Свържете се с нас

Крипто

Въпрос на време е блокчейнът да бъде декриптиран, смята топ анализатор

Публикувана

на

blockchain

Блокчейн технологията е в основата на криптовалутите и се смята, че има огромен потенциал и в много други сфери. Според топ анализатора Джордж Фрийдман обаче, е въпрос на време непробиваемата в момента защита на блокчейн да бъде декриптирана, съобщава CNBC.

Фрийдман е един от най-известните анализатори по геополитически въпроси. В интервю за CNBC по време на UBS CIO Global Forum в Ню Йорк, Фрийдман заяви, че технологията е полезна, но не е напълно неуязвима.

„Досега не съм виждал някоя технология за криптиране, която рано или късно да не е била пробита“, казва Фрийдман. Според него някой от САЩ, Русия или Китай ще е първият, който ще постигне това.

Фрийдман смята, че блокчейн е полезна технология, но „е една от тези мании, от които хората изкарват пари, като правят хиперболизирани твърдения за нея“. Той е на мнение, че е възможно накрая практичността и предимствата на блокчейн технологията да останат на заден план заради тази мания и когато тя отшуми, блокчейн да бъде забравен въпреки ползите си.

Прочети още
1 Comment

1 Comment

 1. Валентин Василев

  01/08/2018 at 20:55

  Това е смешно изказване:

  1. Банките в момента ползват криптография със същата сложност като криптовалутите!

  2. Сложността за декодиране на текущо използваните криптографски алгоритми ECC и RSA е известна от самото им въвеждане. В момента за декодирането им е необходим около 4000 QBit квантов компютър. Предполага се, че такъв ще има след приблизително 20 години. Преди това обаче дължината на тези ключове ще бъде увеличена или криптографските алгоритми ще бъдат сменени с вече съществуващи устойчиви на декодиране дори от квантов компютър. В момента устойчивите на квантово декодиране алгоритми изискват много повече компютърна производителност и заради това са необусловани за практическо приложение!

  3. Блокчейн технологията се използва от много години. Всъщност в криптовалутите единственната нова технология която се използва е криптографския консенсус алгоритъм който позволява реализирането на публичен разпределен блокчейн, или друго яче казано публичена разпределена счетовоедна книга. На прост език казано крипто валути = кодиране + счетоводна книга + алгоритъм за публичено съгласие.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крипто

459% ръст на криптоотвличанията през тази година

Публикувана

на

bitcoin coins

Популярността на криптовалутите логично води и до голям ръст на опитите за злоупотреби. Доклад на Cyber Threat Alliance (CTA) съобщава, че през тази година има 459% ръст на т.нар. криптоотвличания – използването на системните ресурси на компютри за копане на криптовалути без знанието и разрешението на собствениците им, съобщава CCN.

Един от последните подобни случаи е атаката към правителството на Индия. Служебни компютри и сървъри са били използвани от хакери, за да копаят криптовалути. В повечето случаи подобни злоупотреби се разбират от потребителите единствено, когато компютърът им започне да работи бавно без да е видимо натоварен.

CTA смята, че огромният ръст на тази атака се дължи на уязвимостта EternalBlue, която беше разкрита през пролетта на миналата година. Същата уязвимост беше използвана и от WannaCry. За нея има „кръпки“ вече 18 месеца, но въпреки това не всички засегнати потребители и компании са я инсталирали.

Този тип хакерски кампании могат да се оказват доста печеливши. CTA отбелязва, че кампанията Somominru през февруари т.г. е изкарала $2.3 млн. по този начин.

Прочети още

Крипто

Европол предупреждава за ръст на криптовируси

Публикувана

на

bitcoin

Европол предупреждава за ръст на криптовируси и хакерски атаки, насочени към кражбата на криптовалути. Това става в новия годишен доклад за интернет престъпността, съобщава CoinDesk.

Според доклада, хора, които имат активи в криптовалути и използват криптоборси, са изложени на все по-голям риск, защото се увеличават злоупотребите с финансовите технологии. Европол казва още, че до момента няма данни чрез криптовалути да са финансирани терористични атаки на територията на Стария континент.

В доклада пише, че терористичните групи за момента използват криптовалутите предимно за преводи на ниско ниво. Основното им финансиране продължава да идва по конвенционални методи.

Вместо това има ръст на използването на криптовалути за пране на пари. Заради по-голямата анонимност и децентрализацията, Европол очаква криптоборсите да се превърнат в един от основните методи за изпиране на пари.

Засича се и ръст на криптовирусите. Те са скочили с 956% спрямо първото полугодие на миналата година. Те вече са изпреварили и вирусите-откупи, които доскоро бяха предпочитани от хакерите. Сега се правят вируси и кодове, които да „копаят“ криптовалути без знанието на потребителите. Особено популярни са атаките срещу много посещавани сайтове и слагането на код в тях. Така се осигурява постоянен приток на „копачи“ докато разглеждат сайта.

Прочети още

Крипто

Bitcoin отново тръгна надолу и помрачи прогнозите

Публикувана

на

Crypto-currency, bitcoin

Bitcoin изтри постиженията си от миналата седмица, като се понижи до 5-дневен минимум. Това не звучи като много, но беше достатъчно, за да помрачи прогнозите и очакванията на инвеститори и анализатори, съобщава CoinDesk.

Криптовалутата загуби малко над $500 от цената си през уикенда и влоши настроението на инвеститорите, които очакваха пореден ръст след спада по-рано този месец. MAS индикаторите показваха в събота, че има възможност за ръст, заради което реално случилото се допълнително изненада участниците на пазра.

В момента Bitcoin е далеч и от най-високата си стойност през този месец – $7429, които постигна на 2-ри септември. Цената на криптовалутата сега варира около $6300, като продължителният спад отново върна и мрачните прогнози, че цената може да слезе и до $5000.

Все пак линията на най-ниските нива на цените преди поредния ръст, постепенно се качва нагоре. Това е оптимистичната част от ситуацията, която кара инвеститорите да очакват, че макар и бавно, Bitcoin продължава да увеличава цената си в дългосрочен план.

Прочети още

Крипто

Джак Ма: Блокчейн трябва да се насочи към производството

Публикувана

на

Jack Ma
Джак Ма - създателят на Alibaba. Снимка: Alibaba Group

Съоснователят на Alibaba Джак Ма обяви, че блокчейн, както и изкуственият интелект и IoT могат да се окажат безсмислени, ако не се насочат към производството. Това обяви той по време на World AI Conference 2018, цитиран от CCN.

„AI, блокчейн и IoT ще бъдат безсмислени технологии, освен ако не успеят да помогнат на трансформацията на производствената индустрия и еволюцията на обществото към по-зелена и приобщаваща посока„, обяви Ма.

Според него, ако блокчейн се използва само във света на финансите, това няма да е достатъчно за технологията да придобие масовост. Той смята, че блокчейн трябва да се развие и да може да се използва в голям мащаб като основната технология за обработка на данни и децентрализирана база данни от компаниите.

Вече има и подобни проекти, които се опитват да постигнат точно това. Ethereum е създадена като платформа именно с цел да позволи на компаниите да разработват върху нея свои приложения и системи. Други подобни мрежи са EOS и Cardano.

Въпреки това техният успех зависи в голяма степен не само от развитието на технологията, но и желанието на компаниите да я използват. А то може да се мотивира с ефективни и сигурни разработки.

Прочети още

Крипто

Тим Дрейпър: Пазарът на криптовалути ще достигне 80 трилиона долара до 15 г.

Публикувана

на

Известният инвеститор Тим Дрейпър прогнозира, че пазарът на криптовалути ще достигне до 80 трилиона долара в рамките на следващите петнадесет години. С тази прогноза топ експертът се ангажира по време на срещата на върха на DealStreetAsia PE-VC в Сингапур миналата сряда.

Дрейпър е на мнение, че в близко бъдеще блокчейн ще има изключително силен трансформиращ ефект върху сфери, за които никога не сме мислили, че могат да се трансформират – като финансите, здравеопазването и управлението например. Той сравнява потенциала на тази индустрия с бума на интернет в началото на деветдесетте години.

Въпреки че осемдесет трилиона долара са голям дял за такъв малък пазар, който в момента не разполага с 200 милиарда долара, Дрейпър очаква, че криптовалутите ще претърпят възход, подобен на интернет. Според статистически данни световното използване на интернет се е увеличило повече от 100 пъти за периода 1995-2010 г.

Като се има предвид, че приблизително 4 милиона души използват биткойн в момента, можем само да си представим какъв ще бъде пазарът на криптовалутите след 15 години.

Прочети още

Крипто

Увеличават се съдебните дела заради криптовалути

Публикувана

на

bitcoin

През първото полугодие на 2018 г. има рязко увеличение на съдебните дела, които споменават Bitcoin, криптовалути или блокчейн. Това показва доклад на анализаторската компания Lex Machina, цитиран от CCN.

През цялата 2017 г. е имало едва 15 дела в САЩ, които са споменавали една от тези три думи. Само през първите 6 месеца на 2018 г. техният брой вече е 45.

Най-много, една трета, са заведени от американската Комисия по ценни книжа и фондови борси. През тази година тя затегна контрола над сектора.

Ръстът на делата съвпада и със спада на цените на криптовалутите. През последното тримесечие на миналата година, когато цените на виртуалните активи бяха най-високи, е имало само 7 дела.

През първото тримесечие на тази година, когато бяха едни от най-големите спадове, броят на делата се е утроил.

Анализаторите са регистрирали общо 22 дела през първото тримесечие и 23 – през второто. Ако темпото на ръст на делата се запази, то към края на 2018 г. може да има шесткратен скок спрямо миналата година.

Прочети още
Реклама

Най-четени