Connect with us

Финанси

Владислав Горанов: България има шанс да изгради свой собствен път към еврозоната

Published

on

Vladislav Goranov

Допълнителните ангажименти, които страната ни представи пред еврогрупата с писмото за намерения от 29 юни 2018 г., са цел и на нашето общество. С тях ние казахме на нашите европейски партньори, че ще се опитаме всеки ден да ставаме по-добри, за да можем в обозримо бъдеще да се доближим до ценностната система, която те изповядват, за да можем да споделяме и общи формални ценности.” Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за “Капитал“.

Той обясни, че процесите в еврозоната се променят и ние трябва да се адаптираме към тях, а че с позицията на еврогрупата от 12 юли 2018 г. държавите от еврозоната за първи път гледат сериозно на нашето членство.

Министърът счита, че така на масата на разговорите е сложен механизъм, по който това може да стане.

В хода на интервюто Горанов коментира, че вероятно проблемите в еврозоната през последните години, относително ниското познаване на реалностите в България и предпазливостта на европейските институции са причина нашите европартньори да заемат позицията от 12 юли.

Той акцентира върху факта, че с нея за първи път от доста години се повдига темата за разширяването на еврозоната.

Банки

БНБ вече е с нов подуправител

Published

on

Радослав Миленков
Парламентът избра единодушно със 115 гласа “за” Радослав Миленков за подуправител – ръководител на управление “Банков надзор”, на Българската народна банка, предава БТА.
Управителят на централната банка Димитър Радев предложи за поста Радослав Миленков, като в официалното съобщение на БНБ аргументите са, че той е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация.
Управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че Миленков има значителен управленски опит в няколко търговски банки, а от ноември 2014 г. досега заема длъжността председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него Миленков може да осигури приемственост в ключова сфера от мандата на Централната банка – регулирането и надзора върху банките в страната, и да доразвие капацитета на управление “Банков надзор” в продължение на реформите, извършени там през последните няколко години.
Основният приоритет, по който ще работя, е присъединяване към Единния надзорен механизъм“, коментира пред журналисти новоизбраният подуправител на БНБ Радослав Миленков. Правителството ясно е заявило своите цели и се работи в този времеви хоризонт, за да бъдем приети до средата на тази година в чакалнята на еврозоната и в Банковия съюз, каза Миленков в отговор на въпрос. Попитан изключени ли са случаи като КТБ, новият подуправител се ангажира да направи всичко възможно да не се допусне това.

Continue Reading

Крипто

Bitcoin е биволско изпражнение, обяви анализатор на Berkley

Published

on

Bitcoin

Bitcoin е биволско изпражнение. Това обяви анализаторът на Berkley Николас Уийвър, цитиран от CoinDesk.

Причина за острото му мнение е, че според Уийвър, “Bitcoin може и да използва криптиране, но се проваля като валута и има много малко не-криминални ползи от нея.”

“Не може да я използвате като валута. Други дигитални платежни системи, като PayPal например, са много по-ефективни, освен ако не искате да се занимавате с криминална дейност”, казва Уийвър.

Той казва, че търговците, които казват, че приемат криптовалути, реално просто използват услуга на трето лице и веднага конвертират плащанията в традиционни валути. Bitcoin не задържа инвеститори, трудна е за работа и незащитена, казва още Уийвър като причини защо не харесва криптовалутата

Continue Reading

Банки

JP Morgan обвинена за манипулации в Турция

Published

on

BDDK Turkey

Освен срещу нея, тече разследване на турските финансови регулатори и срещу други банки.

Турският банков регулатор (BDDK) и този на капиталовите пазари (SPK) започнаха отделни разследвания на няколко банки и към JP Morgan след волатилността на турските пазари.

Получихме оплаквания, че някои банки са накарали клиентите да купуват чуждестранни валути по манипулативен и подвеждащ начин. Нашата агенция започна разследване и ще проведе необходимите административни и съдебни процеси ”, се казва в изявление на Агенцията за банков регулации и надзор (BDDK) от 23 март, съобщава Hurriyet Daily News.

BDDK обаче не посочва кои са банките, споменати в изявлението.

В отделни съобщения от 23 март, BDDK и бордът за капиталовите пазари (SPK) заявиха още, че са започнали разследвания конкретно на JP Morgan заради доклад, публикуван от инвестиционната банка на 22 март.

Надзорните органи заявиха, че са получили оплаквания, че въпросният доклад вреди на репутацията на турските банки и е довел до нестабилност на финансовите пазари. Според тях той има подвеждащо и манипулативно съдържание.

На 22 март турската лира падна с 4% спрямо щатския долар.

Неотдавнашният спад на валутните резерви на централната банка на Турция произтича от продажбите на валута на фирмите вносители на енергия и изплащането на външен дълг на обща стойност 5.3 млрд. долара, съобщи представител на централната банка на 22 март.

Длъжностното лице заяви, че спадът в резервите не е извънреден и че банката поддържа политика на натрупване на резерви.

На 22 март Централната банка заяви, че предвид развитието на финансовите пазари, тя ще прекрати едноседмичните аукциони за репо за известно време.

Continue Reading

Банки

На служители на Deutsche Bank е забранено да продават акциите си

Published

on

Забраната е за периода докато се водят преговорите за сливане с Commerzbank.

На мениджърите на Deutsche Bank е забранено да продават каквито и да било акции, които притежават в кредитора, докато тече проучването за сливане с Commerzbank.

Тези от тях, които са се опитали да продадат акции след приключване на задължителния период на забрана, приключил този месец, са били блокирани от отдела за съвместимост, като им е било заявено, че „нарушават политиката за търговия на служителите“, защото акциите им са добавени към „вътрешния списък на конфликтни активи“ на Deutsche Bank, твърдят няколко вътрешни лица, разказва MSN.

Това се е случило, след като двете германски банки разкриха, че са започнали официални дискусии за сливане миналата неделя.

При обявяването на преговорите беше въведено пълно ограничение за целия брой акции на служителите в Deutsche и Commerzbank, за да се гарантира пълно съответствие с регламентите“, заяви говорител. „Това е стандартна практика за тези ситуации и на служителите е предоставено ръководство.“

Повече старши служители, които могат да участват в due diligence на сделката или да имат достъп до чувствителна информация, са били уведомени, че забраната за тях е неопределена, а собственият капитал на Deutsche ще остане в списъка „без продажба“, докато сливането не бъде решено по друг начин.

Макар забраната за продажба на акции от служители да е стандартна процедура за сделки по сливания и придобивания, в която участва Deutsche Bank, много от високопоставените от тях не са особено щастливи от този факт, защото след финансовата криза по-голямата част от заплащането им е под формата на акции, отложени със седем години.

Акциите на Deutsche Bank спаднаха с 58% през миналата година и са намалели с повече от 90% от началото на 2008 г.

Също така преди 3 години банката отмени почти всички бонуси, заради лошите си финансови резултати и глобите за милиарди за неправомерно поведение, което наложи болезнено преструктуриране.

Междувременно тази седмица стана ясно, че повечето от директорите на банката все пак работят за от два пъти по-големи от заплатите през 2018 г.

Например шефът на инвестиционния отдел банка Гарт Ричи е получавал допълнително 250 000 евро на месец, за да наблюдава плановете за Brexit на Групата.

Общото възнаграждение на управителния съвет пък се е повишило на 55,8 млн. евро от 29,8 млн. евро през 2017 г.

На фона на това, бонусната схема, за другите служители според позицията, е намалена с 14% до малко под 1,9 млрд. евро, според годишния доклад на Deutsche Bank от петък.

През 2018 г. печалбата на Deutsche Bank преди данъчно облагане е намаляла с 52%. Приходите ѝ са намалели с 8% и реализират възвращаемост на собствения капитал под 1%.

Ето защо германското правителството, загрижено за стабилността на банковата система на страната притисна банката да започне преговори за сливане с Commerzbank. Ако тя в крайна сметка бъде осъществена – ще създаде втория по големина заемодател в еврозоната с 1,9 трилиона евро активи, 140 000 служители и 845 милиарда евро депозити.

Continue Reading

Fintech

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България на положителна

Published

on

Fitch ratings

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна.

Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB“ в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната „A-“, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута „F2“, съобщиха от Министерство на финансите.

Подобряването на перспективата до положителна, отразява оценката на Fitch за това, че ключови показатели влияещи на крайната оценка за рейтинга имат по-добро изпълнение за България в сравнение с групата държави с рейтинг „BBB“.

Бюджетните резултати са преизпълнени, с което допълнително се засилва фискалната и дълговата позиция на България в сравнение с останалите държави. Оценяваният бюджетен излишък през 2018 г. на начислена основа се очертава да бъде по-висок в сравнение с предишната прогноза, което е най-доброто представяне на страната през последните 20 години.

От гледна точка на Fitch, ангажиментът на България за разумна фискална политика ограничава рисковете пред страната. От рейтинговата агенция очакват растежът на БВП да се засили през 2019-2020 г. (средно 3,3 %) след по-силно от очакваното забавяне през 2018 г. до 3,1 %.

Според агенцията показателите за външните финанси на България продължават да се подобряват и превъзхождат тези за държавите с рейтинг „BBB“. В края на 2018 г., положителната външна позиция на страната се затвърди, докато държавите със сходен рейтинг са нетни длъжници.

Fitch посочи факторите, които поотделно или заедно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга.

Те са: продължаващо подобряване на външните и фискални баланси; напредък в присъединяването към еврозоната; благоприятни перспективи за икономически растеж, които водят до по-бързо сближаване към нивата на доходите за държавите от групата със сходен рейтинг.

Бъдещи развития, които поотделно или заедно биха довели до негативни действия по рейтинга, са появата на външни дисбаланси, влошаване на външната конкурентоспособност, както и рязко покачване на държавния дълг, водено от фискално разхлабване или материализиране на условни задължения в баланса на държавата.

Continue Reading

Други регулации

Русия отложи предвидените дискусии за въвеждане на крипторегулации

Published

on

Crypto-currency, bitcoin

Руската Дума отложи предвидените дискусии и въвеждане на регулации за криптовалутите, съобщава CCN. Планираните за 22-ри март дебати не се състояха, а вместо това те може да е проведат през април, но дата все още не е избрана.

Последната версия на закона породи още разговори, защото от нея бяха премахнати термини като “токен”, “умни договори” и дори “криптовалути”. Страната вече няколко пъти променя позицията си по отношение на криптоактивите.

През миналата година руският президент Владимир Путин дори обяви, че криптовалутите не са подсигурени с нищо и не могат да се използват като форма на разплащане или като метод за съхранение на стойност.

Не е дадено и обяснение защо сега дискусиите и евентуалното въвеждане на регулацията беше отложено. Това трябваше да е нейното второ четене след редакциите. Първоначалната версия предлагаше въвеждането на регулаторна рамка за криптовалутите и токените и приемаше валидността на умните договори.

Continue Reading

Най-четени