Свържете се с нас

Данъци

Вижте бюлетина „Основни икономически и политически решения в ЕС“ за септември месец

Публикувана

на

На интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван бюлетинът с резултатите от заседанието на Съвет ЕКОФИН, проведено на 7-8 септември 2018 г. във Виена, Австрия. Съветът обсъди въздействието от покачването на лихвените проценти върху финансовата стабилност, както и икономическия потенциал и риск от криптоактивите.

Министрите на финансите обсъдиха задълбочаването на икономическия и паричен съюз в контекста на Многогодишната финансова рамка 2021-2027. ЕКОФИН проведе дискусия относно справедливото данъчно облагане на цифровата икономика.

Данъци

Бруно Льо Мер: „ЕС трябва одобри данък върху технологичните гиганти като Facebook и Apple“

Публикувана

на

Bruno Le Maire
Френският финансов министър: Бруно Льо Мер. Снимка: Twitter

Според френския финансов министър не е нормално големите интернет компании да плащат по-малко данъци от малките и средни предприятия.

По време на глобалната среща на женския форум, вчера в Париж, френският финансов министър на Бруно Льо Мер заяви, че Европейският съюз трябва да се изправи срещу президента Доналд Тръмп и страните членки трябва да преодолеят различията си и да се договорят за повишаване на данъците върху технологичните гиганти като Google, Facebook, Amazon и Apple.

Преди седмици ЕС направи опит да прокара 3% данък върху цифровите приходи на големите интернет компании, който се провали поради загрижеността на някои държави, включително Ирландия и Германия, заради опасения за отмъщение от страна на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп по-рано нападна ЕС, заради налагането на регулации на американските компании, като например глобата на Европейската комисия от 5 млрд. долара срещу антитръстовата политика на Google през юли.

„Надявам се, че ще можем да се изправим срещу Доналд Тръмп и се надявам, че ще останем силни и обединени, за да се изправим срещу американската администрация“, заяви Льо Мер пред CNBC.

Френският министър е яростен защитник на т.нар. цифров данък, защото според него е неприемливо технологичните гиганти да не плащат същите данъци като малките предприятия.

Ще го кажа много просто и много ясно. Не мога да приема, че Google, Amazon или Facebook плащат по-малко данъци… отколкото моя месар или моята книжарница“ – заяви Льо Мер

Някои държави от ЕС обаче изразиха загриженост, че цифровият данък ще задуши иновациите и ще даде отрицателен „анти-бизнес“ прецедент в цяла Европа.

В същото време Великобритания и Испания обявиха плановете си да въведат собствени национални данъци върху цифровите компании.

Германският канцлер Ангела Меркел каза пред Европейския парламент във вторник, че европейският цифров данък следва да се прилага само ако не бъдат осъществени по-широки глобални усилия.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понастоящем работи по предложение за международен цифров данък, за който вероятно няма да се постигне консенсус между държавите членки до 2020 г.

Льо Мер каза, че това не е достатъчно скоро.

Ако има някои европейски правителства, които искат да обяснят на гражданите си, че приемат Google, Facebook или Apple да плащат по-малко данъци, отколкото малките фирми и малките и средните предприятия в техните страни, късмет за следващите европейски избори„, каза в заключение той.

 

Прочети още

Данъци

Попълнете анкетата на НАП за недекларираните възнаграждения

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Можете да отделите няколко минути от вашето време за попълването на анкетата на НАП по повод недекларираните възнаграждения или т. нар. „заплата в плик“. Анкетата цели да установи какви са причините служителите да се съгласяват техните работодатели да заплащат осигурителни вноски върху по-нисък от действителния размер на работната им заплата.

Анкетата се провежда в рамките на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“.

Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Анкетата за недекларираните възнаграждения можете да попълните тук.

Прочети още

Данъци

Разкриха масови нарушения в бензиностанциите

Публикувана

на

Бе проведена съвместна проверка на МВР, НАП, Агенция „Митници“ и БИМ.

Сериозни нарушения на законодателството са открити във всички бензиностанции – обект на съвместни проверки на Агенция „Митници“, МВР, НАП и Българския институт по метрология (БИМ) през изминалата седмица.

И петте обекта, които се намират на територията на Перник, Драгичево, Свиленград и Бургас, са запечатани, а за част от нарушенията са образувани досъдебни производства.

След извършени анализ и проверка от служители на Агенция „Митници“ са установени нарушения и са предприети съвместни действия  под  координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

В хода им е установено, че в една от бензиностанциите са монтирани допълнителни устройства към фискалния апарат на обекта. По този начин е било възможно подаването на некоректна информация за извършените доставки, наличните и проточените количества горива към НАП. В друга бензиностанция пък са открити неодобрен тип колонки.

Служителите на НАП, отговорни за принудително събиране на данъчни дългове, са иззели налични парични средства в два от обектите, заради непогасени данъчни дългове.

От три от бензиностанциите инспекторите от Агенция „Митници“ са иззели гориво, заради нарушения на акцизното законодателство. Задържани са общо над 14 000 литра гориво.

Прочети още

Данъци

ЕС още спори за плана си да наложи 3% цифров данък

Публикувана

на

gafam pictograms

Въпреки голямата опозиция, Франция се надява той да бъде приет до декември.

Миналата седмица Европейския съюз предложи план за допълнително данъчно облагане с 3% на интернет гиганти като Google, Facebook и други компании, които печелят пари от потребителски данни или дигитална реклама.

Идеята е опит да се изравнят условията за компаниите с физическо присъствие, които плащат повече данъци.

Планът, която трябва да бъде приет единодушно от всичките 28 държави-членки, се натъкна на сериозна опозиция, тъй като Ирландия, Швеция и Дания се обявиха твърдо срещу него.

Те се опасяват от реакцията на САЩ, защото Доналд Тръмп разглежда усилията на ЕС да гарантира „справедливо данъчно облагане“ на интернет гигантите като атака срещу американските компании, което ЕС категорично отхвърля.

Финансовият министър на Дания Кристиан Йенсен заяви по този повод, че предвид начина, по който данъкът е „оформен като насочен към американските компании, е ясно, че има реакция от страна на САЩ„.

На проведената миналата седмица дискусия на живо, ирландският финансов министър Паскал Донахю, също попита останалите: „Каква реакция би донесло това, ако беше модел, който ни бъде наложен?

Шведският министър на икономиката Магдалена Андерсън каза, че страната ѝ не може да подкрепи предложението. „Не виждам правителство в Швеция, което да има друго мнение по този въпрос„.

Германия първоначално подкрепи тази идея в съвместно споразумение с Франция, но малко след това се опита да забави предложението.

Френското правителство не е убедено, че американската реакция може да е причина за забавяне, твърдейки, че Германия няма извинение, дори след като Великобритания, традиционно смятана за най-близък съюзник на Вашингтон в Европа, може да предложи собствен цифров данък.

Десетина държави-членки на ЕС, вече обявиха планове си за собствени национални цифрови данъци.

Дори британският финансов министър Филип Хамънд обяви, че Великобритания е готова сама, с „тясно таргетиран“ данък върху цифровите услуги, който се очаква да влезе в сила през април 2020 г. и да увеличи с 400 млн. лири държавния бюджет.

Хартвиг ​​Люгер, австрийският финансов министър, който председателства срещата миналата седмица изтъкна, че е необходима по-голяма яснота дали страните имат технически или политически възражения. „Има мотивация да се намери хармонизирано решение за Европа“, каза той след срещата. „Дори сега имаме 11 държави – скоро ще са 12 с Испания – които имат национални индивидуални решения за цифровото данъчно облагане„.

Днес темата получи своето продължение. Министър Бруно Льо Мер, каза пред френското радио Inter, че все пак планът на Европейския съюз за цифровия данък е близо до изпълнение.

Ние сме близо да имаме сделка в ръцете си„, заяви той, уверен, че германското правителство въпреки отмятането си, накрая все пак ще помогне на Франция да постигне споразумение с другите държави-членки.

Нещо повече – Франция се надява да сключи сделката за новия данък до декември.

Прочети още

Данъци

Новоназначените ще получават имейл с размера на декларираната им заплатата

Публикувана

на

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП тази седмица. В събитието участие взеха представители на приходната агенция, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати.

Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с риска от укриване на доходите, е  свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Прочети още

Данъци

НАП търси 33 фискални агенти

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Национална агенция за приходите търси 33 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”, от които 28 са за отдел „Оперативни дейности“ в София, а 5 за Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“. Те ще работят в екипи  и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна.

Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания умения. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю.

Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си. Фискалните агенти ще извършват и оперативни проверки на търговските обекти в страната, като ще следят за издаването на касови бележки и коректното отчитане на оборотите в магазините.

Кандидатите могат да подадат документи до  15 ноември, включително, лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал, на някой от посочените в обявите адреси.

Описание на длъжността, изискванията за заемането й и образци на документи за участие, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП www.nap.bg в рубрика „Работа в НАП“/Обяви.

Прочети още
Реклама

Най-четени