ИТ фирмата с най-много претоварени служители е Credit Karma, където 70.73% отговарят положително. Самата компания обаче отговаря, че според нейното вътрешно проучване над 90% от служителите казват, че натоварването е в рамките на очакванията или дори по-добро.

На второ място е платформата Twitch. Там 68.75% от участниците в проучването са казали, че са претоварени.

В класацията са още:

Nvidia – 65.38%

Expedia – 65%

Oath – 63.93%

Oracle – 63.25%

Intuit – 62.75%

Snapchat – 60.40%

Lyft – 60.16%

Cisco – 59.70%

Amazon – 59.53%

Малко по-надолу в класацията са още Microsoft – 57.61%, Apple – 57.46%, Google – 53.83%, Facebook – 48.97%.

Най-доволни се оказват служителите на Netflix и PayPal. Те са на последните две места и са с най-нисък дял на претоварени служители. Той е 41.82% за PayPal и 38.89% за Netflix.

Прочети още

Джаджи

Представиха новите Philips телевизори с Ambilight и Android TV у нас

Публикувана

на

TP Vision – компанията, която разработва и произвежда телевизорите с марка Philips, представи своите нови модели за 2018 година на българския пазар. Сред тях са единственият в света 4K OLED телевизор с Ambilight и Android TV от серията 9002 (55”), неговият по-голям 65-инчов „събрат“ OLED 873, както и 4K ултратънкият Philips 8503 NanoLed.

От компанията съобщиха, че през 2018 г. всички модели от портфолиото на Philips TV са с изцяло тристранен Ambilight.

Новите OLED модели на Philips TV комбинират най-доброто от едноименната технология с процесора P5 и функцията Ambilight, за да предложат едно завладяващо зрително изживяване. Те могат да възпроизведат яркост от 900 нита, което осигурява несравним контраст и позволява едновременно възпроизвеждане на най-ярките и тъмни детайли от изображението на екрана.

Възпроизвеждането на чисти черни тонове при OLED моделите спомага за по-точната и жива цветова палитра с изключително широк цветови диапазон (99% DCI-P3). OLED моделите се радват и на изключително широк зрителен ъгъл, осигурявайки невероятни яркост, цвят и контраст, където и да се намира зрителят.

55-инчовият 4K OLED телевизор от серия 9002 например разполага с Android TV и е единственият OLED телевизор с тристранен Ambilight. Сред предимствата му са още системата за обработка на картината Philips P5 и атрактивният свръхтънък дизайн.

Друг от новите модели – 65 OLED 873 – е свръхтънък 4K UHD LED телевизор с Android TV и 3-странен Ambilight. Сред предимствата му са още най-добрите контраст, цвят и рязкост с HDR Perfect, както и сертификация Ultra HD Premium за невероятно реална 4K UHD картина.

Прочети още

Автомобили

Продажбите на автомобили в Европа скочиха с 9.6% за април

Публикувана

на

Seat

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да записват силни резултати. Общо пазарът се е повишил с 9.3% през април, като няколко марки имат резултати над средното, съобщава Autonews.

Най-добре се представя DS Automobiles с 44% ръст, следван от SEAT с 25% и Dacia с 24%. След това се нареждат Volkswagen с 19%, Peugeot и Kia с по 15%,  Ford с 14%,  Porsche с 13%, Skoda с 10% и др.

Почти всички водещи марки записват ръст. Сред най-големите губещи е Fiat със спад от 4.5% и BMW с 3.1% по-малко продажби. Mercedes-Benz не записва промяна.

През април общо в Европа са били регистрирани 1.34 млн. нови автомобила. Най-голям ръст на регистрациите има в Испания – 12%, следвани от Великобритания с 10% и Франция с 9%. Общо за 4-те месеца от началото на годината са регистрирани 5.63 млн. автомобила в Европа, което е с 2.6% по-добро постижение спрямо миналата година.

Прочети още

Fintech

HTC работи по блокчейн смартфон

Публикувана

на

blockchain

HTC работи по Android телефон с блокчейн технология. Той се казва Exodus и ще има защитен хардуерен модул за криптовалути и децентрализирани приложения, както и ще поддържа универсален виртуален портфейл, съобщава TheNextWeb.

HTC планира да създаде и собствена блокчейн мрежа, която да се използва от всички Exodus телефони. Те ще са основните връзки на блокчейна и ще позволяват търгуване на криптовалута между собствениците на този модел телефон.

Смартфонът ще поддържа и съществуващите протоколи на Bitcoin, Ethereum, Dfinity, Lightning Networks и др. „Искаме да поддържаме цялата блокчейн екосистема и през следващите месеци ще обяви още много партньорства“, коментира Фил Чен, който ще отговаря за проекта. Той е и създател на очилата за виртуална реалност Vive.

Не е изненада и фактът, че HTC обмисля дали да приема плащания в криптовалути за купуването на телефона. Цената на Exodus все още не е определена. Той трябва да бъде готов в рамките на тази година и ще се конкурира с друг модел криптосмартфон на Sirin Labs, който се очаква през октомври.

Прочети още

Автомобили

BMW пуска подложка за безжично презареждане на хибридите си

Публикувана

на

BMW, bmw

BMW е готов ада пусне специална подложка, която ще може безжично да презарежда някои от хибридите на компанията. Тя представи идеята още през 2014 г., като от тогава постепенно я развива. Според информация на сп. Car подложката ще влезе в производство от юли т.г.

Това ще означава, че първите бройки от нея ще са на пазара в края на лятото. Първоначално подложката ще може да се използва само с хибрида 530e. Освен това тя ще се предлага като допълнителна услуга за ползвателите на лизинг на модела в Европа.

Клиентите в САЩ ще могат да я използват само ако са в Калифорния. Това ще е първоначалната пилотна програма, която цели да подготви мрежата и да тества дали подложката е достатъчно ефективна. Едва след това може да се очаква по-масово развитие на идеята.

А тя е семпла, но с потенциал. BMW 530e е т.нар. plug-in хибрид и може да се дозарежда чрез контакт. BMW обаче не смята идеята за кабели в гаража за особено добра. Затова се ражда идеята за подложката.

Тя може да стои постоянно включена в гаража, като собственикът на колата просто трябва да паркира с двигателя над нея. Това ще е достатъчно и презареждането на 9.2kW батерията на 530e трябва да стане за около 3.5 часа.

Прочети още

Tech

Volkswagen може да разработва автономни коли с Didi Chuxing

Публикувана

на

VW Jetta

Volkswagen води разговори с китайската компания Didi Chuxing за съвместна работа по автономни автомобили и други превозни средства, съобщава Reuters. Потенциалното партньорство предвижда и разработката на коли, които да са специално за Didi Chuxing, която често е наричана „китайският Uber“.

Партньорството предвижда VW да управлява автопарк от около 100 000 нови автомобила за Didi. Около две трети от тях ще са коли от марките на концерна. Освен това VW ще купи нови коли заедно с Didi, за да се разшири още повече автопаркът.

Двете компании ще работят заедно и по разработката на автомобили, които да се използват само от Didi, както и автономни коли. VW ще взима процент от приходите от проектите.

Специално разработените коли ще са съобразени с нуждите на Didi. Оказва се, че около 80% от клиентите се возят сами и не се нуждаят от голям седан. Освен това този тип коли не пътуват с висока скорост. Това означава, че могат да се направят коли с по-малко места, по-малки двигатели и с повече място за багаж.

Двете компании ще работят заедно и по автономни автомобили. Това включва и инфраструктурата за управление на колите и тяхната поддръжка, като все още има много неясноти в индустрията как да се случва всичко. Didi и VW искат заедно да намерят решение, което да е удобно и за двете компании.

Прочети още
Реклама

Най-четени