Connect with us

Финанси

Дългът на България за 2017 г. е в размер на 25 908 млн. лв.

Published

on

По окончателни данни на Националния статистически институт през 2017 г. институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен излишък от 1 145 млн. лв. или 1.1% от БВП. Излишъкът в подсектор „Централно управление” е в размер на 969 млн. лв. или 1.0% от БВП.

Подсектор „Местно управление” е реализирал излишък от 239 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове” е реализирал дефицит от 63 млн. лева. Дългът на Република България за 2017 г. е в размер на 25 908 млн. лв. или 25.6% от БВП, сочат най-новите данни на Националния статистически институт.

Статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на Европейския съюз.

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно. Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани. Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

„За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

„Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Финанси

Държавният дълг спрямо БВП е намалял в целия ЕС през Q3 на 2018 г

Published

on

savings, debt

За ЕС28 той е паднал до 80,8%, а в еврозоната до 86,1%.

В края на третото тримесечие на 2018 г. съотношението държавен дълг / БВП в еврозоната (EA19) възлиза на 86.1%, в сравнение с 86.3% в края на второто тримесечие на 2018 г., оповести днес Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

В ЕС28 това съотношение е намаляло от 81.0% на 80.8%.

В сравнение с Q3 на 2017 г. същото съотношение пак бележи, намаление като за еврозоната е от 88.2% на 86.1%), а за целия ЕС (ЕС28) от 82.5% на 80.8%.

За Q3 на 2018 г. дълговите ценни книжа представляват 81.2% от държавния дълг еврозоната и 82.0% от този на ЕС28.

Кредитите са съответно 15.7% и 13.8%, а валутата и депозитите са 3.1% от еврозоната и 4.2% от общия дълг на ЕС28.

Най-високите съотношения на държавния дълг към БВП в края на третото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в: Гърция (182.2%), Италия (133.0%), Португалия (125.0%), Кипър (110.9%) и Белгия (105.4%),

Най-ниските нива са в: Естония (8.0%), Люксембург (21.7%) и България (23.1%).

В края на третото тримесечие на 2018 г., в сравнение с второто тримесечие на същата година, 6 държави-членки са регистрирали увеличение на съотношението дълг / БВП, 19 намаление, а в 3 то е останало стабилно.

Най-голямо увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+6.9 процентни пункта) и Гърция (+ 4.8 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Малта (-3.1 п.п.), Словения и Хърватия (-1.6 п.п.), Унгария и Чехия (-1.4 п.п.), Холандия (-1.1 п.п.) и Полша (-1.0 п.п.).

В края на Q3 на 2018 г. в сравнение с Q3 третото тримесечие на 2017 г. – 4 държави-членки са регистрирали нарастване на съотношението държавен дълг към БВП, а 24 от тях – намаление.

Увеличение на съотношението е регистрирано в Кипър (+9.7 п.п.), Гърция (+7.4 п.п.), Обединеното кралство (+0.4 п.п.) и Словакия (+0.1 п.п.).

Най-голямо намаление е регистрирано в Словения (-8.0 п.п.), Малта (-6,8 п.п.), Португалия (-4,6 п.п.), Австрия (-4,3 п.п.), Литва (-4,2 п.п.), Нидерландия (-4,1 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете с по -4,0 п.п.).

 

Continue Reading

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading

Банки

Какво казват експертите на Deutsche Bank за изхода от Брекзит?

Published

on

Deutsche bank

Като цяло, те са оптимисти за намиране на решение.

Вчера Deutsche Bank публикува мненията на шестима свои топ икономически експерти за изхода на преговорите за Брекзит и последстивята му както за британската, така и за икономиката на ЕС.

Дейвид Фолкерц-Ландау, главен икономист на групата и глобален ръководител на отдела за проучвания:Въпросът дали споразумението може да бъде постигнато, зависи от това доколко ЕС е готов да признае, че е използвал силната си позиция за преговори, за да тласне правителството на Мей към споразумение, което не е приемливо. По този въпрос не съм прекалено оптимистичен.

Така нареченият “хаотичен” изход няма да бъде толкова хаотичен, както се пише. Икономическата необходимост от двете страни на Ламанша ще доведе до приемане на преходни спешни мерки за продължаване на трансграничната търговия. Краткосрочната болка ще се поеме от двете страни на Ламанша

Можем да предскажем с увереност, че хаотичното излизане без преходни спешни мерки ще доведе до рецесия през 2019 г. при вече отслабващата ЕС икономика. Дори и с така наречения хаотичен изход, Великобритания ще се възстанови икономически от 3 до 4 години. В дългосрочен план е много вероятно извън ЕС Обединеното кралство да го изпревари икономически.”

Оливър Харви, директор на проучванията за Брекзит в Deutsche Bank:След повече от две години, откакто Обединеното кралство задейства Член 50, за да напусне ЕС и след 18 месеца преговори, най-накрая се вижда положително решение за Брекзит. Ние сме оптимисти за паунда и целим курс 0,84 EUR за 1 GBP.

Хелмут Кайзер, главен стратег за Германия в управлението на благосъстоянието:Както се вижда от гласуването през юни 2016 г., съдбата на британските акции е силно зависима от посоката на британския паунд. Всякакви решения или политики, които ще доведат до Брекзит „без сделка“, биха засилили отблъскването на инвеститорите към активите на Великобритания. Въпреки че резкият спад на британския паунд би могъл да послужи като възглавница за акциите на Великобритания, подобни сценарии биха допринесли за значителна несигурност и биха могли да доведат до скок на волатилността, придружена от общо отрицателни пазарни настроения.

Стефан Кройцкамп, главен инвестиционен директор (CIO) и съпредседател на инвестиционната група:За съжаление всичко остава възможно: нови избори, удължаване на срока за Член 50 или дори втори референдум. Подобно на много от нашите колеги, ние продължаваме да се надяваме на организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС. Но пътят за постигането му остава неясен и при всеки случай е пълен с много препятствия. Също така трябва да признаем, че вероятността за твърд Брекзит се е увеличила.

Стефан Шнайдер, главен икономист за Германия:В това има известен парадокс: ясното поражение на премиера Тереза Мей сега може да проправи пътя за междупартийно решение в Лондон. Защото непопулярният компромис с ЕС, който се разпадна до провал, все още може да стане приемлив с някои промени в Лондон. По-голямата част от депутатите не искат хаотичен Брекзит.

Несигурността за германската икономика, причинена от Брекзит, вероятно ще продължи още известно време. Въпреки това, през последните месеци германската експортна индустрия си написа домашното и също се подготвя за труден Брекзит. Компаниите изграждат нови вериги за доставки и ще използват по-пълноценно складовите си бази, вместо непрекъснато да произвеждат.

Улрих Стефан, главен инвестиционен директор за частни и търговски клиенти:
Много анализатори повишиха прогнозите си за паунда поради вероятния спад на несигурността и като цяло са положителни за бъдещето на британската икономика. Аз също очаквам паундът да остане силен: възможно е катастрофалното поражение на Мей да предизвика консенсус в парламента, който ще доведе до предоговаряне с ЕС и може да предотврати тежък Брекзит.

Continue Reading

Финанси

Над 16 500 души ще започнат работа по Националния план по заетостта през 2019 г.

Published

on

Министерски съвет

Националният план за действие по заетостта през 2019 г. беше приет от Министерския съвет. В него се предвижда над 16 500 безработни да започнат работа по програми и мерки, а над 11 400 души да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Броят на лицата включени в обучение ще се увеличи с 820 души или със 7,7% в сравнение с 2018 г. Предвидени са средства за курсове по ключови компетентности на 1000 заети лица в малки и микро предприятия. Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда – 73 млн. лв.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2019 г. е 560 лева при пълен работен ден. От 400 на 450 лв. се увеличава месечната субсидия за трудово възнаграждение за нает безработен по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При наемане на безработен с висше образование субсидията ще е 500 лв.

От 2019 г. се предвижда да се увеличи трудовото възнаграждение на младежите включени в програма „Старт на кариерата“ (от 600 лв. на 650 лв.), на младежките медиатори към общините (от 630 лв. на 680 лв.) и на психолозите и мениджърите на случай (от 650 лв. на 700 лв.). По-високи заплати ще получават и ромските медиатори със средно образование. Техните възнаграждения ще се повишат от 550 на 600 лв. Възнагражденията на ромските медиатори с висше образование по програма „Активиране на неактивни лица“ ще се увеличат от 600 лв. на 650 лв.

Увеличават се средствата за подкрепена заетост на лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение, наети на несубсидирани работни места – от 500 лв. на 700 лв., както и ежедневните транспортни разходи свързани с обучението на безработните лица – от 10 лв. на 15 лв.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2019 г. работа да започнат 2000 безработни, а по проект „Красива България“ ще се осигури заетост на 200 души.

В резултат от реализирането на заложените действия, програми, проекти и мерки през 2019 г. се очаква безработицата да се понижи до 4.8 %.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени