Connect with us

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Published

on

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Fintech

Германия проучва разработването на блокчейн стратегия

Published

on

blockchain

Германското правителство започва проучване за разработването на блокчейн стратегия, съобщава Reuters. Правителството е поканило и финтех компании, които имат офиси в страната, да дадат своите предложения как блокчейн технологията може да помогне на икономиката.

Целта е стратегията да създаде възможности за използването и популяризирането на блокчейн технологията в различни отрасли на икономиката. Източниците на агенцията казват, че има голям интерес към идеята от множество компании.

Някои от тях вече дори тестват блокчейн технологии в своите структури. Сред популярните приложения на блокчейн е за удостоверяване на дистрибуторската мрежа, следене на доставки, следене на стоки, подобряване на сигурността на услуги.

Правителството иска стратегията да помогне и за създаването на регулаторна рамка, която компаниите искат, за да имат повече яснота и сигурност в използването на криптотехнологии. Дали това ще се случи, зависи от предложенията и крайния резултат от разработването на стратегията.

Continue Reading

Fintech

Люксембург прие закон за употребата на блокчейн във финансовите трансфери

Published

on

blockchain

Те ще имат същия правен статус, както традиционните трансакции.

Люксембургските законодатели приеха закон 7363, улесняващ използването на блокчейн технологията във финансовите услуги, според официално съобщение, публикувано от Камарата на депутатите на местния Парламент от вчера.

Новият закон има за цел да осигури на участниците на финансовите пазари по-голяма прозрачност и правна сигурност по отношение на обращението на ценни книжа чрез използването на блокчейн технологията. Законопроектът е насочен и към по-ефективното прехвърляне на ценни книжа чрез намаляване на броя на посредниците.

Според местния вестник Luxembourg Time, законопроектът дава на транзакциите, извършени с блокчейн технология същия правен статут и защита като на тези, направени чрез традиционните средства.

Люксембург е известен с проактивния си подход към блокчейн технологията. През ноември 2018 г. Люксембургският университет помогна на базираната в Люксембург платформа за търговия VNX Exchange да развие по-високи нива на мрежова сигурност за цифровите активи.

През март миналата година Люксембургският финансов регулатор CSSF издаде предупреждение срещу инвестициите в криптовалути и първоначални предложения на монети (ICOs). Регулаторът отбеляза, че криптовалутите не са подкрепени от никоя централна банка, и предупреди срещу нестабилността на виртуалните валути, подчертавайки, че сделките с тях често не са напълно прозрачни и бизнес моделите са неразбираеми.

Междувременно, проучване, проведено от изследователската компания Ipsos от името на холандската ING Bank B.V. през юни, разкри, че най-ниският процент на хора, притежаващи криптовалута – 4%, е именно в Люксембург.

Continue Reading

Fintech

BNP Paribas AM и Caple дадоха първият алтернативен заем за МСП в Холандия

Published

on

Инвестиционният клон на френския банков гигант вярва, че пазарът за нетрадиционно кредитиране нараства.

Преместването на BNP Paribas Asset Management на европейския пазар за кредитиране на малки и средни предприятия (МСП) направи крачка напред след даването на първия си заем в Холандия.

Заемът е направен чрез платформата за алтернативно финансиране на МСП на BNPP AM, разработена от нейния първоначален партньор Caple – европейски специалист по кредитиране на растежа на МСП.

Той е в размер на € 700,000 за компанията Elmet, специализиран търговец на едро на електрически компоненти за индустриални сектори като офшорни флотове, петролохимични и инфраструктурни фирми. В изявление Elmet заяви, че заемът ще подкрепи консолидирането на акционерната ѝ структура и ще стимулира бъдещия растеж на бизнеса.

Целта на BNPP АМ е дава заеми до 1 млрд. евро годишно на европейските МСП чрез своята нова платформа.

Тя приключи първата си сделка – заем във Великобритания – през май миналата година.

Стефан Бланчоз, ръководител на алтернативното финансиране на МСП в BNP Paribas Asset Management, казва, че причините, поради които европейските МСП взимат заеми за финансиране на растежа, се променят в полза на нетрадиционните кредитори.

Чрез нашата платформа за алтернативно финансиране на МСП ние сме в състояние да предложим достъп до финансиране, което е по-бързо и по-гъвкаво отпреди. Ние сме много амбициозни в тази област и заемът за Elmet е ключов етап в развитието на платформата в континентална Европа”, каза той.

Continue Reading

Fintech

NASDAQ добавя Bitcoin и Ethereum към информационния си бюлетин

Published

on

bitcoin coins

NASDAQ обяви, че ще добвави Bitcoin и Ethereum към информационния си бюлетин. Компанията ще използва данни от Brave New Coin, които ще включва в бюлетина си от 25-ти февруари т.г. нататък.

Ще се включва информация в реално време за BLX (Bitcoin Liquid Index) и ELX (Ethereum Liquid Index). Те ще показват цената на 1 Bitcoin и 1 Ethereum в почти реално време, като информацията ще се обновява на всеки 30 секунди.

NASDAQ казва, че индексите са калкулирани чрез независимо проверена методология на базата на принципите на IOSCO (International Organisation of Securities Commissions).

Борсата отбелязва, че BLX и ELX са едни от най-популярните индекси за двете криптовалути и се ползват с доверие от години.

Continue Reading

Fintech

Финтех стартъп подобрява платежни процеси чрез блокчейн платформата на Oracle

Published

on

Blockchain

Според технологичният гигант технологията драматично ще промени бъдещето на цифровите плащания.

Финансовата платформа SDK.finance вече си партнира с Oracle, за да използва Oracle Blockchain Platform за подобряване на платежните процеси и за премахване на посредниците. Партньорството беше обявено в съобщение за пресата, публикувано на 12 февруари.

SDK.finance е европейска финтех стартъп компания, която предлага платежна платформа за банки и финансови институции. През 2015 г. тя бе призната за най-добра стартъп финтех компания на Central European Startups Awards.

През 2018 г. компанията измести други основни играчи в индустрията заради по-добрите си възможности за свързване на системата си с други платформи през нейното API.

През октомври 2018 г. Oracle пусна пакет от блокчейн базирани software-as-a-service (SaaS) приложения, базирани на Oracle Blockchain Cloud Service, който е предназначен да подобри проследяемостта и прозрачността на веригите за доставки.

Софтуерът позволява на потребителите да следят автентичността на компонентите на продукта, контрола на температурата, както и да намалят отпадъците от хартия.

Oracle непрекъснато разширява възможностите Oracle Blockchain Platform, с намерението да опрости процеса на интегриране на съществуващите бизнес и информационни системи, както и да ускори разработването и внедряването на нови приложения създадени чрез блокчейн технологията.

Чрез интегриране на Oracle платформата, SDK.finance има за цел да подобри платежните процеси, като ги направи по-рентабилни и сигурни. Компанията се стреми да замени посредническите финансови институции с новата система, което би довело до намаляване на необходимото време за трансгранични транзакции до няколко секунди и премахване на свързаните с тях такси за трансфер.

Франк Ксионг, вицепрезидент на групата за Blockchain Development Platform в Oracle заяви, че блокчейн технологията може да драматично да промени бъдещето на обработката на цифровите плащания, подобрявайки потребителския опит, сигурността, скоростта и цената им.

Continue Reading

Fintech

Джак Дорси смята, че Bitcoin винаги ще е най-добрата криптовалута

Published

on

bitcoins

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси е и един от големите привърженици на Bitcoin. Наскоро той беше гост в подкаста на Стивън Ливера и обяви, че според него Bitcoin винаги ще бъде най-добрата криптовалута.

Дорси казва, че има интересни идеи сред алтернативните криптовалути, но те нямат достатъчно подкрепа. Затова според него е по-добър вариант тези идеи с времето да се интегрират в Bitcoin.

Дорси смята, че Bitcoin е нова повратна точка в историята на технологиите, точно както беше интерент. “Това нещо беше родено като идея по интернет, създадено по интернет, пуснато по мрежата и продължава да се разработва през нея“, казва Дорси.

Той допълва, че Bitcoin има силен бранд въпреки проблемите. Дорси смята, че Bitcoin вече е добре познато име в домакинствата и макар не всички да са наясно какво точно представлява, всички знаят, че е дигитална валута.

Continue Reading

Най-четени