Свържете се с нас

Лайфстайл

България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи за лятна почивка тази година

Публикувана

на

Според резултатите от най-мащабното международно проучване за потребителски навици на Фератум Груп Летен барометър – 2018, българските семейства ще похарчат 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, в сравнение с миналата година, когато резултатът е бил 72%. С тези цифри България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи сред близо 22 000 домакинства, участвали в проучването, като най-голямата част от средствата ще отидат за пътувания в чужбина (19,8%).

Летният барометър се провежда за осма поредна година и включва 18 държави. Норвегия е държавата, в която това лято ще бъдат похарчени най-много средства за почивка (до 68,5%). Скандинавската страна е следвана от Хърватия (67%) и Мексико (60.3%), а най-малко финанси от месечната си заплата ще отделят жителите на Финландия (39.7%), Швеция (37.9%), Полша (14%) и Бразилия (13.1%).

България, Бразилия и Дания ще похарчат най-много за пътувания в чужбина, което ще се равнява средно на 15% до 21% от месечните им доходи. Средно около 40% ще бъдат разходите за пътуване от целия бюджет за лятна почивка на участниците в проучването, което бележи 7% ръст спрямо миналата година. Най-много се очаква да пътуват гражданите на Германия (50.8%), България (45.8%), Финландия (41.1%) и Полша (40.1%).

11,3% от всички участници в проучването поставят пътуването на първо място сред летните разходи, следвани от дрехи и лятно облекло (10,7%), както и тези за социални дейности като обиколки на различни плажове, партита и заведения (10%). Анкетираните от Норвегия (99.43%) споделят, че биха похарчили над 100 евро за нощувка в хотели, докато Германия (72.18%), Чехия (52.03%) и България (48.72%) ще използват предимно услуги за настаняване като АirBnb.

Не е изненада, че и плащанията в брой вече не са най-предпочитани.  70% от участниците в Норвегия и Швеция предпочитат картовото разплащане пред това в брой, като не само в скандинавските държави плащането в брой губи своите позиции. Повече от 50% от участниците в проучването са отговорили, че ще се разплащат с карта вместо с банкноти това лято.Над 60% от всички анкетирани в проучването са отговорили, че ще използват мобилно банкиране за своите финансови операции по време на летния си отпуск.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Дялово финансиране

Банка Rothschild търси миноритарен инвеститор за Roberto Cavalli

Публикувана

на

Roberto Cavalli

Собственикът на модната група иска да помогне растежа ѝ.

Инвестиционният фонд Clessidra е наел банка Rothschild да проучи възможността за намиране на миноритарен партньор за модната група Roberto Cavalli, който да подпомогне растежа ѝ, съобщава New York Times.

Clessidra, заедно с по-малките инвеститори – частният капиталов фонд L-GAM и Chow Tai Fook Enterprises Ltd, холдингова компания от Хонг Конг, притежава 90% от модната марка, която закупува през април 2015 г.

Clessidra е част от инвестиционния холдинг Italmobiliare SpA и е водещ мениджър на фондовете за дялово участие, посветени изключително на италианския пазар чрез три фонда с общ капитал от около 2,5 милиарда евро.

Роберто Кавали, 77-годишният създател на марката е запазил 10 %.

Rothschild засега са отказали коментар.

През септември мениджър от Clessidra е заявил, че фондът няма намерение да се отказва от Cavalli, но след като печалбите на модната марка намаляват, се търси инвеститор, който да и помогне да започне да генерира повече приходи.

Прочети още

Банки

KPMG публикува деветият си Property Lending Barometer за 2018

Публикувана

на

KPMG logo

Той покрива 14 държави в ЕС.

Излезе деветото издание на цялостното проучване на KPMG, което оценява перспективите за отпускане на заеми в сектора на недвижимите имоти в 14 държави в Европа.

Property Lending Barometer (Барометърът за кредитиране на имоти) на KPMG за 2018 има за цел да осигури аналитичен преглед на текущия подход на банките при финансирането на недвижими имоти в Европа.

Той също така докладва за предпочитаните класове активи на банките, оценява ефекта, който алтернативните заемодатели оказват върху тези пазари и как кредитните институции продължават да действат, когато става дума за обезценени заеми.

В проучването са анкетирани 70 представители на кредитни институции от Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Унгария, Ирландия, Холандия, Полша, Румъния, Сърбия, Словения, Словакия и Швеция.

Юлиана Матеева, специалист по недвижими имоти в KPMG България, коментира резултатите от проучването: „Финансирането на недвижими имоти е нарастващ стратегически фокус на българските банки. Те посочиха предпочитанията си към офисния сегмент. Докато класа индустриални / логистични активи също придобива популярност в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ)“.

Предпочитания на банките за осигуряване на финансиране
Както и през предходните години, жилищният сектор е най-предпочитаният клас активи сред анкетираните на по-утвърдени пазари, особено в Ирландия, Холандия и Австрия.

В Централна и Източна Европа офисния сектор е най-предпочитан, особено в Унгария и България.

Сред пазарите в Централна и Източна Европа популярността на класа индустриални / логистични активи значително се е подобрила в повечето пазари, спрямо предишното проучване, особено в Чехия, Румъния и Словакия.

Най-малко предпочитан клас активи беше хотелският сектор, с изключение на Хърватия и Кипър, където представителите на банките изразяват силно предпочитание към този клас.

Алтернативни заемодатели
Участниците в проучването разглеждат чуждестранните търговски банки като ключов конкурент в повечето страни.

Частните капиталови / дългови фондове се считат за силно конкурентни, както в Централна и Източна Европа, така и в други европейски пазари.

Застрахователните / пенсионните фондове са признати конкуренти при кредитиране на недвижими имоти предимно на други европейски пазари.

По отношение на това, че алтернативните заемодатели вероятно ще увеличат кредитната си дейност най-много, отговорите показват, че най-силния ръст в тази област може да се очаква от фондовете за частни капиталови инвестиции / дългове, следвани отблизо от чуждестранните търговски банки.

 

Сближаване на Централна и Източна Европа
Проучването разглежда и начина, по който финансирането на пазарите на недвижими имоти в Централна и Източна Европа се извършва спрямо западноевропейските показатели, и то вече не открива пропуски.

Предполага се, че в резултат на успешно преструктуриране на портфейлите си, всички участващи държави са имали подобрение в структурата на своите портфейли за заеми за недвижими имоти.

С няколко изключения всички страни от Централна и Източна Европа са успели да достигнат западноевропейските нива от гледна точка на дела на напълно съвместимите заеми за недвижими имоти до 2018 г., като всички бележат подобрение до над 85%.

Въпреки че и в Хърватия и България положението се е подобрило, те все още изостават – съответно с подобрения от 68% и 78%.

 

Пълният текст на английски на Property Lending Barometer 2018, можете да си свалите оттук.

Прочети още

Имоти

Цените на жилищата са се повишили с 4,3% в ЕС и еврозоната

Публикувана

на

Houses

Сравнението е между Q2 на 2018 г. спрямо Q2 на 2017 г.

Евростат публикува последните си данни за цените на жилищата в ЕС.

През второто тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година, те са се повишили с 4,3% както в ЕС, така и в еврозоната.

В сравнение с Q1, спрямо Q2 на тази година, цените на жилищата са се повишили с 1,4% както в ЕС, така и в еврозоната.

Сред държавите-членки, за които има данни, най-високи годишни увеличения на цените на жилищата през второто тримесечие на 2018 г. са регистрирани в Словения (+ 13,4%), Ирландия (+ 12,6%), Португалия (+ 11,2% %).

Спад на годишна база на тези цени има в Швеция (-1.7%) и Италия (-0.2%).

В сравнение с предходното тримесечие на 2018 г. най-голямо увеличение има в Словения (+ 4,2%), Малта (+ 3,2%), Латвия и Румъния (+ 3,1%).

Единственият спад се наблюдава в Хърватия (-0,2%).

 

За България данните показват следното.

Увеличението на цените на жилищата за Q2 спрямо Q1 на 2018 г. е 2.8%.

На годишна база, увеличението на цените за второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата е от 7.5%.

 

Прочети още

Имоти

Спад на сделките на пазара на жилища в София

Публикувана

на

Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на АДРЕС. Снимка: АДРЕС.

Леко охлаждане на пазара на жилища в София, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти.

През второто и третото тримесечие на 2018 се наблюдава лек спад на сключените сделки спрямо същия период на 2017 година. На фона на понижението, активността на купувачите се задържа висока. Доказват го значителният брой огледи и запитвания. Не всички клиенти обаче имат реална готовност за покупка. Интересът им се обуславя от желанието да бъдат информирани и ориентирани за случващото се на пазара.

Два са факторите, които ще определят пазара на имоти в следващите месеци и трябва да се вземат предвид от всички участници. Единият е отчетеният спад на сделките през второто тримесечие на годината. Ако той продължи и в следващите три месеца, ще станем свидетели на рецесия за пазара на имоти. Вторият ключов елемент е промяната в поведението на купувачите. Макар да продължават активно огледите и запитванията, те вече не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента.“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

 

КРЕДИТИРАНЕ

Ипотечното кредитиране, което дава най-силен тласък на жилищния пазар, през 2018 надхвърля значително обема от миналата година. По данни на БНБ през август отпуснатите жилищни заеми растат с 9.6% на годишна база и вече достигат 10.15 млрд. лв. В същия месец се очертава и друга тенденция. За първи път от 12 месеца лихвените нива по жилищните кредити леко се покачват месец, след като бе отчетено най-ниското им равнище. Друг показател – индексът „Моите пари“, също дава сигнал, че може би идва краят на падането на лихвите. За периода юни-август стойността му не се променя.

Ако вземем предвид високата инфлация и решенията на Федералния резерв на САЩ, напълно възможно е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре, макар и незабележимо в началото. Осезаемо отражение на жилищния пазар обаче можем да очакваме най-рано в края на 2019 г., тъй като прогнозите за затягане на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) към момента са за средата на следващата година.“, уточнява Георги Павлов.

Експертите на компанията уточняват, че купувачите стават все по-уверени относно взимането на кредит. „Ако през 2017 г. клиентите разчитаха предимно на банково участие между 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката“, посочва оперативният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева и допълва: „По-младите клиенти и семейства, които не разполагат със спестени средства, избират възможности за пълно финансиране на покупката. Често съчетават жилищен с потребителки кредит, за да компенсират самоучастието в ипотеката“.

Все пак голям е делът на покупките със собствени средства – 46%. „С покачването на инфлацията и ниските лихви по депозитите, хората все повече търсят изгодни алтернативи за спестяванията си, като ги влагат в активи, които не губят стойността си. Най-често това са недвижими имоти, от една страна заради дългосрочната перспектива на инвестицията, а от друга – заради народопсихологията на населението по отношение на жилищата.“, добавя Тенекеджиева. По думите й доходността от инвестицията в имот в големите градове достига 4-5% при лихви по депозитите доста под 1%, на фона на годишна инфлация от около 3.5%.

 

ЦЕНИ

Цените на имотите в столицата отбелязват умерен ръст спрямо края на миналата година – 7.7% В не толкова привлекателните райони за живеене поскъпването е минимално за разлика от предпочитаните квартали и тези с експанзия на новото строителство, където ръстът е по-голям. Най-ясно се отличават Дружба и Овча купел. Доскоро по-слабо търсени и извън полезрението на купувачите, те вече дават заявка за по-добро позициониране сред предпочитанията на клиентите.

В Овча купел влияние оказва изграждането на метрото. Свързването на квартала с подземния транспорт ще улесни значително придвижването, което е предпоставка за по-голям интерес за покупка. А цените в района все още са далече под средните за София и имотите се позиционират в нисък към среден ценови клас. Освен това кварталът предлага добри възможности за инвестиционна покупка, заради близостта до Нов български университет и търсенето на наеми наоколо.

Промяната в Дружба до определена степен също се обуславя от развитието на транспортната мрежа. Освен с изградената вече метростанция, кварталът привлича купувачи и заради близостта до две от основните офис зони – Бизнес парка и бул. Цариградско шосе. Развитието на Дружба 2 и реализирането на множество проекти ново строителство позволиха да се промени и самият имидж на района.

Прочети още

Джаджи

Първият по рода си лаптоп с тъчпад – дисплей вече е достъпен и за българските потребители

Публикувана

на

Първият по рода си лаптоп с футуристичната технология ScreenPad™, която обединява тъчпад с чувствителен на докосване дисплей, вече е достъпен за българските потребители.

Името на модела е ASUS ZenBook Pro 15 (UX580) и е предназначен за креативни професионалисти, хора на изкуството, предприемачи и представители на свободните професии.

Моделът предлага най-добрата производителност в своя клас в тънка, лека и изключително елегантна опаковка. Работи с последното 8-мо поколение Intel Core i9 процесори с до 16GB RAM памет и в добавка разполага с NVIDIA® обособена видеокарта и най-бързите PCIe® 3.0 x4 SSD устройства за съхранение на данни.

Високата му производителност го прави подходящ за всякакви ресурсоемки задачи, както и за видеоигри или други мултимедийни забавления. Предлага се с операционната система Windows 10.

Технологията ScreenPad™ на ASUS обаче си остава главният акцент в новия модел. Тя позволява комбинирането на тъчпад и пълноцветен, чувствителен на докосване дисплей.

Така ASUS ZenBook Pro 15 променя изцяло начина по който потребителите работят и използват своя лаптоп. ScreenPad™ може да се персонализира, да се интегрира с различни Windows приложения, както и със специално разработени програми, наречени ScreenPad™ приложения.

По този начин на практика ASUS поставя началото на цяла нова екосистема за приложения, които да предоставят повече продуктивност и нови функционалности на клиентите, закупили лаптопа.

 

Припомняме, че все още е в сила и промоционалната кампания на ASUS за крайни потребители в България, с която компанията ще предостави стойностни подаръци под формата на софтуер и популярни видеоигри на всеки клиент, който закупи лаптоп на ASUS с новите процесори на Intel.

Предложението ще бъде валидно до края на септември, като в зависимост от стойността на процесора цените на подаръците ще варират между 70 и 135 евро. Повече информация за инициативата е достъпна на адрес: https://www.asusplus.bg/bg/gift/.

Прочети още

Лайфстайл

Зов за помощ: 11-месечно бебе се бори с левкемия

Публикувана

на

Марти, която e на 11 месеца, е заразена с бактерия от венозен катетър. Никой не може да си представи какво изпитва малкото момиченце, набодено с абокати, през които непрекъснато се вливат лекарства заради инфекцията. Дете, което до момента е преминавало курс на химиотерапия, с чиито ефекти също е трябвало да се бори. По думите на родителите, заради инфекцията по кожата на Марти избиват петна. Детето ежедневно е преглеждано на рентген, правят се всевъзможни изследвания, инхалации. Не спи, не се движи, има кашлица и болки. Обградено е с толкова кабели и болнична апаратура, че дори не може да бъде гушнато и утешено от родителите си – свещено право на всяко дете.

Мартина е в интензивно отделение и състоянието й се влошава, информира сайтът Mamaninja.bg. Семейството й привършва средствата, а престоят и лечението в израелската клиника са изключително скъпи. Само за терапията с Т-клетките, заради която родителите избират това болнично заведение, са нужни 200 000 евро. Но преди нея детето трябва да бъде подложено на подготовка с химиотерапия, която беше преустановена след появата на инфекцията.

Какво се случи до Израел

Диагнозата остра лимфобластна левкемия е поставена през ноември 2017 г., когато Мартина няма навършени и два месеца. Вдига висока температура, която поддържа дни наред. Кръвните изследвания показват, че левкоцитите (белите кръвни клетки) са много под нормата. Лекуват детето в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където препоръчват терапията да продължи в чужбина. Със средствата, събрани от дарителска акция, през март Марти заминава за лечение в Турция. Преминава курс на химиотерапия и претърпява трансплантация на стволови клетки. Донор става 8-годишната й сестричка Радост. Първият тест след трансплантацията показва 98 % успеваемост. Само две седмици по-късно процентите са 14 и болестта се завръща след много кратката ремисия. Семейството изпраща запитвания до клиники в Германия, Италия, Австрия, Англия, Израел. Получават отговор от Израел, където се провежда нов метод на лечение с Т-клетки. Според този метод от момиченцето се вземат клетки, препрограмират се и се връщат в организма му. Тези клетки разпознават болните и ги унищожават.

От началото на август семейството е в израелската болница. Организират всичко сами – откриват и се свързват с клиниката, хора от Израел им помагат, посрещат ги и лечението започва. Докато не се появява бактериалната инфекция. Сега малкото момиченце се бори и с нея. С Марти и близките й сме само ние. Печално известният Фонд за лечение на деца е отказал финансиране след тримесечно протакане.

Да спасяваме Марти!

Дарителска сметка

IBAN:BG68FINV91501317133190

Титуляр: Мартина Ангел Петрова

BIC:FINVBGSF

PayPay: achkata6908@abv.bg

Дарителска кампания „Помогни на бебе Марти да победи Левкемията

Марти НЯМА DMS за момента!

Кутии с дарения за детето са поставени на много места в страната. Огледайте се и във вашия град. Ако желаете да организирате дарителска акция, вижте как да го направите на страничката „Да помогнем на бебе Марти“. Там можете да се запознаете с цялата документация и да следите и как протича лечението й.

Ако желаете, можете да се включите в благотворителния базар в помощ на малката Мартина.

Малка, силна, борбена. Само на 11 месеца. Досега познава единствено болката, но се е вкопчила в живота и не го пуска. Колко от нас го могат?

Прочети още
Реклама

Най-четени