Connect with us

Финанси

България с покана за Световната организация на свободните зони

Published

on

България получи покана за членство в Световната организация на свободните зони. Това стана по време на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на международната организация д-р Самир Хамроуни. Регистрирана в Женева и със седалище в Дубай, Световната организация на свободните зони е единствената международна, многостранна организация на свободните зони в света, която включва държави, които последователно развиват такива локации за инвестиции.

Чрез организацията страната ни ще може да получава информация в реално време за инвестициите в свободни зони в света и за насърчителните мерки, които другите държави предлагат. По този начин ще можем да съпоставяме нашите силни и слаби страни и да бъдем още по-конкурентни, стана ясно по време на срещата. Д-р Хамроуни подчерта, че е впечатлен от икономическите резултати, които страната ни постига и отправи покана към Министерството на икономиката да бъде партньор и наблюдател към организацията.

„Държавата развива 11 индустриални зони, които привличат все повече инвестиции и се утвърждават като локации с добавена стойност за бизнеса“, подчерта Александър Манолев. Той отправи покана и Световната организация на свободните зони да задълбочи оперативния контакт с Национална компания „Индустриални зони“ – институцията, която оперативно менажира тези зони.

Д-р Хамроуни отправи покана страната ни, в лицето на Министерството на икономиката да участва в Годишната среща на организацията през лятото на 2019 г. и да представи инвестиционните си предимства пред над 2000 делегати и членове.

Световната организация на свободните зони (The World Free Zones Organization – World FZO) е глобална организация с нестопанска цел, обединяваща свободни зони от целия свят, за да им даде възможност да постигат общи цели и да решават общи проблеми. Една от основните им цели е да повишат осведомеността относно ползите, които могат да донесат свободните зони от гледна точка на засилване на преките чуждестранни инвестиции и търговията; насърчаване на културното разнообразие; стимулиране на иновациите и развитие на уменията; създаване на нови работни места и индустрии, както и придаване на стабилност на световната икономика и просперитет на народите. Самата организация е основана под патронажа на шейха на Дубай, Н.Пр. Мохамед Рашид Ал Мактоум, министър-председател на ОАЕ, вицепрезидент и шейх на Дубай. Днес тя обединява над 500 членове от целия свят.

Банки

Две юридически компании завеждат ново дело срещу Danske Bank

Published

on

Danske bank

То може да се превърне в „едно от най-големите дела за искове в датската правна история”.

Два международни юридически компания завеждат иск в Дания срещу Danske Bank от името на няколко нейни големи акционери, заради понесените от тях щети, заради случая на пране на пари. Това съобщиха двете компании в изявление, разказва датския Finans.dk.

Това е международен екип, състоящ се от финансовата компания IMF LFS, която е специализирана в разследване, управление и финансиране на съдебни искове и най-голямата юридическа фирма в света, специализирана в делови спорове и арбитраж, адвокатско дружество Njord.

IMF LFS е европейското дъщерно дружество на австралийската IMF Bentham.

Те завеждат сериозно дело за щети срещу Danske Bank след разкриването на продължителното пране на пари чрез естонския клон на банката в продължение на много години.

Адвокатите от Njord ще представлява акционерите по делото, което според тях може да се превърне в “едно от най-големите дела за искове в датската правна история“.

IMF LFS обяви условията си за финансиране на делото срещу Danske Bank и ще представлява в него – пенсионни фондове, управители на активи и други институционални инвеститори, които са претърпели загуби.

Смятаме, че Danske Bank е укривала информация от пазара за по-дълго време, отколкото е позволено за сериозността и обхвата на случая. Това доведе до изкуствено високи цени на акциите”, обяснява адвокат Кристиан Бенедиктсен-Нислев, партньор в Njord.

Фондовият пазар до голяма степен се основава на доверие. Човек трябва да може да вярва, че информацията, която идва от котираните компании, е вярна и пълна. Това не е така в този случай и с нетърпение очакваме да представим основните акционери, които търсят обезщетение за загубите, които са претърпели”, допълва адвокат Томас Рил, също партньор в Njord.

Делото е отворено за инвеститори, претърпели загуби след придобиване на акции в Danske Bank между 29 април 2014 г. и 19 септември 2018 г.

Danske Bank за момента е отказала коментар пред Finans за завеждането на делото.

Continue Reading

Крипто

Швед ще трябва да плати близо $1 млн. данъци заради търговия с Bitcoin

Published

on

bitcoin

Шведски търговец на криптовалути бил доста изненадан, когато получил писмо от местната данъчна служба, че дължи почти $1 млн. долара данък, съобщава CCN. Местната данъчна служба започва да затяга контрола над печалбите от криптовалути.

През миналата година службата е анализирала действията на около 400 шведи, които се занимават с търговия и обмен на криптовалути, което е 10 пъти повече спрямо 2017 г.

Анализът показал, че има “неразпознати действия” и затова данъчните вече ще отделят повече ресурси за криптотърговията.

Според Линус Дънкер, който е получил и рекордната данъчна сметка, искането на институцията е “неразумно”. Причината е, че според него исканият данък е 300% от неговата обща печалба. Той твърди, че между 2014 г. и 2016 г. е търгувал около $2.75 млн. в криптовалути, но реалната му печалба е малка.

Данъчните обаче казват, че причината е в действията на самия Дънкер. Той не е декларирал и не е приспаднал цената на първоначалната си покупка на Bitcoin, която е направил в брой. Шведските закони понижават данъка, когато това бъде направено, но го повишават значително, когато не бъде направено.

Дънкер отговаря, че през 2014 г. не е имало ясни данъчни закони за криптовалутите и той е сментал, че те попадат в “хоби активност”.

Едва през 2016 г. бил уведомен от данъчните, че всъщност търговията с криптоактиви попада в капиталовите приходи. Дори тогава не бил сигурен как да попълни декларацията и добавил бележка, че е отворен на разговори и корекции. Получил отговор едва през 2018 г. за ревизия, която  решила, че той дължи рекордно високия данък – 300% вместо 30%.

Continue Reading

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно.

Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани.

Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Финанси

Държавният дълг спрямо БВП е намалял в целия ЕС през Q3 на 2018 г

Published

on

savings, debt

За ЕС28 той е паднал до 80,8%, а в еврозоната до 86,1%.

В края на третото тримесечие на 2018 г. съотношението държавен дълг / БВП в еврозоната (EA19) възлиза на 86.1%, в сравнение с 86.3% в края на второто тримесечие на 2018 г., оповести днес Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

В ЕС28 това съотношение е намаляло от 81.0% на 80.8%.

В сравнение с Q3 на 2017 г. същото съотношение пак бележи, намаление като за еврозоната е от 88.2% на 86.1%), а за целия ЕС (ЕС28) от 82.5% на 80.8%.

За Q3 на 2018 г. дълговите ценни книжа представляват 81.2% от държавния дълг еврозоната и 82.0% от този на ЕС28.

Кредитите са съответно 15.7% и 13.8%, а валутата и депозитите са 3.1% от еврозоната и 4.2% от общия дълг на ЕС28.

Най-високите съотношения на държавния дълг към БВП в края на третото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в: Гърция (182.2%), Италия (133.0%), Португалия (125.0%), Кипър (110.9%) и Белгия (105.4%),

Най-ниските нива са в: Естония (8.0%), Люксембург (21.7%) и България (23.1%).

В края на третото тримесечие на 2018 г., в сравнение с второто тримесечие на същата година, 6 държави-членки са регистрирали увеличение на съотношението дълг / БВП, 19 намаление, а в 3 то е останало стабилно.

Най-голямо увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+6.9 процентни пункта) и Гърция (+ 4.8 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Малта (-3.1 п.п.), Словения и Хърватия (-1.6 п.п.), Унгария и Чехия (-1.4 п.п.), Холандия (-1.1 п.п.) и Полша (-1.0 п.п.).

В края на Q3 на 2018 г. в сравнение с Q3 третото тримесечие на 2017 г. – 4 държави-членки са регистрирали нарастване на съотношението държавен дълг към БВП, а 24 от тях – намаление.

Увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+9.7 п.п.), Гърция (+7.4 п.п.), Обединеното кралство (+0.4 п.п.) и Словакия (+0.1 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Словения (-8.0 п.п.), Малта (-6,8 п.п.), Португалия (-4,6 п.п.), Австрия (-4,3 п.п.), Литва (-4,2 п.п.), Нидерландия (-4,1 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете с по -4,0 п.п.).

 

Continue Reading

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени