Свържете се с нас

Данъци

Данъчни и полицаи откриха редица нарушения в автошколи и пунктове за технически прегледи

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Служители на „Икономическа полиция“ от ГДНП, областните дирекции на МВР и СДВР и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и на Националната агенция за приходите извършиха проверки в пунктове за технически прегледи и автошколи на територията на всички областни центрове. По време на инспекциите, проведени на 22 ноември, са констатирани са редица нередности.

В Карнобат при проверка на пункт за технически прегледи на моторни превозни средства е установено, че наличните холограмни стикери за извършен технически преглед следва да са 26 на брой, а на място са открити в наличност 25. Пак там е запечатана автошкола, поради липса на касов апарат.

Във Варна е образувано досъдебно производство срещу собственик на пункт за ГТП. Проверяващите не са открили финансово-счетоводна документация. При направена на място проверка е установено, че стойностите на отработените газове на явил за преглед автомобил не отговарят на показателите на уреда. Констатирано е че показателите от първичния преглед са отпечатани на файлове (word/excel), графично имитиращи разпечатките на измервателния уред с предварително зададени стойности в рамките на допустимите емисии.

В учебен център в града е установено разминаване в броя на наличните в архива учебни картони и броя на преминалите на изпит пред ИААА-Варна кандидати преминали обучение в центъра.

В Монтана при проверка на автошкола са констатирани нарушения, за които са издадени два акта от ИААА.

Автошкола в  Пазарджик също е санкционирана, защото са открити нарушения в работата й.

В Силистра е проверен пункт за годишни технически прегледи, където е установено, че в издаденото от дружеството Удостоверение за техническа изправност на минала преглед кола, не е отразено, че тя е със счупено предно стъкло. За това на фирмата е съставен акт.

В Хасково, в пункт за ГТП е установено неспазване на утвърденото време за извършване на периодичен преглед. В него е констатирано и несъотвествие при регистрираните и отчетените дейности. Заради това обектът е запечатан със съобщение от НАП.

Сериозни нарушения са констатирани в пункт за ГТП в гр. Шумен. Служителите са установили, че липсват 28 броя холограмни стикери за извършен технически преглед. Там работата за изясняване на случая продължава от служители на Икономическа полиция от ОДМВР, Шумен. Проверена в същия град автошкола също се е оказала, работеща в нарушение. По време на проверката е установено, че учебните картони на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС са непълно оформени.

Проверки са извършени и в пункт в Ботевград, където са констатирани известни нарушения.

Данъци

НАП ще излъчва в интернет семинара „Данъци и осигуряване 2019“

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Национална агенция за приходите организира семинар, свързан с промените в данъчното и осигурително законодателство, които ще влязат в сила от 1 януари 2019 г. Семинарът ще се излъчва на живо на 14 декември (петък) от 10 до 16,30 ч.  в канала на приходната агенция в YouTube на адрес https://www.youtube.com/user/NRAChannel. Запис от семинара ще бъде публикуван в официалния канал на НАП в YouTube.

Ще бъдат представени най-новите законодателни решения в областта на данъчното и осигурително законодателство и практиката по прилагането му.
В събитието участие ще вземат Росен Иванов, директор на дирекция „Данъчно осигурителна методология“, водещи експерти по преки и косвени данъци и осигуряване и Росен Бъчваров, директор на дирекция „Комуникации и протокол“ в НАП.

Ще бъдат представени най-новите законодателни решения в областта на данъчното и осигурително законодателство и практиката по прилагането му.

В събитието участие ще вземат Росен Иванов, директор на дирекция „Данъчно осигурителна методология“, водещи експерти по преки и косвени данъци и осигуряване и Росен Бъчваров, директор на дирекция „Комуникации и протокол“ в НАП.

Прочети още

Данъци

ЕК оповести новите ДДС правила за онлайн търговия

Публикувана

на

EU flag

Те са голяма част от мерките за борба с измамите с данък добавена стойност.

Вчера Европейската комисия обяви нови подробни мерки, които ще подготвят плавния преход към новите правила за ДДС електронна търговия,  които влизат в сила от януари 2021 г.

Новите мерки трябва да помогнат на държавите-членки да възстановят 5 милиарда евро, които се губят в ЕС всяка година от онлайн ДДС измами и които до 2020 г. ще стигнат 7 млрд.

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митниците, заяви: „ЕС се подготвя за нова система на ДДС през 2021 г., за да улесни компаниите да продават стоки онлайн и държавите-членки да възстановят загубените си приходи от ДДС. Новите предложения ще позволят на онлайн бизнеса да процъфтява, като същевременно гарантират, че несъответстващите на бизнеса фирми или измамниците не могат да ги подбият. За да се случи това, е изключително важно онлайн пазарите да играят своята роля“.

Каква е новата система за ДДС за онлайн продавачите:

Ще бъде създаден електронен бизнес портал за ДДС тип „обслужване на едно гише“.

Той ще позволи на дружествата, които продават стоки онлайн на своите клиенти, да се справят със задълженията си по ДДС в ЕС чрез лесен за ползване онлайн достъп на собствения си език.

Тези, които не желаят да използват портала, ще трябва да се регистрират по ДДС във всяка държава-членка на ЕС, в която искат да продадат. Именно това е цитирано от компаниите, като една от най-големите пречки за малките предприятия, които търгуват трансгранично. Системата вече е въведена за доставчиците на електронни услуги от 2015 г. насам и работи добре.

Ще се гарантира, че ДДС се плаща, още когато стоките се продадат чрез онлайн пазарите от независими продавачи.

От 2021 г. големите онлайн пазари (marketplaces) ще бъдат отговорни за събирането на ДДС върху продажбите на стоки от компании извън ЕС на потребителите в ЕС, които се извършват на техните платформи.

Новите предложения изясняват ситуациите, в които онлайн пазарите ще носят отговорност за липсващия ДДС. Така властите ще бъдат сигурни, че могат да претендират за дължимия данък, когато продавачите от страни извън ЕС не са спазили правилата.

По-специално, новите правила ще гарантират, че стоките, продавани от складови помещения в рамките на ЕС, ще получат правилния размер на ДДС, дори когато се продават технически на потребители от предприятия извън ЕС.

В момента е трудно държавите-членки да получат дължимия ДДС върху стоки, продавани от така наречените „центрове за изпълнение“.

Новите технически мерки са разработени в консултация със самите онлайн платформи и с органите на държавите-членки.

Те целят и опростяване на ДДС, за да се гарантира, че пазарите не са прекомерно обременени и могат да продължат да се концентрират върху основните дейности.

Новите правила ще бъдат изпратени до държавите-членки в Съвета за съгласие и до Европейския парламент за консултация.

Комисията призовава за бързо споразумение през 2019 г., така че предприятията да могат да очакват плавен преход към по-широката система на ДДС за електронна търговия през 2021 г.

 

Подробна информация за новите правила за ДДС при онлайн продажби, можете да намерите тук.

Прочети още

Данъци

До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение, ако искат да ползват данъчните облекчения за деца чрез тях.

Двете декларации – за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат намерени тук.

Новото през тази година е, че вече не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Дадена е възможност от тази година и двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е като се направи справка на интернет страницата на НАП с безплатен персонален идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на НАП. Чрез работодател могат да се ползват и други видове данъчни облекчения.

Прочети още

Данъци

Броени дни до голямата награда от 50 000 лева в лотарията с касови бележки

Публикувана

на

Остават броени дни, в които участниците в лотарията с касови бележки на НАП могат да регистрират касови бележки и да се състезават за голямата награда – 50 000 лв. Късметлията ще бъде изтеглен на 10 декември в ефира на bTV. Потребителите могат да регистрират касови бележки на сайта https://kasovbon.bg до 11,59 ч. на 9 декември 2018 г.

От началото на инициативата за участие са регистрирани над 30 милиона касови бележки на обща стойност 417 милиона лева. До момента данъчните са раздали 51 предметни награди – телевизори, лаптопи, телефони и др., както и 11 месечни награди от 2 000 лв.

От НАП отчитат, че интересът към Лотарията е постоянен, като за участие в седмичните игри се регистрират по около 800 хиляди касови бележки, а за месечните – се състезават средно по 2 ми лиона. В последните дни преди тегленето на голямата награда, интересът рязко се засилва, отчитат от НАП.

Лотарията с касови бележки доби популярност и в социалната мрежа Фейсбук. Там страницата на играта – https://www.facebook.com/kasovbon, има над 6000 последователи. Над ¼ от феновете на Лотарията във Фейсбук са от столицата, а 75% – са жени.

От НАП уточняват също, че с изтеглянето на печелившия за втория сезон на Лотарията с касови бележки, играта не приключва. Веднага след като приключи регистрирането на бележки за 50 000 лв., започва новият, трети, сезон.

В данъчната лотария имат право да участват всички български граждани, които са навършили 14 години и регистрират фискалните си бонове в интернет, на специално създадения за целта сайт – www.kasovbon.bg. Както и през предходния сезон, данните, които трябва да бъдат въведени за участие, са стойността на покупката, датата и часа, в който е издадена касовата бележка. Няма ограничения за минимална или максимална стойност на покупките, допълват от НАП.

Прочети още

Данъци

Франция ще въведе дигиталния данък още от следващата година

Публикувана

на

Bruno Le Maire
Френският финансов министър Бруно Льо Мер. Снимка: Съвета на ЕС.

Това ще стане дори ако няма споразумение за него в целия ЕС.

Финансовите министри от ЕС не успяха да постигнат споразумение за данък върху цифровите приходи във този вторник,

Въпреки плана на Франция и Германия в последния момент – т. нар. дигитален данък върху приходите от интернет да се съсредоточи само върху големите технологични компании като Google и Facebook, на срещата на Еврогрупата този вторник не бе взето решение.

След срещата на финансовите министри от ЕС, френският им колега Бруно Льо Мер днес даде интервю за телевизия France 2, в което заяви: „Аз си давам срок до март, за да постигна споразумение за европейския данък върху дигиталните гиганти„.

Ако не се получи, ще го направим на национално равнище от 2019 г.„, добави той.

Забавянето в Брюксел тази седмица е удар за френския президент Емануел Макрон, чието правителство инвестира значителен политически капитал в този данък.

Прочети още

Данъци

Производители и разпространители на софтуер вече декларират според Наредба Н-18

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

От 1 декември 2018 г. в Портала за електронни услуги на НАП са достъпни две нови електронни услуги.

Първата от тях е декларация за съответствие и информация за софтуер за управление на продажбите в търговски обект съгласно Наредба Н-18/2006г., подавана от производител/разпространител.

Услугата е в портала за е-услуги, достъпни с квалифициран електронен подпис. Предназначена е за производители/разпространители на софтуер за управление на продажбите в търговски обект, които съгласно чл. 118, ал. 14 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и чл. 52б и чл. 52в  от Наредба №Н-18/2006 г. следва да подадат декларации за съответствие на разработваните/разпространяваните от тях софтуери с изискванията на наредбата.

Втората е публичен електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти по чл. 118, ал. 16 от ЗДДС.

Тя е в портала с е-услуги със свободен достъп. Предназначена е за търговци, които извършват продажби в търговски обекти – за справка за кои софтуери е декларирано съответствие с изискванията на Наредба №Н-18/2006 г. и съответно могат да бъдат използвани за управление на продажбите в тези обекти.

Прочети още
Реклама

Най-четени