Свържете се с нас

Финанси

Владислав Горанов: „Всеки един бюджет е изключително политически документ“

Публикувана

на

Ние вземаме от българските граждани и го разпределяме в полза на българските граждани, като разбира се акцентираме чрез потреблението на бюджета върху определени политики, които сме извели още в предизборната си програма – образование, инвестиции в човешките ресурси“.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той допълни, че планът за  модернизация на българската армия и ангажиментите ни към колективната отбрана също не могат да останат неразгледани, въпреки че не са били част от предизборните приоритети.

Увеличението на учителските заплати се случва заради изборите през 2017 г., когато поехме политическия ангажимент да разрешим част от проблема с качеството на образованието и на човешкия капитал“, обясни министърът и допълни: „Всеки един бюджет е изключително политически документ – той отразява основната роля на едно правителство да ръководи и преразпределя обществения ресурс по приоритетите и по начина, по които то смята за удачно“.

Финансовият министър отбеляза, че салдото на бюджета определя отношението му към икономиката и икономическия цикъл и в съответствие с предварително заложената стратегия за следващата година е включен минимален дефицит от 0,5 % от БВП: „Това е много далеч от допустимите показатели по Пакта за стабилност и растеж и според нас той съответства на икономическия цикъл“.

Добрата новина е, че икономиката ни расте и бюджетът е функция и приблизително един и същи процент на преразпределение на това, което българските граждани създават. По-големият БВП и неговата структура прави по естествен път по-големи разходната и приходната част на бюджета“, подчерта той.

Необходима е оценка на контекста на нарастването на максималния осигурителен доход – той не е увеличаван от 2015 г., докато за същия период компенсацията на един зает нарасна с около 29 %, средната работна заплата с около 30 %, растяха също минималната работна заплата и минималният осигурителен доход“, коментира министърът.

Той обърна внимание, че пропорцията между максималния и минималния осигурителен доход е нарушена в пъти от концепцията, с която е стартирала реформата в този модел. Според него е необходимо бизнесът концептуално да се научи от пазара на труда, че ако иска да запази нормалните и кадърни хора в България, цената на труда ще бъде изпреварващо по-висока от това, което те са калкулирали в сметките си.

Помолен да коментира проектобюджета в контекста на подготовката на страната ни за Валутен механизъм 2, Владислав Горанов отговори: „Аз съм умерен оптимист, че всичко, което зависи от нас, ще си го свършим. Намираме се в режим, в който се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на надзора на нашите банки. В момента, в който това стане, ще кандидатстваме и получим подкрепа за ERM II. А бюджетът с параметрите, които залага в себе си, с икономическото развитие, което може да се прогнозира отсега, е предпоставка за ERM II“.

На въпрос дали 150 млн. лв. ще стигнат на майките на деца с увреждания, министър Горанов уточни, че тези средства са добавени – общите разходи, които се правят в България за политики за хората с увреждания, са над 2,3 млрд. лв. „С тези 150 млн. лв. според мен се решава един основен въпрос какво се случва с тази уязвима група деца с увреждания над 18 г. Тези деца ще получават един базов минимален доход“, посочи той. По думите му в никакъв случай не може да се твърди, че размерът на дохода изцяло ще облекчи семействата им да могат пълноценно да се грижат за тях, но е стъпка в посоката, в която се виждаше дефицит.

Във връзка с възможността за коледни добавки към пенсиите, финансовият министър анонсира, че така, както върви изпълнението на бюджета, се очакват икономии в трансферите от централния бюджет по бюджета на държавното обществено осигуряване, което дава възможност за коледни добавки на пенсионерите. Той посочи, че в Министерството на труда и социалната политика вече се работи върху подобен анализ, включително относно размера и диференциацията, и е вероятно през следващите седмици да предложим на Министерския съвет да одобри подобно решение.

Банки

Кристиян Севинг: „Европейските банки се нуждаят от напълно формиран банков съюз“

Публикувана

на

Christian Sewing, CEO, Deutsche Bank

Според главният изпълнителен директор на Deutsche Bank, той трябва да може да се конкурира с Wall Street.

Европейските банки отчаяно се нуждаят от напълно формиран банков съюз, за да се конкурират с най-ценните финансови институции в света, според главния изпълнителен директор на най-големия кредитор в Германия, каза той в интервю излъчено вчера по CNBC.

Трябва да ускорим банковия съюз и да съживим концепцията за обединение на капиталовите пазари в Европа„, каза Кристиян Севинг, изпълнителен директор на Deutsche Bank, в петък на Европейския банков конгрес във Франкфурт.

Европейския банков съюз бе иницииран през 2012 г. като начин за предотвратяване на по-нататъшни финансови сътресения и за разделяне на суверенините парични системи от банковите системи (т.е. предотвратяване на ситуации, при които парите на данъкоплатците се използват за спасяване на обявени в несъстоятелност банки – б.р.). Но това все още не е напълно завършено, тъй като европейската схема за гарантиране на влоговете все още не е готова.

За да създадем банките, от които се нуждае Европа, трябва да създадем по-голям и всъщност един общ пазар. Това е необходимо, за да се улесни както органичния растеж, така и консолидирането между европейските банки, две неща, които са необходими в дългосрочен план„, заяви Севинг.

Ако се консолидираме, ако постигнем правилна цифровизация и да, не мога да го пропусна, уважаеми господин Драги (Марио Драги – президент на ЕЦБ – б.р.), ако получим малко подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ) с нормализирана лихвена среда, тогава за европейските банки ще бъде по-лесно да растат и да се конкурират в световен мащаб„, добави той.

Изключително ниските лихвени проценти бяха въведени от ЕЦБ след кризата с държавния дълг на еврозоната през 2011 г., въпреки че се очаква, те да започнат отново да се покачват в края на лятото на 2019 г.

Повишаването на лихвите е полезно за банките, тъй като те ще са в състояние да отпускат пари на инвеститорите с рентабилен лихвен процент. Докато в настоящата среда те имат ограничена способност да правят печалби.

Няколко банки в цяла Европа се стремят да консолидират през последните години, особено в Италия и Испания, тъй като търсят средства за избягване на фалит.

Това, което банковият съюз на Европа изпълни, е Eдинният надзорен механизъм (ЕНМ), в който ЕЦБ пое някои задачи по надзора над финансовата система на ЕС и Единния фонд за престуктуриране (ЕФП).

Финансиран от банките от еврозоната, този фонд беше използван като последна мярка за спасяване на борещите се банки в блока.

Въпреки че през последните няколко години банковият съюз в региона се разви, някои държави членки още са предпазливи по отношение на интегрирането на банковите си системи с други, заради определени несъответствия в еврозоната.

Шефът на Deutsche Bank заяви, че е „жалко“ да видим, че опитите за възстановяване на европейската интеграция „не успяха да направят истинско сцепление“ през последните месеци.

Той също така предупреди, че нарастващата популярност на националистическите и евроскептичните законодатели в страните от цяла Европа представлява „голям риск“ за демокрацията в региона и за либералния икономически ред на блока.

Прочети още

Крипто

Bitcoin Cash се раздели на два блокчейна

Публикувана

на

Криптовалутата Bitcoin Cash се раздели на два блокчейна, съобщава Coindesk. Това е процес, който се очаква от известно време и най-накрая се случи след като двете спорещи страни не намериха решение на различията си.

Причина за разделението е, че трябваше да се избере един от два конкуриращи се протокола за ъпдейт на Bitcoin Cash. Тъй като поддръжниците не са склонни на компромиси, в крайна сметка вече са активирани и двата протокола.

Първият е дело на Bitcoin ABC и въвежда промени и ъпгрейди в мрежата като промяна на реда на транзакциите, за да се увеличи „вместимостта“ на блока, както и съвместимост с други криптовалути.

Вторият ъпдейт е Bitcon SV, който категорично отхвърля промените и иска завръщането на стария код от оригиналния Bitcoin протокол на Сатоши Накамото. Основната промяна тук е рязкото увеличение на размера на блока от 32МВ на 128МВ.

За сега не е ясно коя от двете вериги ще придобие по-голяма популярност нито дали и двете ще продължат да съществуват.

Bitcoin Cash се създаде именно от разделение от основния Bitcoin след подобен спор за нови промени в него.

Прочети още

Банки

Бивш търговец на банка UBS във Великобритания бе депортиран

Публикувана

на

Kweku Adoboli
Квеку Адоболи по време на делото срещу него. Снимка: wikipedia.

Той е излежал присъдата си за фиктивни сделки с цел прикриване за загуби по време на финансовата криза.

Квеку Адоболи, бивш търговец на швейцарската UBS, осъден за измама, е бил депортиран в Гана, въпреки продължителната кампания за неговото оставане във Великобритания, разказва BBC.

Адвокатът му потвърди, че е излетял от летище Хийтроу вчера вечерта, след като е бил задържан в Шотландия в понеделник.

Адоболи, на 38 години, живее в Обединеното кралство от 26 години.

Местният депутат на Адоболи, Хана Бардел, която проведе кампания за спиране на депортацията му, е говорила с него по телефона преди заминаването му и заяви пред BBC, че „той се бори, да не се разпадне„.

Това е пародия на справедливостта. Квеку е тук от 12-годишна възраст и щеше да има право на британско гражданство. Никой не казва, че той не е извършил престъпление, но е бил рехабилитиран и сега е наказан два пъти“ – заяви още тя.

Ник Хоупуел-Смит, един от адвокатите на Адоболи, от своя страна заяви: „Дълбоко сме разочаровани от начина, по който той бе изхвърлен, защото дори нямаше възможност да се каже сбогом.

Неговите приятели и всичките му привърженици ще продължат кампанията, за да го доведат вкъщи, защото това е неговият дом.

Той подкрепя Лийдс Юнайтед. Той е йоркширец, а сега е изпратен на място, където не е живял, откакто е бил на четири“.

Роден в Гана, Квеку я напуска на четиригодишна възраст и живее в Обединеното кралство от 12-годишна възраст. Той оставя партньорката си Алис, с която живее в Ливингстън, Уест Лотиан.

Адоболи е признат за виновен в регистрирането на фиктивни сделки, за да покрие големи загуби по време на финансовата криза между 2008 г. и 2011 г.

По време на делото срещу него той пледира, че е невинен и заяви, че висшите му мениджъри са знаели какво прави и го насърчили да поема рискове.

Въпреки това е осъден и изтърпява четири години от седемгодишна присъда за измама за 1,4 млрд. паунда. Освободен е през 2015 г.

Министърът по имиграцията Каролин Ноукс заяви, че всички чужденци, осъдени на повече от четири години лишаване от свобода, са обект на автоматично депортиране, освен ако няма убедителни причини те да останат.

Очакваше се Адоболи да бъде качен на чартърен полет още през септември, но заради обжалване, съдия уважи отсрочването на присъдата му в последната минута.

Оттогава повече от 74 000 души се подписаха в петиция срещу депортацията му.

Повече от 130 членове на парламентите на Обединеното кралство и Шотландия подписаха и писмо, в което поискаха от министъра на вътрешните работи Саджид Джавид да се намеси.

Парламентаристката Хана Бардел заяви, че екипът на Адоболи ще проучи по-нататъшните правни средства за гарантиране на завръщането му, но каза, че това може да се окаже трудно заради разстоянието.

 

Прочети още

Банки

ЕЦБ публикува консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г.

Публикувана

на

ecb logo

Степента на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 % и на годишна база и с 0.1% в сравнение с данните от март.

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува Консолидираните банкови данни (КБР) до края на юни 2018 г. Те представляват набор от данни от банковата система на Европейския съюз (ЕС), изготвен на групова консолидирана основа. Тримесечното КБД обхваща съответната информация, необходима за анализа на банковия сектор на ЕС.

Данните за края на юни 2018 г. са от 381 банкови групи и 2824 самостоятелни кредитни институции, които извършват дейност в ЕС (включително чуждестранни дъщерни дружества и клонове), като по този начин те обхващат почти 100% от баланса на банковия сектор в ЕС.

Наборът от данните включва широк спектър от показатели за рентабилността и ефективността, балансите, ликвидността и финансирането, качеството на активите, тежестта на активите, капиталовата адекватност и платежоспособността.

Агрегати и индикатори се публикуват за цялата извадка от банковия сектор.

Големите докладчици са приложили Международните стандарти за финансово отчитане (IFRS) и Техническите стандарти за прилагане (ИТС) на Европейския банков орган (ЕБО) относно надзорното отчитане, докато някои по-малки докладчици могат да прилагат националните счетоводни стандарти.

Съответно агрегираните показатели и показателите обхващат и данни, базирани на национални счетоводни стандарти, в зависимост от наличието на базовите елементи.

Заедно с данните от края на юни 2018 г. се оповестяват няколко ревизии на предишни данни.

Няколко на предишни данни се оповестяват заедно с данните от края на юни 2018 г.

Най-важните изводи от публикуваните данни са:

  • Общият размер на активите на кредитните институции със седалище в ЕС остава стабилен на годишна база и възлиза на 33,2 трилиона евро.
  • Обемът на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 процентни пункта до 3.63% на годишна база. През март тази година той е бил 3,90%.

 

Пълна информация за 381-те банкови групи, за които има публикувани данни, можете да намерите тук.

Пълна информация за 2824-те самостоятелни кредитни институции предмет на Консолидираните банкови данни в края юни 2018 г. можете да намерите тук.

Пълната информация за Консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г. можете да намерите тук.

Прочети още

Крипто

Bitcoin падна до най-ниските си нива за годината

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Криптовалутата Bitcoin отново не успява да отговори на оптимизма на инвеститори и анализатори. Малко след като се появиха повече по-положителни прогнози и очаквания, цената на виртуалната валута се срина до най-ниските си нива през тази година.

Bitcoin се срина до $5280, преди да върне част от загубите си и да се задържи около на нива около $5640. С това криптовалутата наруши и стабилното си представяне без резки промени в цената си, което продължи около месец и половина.

Именно затова повечето инвеститори и анализатори смятаха, че това ще е най-ниската точка и пазарът ще започне да се възстановява. Bitcoin обаче отново изненада, като това е най-ниското ниво не само през тази година, но и от октомври 2017 г. насам.

Сегашната ситуация е сложна и трудно предвидима. Тя може да уплаши инвеститорите допълнително и да ги накара да продават още. Други ще се мотивират да купуват на по-ниските цени. Броят на ентусиастите обаче може да не е достатъчно голям, за да покрие загубите и цената на Bitcoin може да се задържи ниска още известно време.

Криптовалутата се нуждае от поредица от положителни новини, които да върнат увереността на инвеститорите. Засега обаче подобни новини липсват.

Прочети още

Fintech

Основният бизнес Alipay скоро ще бъдат технологичните услуги, а не плащанията

Публикувана

на

Ant Financial

Финтех компанията на Alibaba ще развива финансови технологии.

Ant Financial – финтех филиала на Alibaba, вижда своето бъдеще в технологични услуги, а не само в плащанията, заяви главният ѝ изпълнителен директор Ерик Джинг в ексклузивно интервю за CNBC.

Ant Financial управлява една от най-големите платформи за мобилни плащания в Китай, Alipay, която има повече от 700 милиона активни потребители. Това е и основната дейност на компанията в момента.

Наскоро обаче обяви нов бранд, под който ще продава технологични услуги на финансови институции като банките.

Ant Financial вече е инвестирала в редица технологии като блокчейн.

Ерик Джинг, заяви, че те се приемат като финтех компания и че Alipay е начална инициатива, чиято цел е да покаже, какво може да се направи с технологиите.

Ant Financial, още от първия ден, се позиционира като технологична компания. Преди това просто искахме да сме сигурни, че наистина използваме технологиите, за да сме иновативни, за да създадем примери, за да предефинираме финансовите услуги по начин, които хората да могат да почувстват, да пипнат“ – разказва той в интервюто, излъчено днес.

Засега 50% от приходите на Ant Financial идват от плащанията през Alipay.

Запитан дали технологичните услуги, ще бъдат основният бизнес в бъдеще, Ерик Джинг заяви: „В дългосрочен план, да, но Alipay ще бъде водещият потребителски продукт“.

Понеже последните години финтех фирмите в Китай изобщо бяха проверявани от регулаторите, сега те затягат правилата за тях.

Например, Китайската народна банка, този месец предложи правила, които ще наложат по-стриктни изисквания за капиталови резерви за Ant Financial и другите играчи.

Очаква се те да влязат в сила през първата половина на 2019 г.

Ерик Джинг обяви, че пренасочването на фокуса на компанията към технологичните услуги, не е свързан с повишените изисквания на Пекин. Той добави, че регулаторите са изиграли „поддържаща роля“, както за Ant Financial, така и за целия финтех бранш в Китай.

Друга тема засегната в интервюто бе за евентуалното първоначално публично предлагане (IPO) на Ant Financial, която е една от най-ценните частни финтех компании в света с оценка от 150 милиарда долара.

Неотдавна Financial Times цитира банкери в свой доклад, че листването на Ant Financial отново е на дневен ред.

Според Ерик Джинг обаче, компанията никога не си е определяла график за IPO.

Никога не сме имали програма за това. Ако бъда откровен, повече се интересуваме от това, върху което трябва да се фокусираме. Номер едно – да разработваме технологии. Номер две – как реално да използваме технологията, за да даваме стойност на повече хора по целия свят, да направят финансово включване„.

Виждаме огромна възможност пред нас … ето защо IPO е само един вид етап на развитие, нещо естествено, но не сме си го поставили като крайна цел. Нашата цел е на колко потребители можем да служим“ – заяви в заключение Ерик Джинг.

Прочети още
Реклама

Най-четени