Connect with us

Fintech

Българското приложение Worddio с над 34 000 инсталации

Published

on

То помага за изучаване на езици и има потребители от почти всички държави по света.

Година след своето създаване българското мобилно приложение за изучаване на чужди езици Worddio вече има 34 000 инсталации, направени в почти всички държави по света.

Броят на регистрациите пък е достигнал 22 158.

Апликацията е достъпна за мобилните платформи Android и iOS. Тя предлага над 270 000 думи и фрази, записани на 34 езика от оригинални носители на речта, подредени в групи по нива и теми.

По този начин приложението покрива над 90% от населението и езиците, които се говорят масово на планетата. То се позиционира като своеобразна мобилна версия на популярните флаш карти за учене на езици, но в аудио формат, което позволява на учещия да чува правилното произношение на всяка дума.

Създадох Worddio за да отговоря на съвсем реален проблем, пред който се изправих и аз преди няколко години. Тогава се наложи спешно да подобря своя английски език и посещавах редица курсове както в България, така и в чужбина“ – споделя Иван Манев, основател на стартиращия проект.

Идеята за приложението му идва именно на едно от тези езикови обучения в Малта, когато той започва да търси мобилни апликации за езиково обучение, но установява, че всички съществуващи имат елемент на интерактивност. Това изисква ангажирането на потребителя и изключва възможността да се използват примерно по време на шофиране, ходене или други ежедневни дейности.

Установих, че липсва приложение, което да е насочено към заетите хора и да им позволява да учат в движение. Затова реших, че това е добра пазарна ниша и мога сам да създам такова. Отзивите от приятелите и семейството ми потвърдиха моята позитивна нагласа и така през 2013 г. се заех с реализацията на проекта“ – добавя още Иван Манев.

Той преминава през редица перипетии, успешно участие в състезанието за предприемачи StartUP Weekend, създава една първоначална версия на приложението, от която по-късно се отказва. В сегашния си вид то стартира през ноември 2017 година. Днес – точно година по-късно вече има 34 000 потребители от България, Великобритания, Германия, Русия, САЩ, Гърция, Румъния и много други страни, a интересът непрекъснато нараства.

Освен, че улеснява заучаването на нови думи с правилното им произношение, приложението спестява и много време, позволявайки дори на най-заетите хора да го използват пълноценно докато са в движение.

Показателно за интереса към апликацията е, че още на шестия месец в целия свят има едва 10 държави, от които то не е свалено нито веднъж. Съвсем наскоро тя спечели и третото място в категория Мобилни апликации на конкурса Сайт на годината 2018.

Най-голям брой потребители са посочили като свой майчин език български (75%), следван от английски (9%), руски, гръцки и испански – с по 2 процента. Най-много от тях учат чрез приложението английски език (59%), следван от немски (10%), испански (6%), френски и италиански – с по 4 процента.

Статистиката за българските потребителите пък показва, че 71% от тях са избрали да учат английски език, 11% – немски език, 6% – испански език и по 3% – френски и италиански език.

Другата по-значима група – тази на англоговорящите потребители – учи най-много испански език (18%), следван от френски (13%), немски (11%), италиански и корейски с по 7%, както и японски език с 6 процента.

Средно прекараното време в приложението е 5.3 минути, а максималният брой на уникалните месечни потребители, използвали Worddio в определен месец, е 8790.

Във възрастово отношение преобладават обучаващите се между 35 и 44 години, следвани от тези на възраст между 25 и 34 години, както и тези между 45 и 54 години. 53.3% от потребителите на приложението са жени, а 46.7% – мъже.

Иван Манев е убеден, че през следващите години нуждата от подобни езикови приложения ще нараства. Според него навлизането на изкуствения интелект в този сегмент няма как напълно да обезсмисли знаенето на чужди езици и да го замести с интелигентен софтуер за преводи в реално време.

Всеки език и всяка култура си имат своите особености, които няма как да бъдат предадени изцяло от изкуствен интелект. Затова и в обозримо бъдеще нуждата да знаем чужди езици няма да изчезне“ – убеден е стартиращият предприемач.

В бъдеще той планира да разшири възможностите и обхвата на своето приложение, да го интегрира по-тясно със специфичните нужди на езиковите училища и школи, както и да създаде общности от потребители по градове.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading

Fintech

Ford ще следи доставките си на кобалт с блокчейн

Published

on

blockchain

Ford, IBM, Huayou Cobalt и LG Chem са сключили общо партньорство за изграждането на блокчейн платформа, която да се използва за мониторинг на доставките на кобалт от Конго, съобщава CCN.

Автомобилният производител смята, че така ще може по-добре да следи дали не се използва детски труд.

IBM вече има блокчейн платформа, която да следи доставките на кобалт за литиево-йонни батерии.

Сега технологията преминава и към други индустрии. Целта е постепенно да се осигурят методи за удостоверяване, че внесените материали не идват от конфликтни зони и не е използван детски труд за тях.

Пред Reuters IBM коментира, че няма метод, който да даде 100% гаранция, но това не означава, че не трябва да се опитват нови и нови разработки, които да увеличават прецизността.

Continue Reading

Fintech

Ъпдейтът на Ethereum се отложи заради бъг

Published

on

Etherium logo

Ъпдейтът Constantinople на Ethereum се отложи, след като беше открит сериозен пропуск в него, съобщава CoinDesk. В софтуера е открит дефект, който може да даде възможност за злоупотреби.

За да не се случи това, ъпдейтът е спрян, а целият блокчейн на Ethereum се анализира наново. Няма данни някой да е открил и да се е възползвал от уязвимостта.

Организцията Ethereum Core Developers and Ethereum Security Community, която е открила проблема и ръководи ъпдейта, казва, че отлага неговото активиране докато не се завърши пълен анализ и не се оцени рискът.

Всичко това води и до проблеми за борсите, “копачите” и другите оператори. Те трябва или да инсталират резервни версии на софтуерните си клиенти, или да се върнат на предишната версия. За стандартните потребители не се налага да правят нищо и просто да изчакат.

За сега не е обявена нова дата за активирането на ъпдейта, който се очаква да доведе и до разделяне на криптовалутата. Очаквано, случаят доведе и до понижаване на цената на Ethereum от $126, до около $118.

Continue Reading

Fintech

Япония отхвърли слуховете, че ще одобри bitcoin борсово търгувани фондове

Published

on

bitcoin

Японската Агенция за финансови услуги обяви, че страната не обмисля и не планира да одобрява bitcoin борсово търгувани фондове (ETF), съобщава Bitcoin.com. Говорител на институцията казва, че тези слухове не са верни и одобрението на ETF не стои на двневен ред.

През миналата седмица в медиите се появиха информации за обратното, че японските власти разглеждат възможностите за bitcoin ETF като алтернатива на bitcoin фючърсите. Според агенцията обаче, няма реална необходимост от подобна мярка и регулаторът засега остава против bitcoin ETF и фючърсите.

Като аргумент, говорителят на агенцията казва, че е трудно да се намери “конструктивна и социална значимост” на деривати на криптоактиви. Според институцията няма нужда от такива финансови инструменти в момента.

Continue Reading

Fintech

Американският Департамент по енергия ще финансира блокчейн проекти

Published

on

blockchain

Американският Департамент по енергия ще осигури федерално финансиране за блокчейн проекти, съобщава Coindesk. Финансирането ще е в размер на $4.8 млн., като ще се предлага на университети.

Парите са за проект, които да оптимизират използването на енергия, да намерят нови приложения за изкопаемите горива и др. Също така може да се разработват и технологии за подобряване на електропреносната мрежа и домашни енергийни ресурси.

Ще се финансират и проекти, които използват блокчейн технология. Като пример е дадена защита на информацията, която минава през мрежи за енергийни системи. Също така и разработка на компютърни модели за подобряване и анализиране на работата на мини за въглища, подобряване на пречистването на вода и дори изследване на околната среда.

Целта е да се оптимизира и подобри използването на изкопаеми горива, което да намали разходите, но и да намали влиянието им върху околната среда.

Continue Reading

Fintech

Bitcoin отново не успява да пробие границата от $4000

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Bitcoin не успява да започне новата година с достатъчно добра инерция.

Криптовалутата вече няколко дни се опитва да пробие границата от $4000, но среща сериозна съпротива, съобщава CCN.

За сега Bitcoin постоянно спада, когато доближи $4000. При това всеки нов пик все още е по-нисък от предишния.

За момента не изглежда вероятно скоро криптовалутата да успее да пробие тази граница.

CCN, които обикновено са доста оптимистично настроени за представянето на криптовалутите, сега коментират, че дори има риск да се достигне до $3000 – най-ниското ниво от две години насам.

За сега Bitcoin трудно ще успее да постигне нещо положително най-вече и поради липсата на добри новини около криптовалутата.

За момента всичко изглежда в застой и период на изчакване.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени