Свържете се с нас

Крипто

Возняк: Bitcoin е страхотен, но блокчейнът е балон

Публикувана

на

Steve Wozniak

Критиките към криптовалутите са доста и най-често те са обвинения, че са балон. Интересът към технологията, която е в основата им – блокчейн, обаче обикновено е голям. Според Стив Возняк всъщност ситуацията е обратната – блокчейнът е балон, а Bitcoin-ът е с големия потенциал, съобщава CNBC.

Возняк е обяви това на сцената на конференцията NEX в Ню Йорк във вторник. Според него има доста общи неща между блокчейн и дотком балона през 2000 г.

Това беше балон и имам същото усещане за блокчейн. Ако погледнете назад как се случиха нещата в интернет, ще видите, че се получиха добре, но отне време. Това не става за ден. Много от блокчейн идеите са наистина добри, но като излизат толкова рано, могат да прегорят и да не са готови да са стабилни в дългосрочен план„, каза той.

Според него такъв проблем няма с Bitcoin. Наскоро той обяви: „Bitcoin е математически дефиниран и има определено количество от него, има определен начин как се дистрибутира. Чисто е, няма човек, който да движи неща, нито компания. Той просто расте и расте и оцелява. Това ми казва, че има нещо натурално и природата е по-важна от човешките ни разбирания„.

Съоснователят на Apple и сега стои зад думите си и не смята, че Bitcoin е обречен. Признава, че е имало момент, в който се е съсредоточил твърде много в цената и когато тя е започнала да спада, е продал всичко и си е оставил само 1 bitcoin. Въпреки това смята, че криптовалутата има потенциал и той скоро ще се прояви.

Fintech

Спадът на Bitcoin ще продължи до средата на 2019 г.

Публикувана

на

bitcoins

Годината върви към своя край и все повече анализатори гледат към следващите 12 месеца. За сега изглежда, че Bitcoin няма да успее да се завърне към предишните си висоти в рамките на следващите няколко седмици. А според анализатора Уили Уо, това няма да се случи още няколко месеца, съобщава CCN.

От средата на октомври Bitcoin се задържа в нивата между $6300-$6700, като за сега цената варира в доста малки граници и постепенно. Според Уо Bitcoin няма да успее да стъпи на стабилна основа поне още няколко месеца. Той очаква раздвижване да има едва през второто тримесечие на 2019 г.

Основните проблеми според него са спадът на ключови индикатори като NVTS – оценката на мрежата спрямо обема на транзакциите. Това изпраща сигнал към инвеститорите да продават. Инерцията на Bitcoin BNM, също все още не набира сила, което трябва да се случи преди пазарът да започне да расте.

Според Уо за сега ще продължи да има леки промени в цената на Bitcoin. Той не очаква тя да прехвърли много над границата от $7000.

Прочети още

Крипто

Китай вдигна забраната за притежание на криптовалути

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Биткойнът вече се признава като правен актив, който може да бъде законно притежаван, прехвърлян и използван като средство за плащане на стоки и услуги в Китай. Това реши Международният арбитражен съд Шенжен, след като беше забранил наложил забрана върху крипвалутата през 2017 г.

В края на миналата година търговията с биткойн и криптовалути изобщо беше забранена от китайското правителство. Последствията от това решение бяха очевидни, когато стойността на биткойна спадна от тогавашното ниво от 4000 долара с около 20%. Спадът се дължи и на това, че заводите за добив на криптовалути в цял Китай бяха затворени в бърз отговор на правителствената политика. А азиатската страна разполага с едни от най-големите платформи за добив на планетата.

Бизнесът в различни части на Китай приема биткойн като средство за плащане за услугите си. Това включва най-старата технологична публикация в Китай, Beijing Sci-Tech Report (BSTR). Все повече хотели също се насочват към този тип плащане.

Страната първоначално се противопоставяще на използването на криптовалути, като посочи отрицателното им въздействие върху предстоящата девалвация на юана.

Прочети още

Fintech

Bitcoin започна седмицата с нов спад

Публикувана

на

bitcoin

Bitcoin продължава с тенденцията да не успява да задържи дори малките ръстове, които трупа в рамките на няколко дни. Сега криптовалутата отново загуби прираста от края на миналата седмица, съобщава CCN.

Цената на криптовалутата достигна нива от 6500 долара към края на миналата седмица. През уикенда обаче тя се понижи до 6312 долара. В понеделник се отбеляза лек опит за повишение, но с малки темпове.

Едва рано във вторник сутринта Bitcoin достигна 6444 долара. Според CCN очакванията са нова вълна на спадове, макар и с по-малки амплитуди спрямо миналата година. Новата психологическа граница е 6271 долара, която ще е и нова ниска точка за „мечешкия“ пазар.

Прочети още

Крипто

Само 20% от британците смятат Bitcoin за неизбежност

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Проучване на компанията YouGov показва, че 20% от британците смятат, че Bitcoin ще е неизбежна част от ежедневието им. Те очакват криптовалутата да стане популярна колкото парите и банковите карти. 43% обаче смятат, че това няма да се случи, съобщава CCN.

Според привържениците на криптовалутите, в момента има твърде малко услуги, които предлагат реално използване на Bitcoin в ежедневието. Те очакват в с времето това да се промени, което ще увеличи популярността на виртуалната валута.

Проучването показва още, че 93% от британците са чували за Bitcoin. Само 4% от тях обаче казват, че са много добре запознати с криптовалутата. Около 23% определят познанията си за Bitcoin като „сравнително добри“. Останалите са чували за криптовалутата, но казват, че не я познават добре.

Само 6% от всички анкетирани мъже казват, че са инвестирали в Bitcoin. Същото казват и едва 1% от анкетираните жени. Преобладаващата част са млади хора на възраст между 18 и 24 г.

Анкетираните посочват, че има три основни пречки пред популярността на Bitcoin – липсата да се използва лесно за разплащания с търговци, ниската употреба от крайни потребители и ниското ниво на познание какво точно представлява криптовалутата.

Прочети още

Fintech

Водещ икономист: Време е Bitcoin да действа или да замълчи

Публикувана

на

bitcoin

Един от водещите американски икономисти, Тайлър Коуен, обяви, че е „време Bitcoin да действа или да замълчи“. Той направи своето изказване в публикация за Bloomberg.

В нея Коуен казва, че срив на криптовалутите може да е от полза на пазара, тъй като ще го изчисти и подготви за по-добро представяне занапред. Той дава за пример Дотком срива от 2000 г. и балона през 19-ти век. Макар неприятни събития, след тях са произлезли много ползи, казва Коуен.

Според него една от причините за резкия възход на криптовалутите е лесното влизане на пазара от абсолютно всякакви инвеститори, включително много такива без никакъв опит. Това доведе и до множество ICO проекти, които са без резултат, казва още Коуен.

„Вече сме на етап, в който криптоактивите трябва най-сетне да докажат социалната си стойност“, смята той. Това може да стане чрез създаването на проекти и услуги, които да могат да се използват реално от хората, например за разплащане, блокчейн за гарантиране на идентичност и др., пише той.

„Време е за Bitcoin да действа и да покаже резултати или да замълчи“, смята икономистът.

Прочети още

Fintech

Ерик Шмид: Ethereum има огромен потенциал

Публикувана

на

Etherium logo

Ерик Шмид от доста време е привърженик на криптовалутите. Още през 2014 г. той определя Bitcoin като впечатляваща разработка. Сега казва, че има и голям потенциал за платформата на Ethereum, съобщава CCN.

Шмид беше участник на събитие на Village Global в Сан Франциско, като разговаряше на сцената с икономиста Тайлър Коуен.  Той попита Шмид какво е мнението му за блокчейн технологията.

„От гледна точка на обществото – надценена. От техническа гледна точка – подценена. Днес блокчейн е чудесна платформа за Bitcoin и други криптовалути. И е чудесна платформа за частни банкови преводи, където хората не си вярват“, казва Шмид.

„Мисля, че най-интересното, което се случва, е в изпълненията върху блокчейн. Най-очевидният пример е Ethereum. Ако Ethereum успее да открие начин да направи глобална синхронизация на тази дейност, ще стане много могъща платформа. Това ще е наистина ново изобретение“, коментира Шмид.

Прочети още
Реклама

Най-четени