Connect with us

Рискови инвестиции

Грийнпийс протестира пред шведски държавен пенсионен фонд

Published

on

Sweden green

Причината са инвестиции в компании замърсяващи околната среда.

Днес активисти от “Грийнпийс” провесиха огромен банер на сградата на държавния пенсионен фонд AP3 в Стокхолм, за да протестират срещу инвестициите на шведските държавни пенсионни фондове в компании за въглища, нефт и газ, съобщава Ройтерс.

Банерът призовава фондовете да “се подчиняват на закона” и да “преместят парите“.

“Грийнпийс” са открили и специална подписка на сайта си срещу тези инвестиции, където заявяват: „Швеция обича да се мисли за лидер в борбата за чиста околна среда. Оказва се, че този имидж крие мръсна малка тайна.

Шведските държавни пенсионни фондове, които събират пари от всички работещи граждани, използват парите си, за да инвестират в компании, които разрушават климата. Това става без знанието на хората.

Фондове AP 1-4 инвестират 13 милиарда крони (около 1.3 млрд. евро – б.р.) в унищожаването на климата. Почти половината от 100-те най-големи разрушители на климата в света имат инвестиции от тях.  

Сред тях са добре познати гиганти, като ExxonMobil, както и шведския Lundin Petroleum, който пробива нови петролни залежи в Арктика.

Подкрепете нашето искане за почистване на шведските пенсии!

Призовете шведското правителство да прехвърли инвестициите на пенсионните фондове от унищожаването на климата към устойчивото бъдеще.

Подписката можете да видите тук.

 

Fintech

CBOE се отказа от пускането на Bitcoin фючърси този месец

Published

on

bitcoin

CBOE (Chicago Board Options Exchange) обяви, че през март няма да пуска нови Bitcoin фючърси. Борсата допълва, че обмисля как да продължи да предлага дигитални деривати.

CBOE допълва, че вече публикуваните XBT фючърси остават и ще продължат да се търгуват. Не се дава и срок, в който ще се възобнови публикуването на нови фючърси. В момента последният Bitcoin фючърс на CBOE изтича на 19-ти юни т.г.

Това е поредна отрицателна новина около криптовалутата през последните дни. За сега тя не се отрази особено на цената на Bitcoin, която е около $3859. Това е близо и до цената на Bitcoin фючърса на CBOE, който изтича следващия месец.

Continue Reading

Fintech

BNP Paribas AM и Caple дадоха първият алтернативен заем за МСП в Холандия

Published

on

Инвестиционният клон на френския банков гигант вярва, че пазарът за нетрадиционно кредитиране нараства.

Преместването на BNP Paribas Asset Management на европейския пазар за кредитиране на малки и средни предприятия (МСП) направи крачка напред след даването на първия си заем в Холандия.

Заемът е направен чрез платформата за алтернативно финансиране на МСП на BNPP AM, разработена от нейния първоначален партньор Caple – европейски специалист по кредитиране на растежа на МСП.

Той е в размер на € 700,000 за компанията Elmet, специализиран търговец на едро на електрически компоненти за индустриални сектори като офшорни флотове, петролохимични и инфраструктурни фирми. В изявление Elmet заяви, че заемът ще подкрепи консолидирането на акционерната ѝ структура и ще стимулира бъдещия растеж на бизнеса.

Целта на BNPP АМ е дава заеми до 1 млрд. евро годишно на европейските МСП чрез своята нова платформа.

Тя приключи първата си сделка – заем във Великобритания – през май миналата година.

Стефан Бланчоз, ръководител на алтернативното финансиране на МСП в BNP Paribas Asset Management, казва, че причините, поради които европейските МСП взимат заеми за финансиране на растежа, се променят в полза на нетрадиционните кредитори.

Чрез нашата платформа за алтернативно финансиране на МСП ние сме в състояние да предложим достъп до финансиране, което е по-бързо и по-гъвкаво отпреди. Ние сме много амбициозни в тази област и заемът за Elmet е ключов етап в развитието на платформата в континентална Европа”, каза той.

Continue Reading

Крипто

Майк Новограц обяви, че е “логично” всеки макро фонд да има поне 1% в Bitcoin

Published

on

bitcoin

Милиардерът Майк Новограц, който е един от най-големите привърженици на Bitcoin, обяви, че всеки макрофонд трябва да държи поне 1% от портфолиото си в криптовалутата, съобщава CCN.

Според Новограц подобно действие е “логично” и в дългосрочен план криптовалутата ще се справи доста добре. Той запазва и прогнозата си, че с времето повече институционални играчи ще навлязат в криптовалутите и това ще има важна роля за възраждането на цените им.

Той очаква, че това ще се случва бавно и постепенно. Първо ще е само един голям фонд, след известно време другите ще видят, че той се справя добре с криптовалутите и постепенно ще навлизат още и още. Новограц смята, че дори 1% е съвсем логична инвестиция дори и да си скептик към криптовалутите и не застрашава стабилността.

Continue Reading

Банки

Банките с по-малка печалба, ако искат реално да се борят с прането на пари

Published

on

Klaas Knot
Клаас Кнот, президентът на De Nederlandsche Bank. Снимка: ЕК.

Така смята Клаас Кнот – президент на Холандската национална банка.

Президентът на De Nederlandsche Bank (Холандската националната банка) и член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот, заяви в интервю за холандския вестник NRC, публикувано вчера, че банките трябва да инвестират достатъчно пари в надзора срещу прането на пари и в резултат на това, трябва да бъдат готови да обещават по-малка печалба и по-ниска възвръщаемост на своите акционери.

Като банка вие трябва да печелите в съответствие със законите и регулациите. Това има своята цена и следователно по-ниска рентабилност. Мястото за маневриране между законите и регулациите беше умишлено намалена през последните години. Обществото повече не приема рисковете, които някога съществуваха в банките. Съмнявам се, че това вече е отразено в печалбите, които банките обещават на инвеститорите“ – заяви Кнот.

От 2 декември започна и мандата на Клаас Кнот като заместник председател в Financial Stability Board – Съвета за финансова стабилност (FSB) в Базел, най-важния международен орган за мониторинг на финансовата стабилност, като на тази дата през 2021 г. той ще поеме председателство на регулатора.

Във връзка в регулациите във финансовия сектор, той коментира и скандала с една от най-големите холандски банки ING, която през септември постигна споразумение с прокуратурата за рекордните 775 млн. евро заради структурни нарушения на законодателството за борба с изпирането на пари. За периода между 2010 и 2016 г. през банката са били изпрани много пари с криминален произход и то без проблем.

За Клаас Кнот “Това беше грешен избор. Търговията надделя над спазването на правилата и управлението на риска за ING. Рискът и възвръщаемостта са две страни на една и съща монета”.

Финансистът коментира и приключването на противоречивата политика на ЕЦБ за „количествено облекчаване“ (‘quantitative easing’ – QE), при която бяха изкупени държавни облигации и други заеми в размер на 2 600 млрд. евро (до края на ноември тази година), за да се увеличи инфлацията в ЕС. Кнот се противопоставяше на тази политика от самото ѝ начало.

Не считам това за стандартен инструмент („количественото облекчаване“) и следователно той трябва да се използва в бъдеще, само ако е очевиден рискът от дефлация. Тъй като QE е и инструмент, който значително изкривява рисковата експозиция на финансовите пазари”.

Според Кнот този инструмент на ЕЦБ е имал и потискащ ефект върху нивата на лихвите.

За него обратното изкупуване на активи е довело и до “зомбификация” – оцеляването на компании, които в действителност не са жизнеспособни, но продължат да съществуват поради много ниските лихвени проценти.

Кредитите, които банките са предоставили на такива дружества, според ЕЦБ не трябва да се отписват официално, а всъщност са невъзстановими. “Зомби компаниите водят до зомби банки. Фактът, че пазарът не работи реално в тези случаи, води до по-нисък растеж на производителността” – казва в заключение холандският финансист.

 

Цялото интервю можете да прочетете тук.

Continue Reading

Крипто

Forrester Research смята, че има криза в ICO и парите намаляват

Published

on

Интересът към ICO процедурите намалява и парите привършват. Това смята Марта Бенет, анализатор на Forrester Research, цитирана от CCN.

Според Бенет ICO предложенията не успяват да намерят смислени продукти и бизнес модели. Повечето проекти не са предвидили мечешки пазар, нито какво да правят при липса на достатъчно финанси.

Данни на DappRadar показват, че с изключение на IDEX и ForkDelta, останалите ICO-та от тази година имат много малко потребители – под 600. Освен това те трудно осигуряват активна потребителска база и интересът към предложенията им намалява.

Според Бенет ситуацията на пазара на криптовалути също не помага. Тя руши доверието и положителните очаквания за бъдещето. “Рано или късно това щеше да доведе до свиване. Криптосривът действа както като катализатор, така и като будилник”, казва още Бенет.

Това води до намаляване на потенциалните инвеститори и средствата, които са склонни да дадат. Самите компании също започват постепенно да свиват амбициите си и освобождават служители. За да може тенденцията да се обърне, ICO компаниите трябва да предложат продукти и услуги, които могат да се използват не само от криптофенове, но и масовия потребител, казва анализаторът.

Continue Reading

Инвестиции

Достъпът до финансиране на МСП в еврозоната все още е благоприятен

Published

on

Основните затруднения на тези бизнеси са намирането на квалифицирана работна ръка и клиенти, сочи мащабно проучване на ЕЦБ.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува резултатите от своето годишно: „Проучването за достъпа до финансиране на предприятията“ („Survey on the Access to Finance of Enterprises”).

От 2013 г. данните и доклада от него се публикуват всяка година.

Проучването е разработено, за да предостави доказателства за промените във финансовото състояние на предприятията и да документира тенденциите в необходимостта и наличието на външно финансиране.

Резултатите в настоящото обхващат периода от април до септември 2018 г., като проучванията са проведени от 17 септември до 26 октомври.

В него са участвали 11 020 фирми от еврозоната, от които 10 033 (91%) са с по-малко от 250 служители.

 

Основните изводи:

  • За обхванатия период нетният процент на малки и средни предприятия (МСП) в еврозоната, отчитащи по-висок оборот, се увеличил на 25%, спрямо 24% за предходния период.
  • Намаляло е обаче нарастването на печалбата на 3% от 4% преди. Това се дължи на нарасналите разходи за труд на 51% от 50% преди; увеличението на разходите за материали и енергия – на 57% от 54%; и нарастващите разходи за лихви на 4% от 2% от предишен период.
  • Намирането на квалифицирана работна ръка продължава да е основната грижа за 26% от МСП в еврозоната, което с 2% нарастване от преди, следвана от трудностите при намирането на клиенти 22% при 23% преди.
  • Достъпът до финансиране остава най-малкия от проблемите пред МСП. Той е такъв за едва 7% от тях, което спад с 1% от данните в предишното проучване.
  • В нетен смисъл МСП продължават да посочват подобряване на достъпа до банкови заеми, като най-висок е процентът в Испания (21%), Ирландия (15%) и Словакия (14%).
  • МСП приписват тези подобрения на готовността на банките да предоставят кредити.
  • Все пак това проучване показва, че все по-малко МСП в еврозоната, едва 2% от 13% преди, считат, че общите икономически перспективи оказват положителен ефект върху наличието на външно финансиране.
  • За първи път от 2014 г. насам компаниите също така отчитат нарастване на лихвените проценти по банкови заеми (3% нетни, от -1% в предходния кръг).
  • В същото време повече малки и средни компании са съобщили за увеличение на другите разходи за финансиране, като такси, такси и комисионни (31%, в сравнение с 26% при предишното проучване).

 

Всички данни и докладите от Проучването за достъпа до финансиране на предприятията, можете да намерите тук.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени