Свържете се с нас

Финанси

Държавният дълг в ЕС леко е спаднал

Публикувана

на

calculator

Данните на Евростат са за Q1 на 2018 г. спрямо Q4 на 2017 г.

В края на първото тримесечие на 2018 г. съотношението на държавния дълг към БВП в ЕС 28 е бил 81.5%, което е незначително намаление спрямо 81.6% в края на четвъртото тримесечие на 2017 г., оповести днес Евростат.

Данните за еврозоната за същите периоди пък бележат леко покачване от 86.7% (Q4 2017) на 86.8% (Q1 2018).

При сравнение обаче с първото тримесечие на 2017 г. съотношението на държавния дълг към БВП се понижило, както в ЕС28 (от 83.6% на 81.5%), така и в еврозоната (от 89.2% на 86.8%).

Дълговите ценни книжа съставляват 81.7% от ЕС28 и 80.8% от общия държавен дълг на еврозоната за края на първото тримесечие на 2018 г.

Кредитите са съответно 14.2% (ЕС) и 16.2% (еврозона), а валутите и депозитите представляват 4.1% от ЕС28 и 3.0% от държавния дълг на еврозоната.

Поради участието на правителствата на ЕС в предоставянето на финансова помощ на определени държави-членки, Евростат публикува и тримесечните данни за междуправителственото кредитиране (IGL).

Делът на IGL в БВП в края на първото тримесечие на 2018 г. възлиза на 1,5% в ЕС28 и на 2,1% в еврозоната.

 

Съотношението на дълга за Q1 на 2018 г. в страните-членки:

Най-високи съотношения на държавния дълг към БВП към края на първото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в Гърция (180.4%), Италия (133.4%) и Португалия (126.4%), а най-ниските в Естония (8.7%), Люксембург (22.2%) и България (24.1%).

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г., 12 държави-членки регистрират увеличение на съотношението им към БВП в края на първото тримесечие на 2018 г., а 16 спад.

Най-голямо увеличение на съотношението бяха регистрирани в Белгия (+2,9 процентни пункта), Гърция (+1,8 п. п.), Италия (+1,6 п. п.), Словения (+1,4 п. п.) и Чехия (+1,1 %).

Най-големите намаления са регистрирани в Латвия (-4.4 п. п.), Литва (-3.5 п. п.), Кипър (-2.8 п. п.) и Швеция (-2.6 процентни пункта).

В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. само Гърция (+2,7 п. п.) регистрира увеличение на съотношението на дълга към БВП в края на първото тримесечие на 2018 г., а 27 държави-членки намаляване

Най-големите намаления са регистрирани в Кипър (-11.3 п. п.), Ирландия (-6.5 п. п.), Хърватия (-6.4 п. п.), Малта (-6.2 п. п.) и Словения (-5.3 процентни пункта).

Крипто

Gartner: Интересът към Blockchain намалява

Публикувана

на

blockchain

Интересът към Blockchain технологията намалява. Това смята анализаторската компания Gartner, цитирана от CoinDesk.

Според Gartner, Blockchain в момента преминава през фаза на „изчистване на илюзиите“. Това може да доведе до достигане на „плато на продуктивност“ за тази технология в  рамките на следващото десетилетие.

Анализаторите обясняват, че в момента създаващите продукти и услуги с Blockchain се отърсват от големите очаквания и започват да гледат по-реалистично. Някои от тях ще се „разтърсят“, докато други просто ще се провалят.

Gartner очаква, че инвестициите ще продължат само, ако „оцелелите“ компании подобрят продуктите и услугите си и техните първи клиенти са доволни. Макар да звучи страшно, в последствие Gartner допълва, че пазарът просто започва да узрява и това ще отнеме между 5 до 10 години.

Анализаторите посочват IoT, биохакерството и „демократизирания изкуствен интелект“ като други технологии, които преминават през същия процес в момента. Компанията обобщава, че технологиите с „дигитализирана екосистема“ ще минат през този цикъл по-бързо.

Прочети още

Крипто

Спадът на криптопазара няма да спре растежа, смята съосновател на Ethereum

Публикувана

на

Etherium logo

Спадът на цените на криптовалутите няма да навреди на дългосрочното развитие и растеж на криптопазара. Това смята Джоузеф Лубин, който е съосновател на Ethereum. Според него този срив не е нещо ново и винаги е бил фактор още от 2009 г., когато е създаден Bitcoin, казва Лубин в интервю за Bloomberg.

„Хората влизат в сектора бързо, защото виждат потенциала на технологията. След това изграждаме още фундаментална инфраструктура, виждаме корекция на пазара и потенциалът става още по-впечатляващ. Абсолютно смятам, че има силна връзка между ръста на цените и растежа на фундаменталната инфраструктура в екосистемата“, коментира Лубин.

Лубин напусна Ethereum преди време, за да основе ConsenSys, отбелязва CCN. Това е компания, която помага на други фирми да изграждат услуги и продукти на базата на платформата на Ethereum. Според него всеки подобен случай води до голям ръст на активността и помага за развитието на технологията.

„Усещаме експоненциалното увеличение на активността в нашата екосистема. Поразително е какво се случва от гледна точка на продукти, нови технологии, нови проекти, нови екипи и разработчици, които влизат в нашата екосистема. Нови големи компании, които се чувстват комфортно с нашата екосистема“, допълва Лубин.

Прочети още

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още

Банки

Citigroup плаща 10,5 млн. долара глоби наложени ѝ от SEC

Публикувана

на

Те са заради измами със заеми, слаб счетоводен контрол и некоректни търговци.

Една от най-големите банкови групи – американската Citigroup се съгласи да плати 10,5 млн. глоби, за уреждане на две изпълнителни действия, включващи нейните книжа и записи, вътрешен счетоводен контрол и надзор на търговците, наложени и в четвъртък от Комисията за ценни книжа и фондови борси – SEC, се съобщава в изявление на сайта на надзорния орган.

Първото нарушение на Citigroup е на нейния американски дъщерен брокер Citigroup Global Markets (CGMI) за неточни книжа и записи и неспособността на CGMI да контролира търговците.

В периода 2013 – 2016 г. трима търговци на CGMI са покрили загуби от широко разпространена неразрешена търговия. Откриването на несъответствията доведе до прекратяване на сделките и признаването на загуби от 81 млн. долара, които преди това те не са били отразени в книгите и записите на CGMI или Citigroup.

SEC е установява, че CGMI не е успяла да открие поведението на търговците по-рано, защото има неадекватни надзорни процедури и системи.

Citigroup и CGMI са приели твърденията, без да признават или отричат констатациите на SEC.

Второто нарушение е на мексиканското дъщерно дружество Banamex, което между 2008 и 2014 г. е отпускало заеми за около 3.3 милиарда долара във основа на фалшиви фактури за приходи.

SEC установява, че Banamex и Citigroup не разполагат с необходимите мерки за проверка на фактурите, преди да отпускат заеми на Oceanografia и са пренебрегнали многобройните червени знамена, които е трябвало да доведат до откриването на измамите в документите на кредитополучателя.

Прочети още

Финанси

Средният осигурителен доход за страната за юни 2018 г. е 875 лева

Публикувана

на

Националният осигурителен институт обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2018 г. е 875 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2017 г. до 30.06.2018 г. е 855,83 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юли 2018 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, припомнят още от НОИ.

Прочети още

Крипто

Една на всеки три британски компании е станала жертва на „криптоотвличания“

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Една на всеки три компании във Великобритания е станала жертва на т.нар. „криптоотвличания“ през юли т.г. Това съобщава компанията Citrix, която е провела свое проучване.

Криптоотвличане е кибератака, която цели да превземе част от системните ресурси на компютър и да ги използва за генериране на криптовалути. Това става все по-популярен метод за хакерите да печелят от виртуалните пари без да инвестират в хардуер и без да имат разходи за сметки за ток и др.

Най-често това се прави чрез JavaScript компонент, който се вгражда във уебсайт. Сега обаче Citrix засича, че вече хакерите имат и използват все повече вируси, които да се „настанят“ директно в компютрите на жертвите си. Цели 59% от британските компании вече са открили поне един такъв вирус в мрежите си. 80% от тези открития са направени през последните 6 месеца, което подсказва за големия ръст на метода.

Засичането на тези вируси е трудно. В повечето случаи те са програмирани да използват малко ресурси от една машина, за да не привличат внимание. Други пък използват моментите, когато компютърът е оставен неактивен. Затова е нужно повишено внимание от компаниите и проактивни проверки и защити. Само 16% от жертвите са открили вирусите, след като са забелязали необичаен ръст на натовареността на машините си.

Прочети още

Най-четени