Connect with us

Финанси

Виртуална кръгла маса дискутира бъдещето на отвореното банкиране и влиянието на COVID-19 върху него 

Published

on

 

В международното събитие ще вземат участие финтех експерти от няколко държави. Видеозапис от дискусията ще бъде достъпен безплатно онлайн

 

Банките започват да гледат на отвореното банкиране (open banking) като на нова възможност, финансовата индустрия не е била неподготвена за промените и има сериозни традиции във внедряването на иновации, а смяната на поколенията ще изисква и различна визия за парите. Това са някои от темите, които ще бъдат засегнати на първата по рода си Виртуалната кръгла маса на тема „Банковите иновации във време на пандемия – мисията е възможна“, която ще бъде организирана онлайн от българската софтуерна компания Сирма. Компанията е разпознаваема като глобален доставчик на банкови системи, собствени банкови разработки и консултантски услуги за финансовата индустрия.

 

Виртуалната кръгла маса ще се излъчи на 3 септември, от 13:00 до 14:00 ч. и ще бъде достъпна за сваляне след това. Регистрирайте се тук.

 

Сред дискутираните въпроси ще бъдат също: как дигитализацията и другите разрушителни тенденции променят света на финансите, как влияе пандемията на сектора и дали тя може да бъде използвана като двигател, който да ускори промените в бранша. В дискусията ще вземат участие Фабрис Гутеброуз, управляващ директор на S&G Technology Services, Джон Шлезингер, Главен корпоративен архитект на Temenos, Радостина Георгиева, Технически консултант за банковата индутрия в S&G Technology Services и други експерти.

 

„Не е коректно да казваме, че финансовата индустрия е била неподготвена за новите предизвикателства на отвореното банкиране. Финансовият сектор има богата история на ранно внедряване, когато става въпрос за нови технологии. Лесно е да забравим, че услуги като ATM апаратите и кредитните карти, които днес са важна част от структурата на банкирането, преди време бяха радикални иновации“ – убедена е Радостина Георгиева, според която картовите организации в миналото са били своеобразни финтех компании. Тя ще засегне темата и по време на предстоящата кръгла маса.

 

Фабрис Гутеброуз от своя страна напомня, че отвореното банкиране и PSD2 първоначално са възприемани като въпрос на съвместимост, а след като такава е постигната, банките са започнали да гледат на тях като на възможност. „Някои банки установиха, че отвореното банкиране може да бъде използвано в тяхна полза чрез запазване на контрола върху веригата на добавена стойност, докато разширяват обхвата й“ – добавя експертът, според когото банковите клонове са били „ходещи мъртъвци“ още от седемдесетте години на миналия век, но пандемията с COVID-19 е спомогнала масовата публика да забележи това.

 

Видеозапис от цялата дискусия ще бъде достъпен след 10 септември тук.

Банки

ЕИФ и Райфайзенбанк подписаха гаранционно споразумение за 100 млн. евро по програма JEREMIE за търговско финансиране и факторинг

Published

on

Raiffeisenbank

 

 • Благодарение на гаранционната схема на ЕИФ българските малки и средни предприятия ще могат да се възползват от по-добри условия за кредитиране, търговско финансиране и факторинг.
 • Програмата е подкрепена от JEREMIE Bulgaria.

 

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха гаранционно споразумение за 100 млн. евро, благодарение на което банката ще продължи да подкрепя и разширява продуктовата гама за подпомагане на българските малки, средни и междинни предприятия (с по-малко от 500 служители). Трансакциите се ползват с подкрепа в рамките на Гаранционен инструмент за търговско финансиране, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд и финансиран от Министерството на икономиката на Република България с национални средства, възстановени от изпълнението на операциите по Инициативата JEREMIE.

 

В рамките на следващите три години Райфайзенбанк (България) ще предоставя при по-благоприятни условия банкови продукти, свързани с търговско финансиране: банкови гаранции, акредитиви, факторинг, финансиране за оборотни средства и овърдрафти.

 

Добромир Добрев, заместник-председател на УС на Райфайзенбанк (България) с ресор Корпоративно банкиране и капиталови пазари каза: „Благодарение на отличното ни партньорство с Европейския инвестиционен фонд сме оказали подкрепа на 4 000 проекта на български малки и средни фирми с повече от 450 млн. евро. Сега разширяваме тази подкрепа и към търговското финансиране и факторинга за малки и средни предприятия. Това споразумение идва във важен момент, за да може бизнесът у нас по-лесно да преодолее кризата, предизвикана от пандемията.“

Continue Reading

Банки

Програмата Call for Europe на Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк подкрепя за втора поредна година благотворителни каузи, свързани с деца

Published

on

 

 • Фонд от 30,000 евро ще бъде разпределен между максимум три проекта;
 • Банката кани всички представители на неправителствения сектор, които работят с деца, да кандидатстват с проектите си до 29 януари 2020;
 • Жури от експерти ще избере пет победители, които ще бъдат оценявани от Фондация УниКредит

Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк дават начало на второто издание на програмата за подкрепа на благотворителни каузи, свързани с деца Call for Europe. Банката кани всички представители на неправителствения сектор да кандидатстват с най-добрите си предложения до 29 януари 2021 на callforeurope@unicreditgroup.bg.

След тази дата експертно жури, формирано от представители на неправителствения и корпоративния сектор, ще заседава и определи пет проекта, които ще продължат в надпреварата. Съставът на журито е следният:

 • Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк (председател)
 • Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум
 • Мария Брестничка, координатор мрежа в “Национална мрежа за децата
 • Анна Адамова, програмен директор, Български център за нестопанско право
 • Диляна Стоянова, старши мениджър „Спонсорства и събития“ в УниКредит Булбанк
 • Екатерина Анчева, старши мениджър „Комуникации и корпоративна култура“ в УниКредит Булбанк.

Избраните проекти ще бъдат изпратени за разглеждане и оценка на Фондация УниКредит като от тях ще бъдат избрани между един и три проекта за финансиране.

Всички проекти, изпратени към Фондация УниКредит, трябва да изпълняват следните условия:

 • Да са предложени от организации, основани преди 31 декември 2018
 • Да са фокусирани върху потребностите на деца и подрастващи (до 18 години)
 • Да се реализират в България

Всички заинтересовани могат да се запознаят с пълния регламент и правилата за участие, както и да изтеглят всички задължителни документи от тук.

През изминалата година Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк насочиха 90,000 евро към гражданския сектор по програмите си за подкрепа на деца Call for Europe и на най-засегнатите от Covid-19 групи в българското общество.

 

Continue Reading

Банки

По данни на УниКредит Кънсюмър Файненсинг: Компютрите и електрониката са най-купувани на Черния петък

Published

on

UniCredit Bulbank

 

Какво се търси?

Компютрите, телевизорите и домакинските електроуреди отново са най-търсените стоки на Черния петък. Общият дял на тези три продукта от всички продажби на Черния петък е 56%, сочат данните на УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Според статистика на дружеството за потребителско кредитиране веднага след тях се нареждат мобилните телефони, следвани от климатичната и отоплителна техника.

Тази година дружеството отново отчете стабилни нива при онлайн пазаруването. Според статистика от миналата година 56% от заявките в деня на Черния петък са онлайн, докато тази година данните сочат лек спад –  точно половината от клиентите, които са избрали да направят покупка със стоков кредит по време на деня на Черния петък, са кандидатствали онлайн. Тази интересна тенденция в клиентското поведение може да бъде тълкувана с желанието на клиентите да разнообразят ежедневието си с разходка до любимите магазини. Според проучването спадът на онлайн заявките в деня на Черния петък е напълно компенсиран от общо покачване на броя на онлайн заявките през уикенда на Черния петък спрямо данните от 2019 г.

Кой пазарува?

Според анализа мъжете все още са по-активни потребители на Черния петък, като са с 6% повече от дамите. Все пак тенденцията е броят на жените да се повишава – тази година делът им нараства с 2% спрямо 2019г.

Повечето клиенти, закупили стока с финансиране, са на възраст 29 – 36 години, като делът им расте с повече от 3% спрямо данните от миналата година. От друга страна, броят на потребителите на възраст над 58 години, ползвали финансиране, отчита спад спрямо 2019г.

И в потребителското кредитиране, както и в стоковото, се наблюдава спад в заявките в отчетния период спрямо данните от предходната година.  Естествено, причината за това е в общото свиване на потреблението в настоящия период. Макар и с леко намален обем спрямо периода на Черния петък от миналата година, цялостно онлайн заявките за потребителски кредит заемат все по-голям дял от общите.

УниКредит Кънсюмър Файненсинг улесни допълнително всички свои клиенти, които имат нужда от потребителски или стоков кредит, като напълно дигитализира процесите по кандидатстване, подписване и усвояване. Самият процес е изключително лесен и сигурен – идентификацията, а след това и подписването на договора за кредит с КЕП се подсигуряват от Евротръст.

Очакванията са по време на коледните празници пазаруването отново да отбележи ръст, като предвижданията са фокуса на клиентите да се запази в сферата на електрониката.

Continue Reading

Финанси

Как Business Intelligence софтуерът постепенно променя начина, по който работим

Published

on

business

 

Един от най-перспективните типове бизнес софтуер може значително да подобри дейността на всяка организация

 

От анализ на продажбите в търговските обекти по различни периоди и типове продукти, през подобряване на медицинските услуги, до повишаване ефекта от маркетинговите активности – през последните години Business Intelligence (BI) технологиите навлязоха във все повече области на живота ни. Много фирми, включително и в България, които преди не бяха използвали такива софтуерни решения за анализи, сега установяват, че почти няма аспект от бизнеса, който да не може да бъде подобрен с тях.

 

Business Intelligence привлече вниманието на мениджърите със способността си да предоставя като на длан информацията за процесите и ресурсите в компанията – с различни възможности за визуализиране и за представяне на ключови индикатори за производителност (т.нар. KPI – Key Performance Indicators). Този клас софтуерни системи на практика може да промени работата на всеки в една организация – от мениджмънта, който получава инструмент за вземане на по-добри управленски решения, до редовите екипи по продажбите, маркетинга, складовете и производството. Всеки отдел или звено може да се възползва от BI системите по уникален начин, съобразен със специфичните изисквания на работата му. Тази тенденция важи с още по-голяма сила за модерни BI решения като Tableau, които разполагат с достъпен интерфейс и могат да се използват дори от хора без технически познания.

 

Начините, по които софтуерът за бизнес анализи може да промени работата в една организация, са стотици, но в следващите редове ще изброим най-важните сред тях.

 

Съществуващите данни във фирмата получават по-голяма добавена стойност

 

Системите за бизнес анализи на практика могат да вземат всевъзможни данни, събирани в една организация и да ги превърнат в анализи и изводи за бизнеса, както и предложения за неговото подобряване. За целта могат да бъдат използвани както данни от модерна ERP система, така и от обикновена таблица или друг източник. Това означава, че ако една компания разполага с много данни, натрупани през годините, внедряването на Business Intelligence система ще започне да се изплаща на практика веднага. Повечето ръководители на фирми дори не подозират колко ценна може да се окаже информацията, трупана с години от различни отдели.

 

Много по-добро разбиране на клиентите и аудиториите

 

Анализите на данните за продажбите на дадена компания могат да подобрят осезаемо разбирането за навиците на нейните клиенти. До такава степен, че мениджмънтът може да знае през кои дни от седмицата се купува най-много определен артикул или коя маркетингова кампания е повлияла най-добре на търсенето и продажбите му. Някои онлайн услуги използват BI за по-добро управление на препоръките от клиенти. Други организации – от разработчиците на видеоигри, до операторите на презокеански круизи – проследяват чрез такива системи навиците на своите клиенти и потребители, повишавайки тяхната удовлетвореност, както и средния приход от един клиент.

 

Намаляване на разходите

 

Някои BI функционалности са насочени към анализ и оптимизиране на основните пера в бизнес организациите, включително разходите за заплати и хонорари, за комуникационни услуги, за гориво и т.н. Мениджърите получават възможност да анализират в реално време направените разходи и да ги оптимизират.

 

Увеличават приходите

 

В някои случаи Business Intelligence решенията могат да увеличат приходите на компаниите с десетки проценти. Внедряването им има пряк ефект върху повишаването на продажбите и подобряване на ефекта от маркетинговите кампании. По този начин те не само се изплащат бързо, а и генерират печалба за своите клиенти.

 

По-добри управленски решения

 

Една от основните цели на Business Intelligence технологиите е да подпомагат мениджърите при взимането на правилните управленски решения. За целта на тяхно разположение са разнообразни справки за бизнес процесите, анализ на тяхната ефективност, информация за различни тенденции, за ключови индикатори и предложения за оптимизирането на дейността.

 

Повишаване ефективността на екипите

 

BI системите предоставят на служителите цялата необходима информация за тяхната дейност. Финансовите екипи например могат да оптимизират управлението на разходите, както и да подобрят бюджетирането и планирането. Сейлс екипите от своя страна измерват ефективността на продажбите и откриват нови пазарни възможности. Маркетинговите екипи могат да анализират поведението на клиентите, както и на потенциалните такива и да насочат кампаниите си към най-успешните канали за комуникация с тях.

 

Реални прогнози за бъдещото развитие на компанията

 

Сред основните предимства на BI технологиите са възможностите им за надеждно планиране на бъдещото развитие на една организация. Tова става с помощта на инструменти за анализ на досегашната дейност, вграден изкуствен интелект и интелигентни визуализации, които могат да представят различни сценарии за бъдещето по един достъпен начин.

 

Лесен интерфейс и богата функционалност

 

Времето на трудните за разбиране и управление Business Intelligence системи отмина. В наши дни решения като Tableau предлагат множество различни възможности за работа с данни, включително достъпни и разбираеми таблици, дашборди, графики, вградени картографски услуги, възможност за извършване на изчисления, за свързване на различни типове данни и други. Повечето операции могат да се извършат с броени кликове или чрез drag and drop функционалност, което прави системата още по-интуитивна и удобна.

 

Всички желаещи да тества на практика водещата система за бизнес анализи Tableau и да се убедят сами в нейните възможности, могат да направят това на https://partners.tableau.com/UserData//335/Mailings/b6d0e246-a108-4758-b208-753d57d59f56.htm, а само до края на месец декември 2020 г. нови потребители могат да поръчат лицензи за работа с решението с 20% отстъпка от Тим ВИЖЪН България – партньор на Tableau в страната.

 

 

Continue Reading

Банки

Цвети Пиронкова е новото лице на iCard

Published

on

 

Цвети Пиронкова и iCard представят първата българска метална карта за крайни клиенти на пазара – iCard Metal. В съвместна кампания най-добрата ни тенесистка и дигиталният портфейл iCard, който e предпочитан начин за разплащане на над 800 000 души в цяла Европа, ще лансират новата платежна карта, която е три пъти по-тежка и многократно по-устойчива от стандартните PVC карти за разплащане. България е първата страна в ЕС, в която ще се предлага iCard Metal, а в рамките на броени дни предстои премиерата ѝ и на други пазари.

„Във всяка първа крачка към корта има повече сила, повече воля, повече мощ. Аз винаги се стремя към повече, а с новата метална карта iCard Metal сега мога да го имам и да плащам за всичко с телефона си“, заявява Пиронкова в телевизионен клип, режисиран от Камен Калев. Снимките на видеото са в София и приключват само няколко дни преди новите извънредни мерки да влязат в сила.

Новият продукт предлага на всички потребители безплатно теглене на АТМ навсякъде в България и цяла Европа, 0,2% кешбек от направените покупки за всички плащания на ПОС терминал и онлайн, извършени в България и Европа и 1% кешбек от извършените с картата плащания извън Европа. Картата осигурява на своите притежатели денонощен персонален консиерж, застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“, пълен контрол над всички трансакции и управление на картата в реално време през мобилно приложение и онлайн платформа, както и редица допълнителни преференции.

Всички клиенти на iCard вече могат да поръчат новата карта през дигиталния портфейл iCard.

Continue Reading

Банки

„Часът на банката“ ограмотява финансово ученици в онлайн среда

Published

on

 

 

В условията на все повече електронни занятия за българските ученици по време на пандемията и все по-широка употреба на дигитални канали за банкиране сред потребителите, Райфайзенбанк адаптира традиционната си инициатива за повишаване на финансовата грамотност сред подрастващите. „Часът на банката“ вече се провежда изцяло в дигитална среда и се фокусира върху най-актуалните към момента теми във финансовия сектор като Иновационно и дигитално банкиране, Информационна сигурност, Микробизнес и предприемачество, Работодателска марка, Кредитни продукти, Банкови карти и др.

Програмата на Райфайзенбанк се провежда за четвърта поредна година и отново обхваща училища в цялата страна. В рамките на настоящото издание на инициативата часове за повишаване на финансовата грамотност към момента са планирани за учениците в Националната търговско-банкова гимназия в София, Търговската гимназия в Бургас, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София, Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица, Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ – Хасково, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Петрич, СУ „Васил Левски“ в гр. Елин Пелин. В хода на учебната година инициативата може да обхване и други училища в страната, с което ще се даде достъп до актуалните финансови теми на още повече ученици.

Специално подготвените за ученици лекции протичат под интерактивна форма с дискусия, практически казуси и игрови елементи, поради което обратната връзка от участниците, които се включиха първи в новия формат на инициативата, е много позитивна.

„Часът на банката“ е част от социално отговорната политика на Райфайзенбанк, като от 2017 г. досега програмата е помогнала за подобряването на финансовата култура на близо хиляда ученика от цялата страна.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени