Свържете се с нас

Банки

ДСК стана партньор на лятната академия за администратори на бази данни

Публикувана

на

Банка ДСК ще подкрепи лятната DBA Aкадемия на обучителния център SQL Master Academy. В ролята си на работодател банката ще съдейства в развитието на успешно завършилите студенти, давайки им възможност за подходящ кариерен старт.

Лятна DBA Aкадемия е безплатна образователна програма за администратори на бази данни (DBA). Инициатор на проекта е SQL Master Academy – обучителният център на Инспирит, единствения у нас, специализиран в SQL Server.

“Лятната академия за администратори на бази от данни е резултат на нашето разбиране за ролята, която можем да имаме в подобряване на профеисоналното образование в България. Това е нашият социален проект, който реализираме с огромно желание и ентусиазъм. Вярваме, че можем да помогнем на младите хора да намерят своя път, реализация и удовлетворение. Вярваме, че сме намерили правилната формула за това и се радваме, че имамe такъв партньор в лицето на Банка ДСК.” Маргарита Наумова, основател на SQL Master Academy.

Друга задача, която инициативата има за цел е да намери начин да запълни една проблемна област от липсваща на пазара на труда компетенция, каквато е тази на добре подготвени SQL Server администратори на бази данни.

В рамките на един месец одобрените кандидати, заедно с професионалния екип от инструктори на Маргарита Наумова ще преминат през редица обучения, които ще им дадат необходимите знания и умения, за да започнат работа.

Банки

Citigroup плаща 10,5 млн. долара глоби наложени ѝ от SEC

Публикувана

на

Те са заради измами със заеми, слаб счетоводен контрол и некоректни търговци.

Една от най-големите банкови групи – американската Citigroup се съгласи да плати 10,5 млн. глоби, за уреждане на две изпълнителни действия, включващи нейните книжа и записи, вътрешен счетоводен контрол и надзор на търговците, наложени и в четвъртък от Комисията за ценни книжа и фондови борси – SEC, се съобщава в изявление на сайта на надзорния орган.

Първото нарушение на Citigroup е на нейния американски дъщерен брокер Citigroup Global Markets (CGMI) за неточни книжа и записи и неспособността на CGMI да контролира търговците.

В периода 2013 – 2016 г. трима търговци на CGMI са покрили загуби от широко разпространена неразрешена търговия. Откриването на несъответствията доведе до прекратяване на сделките и признаването на загуби от 81 млн. долара, които преди това те не са били отразени в книгите и записите на CGMI или Citigroup.

SEC е установява, че CGMI не е успяла да открие поведението на търговците по-рано, защото има неадекватни надзорни процедури и системи.

Citigroup и CGMI са приели твърденията, без да признават или отричат констатациите на SEC.

Второто нарушение е на мексиканското дъщерно дружество Banamex, което между 2008 и 2014 г. е отпускало заеми за около 3.3 милиарда долара във основа на фалшиви фактури за приходи.

SEC установява, че Banamex и Citigroup не разполагат с необходимите мерки за проверка на фактурите, преди да отпускат заеми на Oceanografia и са пренебрегнали многобройните червени знамена, които е трябвало да доведат до откриването на измамите в документите на кредитополучателя.

Прочети още

Банки

Райфайзен Банк Интернешънъл с консолидирана печалба от 756 млн. за първото полугодие

Публикувана

на

Консолидираната печалба на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) за първото полугодие на 2018 г. е достигнала от 756 млн. евро. Това съобщиха от българското подразделение на финансовата институция. Пълният отчет за посочения срок е достъпен тук.

„Удовлетворени сме много от резултатите ни за полугодието, особено като се има предвид, че очакваната загуба от продажбата на Райфайзен Банк Полска вече е включена във второто тримесечие“ – коментира по този повод Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл.

Оперативните приходи на банката са се увеличили с 5% на годишна база или 119 млн. евро до 2,669 млн. евро. Нетният лихвен доход е нараснал с 4% до 1,663 млн. евро, благодарение на повишения нетен лихвен марж с 5 базисни точки, който възлиза на 2.48 процента. Общите административни разходи са отчели малък спад от 9 млн. евро на годишна база до 1,494 млн. евро. Съотношението разходи/приходи се е подобрило с 2.9 пр. п. до 56 процента.

През отчетния период са реализирани нетни провизии върху финансови активи в размер на 83 млн. евро, докато през същия период на миналата година е трябвало да бъдат заделени провизии за 100 млн. евро. Според източници на банката, това позитивно развитие се дължи на добрата макроикономическа среда и възможността да бъдат възстановени 361 млн. евро.

Подобрението на показателя необслужвани кредити е продължило и през 2018 г. От началото на годината той се е подобрил допълнително с 0.9 пр. п. и към края на юни е достигнал 4.8 процента. Покритието с провизии е продължило да се увеличава до 73.5%, като се е повишило с 6.5 пр. пункта.

„Очакванията ни са, че позитивното развитие по отношение на разходите за риск ще продължи и през второто полугодие, и поради тази причина променихме прогнозата си“ – заяви още Щробл. РБИ ще се стреми към ръст на кредитите с годишен темп в средата на едноцифрената зона. Загубите от обезценки на финансови активи (разходите за риск) през 2018 г. се очаква да бъдат под нивото от 2017 година. Важно уточнение е, че продажбата на основните банкови операции в Полша не е отразена в тази перспектива.

От банката прогнозират показателят необслужвани кредити да продължи да намалява в средносрочна перспектива и целта е да се постигне съотношение на разходите спрямо приходите под 55% в средносрочна перспектива, както и консолидирана средносрочна възвращаемост на капитала от приблизително 11 процента. Плановете на ръководството на РБИ е да изплаща между 20 и 50% от консолидираната печалба.

Прочети още

Банки

ДСК предупреди за нова фишинг атака

Публикувана

на

hacker

Банка ДСК информираха за нов опит за фишинг измама, насочен към клиентите на финансовата институция. Част от тях са получили по имейл съобщение от името на Банка ДСК, в което се изисква потвърждение на самоличността и клиентския профил в платформата за онлайн банкиране ДСК Директ.

Съобщението приканва потребителя да последва линка и да въведе данните си за вход в ДСК Директ, както и чувствителни данни като имена, номер на карта, валидност на карта и CVV код.

От банката посъветваха своите клиенти, в случай че са получили такова съобщение, незабавно да го изтрият, без да следват посочения линк и без да въвеждат никакви данни. Ако пък вече са въвели информацията – да променят своевременно потребителските си идентификатори за достъп до ДСК Директ от друг компютър и да се свържат с колцентъра на Банка ДСК на телефон 0700 10 375, на кратък номер *2375 (*BDSK), на имейл call_center@dskbank.bg или чрез формите за обратна връзка на страницата на ДСК или ДСК Директ.

„Използваме случая да напомним, че Банка ДСК или друга финансова институция при никакви случаи няма да поиска от вас да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите Ви за електронно или мобилно банкиране“ – се посочва още в официалното съобщение на банката.

Прочети още

Банки

Световната банка пуска първата блокчейн облигация в света

Публикувана

на

World bank

Тя ще се казва bond-i от Blockchain Offered New Debt Instrument.

Миналата седмица Световната банка даде мандат на Commonwealth Bank of Australia (CBA)  да организира първа блокчейн облигация света, съобщи CNBC.

Тя ще е част от чуждестранните облигации, издавани в Австралия в местната валута. Името и е bond-i, акроним от Blockchain Offered New Debt Instrument (блокчейн предлага нов дългов инструмент).

Според институцията облигацията ще бъде първата в света, която ще бъде създадена, разпределена, прехвърлена и управлявана чрез блокчейн.

Тази технология, която е в основата и криптовлутите като Bitcoin, е част от технологията distributed ledger – разпределен или децентрализиран регистър (база данни) без собственик, която сигурно записва всички транзакции, извършени по веригата.

Блокчейн има потенциала да оптимизира процесите сред многобройните посредници и агенти по дългове на капиталовия пазар. Това може да опрости набирането на собствен капитал и търговията с ценни книжа; да подобри оперативната ефективност; да засили и регулаторния надзор„, се казва общо заявление на двете организации.

Когато бъде пусната, облигацията ще бъде издавана и разпространявана чрез блокчейн платформа, управлявана от Световната банка и CBA.

Засега за проекта е използвана частна блокчейн технология, базирана на Ethereum, тъй като тя има необходимите характеристики.

CBA обаче вече заяви, че е отворена за други възможности в бъдеще, когато проектът се разгърне.

Междувременно Световната банка заяви, че инвестиционният интерес към новата облигация вече е много силен. Заедно с Commonwealth Bank of Australia, тя възнамерява да започне трансакции към повече инвеститори, след по-широки консултации.

Прочети още

Fintech

ЕИБ проведе 48-часово блокчейн състезание в централата си (видео)

Публикувана

на

Участниците в блокчейн предизикателството в централата на ЕИБ. Снимка: ЕИБ.

Там 56 програмисти в 12 отбора трябваше са използват иновативната технология за редизайн на обработката на транзакции.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – финансиращата институция на Европейския съюз, заедно с Telindus (доставчик на ИКТ, финтех и телекомуникационни решения и услуги) проведоха двудневно блокчейн предизвикателство, събирайки 56 програмисти (12 отбора) от 15 държави в централата на банката в Люксембург между 9 и 10 август.

Събитието се проведе едновременно с ежегодния форум, които ЕЦБ организира за 25-те основни европейски контрагенти в банковия сектор.

На откриването на ЕИБ блокчейн предизвикателството, Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург заяви: „Перфектната проследяемост, която е в основата на блокчейн технологията, има много потенциални употреби за финансите, които надхвърлят криптовалутите. В това отношение приветствам факта, че ЕИБ стартира първото блокчейн предизвикателство тук в Люксембург, един от водещите европейски финтех центрове, за да разработим нови интелигентни решения, които ще бъдат от полза за финансовите институции и ще спомогнат за навлизането на финтех иновациите в ЕС“.

От своя страна заместник-председателят на ЕИБ, Александър Щуб заяви: „Ще има значителни ползи от използването на нови технологии като блокчейн, създадени от опростяването и рационализирането на съществуващите финансови процеси. Новите перспективи, открити от цифровизацията и технологиите на Distributed Ledger, трябва да бъдат оценени и всички трябва да сме готови да ги използваме. Като финансова институция на ЕС решихме да бъдем активни, да се учим от опита и да караме нещата да се случват, да бъдем фасилитатор и да се присъединим към нашите банкови партньори, за да проправим пътя за бъдещата финансова индустрия„.

48-часовото предизвикателството за програмистите бе да използват блокчейн технологията за подобряване на транзакционния процес на търговски документ – краткосрочен финансов инструмент (дългови ценни книжа, емитирани на паричния пазар).

Те се използват в световен мащаб в операции със съкровищни бонове и все още разчитат на „архаичен“ и сложен процес.

За ЕИБ предизвикателството беше да се проучи потенциалът на блокчейн за такъв инструмент и на участниците в семинарите на годишния финансов форум да се покажат потенциалните ползи от блокчейн за тяхната собствена дейност.

Банкерите, касиерите и адвокатите участваха в редовни обмени с програмистите, като предоставиха експертна информация за финансовите процеси.

Тъй като предизвикателството се случваше в централата на ЕИБ, Telindus предостави на програмистите сигурна свързаност, отделена от мрежата на ЕИБ.

Състезанието бе спечелено от екипа на Ernst & Young (EY) с иновативно решение за подобряване на транзакциите, като използва комбинация от блокчейн инструменти, роботика и изкуствен бизнес интелект, за да оптимизира процеса на издаване и да намали броя на трансакциите между ЕИБ и нейните контрагенти, докато всеки от тях запази ролята си в екосистемата.

Наградата им бе 5000 евро и договор с ЕИБ, за да доразвиване на т. нар. proof of concept, работеща концепция на решението.

Прочети още

Банки

ЕК одобри държавните помощи и продажбата на Nova Ljubljanska Banka

Публикувана

на

Nova Ljubljanska Banka

Банката ще бъде продадена на два транша.

След задълбочено разследване, започнало на 26 януари 2018 г., Европейската комисия (ЕК) постанови, че помощта на Словения за Nova Ljubljanska Banka (NLB) е съвместима с правилата на ЕС за държавните помощи въз основа на нов пакет от ангажименти, представен от словенските власти на 13 юли 2018 г.

Словения твърдо се ангажира с амбициозен график за продажбата на NLB.

Първият транш от най-малко 50% плюс една акция ще бъде продаден до края на 2018 г., а словенското правителство ще намали своя дял в NLB до 25% плюс една акция до края на 2019 г.

Освен това Словения удължи ключовите си ангажименти и също предложи нови ангажименти за компенсиране на забавената процедура за продажба и преструктуриране на NLB.

Комисар Маргрет Вестгер, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Продажбата беше важен крайъгълен камък на плана за преструктуриране на НЛБ, което ни позволи да одобрим над 2 млрд. евро държавна помощ за банката през 2013 г. Благодарение на това Комисията днес може да одобри новия пакет от ангажименти на Словения за NLB, като гарантира, че банката ще бъде жизнеспособен дългосрочен играч на словенския банков пазар“.

NLB е най-голямата банкова група в Словения с баланс от 13 милиарда евро (по данни от края на 2017 г.). Тя получи три рекапитализации от държавата: 250 милиона евро през март 2011 г., 383 милиона евро през юли 2012 г., а през декември 2013 г. – трета рекапитализация в размер на 1558 милиона евро заедно с прехвърляне на обезценени активи в лоша държавна банка, което се явява елемент на помощ от 130 милиона евро.

Въз основа на плана за преструктуриране на банката и свързаните с нея ангажименти, декември 2013 г. ЕК одобри съгласно правилата на ЕС 2.32 млрд. евро държавни помощи за тези три рекапитализации – равняващи се на 20% от рисковопретеглените активи на банката към декември 2012 г.

Като ключова част от плана за преструктуриране Словения се ангажира да продаде 75% или един дял от NLB до края на 2017 г.

През май 2017 г. Комисията прие искането на Словения за постепенна продажба на NLB.

Прочети още

Най-четени