Connect with us

Финанси

Българската платформа за онлайн магазини Shopiko вече предлага интеграция с дигитални портфейли

Published

on

 

Този разплащателен метод набира популярност и очакванията са до три години чрез него да се извършват повече от половината онлайн плащания в света. Най-големите му предимства са защитата на личните данни и удобството при използване

 

Българската SaaS платформа за изграждане на онлайн магазини Shopiko вече предлага интеграция с дигитални портфейли. Това позволява на търговците, развиващи магазини с платформата, да приемат от своите клиенти плащания чрез този иновативен, защитен и удобен метод.

 

„През последните години дигиталните портфейли стават все по-популярни и предпочитани от потребителите. Този тип разплащания защитават напълно чувствителните данни за кредитни и дебитни карти, което е все по-важно в контекста на нарастващите заплахи в дигиталното пространство. За нас тази стъпка беше важна част от цялостната ни политика за повишаване на сигурността на нашите клиенти и същевременно – за разширяване на техния бизнес.“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на хостинг компанията СуперХостинг.БГ, чието портфолио е платформата Shopiko. Според нея, наличието на качествени български дигитални портфейли е от важно значение за потребителите у нас и затова компанията е избрала да партнира с такива.

 

Какво представлява?

 

Дигиталният портфейл (e-wallet, digital wallet) е приложение, в което потребителите съхраняват своите кредитни и дебитни карти от различни банкови институции. Чрез него те се разплащат през мобилно устройство само с едно действие – биометрични данни или въвеждане на ПИН код.

 

С кои портфейли работи Shopiko?

 

Българската платформа за електронна търговия работи с четири дигитални портфейла – Phyre, A1 Wallet, Pay by VIVACOM и BACB Pay. Търговците с Shopiko магазини могат да приемат плащания от всички тях, но е необходимо да си изберат само един доставчик за сключване на договор.

 

Предимства за крайните потребители

 

Смята се, че дигиталният портфейл е бъдещето на разплащателните методи, защото се използва бързо и лесно, като в същото време осигурява максимална сигурност. С този тип инструменти на потребителите не се налага да въвеждат своите банкови данни (номер на картата, име, валидност, код) при всяко онлайн разплащане, както и да чакат SMS от финансова институция за верификация. Това им дава защита във виртуалното пространство, защото никъде в процеса на плащане не се споделят чувствителни данни. Към външни системи се подава единствено информацията под формата на token (символи, които нямат стойност освен ако обектът не е финансова институция).

 

Предимства за собствениците на магазини

 

Удобството за потребителите означава и по-често избиране на даден сайт при покупка на конкретен продукт, което означава повече бизнес за неговия собственик. По-доброто потребителско изживяване може да донесе и редица други маркетингови ползи чрез популяризирането „от уста на уста“. На практика добавянето на дигитален портфейл като възможност за разплащане привлича цяла нова група потенциални клиенти – тези, които използват подобен платежен инструмент.

 

В добавка, дигиталните портфейли имат силен акцент върху мобилността и правят пазаруването през мобилен телефон още по-лесно. „През последните години е видно, че онлайн продажбите устойчиво мигрират към смартфоните и търговците, избиращи Shopiko като платформа за своите магазини, са напълно подготвени за тази тенденция. Те получават не само един изцяло оптимизиран за мобилни устройства магазин, а вече и възможност да предоставят на своите клиенти техния предпочитан метод за мобилни разплащания.“ – посочва още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

 

Не по-малко важен аспект за търговците е, че при плащане с дигитален портфейл, те имат удобството да получат парите от поръчките моментално – дори в почивни дни. Освен това, таксите за поддръжката на разплащателния метод са ниски. Самата интеграция в платформата отнема няколко клика и минута време. Като допълнение търговците с Shopiko магазин могат да се възползват от преференциални условия за добавяне на плащане чрез дигитален портфейл за България. Повече за това ще откриете в блога на хостинг компанията.

 

Банки

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) издава първите си екологични, социални и управленски облигации

Published

on

 

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) издаде първите си облигации за опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление (ESG), наброяващи 85 милиона щатски долара в частно пласиране при азиатски инвеститор.

Десетгодишните облигации, издадени в рамките на Средносрочната програма на ЧБТР, ще подкрепят приоритетното финансиране на операциите на Банката с ясни ползи за околната среда и климата, като възобновяемите енергийни източници и енергийна ефективност и намаляването на въглеродния отпечатък.

Дмитрий Панкин, председател на ЧБТР, каза: „Радваме се, че издадохме първата си облигация за ESG – ключов напредък в нарастващия капитал в подкрепа на приоритетите на околната среда и климата на нашите държави членки. Това отговаря на търсенето на инвеститорите и отваря врата за нови източници на финансиране за зелени проекти. “

Continue Reading

Финанси

За януари 2021 г. МФ очаква 405 млн. лв. превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма

Published

on

На база на предварителни данни и оценки за месец януари 2021 г. се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде положително в размер на 405 млн. лв. (0,3 % от прогнозния БВП). За сравнение, за януари 2020 г. бе отчетено превишение на приходите над разходите в размер на 878,6 млн. лв. Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2021 г. намаляват незначително спрямо отчетените за същия месец на предходната година (с около 2,7 на сто), докато при разходите се отчита нарастване, свързано главно с предприетите социално-икономически мерки за преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COIVID-19 и по-високи разходи за социални плащания (основно в частта за пенсии), разходи за персонал и други.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 3 675 млн. лв. (7,7 % от годишния разчет) и се свиват с 2,7 на сто спрямо отчетените за яниуари 2020 година. Данъчните и неданъчните постъпления по КФП намаляват номинално спрямо януари 2020 г. със 131,4 млн. лева., докато постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) нарастват с 31,2 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2021 г. са в размер на 3 270 млн. лв., което е 6,2 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за януари 2020 г. бяха в размер на 2 895,9 млн. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31.01.2021 г. от централния бюджет, възлиза на 165,5 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за януари 2021 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец февруари 2021 година.

Continue Reading

Банки

Всеки служител на УниКредит може да засади дърво дистанционно и да наблюдава онлайн как расте чрез платформата Treedom

Published

on

UniCredit Bulbank

 

  • Инициативата е предвидена да създаде гората на УниКредит от най-малко 90 000 нови дървета;
  • Целта е намаляване на емисиите на CO2 и ангажираност на всички служители

 

УниКредит си партнира с Treedom, онлайн платформа, която дава възможност на хората да засаждат дървета дистанционно и да следят техния растеж онлайн. Инициативата има за цел да създаде гората на УниКредит от най-малко 90 000 нови дървета, които ще бъдат засадени в Италия, Колумбия, Хаити, Кения, Мадагаскар и Танзания. Гората на УниКредит ще спомогне за намаляването на емисиите на CO2 в света с приблизително         20 500 тона в следващите 10 години, което се равнява на емисиите, генерирани от близо 4 400 автомобила годишно. Засаждането на дървета вече е започнало и се очаква да приключи до март тази година.

 

Всички служители на групата ще имат възможност да участват в проекта като засадят безплатно свое собствено дърво в градината на УниКредит. На служителите ще бъдат изпратени инструкции как да се регистрират и засадят дърво чрез платформата Treedom, където също ще могат да следят растежа на гората. При желание да засадят повече от едно дърво, колегите ще могат да се възползват от специална отстъпка.

 

Проектът идва като продължение на глобалната седмица за действия за климата от 2019 г., когато групата окуражи служителите да обменят идеи помежду си и с клиентите за това какво може да направи УниКредит, така че да има сериозен принос в каузата за климата. Създаването на гората на УниКредит бе един от проектите, които се родиха от този обмен на идеи и е следен отблизо от Милениъл Борда на групата.

Милениъл Бордът се състои от служители на възраст между 22 и 32 години, които работят за повишаване на осведомеността в банката за възгледите на новите поколения и за предлагане на нови идеи и решения.

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк отвори безкасови офиси

Published

on

 

  • Новите специализирани центрове съчетават предимствата на дигиталните технологии с консултациите и банковото обслужване с иновативен подход
  • Трансакциите с пари в брой се извършват на последно поколение АТМ-и
  • Клиентите спестяват време и средства от такси

 

Следвайки световната тенденция за увеличаване дела на електронните банкови операции и стимулиране на дигитализацията в ежедневието, Райфайзенбанк отвори първите си безкасови офиси в България. Специализираните центрове за консултации и банково обслужване вече работят за клиенти в София и Пловдив, а в началото на февруари ще заработи първият подобен офис и в Пазарджик.

В новите офиси клиентите получават всички банкови услуги с фокус върху консултациите и електронните банкови операции. Внасянето и тегленето на пари в брой се прави удобно, лесно и сигурно на последно поколение АТМ-и, с които са оборудвани новите офиси. По този начин се намалява възможността за образуване на опашка, а освен време, клиентите спестяват и средства от такси за операции на каса.

„Чрез новите специализирани офиси искаме допълнително да насърчим още хора да се възползват от предимствата на дигиталното банкиране като бързина, удобство и сигурност. Благодарение на електронните канали и модерните АТМ-и, можем да създадем още по-добро преживяване за онези наши клиенти, които търсят бързина и удобство и да отделим повече време и внимание на тези, които се нуждаят от по-задълбочена консултация на живо, за да вземат най-правилното за тях финансово решение. По този начин можем да бъдем още по-близо до клиентите“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор Банкиране на дребно.

В новите офиси клиентите ще получават съдействие и консултация за сметки и пакети, кредитиране, застрахователни полици, откриване и работа с онлайн и мобилно банкиране, както и при всички видове безкасови преводи в лева и чуждестранна валута.

Continue Reading

Банки

Чатбот от ново поколение помага на клиентите на Райфайзенбанк

Published

on

 

  • RAIA вече съдейства при над 7500 въпроса за продуктите и услугите на банката
  • Използваната иновативна технология при създаването на чатбота позволява непрестанно развитие на компетенциите и ученето, на база натрупани данни от сесии с клиенти

Чатбот с последно поколение изкуствен интелект помага на клиентите на Райфайзенбанк да получат нужната информация за продуктите и услугите на банката. RAIA (Raiffeisen Artificial Intelligence Assistant) вече е в дигиталните каналите, през които хората най-често общуват със своите близки – Facebook Messenger и Viber. Точно толкова лесно, колкото се откриват и се изпращат съобщения на познати, всеки може да влезе в контакт с RAIA по всяко време на деня и седмицата. Тя се появява мигновено, за да помогне винаги, когато клиентите искат да се свържат с Райфайзенбанк чрез съобщения във Facebook Messenger и Viber. Съвсем скоро RAIA ще съдейства по същия лесен и интуитивен начин и през още три канала за комуникация с банката – Райфайзен ОНЛАЙН, мобилното банкиране RaiMobile и сайта на Райфайзенбанк. По този начин, благодарение на съвременната технология, клиентите получават още по-бърз начин за контакт с банката, а RAIA им оказва нужното съдействие в най-удобния и най-често използвания от тях електронен канал.

„Общуването с RAIA носи търсената от нашите клиенти лекота, бързина на комуникацията и удобство, защото тя е на разположение да им съдейства по всяко време и от всяка точка. RAIA не е обикновен FAQ-бот. На клиентите вече прави впечатление, че тя винаги дава изчерпателен отговор с допълнителна информация и насочва към следващи стъпки. Логиката в разговора, който тя води, е „какво още би могъл да попита или иска да знае клиентът“.  RAIA е най-новият дигитален член на нашия екип и с нея допълваме технологичните иновации, с които непрестанно подобряваме клиентското преживяване в различните точки за общуване с банката“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор с ресор Банкиране на дребно.

RAIA вече може да разпознава и отговаря при над 7500 въпроса по ключови теми като кандидатстване за кредит, нареждане на превод, видове функционалности, откриване на сметки и карти, работно време на офиси, регистрация в мобилното банкиране, използване на Райфайзен ОНЛАЙН, RaiMobile и дигиталния портфейл RaiPay. При нужда от лична банкова информация или други по-специфични запивания, клиентите се пренасочват към консултант на живо.

Чатботът е програмиран на база решение на RBI AI (Artificial Intelligence) Lab, а използваната технология е една от най-добрите в сферата – RASA, като моделът е допълнен от специалисти от контактния център и ИТ отдела на Райфайзенбанк (България), за да се адаптира така, че да оказва най-доброто възможно съдействие на българските клиенти.

Използваната иновация при създаването на RAIA позволява непрестанното подобряване и разширяване на нейните компетенции спрямо актуалните въпроси на клиентите, а в бъдеще и предоставянето на персонализирана информация след идентификация от клиента.

Continue Reading

Банки

Персонални дистанционни банкери ще обслужват клиентите на УниКредит Булбанк

Published

on

 

  • Новата услуга дава възможност на клиентите да ползват всички банкови услуги без да посещават филиал;

Част от клиентите на УниКредит Булбанк ще имат възможност да ползват всички банкови услуги и продукти напълно дистанционно. 20 дистанционни банкери в София и Пловдив обслужват физически лица и клиенти с малък бизнес. За момента за останалите региони в страната са отговорни четирима от персоналните дистанционни банкери, но заради изцяло положителната обратна връзка от клиенти, до края на годината техният брой ще нарасне.

При необходимост клиентите, които ползват услугата имат възможност за избор – да посетят филиал на банката, или да получат от дистанционния си банкер всички банкови документи, услуги, продукти и консултации.

„Клиентите на УниКредит Булбанк търсят персонализирани услуги и продукти, които да отговарят на техните нужди. Все повече от тях започват да предпочитат предимствата да получат тези услуги и продукти без да напускат дома или офиса си и да се редят на опашки. В УниКредит Булбанк, необходимостта от въвеждането на тази нова услуга за персонални дистанционни банкери е отдавна на фокус, още преди форсмажорните обстоятелства, наложили карантинните мерки от изминалата година. Затова в УниКредит Булбанк работихме усилено, за да я предложим на нашите клиенти. По този начин осигурихме пълно дигитално обслужване за ежедневни банкови дейности и отново показахме, че банката поставя фокус върху по-доброто клиентско преживяване. Клиентите, които ползват услугата могат да обсъдят с дистанционните си банкери различни потребности, нужди, които имат и могат да се обръщат към тях за помощ в ежедневното им банкиране, както и да получат консултация за кредитиране.“, коментира Екатерина Кирилова, директор „Продажби“, Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк.

Голяма част от клиентите, получили възможност да бъдат обслужвани от персонален дистанционен банкер, вече са получили уведомление за телефоните за контакт или самите банкери са се свързали с тях. Това не е първата услуга, която клиентите на банката могат да ползват изцяло дистанционно. Над 80% от услугите на банката за всички индивидуални клиенти са достъпни и с обаждане на телефон 0700 1 84 84 в Центъра за контакт с клиенти. Освен това всички клиенти на УниКредит Булбанк могат да правят преводи и да заплащат битови сметки изцяло дистанционно чрез Булбанк Онлайн и Булбанк Мобайл;   могат да се възползват от изцяло дигитално отпускане на потребителски и стокови кредити; да правят разплащания с телефона си чрез дигитален портфейл или Apple Pay и др.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени