Свържете се с нас

Рискови инвестиции

Грийнпийс протестира пред шведски държавен пенсионен фонд

Публикувана

на

Sweden green

Причината са инвестиции в компании замърсяващи околната среда.

Днес активисти от „Грийнпийс“ провесиха огромен банер на сградата на държавния пенсионен фонд AP3 в Стокхолм, за да протестират срещу инвестициите на шведските държавни пенсионни фондове в компании за въглища, нефт и газ, съобщава Ройтерс.

Банерът призовава фондовете да „се подчиняват на закона“ и да „преместят парите„.

„Грийнпийс“ са открили и специална подписка на сайта си срещу тези инвестиции, където заявяват: „Швеция обича да се мисли за лидер в борбата за чиста околна среда. Оказва се, че този имидж крие мръсна малка тайна.

Шведските държавни пенсионни фондове, които събират пари от всички работещи граждани, използват парите си, за да инвестират в компании, които разрушават климата. Това става без знанието на хората.

Фондове AP 1-4 инвестират 13 милиарда крони (около 1.3 млрд. евро – б.р.) в унищожаването на климата. Почти половината от 100-те най-големи разрушители на климата в света имат инвестиции от тях.  

Сред тях са добре познати гиганти, като ExxonMobil, както и шведския Lundin Petroleum, който пробива нови петролни залежи в Арктика.

Подкрепете нашето искане за почистване на шведските пенсии!

Призовете шведското правителство да прехвърли инвестициите на пенсионните фондове от унищожаването на климата към устойчивото бъдеще.

Подписката можете да видите тук.

 

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Еврофинансиране

Ерогрупата постига „историческа“ сделка за облекчаване на дълга на Гърция

Публикувана

на

От ляво на дясно: Кристин Лагард, изпълнителени директор на МВФ; комисар Пиер Московиси; Марио Сентено, председател на Еврогрупата; и Клаус Релинг, изпълнителен директор на ЕМС. Снимка: ЕМС.

Страната няма да изплаща заеми или лихви по тях до 2033 г.

В ранните часове в петък (22 юни) Еврогрупата (състояща се 19-те министри на финансите на Еврозоната) постигна „историческа“ сделка за облекчаване на дълга на Гърция, който е в размер на 178% от БВП.

По този начин, след повече от осем години спасителна програма, страната ще е готова да излезе от нея на 20 август тази година.

До споразумението се стигна, след като Гърция официално приключи всички реформи от програмата си за спасяване. В замяна на това от 2010 г. насам тя получи повече от 276 млрд. евро финансова помощ от държавите от Еврозоната.

Повечето от парите бяха отпуснати чрез Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), или чрез неговия предшественик – Европейския механизъм за финансова стабилилност (ЕМФС).

Благодарение на комбинацията от разсрочени плащания, парични буфери и обратно изкупуване на заеми, гръцкият дълг вече е „устойчив„, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено,  след заседанието на Еврогрупата в Люксембург.

Предоговорянето на гръцките облигации, приключило след интензивни преговори между Германия и Международния валутен фонд (МВФ), е от ключово значение, за да се гарантира, че гръцкото правителство може да се върне на пазарите, за да финансира нуждите си.

Това е исторически момент за еврозоната“, защото представлява край на „екзистенциалната криза“, от която страдаше еврото“, заяви  комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Той припомни и колко близо е била Еврозоната до излизане на Гърция от нея (Grexit) през 2012 г. и особено през лятото на 2015 г.

Трябва да кажа, че гръцкото правителство е доволно от тази сделка„, заяви пред репортери гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. „Мисля, че това е краят на гръцката криза. Гърция обръща една страница и мисля, че тя има всички градивни елементи, за да излезе от програмата с увереност, че ще имаме достъп до пазарите и ще можем да приложим нашата стратегия за растеж„, добави той.

Гърция измина дълъг път, ние в еврозоната изминахме дълъг път. Наистина искам да поздравя Гърция за приключването на тази трета програма. Солидарността на Еврозоната за Гърция в замяна на всички реформи и приспособяване е безпрецедентна“ – обобщи изпълнителният директор на ЕМС Клаус Релинг.

Когато през май 2010 г. Гърция поиска помощ от европейските държави, тя загуби около 25% от своя БВП, а безработицата достигна 27%. След стотици реформи и корекции (450 само в третата и окончателна програма) икономиката се очаква да нарасне с 1,9% през тази година, след като достигне първичен бюджетен излишък от 4,2% през 2017 г. (преди плащането на лихви по дълга).

Споделям емоцията и сериозността на момента„, каза изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

 

Параметрите на споразумението:

Гърция няма да изплаща заеми или лихви от около 100 милиарда евро, отпускани от Европейския механизъм за финансова стабилност до 2033 г., като падежът им ще бъде удължен с 10 години.

Също така Гърция ще получава всеки евро семестър до 2022 г. печалбите, направени от ЕЦБ от облигациите си, които са на стойност от около 4 млрд. евро.

Страната ще получи и окончателен транш от ЕСМ в размер на 15 млрд. евро, който ще бъде използван за покриване на нуждите по дълга и.

Като цяло тя ще излезе от програмата с касов буфер от 24,1 млрд. евро, достатъчен за покриване на всичките и финансови нужди до лятото на 2020 г.

 

Следващи стъпки на Еврогрупата:

Като част от пакета Еврогрупата не включи механизма, който искаше преди, а именно да намалява дълга в дългосрочен план в съответствие с икономическия растеж на Гърция.

Вместо това министрите на финансите от Еврозоната се съгласиха да преразгледат устойчивостта на гръцкия дълг след гратисния период през 2032 г.

След него, ако е необходимо те ще да предприемат допълнителни мерки, за да гарантират, че изплащането му, няма да представлява тежка тежест за икономиката, т.е. ако брутните нужди от финансиране останат под 20% от гръцкото БВП всяка година.

Приетите мерки за дълга, изискват от Гърция да спазва стриктна фискална дисциплина през следващите четири десетилетия и да не се отклонява от реформите.

Страната ще трябва да постигне първичен БВП излишък от 3,5% до 2022 г. и средно по 2,2% от тази дата до 2060 г., за да гарантира устойчивостта на икономиката си.

 

Резервите на МВФ:

За разлика от евро партньорите, базираният във Вашингтон, МВФ изрази някои резерви. Становището на тази финансова институция за постигнатото споразумение ще играе ключова роля в това дали инвеститорите ще го приемат за легитимно.

Кристин Лагард изрази „пълното си доверие“ в положителното му въздействие в средносрочен план, но каза, че фондът има „резерви“ в дългосрочен.

Очаква се след няколко седмици МВФ да публикува оценката си дали облекчаването на дълга ще бъде достатъчно, за да се поддържа икономиката.

Тя приветства ангажимента на европейските партньори да преразгледат устойчивостта на дълга по нататък, ако това отново се налага.

Накрая Фондът реши да не се присъединява към третата последна програма, но той ще продължи да бъде част от „засиленото наблюдение“, което Комисията ще активира веднага след излизането на Гърция от спасителната програма.

Гръцката икономика ще подлежи на тримесечни мониторингови доклади за нейното икономическо, фискално и финансово състояние.

Прочети още

Банки

Италианската doBank планира да поеме още 15 млрд. евро лоши кредити

Публикувана

на

doBank

doBank – най-големият събирач на дългове в Италия, с управлявани активи от 77 млрд. eвро в края на 2017 г., планира да поеме управлението на още 15 млрд. евро в лоши кредити до 2020 г., за да запази лидерството си в сектора.

Банката е 50,1% собственост на американския фонд Fortress Investment Group.

Той от своя страна вече е част от Японската Softbank, която през 2015 г. купи звеното за събиране на дългове на италианската UniCredit и я обедини с конкурента и Italfondiario, за да създаде doBank.

Дълбоката рецесия в Италия, която приключи през 2014 г., превърна страната в най-големия европейски пазар за банкови заеми.

Ето защо doBank, която притежава банков лиценз, реализира повечето от приходите си от събиране на вземания.

В официално прессъобщение тя заяви днес, че ще реорганизира бизнеса си, за да се освободи от капиталните ограничения, пред които са подложени банковите групи.

Групата, която работи и в Гърция, има за цел да увеличи приходите си средно с 8-9% годишно през 2017-2020 г. и да генерира годишен основен ръст на печалбата от повече от 15%.

doBank заяви още, че иска да изплати като дивидент най-малко 65% от приходите през плановия период.

Конкуренцията за обслужването на дълга на Италия се е увеличила през последните години, тъй като чуждестранните инвеститори отхапаха дял от бизнеса на колекторските фирми, за да спечелят позиции на пазара за лоши кредити, достигал 360 милиарда евро през 2015-2016.

doBank започна да се търгува на борсата в Милано преди около година, след първоначално публично предлагане, което оцени компанията на 704 млн. евро.

Оттогава пазарната и стойност се е повишила до около 880 милиона евро.

Прочети още

Рискови инвестиции

Еврозоната отпусна нов заем на Гърция преди разговорите за облекчаване на дълга и

Публикувана

на

Klaus Regling, European Stability Mechanism Managing Director
Клаус Релинг, управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност. Снимка: ЕС

Вчера в Люксембург Борда на директорите на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) разреши отпускането на 1 млрд. евро на Гърция за уреждане на просрочените и задължения.

Това е остатъчният размер на четвъртия транш от финансовата помощ на ЕМС, одобрен на 27 март 2018 г. Той ще бъде изплатен по специална сметка за по-нататъшно изчистване на просрочените задължения.

Освобождаването на средствата бе одобрено от европейските институции за уреждането на нетните просрочени плащания от страна на гръцкото правителство и за ефективността на системата за е-търгове.

За мен е удоволствие да отбележа, че гръцкото правителство постигна добър напредък в изчистването на просрочените задължения към частния сектор„, каза Управляващият директор на ЕМС Клаус Релинг.

Ако Гърция остане решена да запази реформите и да приложи оставащите, аз съм оптимист, че можем да завършим четвъртия преглед от програмата на ЕМС и Гърция може да направи успешен изход през август, както бе планирано„.

След одобрените разплащания, финансовата помощ от ЕМС за Гърция ще достигне 46,9 млрд. евро, от общия обем на програмата до 86 млрд. Евро.

ЕМС и Европейския механизъм за финансова стабилилност (ЕМФС) заедно досега са изплатили близо 189 млрд. евро на Гърция (включително последно одобрената сума), което прави тези два спасителни фонда най-големите кредитори на Гърция.

Настоящата програма на ЕМС за Гърция е насрочена за 20 август 2018 г.

Борда на директорите на ЕМС се състои от висши служители на финансовите министерства на 19-те членове от Еврозоната.

Прочети още

Рискови инвестиции

Съвета изработи регламент за проверка на стратегическите инвестиции в ЕС

Публикувана

на

EU flags

Днес посланиците на ЕС постигнаха съгласие относно позицията на Съвета по предложения регламент за проверка на инвестициите.

Те поискаха председателството да започне преговори с Европейския парламент възможно най-скоро.

Предложеният регламент установява рамка за анализ на инвестициите от трети държави в стратегически за ЕС сектори.

Той създава и механизъм за сътрудничество между държавите-членки и Комисията за тези, които могат да засегнат сигурността и обществения ред.

Преките чуждестранни инвестиции са основен източник на иновации, растеж и работни места. Поддържането на ЕС отворен за инвестиции е от решаващо значение, но също така трябва да разполагаме с подходящите инструменти за защита на нашите ключови технологии от стратегически заплахи и да гарантираме, че основните ни интереси няма да бъдат подкопавани“ – каза Емил Караниколов, български министър на търговията.

Понастоящем по-малко от половината държави-членки имат законодателство, което им позволява да преразглеждат чуждестранни инвестиции.

Предложението, представено от Комисията през септември 2017 г., има за цел създаването на рамка за провеждане на скрининг от членовете на ЕС. Идеята е тя да повиши правната сигурност и прозрачността и да се справи по-ефективно с потенциалното въздействие на чуждите инвестиции върху сигурността и обществения ред.

ЕС е дестинация номер едно за преки чуждестранни инвестиции и е много отворен пазар. През последните години обаче има рязко нарастване на инвестициите, свързани с критични активи на Съюза, които не са резултат от нормални пазарни сили.

Например, непрозрачни държавни предприятия или частни фирми с тесни правителствени връзки купуват фирми от ЕС, използващи технологии за най-съвременна или двойна употреба (като например изкуствен интелект, роботика или нанотехнологии) или стратегически инфраструктурни активи, които биха могли да окажат въздействие върху сигурността и обществения ред в ЕС.

Предложението за инвестиционен скрининг бе определено като законодателен приоритет и от трите институции. Европейският съвет от март 2018 г. също призова Съвета и Европейския парламент да постигнат напредък по този въпрос.

Въз основа на текста, одобрен от посланиците на ЕС, председателството ще започне преговори с Парламента с оглед постигане на споразумение в рамките на текущия законодателен орган.

Прочети още

Fintech

Българинът Владимир Тенев привлече нови 363 милиона долара в компанията си

Публикувана

на

Мобилното приложение за улеснена търговия с акции Robinhood, чиито съосновател е българинът Владимир Тенев, успя да затвори успешно серия D по привличане на рискови инвестиции.

Компанията е успяла да набере общо 363 млн. щ. долара нов капитал, а сред инвеститорите в нея са имена с легендарен статут в Силициевата долина като Sequoia и Kleiner Perkins, както и едно от инвестиционните звена на Google – Capital G. В предишни етапи на финансиране на дружеството се е доверил и фондът Andreessen Horowitz, известен с това, че е сред ранните инвеститори в цяла плеяда онлайн услуги, включително Facebook, Twitter, Groupon, Foursquare, Instagram, Airbnb и много други.

Новопривлечените средства повишават пазарната оценка на Robinhood до впечатляващите 5.6 млрд. щ. долара, което прави дружеството втората най-голяма неборсова финтех компания след Stripe.

Освен това тя е и първият български „еднорог“ (unicorn). За незапознатите – с това наименование се наричат технологичните стартъпи, които успяват да преминат капитализация от 1 милиард долара само с рисково финансиране. Такива са още американските компании Uber, Snap, Airbnb и Pinterest, европейските Spotify, Rovio и Shazam, както и китайските Xiaomi и Didi.

Robinhood предлага различни финтех услуги и продукти, най-популярна сред които е платформата за лесно търгуване с акции без комисионна. Със своята нарастваща популярност сред милениълите, според мнозина тя е на път изцяло да промени представата ни за търговия с акции и да преобрази този сегмент в бъдеще.

Към момента приложението вече има над 4 милиона потребители, които са извършили сделки с акции на стойност над 2 млрд. щ. долара. Представители на дружеството вече съобщиха, че то ще използва новопривлечените средства за да разшири продуктовото си портфолио, както и екипа си, който вече доближава 200 служители. Очаква се също скоро тя да увеличи и присъствието си на пазара на криптовалути.

Прочети още

Fintech

Финтех компанията Square изненадващо купува Weebly

Публикувана

на

Square

Компанията за мобилни разплащания Square обяви преди броени часове, че се е споразумяла да придобие платформата за лесно създаване на сайтове Weebly. Сумата по сделката е 365 млн. щ. долара, част от които ще бъдат изплатени в акции.

Сделката може да се определи като изненадваща, поради различните профили на двете дружества. Създадената от съоснователя на Twitter финтех компания Square развива платформа за разплащания през смартфон. Тя обаче през последните години разширява дейността си и в други сфери като доставката на храни и корпоративните кетъринг услуги.

От своя страна Weebly представлява платформа тип site builder, която улеснява значително създаването на опростени уебсайтове за крайни потребители и малки фирми. Напоследък компанията постави силен фокус върху електронната търговия.

От Square обясняват придобиването с желанието си да предоставят на пазара едно цялостно решение, насочено към предприемачи, които търсят възможности за стартиране на онлайн или офлайн търговска дейност. Интегрирайки платформата за изграждане на сайтове с платежната система на Square, компанията ще си гарантира огромен брой нови клиенти.

Същевременно, 40% от над 625 000-те платени потребители на Weebly са извън САЩ, което ще позволи на Square да разшири по-бързо своята международна дейност и да се конкурира по-успешно с европейски конкуренти като iZettle и азиатски като Alibaba.

Прочети още
Реклама

Най-четени