Connect with us

Застраховане

ДЗИ представи първата в България застраховка “Онлайн сигурност”

Published

on

ДЗИ представи иновативно застрахователно решение, касаещо онлайн сигурността на клиентите на компанията. Новото покритие е първо по рода си за българския застрахователен пазар и представлява неразделна част от вече съществуващата застраховка на компанията „Комфорт за дома“. Покритието включва три основни риска и се прилага при следните случаи:

Кражба на самоличност – осигурява застрахователно покритие при кражба на самоличност, включително когато кражбата е онлайн (напр. създаване на фалшив профил с име и снимка, хакване на имейл или профил в социалните мрежи)

Спор с онлайн търговец, който е регистриран в България, или с куриерска/пощенска служба, отговорна за доставката на продукт, закупен онлайн в случай, че продуктът: е доставен счупен; в непълна окомплектовка; дефектен; не съответства на параметрите на поръчката (т.е. различава се по размер, цвят, материал и др.) или не съответства на продуктовото описание на производителя или дистрибутора, посочено във формуляра за поръчка не е доставен в срок до 10 календарни дни след изтичане срока на доставка, посочен от търговеца при потвърждение на поръчката

Увреждане на онлайн репутация, представляващо клевета, обида или разкриване на личния живот на застрахования чрез използване на снимка, документ, видео материал или публикация в блог, дискусионен форум, социална мрежа или уебсайт, което накърнява репутацията на застрахования поради характера или естеството на информацията.

Атрактивното разширение на основното покритие към застраховка „Комфорт за дома“ позиционира ДЗИ като иновативна компания, предлагаща на клиентите си допълнителни услуги с грижа за техния дом и личната им неприкосновеност онлайн.

„В ДЗИ се стремим да осигуряваме сигурност и спокойствие за своите клиенти. Дигиталният пазар е изключително динамично развиващата се среда за търговски взаимоотношения и считаме за необходимо да се адаптираме към променящите се нужди на потребителите. Този пазар, разбира се, има предимства, но и крие своите рискове. Ето защо нашата компания добави към вече съществуващата застраховка „Комфорт за дома“ освен възможността за защита на жилищните сгради и домашното имущество на клиентите, допълнителното бонус покритие „Онлайн сигурност“. Считаме, че с него подхождаме индивидуално и с внимание към застрахованите лица, като им предоставяме уникална възможност за защита онлайн. С това правим услугата ни още по-комплексна и атрактивна“ – коментира мотивацията на застрахователната компания зад внедряването на иновативното покритие Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Застраховане

6 нови застрахователни компании от ЕС са поискали да работят у нас през януари

Published

on

За месец януари 2019 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) са получени уведомления от компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на 6 застрахователни дружества от държави членки да извършват застрахователна дейност на територията на България, както и за 3 застрахователни дружества, които са преустановили извършването на дейност.

Към 31 януари 2019 г. застрахователите от държави членки, заявили намерение да извършват застрахователна дейност на територията на Република България, са 634.

През месец януари в КФН са получени уведомления от компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на 16 нови застрахователни посредници от държави членки да извършват дейност в България, както и за 3 застрахователни посредници, които са преустановили извършването на дейност.

Към 31 януари 2019 г. застрахователните посредници от държави членки, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на Република България, са 2493.

През месец януари КФН е изпратила уведомление до компетентен орган на държава членка на ЕС за намерението на 1 застрахователно дружество със седалище в Република България да разшири дейността си на нейна територия.

Към 31 януари 2019 г. общият брой на застрахователните дружества със седалище на територията на Република България, заявили намерение да извършват застрахователна дейност на територията на други държави членки на ЕС, е 16.

През месец януари КФН не е изпращала уведомления до компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на застрахователни посредници със седалище в Република България да извършват дейност на тяхна територия.

Към 31 януари 2019 г. общият брой на действащите застрахователни посредници със седалище в Република България, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на държави членки на ЕС, е 41.

Актуализираните списъци с уведомленията са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел Поднадзорни лица” – „Нотификации”.

Continue Reading

Банки

BBVA издаде блокчейн базирана зелена облигация

Published

on

BBVA Madrid new bulding
Сграда на BBVA в Мадрид. Снимка: банката.

Тя за испанската застрахователна компания MAPFRE.

Втората по големина банка в Испания, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), обяви днес в прессъобщение на сайта си, пускането на първата структурирана зелена облигация, която използва блокчейн технология за договаряне на условията.

Това е частно пласиране, в което испанската застрахователна къща MAPFRE инвестира шестгодишна облигация в размер на 35 милиона евро за финансиране на устойчиви продукти.

С тази емисия облигации групата BBVA демонстрира, че притежава средствата, знанията и ангажимента да предоставя на своите клиенти най-съвременни продукти, базирани на най-новите технологии и иновативни устойчиви решения.

Тази сделка е едновременно устойчива и високотехнологична.

Структурираните облигации са прехвърляеми активи с фиксиран падеж и възвръщаемост, която може да се основава на лихвени проценти, акции, индекс или валутен курс.

Хуан Гарат, ръководител на BBVA за глобалните продажби, отбеляза: „Използването на технологията за споделена счетоводна книга (distributed ledger technology, DLT) – за тази транзакция ни позволи да опростим процесите и да рационализираме сроковете за преговори, което е в съответствие с нашето преследване на върхови постижения в обслужването на клиенти”.

Хосе Луис Хименес, главен инвестиционен директор на MAPFRE, обясни, че тази облигация „допринася за диверсификацията на инвестиционния портфейл на MAPFRE и го прави с иновативен и устойчив продукт – две качества, които напълно съответстват на инвестиционната политика на компанията“.

Continue Reading

Застраховане

Swiss Re завърши публичното обратно изкупуване на акциите си за 2018 г.

Published

on

Swiss Re HQ Zurich
Централата на Swiss Re в Цюрих. Снимка: Swiss Re.

Програмата приключи на 15 февруари 2019 г.

Днес Swiss Re обяви на сайта си, че е завършила програмата за публично изкупуване на акции за 2018 г. до покупна стойност до 1,0 млрд. швейцарски франка, разрешена от годишното общо събрание на 20 април 2018 г. Програмата бе стартира на 7 май 2018 г.

Швейцарската Swiss Re Group е един от водещите световни доставчици на презастраховане, застраховане и други форми на прехвърляне на риска, базирани на застраховки.

Програмата за публично изкупуване на акции бе създадена, за да се постигне целта за връщане на капитал на акционерите в съответствие с приоритетите на Swiss Re за управление на капитала.

Информация за завършената програма за обратно изкупуване е достъпна на този линк.  

Continue Reading

Застраховане

Над 4.6 млн. души се осигуряват в пенсионните фондове

Published

on

Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към 31.12.2018 г. е 4 674 146 души, което е нарастване с 1,88 % спрямо 31.12.2017 г.

Tова стана ясно, след като управление “Осигурителен надзор” на КФН обяви предварителните резултати от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2018 г. Информацията е получена на база на финансовите отчети и справки, представени от пенсионноосигурителните дружества в Комисията за финансов надзор.

Публикувани са и данните за разпределението на осигурените лица по пол и възраст към 31.12.2018 г.

В системата на допълнителното пенсионно осигуряване към 31.12.2018 г. са акумулирани нетни активи на стойност 13 363 443 хил.лв. В сравнение с края на 2017 г. нетните активи на пенсионните фондове регистрират ръст от 5,53 на сто.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества през 2018 г. възлизат на 184 323 хил.лв. и намаляват с 0,99 на сто в сравнение с отчетените приходи през предходната година. Нетният финансов резултат на дружествата към 31.12.2018 г. е в размер на 60 435 хил.лв.

Continue Reading

Застраховане

Застрахователи: Без ясни правила, “Гражданска отговорност” ще се увеличи драстично

Published

on

С решение на ВКС от 21.07.2018 г. чувствително се разшири кръгът лица, имащи право на обезщетение за смърт на близък в случай на смърт при ПТП, като се включват дори и такива без роднински връзки.

Това решение има тежки социални последици, изразени в драстично увеличаване на цената на най-масовата застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, предупреждават от Асоциацията на българските застрахователи.

Разчетената „нова“ цена на застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ ще бъде непосилна за българските домакинства. Един пенсионер, например, ще трябва да задели 2 или 3 от 12-те си пенсии за задължителната застраховка, ако иска да продължи да управлява автомобила си. На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, като се има предвид, че броят на полиците в момента е  3 053 317.

Причината за негативното въздействие на решението на ВКС е, че то отваря врати за завеждане на множество нови претенции от лица, които не са имали досега право да претендират за обезщетение. Данните само от Софийски градски съд за юли и август 2018 години сочат, че близо 1/5 от заведените дела са именно от този кръг лица.

В допълнение, твърденията, че размерът на обезщетенията за новия кръг лица ще бъде по-нисък и ще трябва доказване на емоционална близост не отговарят на вече оформящата се съдебна практика. Последните съдебни решения определят обезщетения на новите правоимащи близи до старите.

Наред с непредвидимо високия и лавинообразно нарастващ брой на лицата, претендиращи за обезщетения, самият среден размер на обезщетенията за „болки и страдания“ е изключително висок в сравнение с присъжданите в Европа и в сравнение с присъжданите такива в България при други случаи, например при смърт в вследствие на медицинска грешка (размерът е законоволимитиран между 30 000 – 90 000 за всички наследници).

Обезщетението за неимуществени вреди „болки и страдания“ е само една част от обезщението, предвидено по закон в случай на смърт при ПТП. В „общото“ обезщетение се включва и това за имуществени вреди (загуба на доход, издръжка на деца, медицински разходи и т.н.)

В България, поради ред причини, фокусът е поставен върху обезщетението за неимуществени вреди „болки и страдания“. Анализът на АБЗ на европейската практика в областта демонстрира съществени разлики. В Европа средното обезщетение за болки и страдания се движи между 5-25 000 евро на лице.

В България за 2017 г. то е в размер на 118 000 лв. на лице, като е трайна тенденцията за нарастване на размера през последните 5 години. Проблем е също, че тези високи обезщетения не достигат в пълния си размер до наследниците. По официална информация от КФН, значителна част, в някои случаи до 50-80% от присъдените обезщетения отиват за такси и хонорари на малка група адвокати.

Щетимостта и особено смъртността в резултат на ПТП също е основен фактор, който пряко влияе на цената на застраховката ГО. И тук сравнението с Европа е особено показателно – 49 са смъртните случаи на 1 млн. население средно за Европа за 2017, при 96 за България.

Тази ситуация оказва огромен натиск върху застрахователната индустрия. Размерът на допълнителните обезщетения, които трябва да се изплатят само за покриване на претенции по минали събития на новите правоимащи да е между 800 милиона и 1,3 милиарда лева, ако се запази сегашния размер на присъжданите обезщетения.

Подобни средства могат да бъдат осигурени само чрез драстично увеличение на цената.  В крайна сметка, покриването на  увеличения размер на обезщетенията за неимуществени вреди в резултат на ПТП, го плащаме ние, чрез застраховката ГО.

Застрахователната индустрия категорично няма интерес от наложителното в тази ситуация драстично повишаване на цената, защото то би имало силен негативен ефект върху обществото като цяло.

Според АБЗ стъпката в правилната посока е въвеждането на ясни правила при определяне на обезщетенията. Наложително е да започне работа по дългосрочно решение, а именно разработване на методика, която да дава ясни и обективни критерии, по които правоимащите лица да получат заплащане на обезщетения за имуществени вреди.

Комбинацията от лимитиране на обезщетението за неимуществени вреди при смърт на пострадалото лице и въвеждане на измерими критерии за имуществените вреди (напр. издръжка в съответствие с дохода на пострадалото лице) ще позволи справедливо обезщетяване на правоимащите лица без да се засягат необосновано интересите на застрахованите.

Междувременно, е наложително в Кодекса за застраховането да се въведат еднократни и фиксирани размери на обезщетенията във връзка с неимуществените вреди на увредените лица, изразяващи се в морални болки и страдания, в резултат от смъртта на близък при пътнотранспортно произшествие.

Тези фиксирани обезщетения следва да са съобразени с европейската практика и със стандарта на живот в България. Освен това, наличието на законово определени лимити  ще защити наследниците от посредническия произвол, който на практика ги лишава от обезщетения към момента.

Continue Reading

Застраховане

Швейцарски застраховател на печалба въпреки огромните искове от природни катаклизми

Published

on

Swiss Re HQ Zurich
Централата на Swiss Re в Цюрих. Снимка: Swiss Re.

Swiss Re дори генерирала годишна възвръщаемост на собствения капитал (ROE) от 4,7%.

Швейцарската Swiss Re се върна към нетна печалба от 1,1 млрд. долара за първите девет месеца на 2018 г. въпреки прогнозираната тежест от солидни искове за 1,6 млрд. долара заради  големи природни катастрофи и причинени от човека бедствия – заведени през отчетния период.

Това е в сравнение със загубата от 468 млн. долара за същия период преди година.

Swiss Re е един от водещите световни доставчици на презастраховане, застраховане и други форми на прехвърляне на риска, базирани на застраховки.

За пореден път станахме свидетели на поредица от природни катастрофи и големи бедствия, причинени от човека, които опустошиха живота и разрушиха бизнеса, особено в Япония и в САЩ.

В тези трудни времена ние имаме финансовата сила да подкрепяме нашите клиенти и в крайна сметка техните клиенти. Това показва стойността, която можем да донесем чрез бързото изплащане на претенции, за да помогнем на хората и предприятията да стъпят отново на крака след подобни катастрофи” – заяви главният изпълнителен директор на Swiss Re Кристиян Мументалер.

Финансовият директор на групата Джон Дайси от своя страна, каза:  „Кумулативните ни загуби за първите девет месеца съвпадат в общи линии с нашите очаквания от началото на годината. Големите загуби ни напомнят за важността от поддържането на стабилна капиталова позиция, за да реагираме проактивно на неблагоприятни пазарни събития. През първото полугодие съотношението ни към Швейцарския фискален тест се повиши, което подчертава силното ни генериране на капитал, което е основа за бъдещи действия в съответствие с нашите приоритети за управление на капитала“.

Swiss Re е генерирала годишна възвръщаемост на собствения капитал (ROE) от 4,7% през първите девет месеца на 2018 г., докато селективно развива своя бизнес.

Инвестиционният портфейл на компанията продължава да осигурява солиден принос към цялостния резултат.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени