Connect with us

Инвестиции

ЕИБ публикува доклад за трудностите при финансирането на суперкомпютри за нуждите на ЕС

Published

on

Titan supercomputer
Американският суперкомпютър "Титан" в Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси. Снимка: www.olcf.ornl.gov

Капацитетът и инвестициите на ЕС в тази сфера изостават от конкурентите в световен мащаб.

Нов доклад, изготвен от Съвместната консултативна комисия InnovFin на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), показа, че използването на суперкомпютри за промишлени и търговски приложения в Европа нараства бързо през последните години.

Търсенето на възможности за суперкомпютри от страна на европейските индустрии, по-малките компании и изследователите обаче далеч надхвърля европейското предлагане на такива ресурси.

В резултат на това европейските новатори използват суперкомпютри извън ЕС, което представлява риск от гледна точка на достъпа, защитата на данните, киберсигурността и неприкосновеността на личните данни.

За да успее Европа да развие следващото поколение суперкомпютри и да остане конкурентоспособна, в доклада се препоръчва:

  • засилване на европейската обществена подкрепа и финансиране по координиран начин в континентален мащаб, както и разработване на финансови инструменти, които да позволят повече частни инвестиции в този сектор.

Освен това, новите бизнес модели трябва да осигурят по-добър достъп на по-малки иновационни компании до суперкомпютърни решения.

Други държави вече инвестират сериозно в суперкомпютърна инфраструктура и капацитет. Китай например до 2001 г. няма нито един суперкомпютър. Днес страната е притежава най-големия брой от 500 суперкомпютри в целия свят.

Броя на топ 500 суперкомпютри в света по държави.

Броя на топ 500 суперкомпютри в света по държави.

Като банка на ЕС разбираме, както уникалните възможности, така и предизвикателните условия за финансиране, с които се сблъскват проектите за суперкомпютри в Европа“, каза Вернер Хойър, президент на Европейската инвестиционна банка.

За да стане Европа лидер в световен мащаб в този сектор, публичният и частният сектор трябва да работят заедно. С нашите консултантски услуги и финансови инструменти като InnovFin и Европейския фонд за стратегически инвестиции ние сме в добра позиция да подкрепим съчетанието от частно и публично финансиране, необходимо за отключване на безпрецедентните възможности, предлагани от следващото поколение” – допълва той.

 

Финансирането на суперкомпютри е предизвикателство, което се дължи на високите първоначални инвестиционни разходи, както и на високата степен на несигурност относно приходите от тези инвестиции, докато технологията стане по-утвърдена и може да бъде пряко комерсиализирана или прилагана от индустрията.

Публичният сектор може да осигури необходимото дългосрочно и устойчиво финансиране. Това обаче не е достатъчно, за да се преодолее недостигът на инвестиции в суперкомпютрите.

Ето защо докладът препоръчва:

  • подобряването на координацията и обединяването на подкрепата от страна на ЕС, държавите-членки, регионите и частния сектор чрез разработване на нови инициативи за финансиране, основани например на подход на публично частно партньорство.

Суперкомпютрите или високопроизводителните изчислителни машини позволяват да се проектират и симулират ефектите от нови лекарства, да се осигури по-бърза диагноза и по-добро лечение, да се контролират епидемиите и да се подпомогне по-доброто вземане на решения в много области като разпределение на електроенергия или вода или градско планиране.

Приложенията в областта на технологиите и инженеринга са безброй, от по-енергийно ефективни сгради до по-добри и по-безопасни коли и самолети.

Суперкомпютрите са абсолютно необходими за цифровата трансформация в Европа и за всякакви иновации в бъдеще.

 

Пълният текст на доклада на ЕИБ, в PDF, можете да свалите оттук.

Еврофинансиране

Общо 38 млн. евро се отпускат за реализация на проекти по план “Юнкер”

Published

on

European Commission Building Berlaymont

Заем в размер на 18 млн. евро за Software Group, подкрепен от плана “Юнкер”, е подписан от Европейската инвестиционна банка. Заемът за глобалната технологична компания, която помага на доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си и да повишат ефективността, е първата транзакция в България с елементи на рисково дългово финансиране. Проектът предоставя пряка подкрепа на местната новосъздадена компания и е подсигурен с гаранции от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), основен елемент от Инвестиционния план за Европа. Финансирането от ЕИБ ще подпомогне изследователската дейност на Software Group и ще укрепи нейното международно присъствие.

Освен това ЕИБ подписа и заем в размер на 20 млн. евро за Raiffeisen Leasing за инвестиции в малки и средни предприятия.

Европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел каза: “До момента планът Юнкер е мобилизирал общо 43 милиарда евро допълнителни инвестиции в цифровия сектор. Тези средства са изключително важни, за да могат европейските предприятия да бъдат конкурентни в съвременния свят. Двата нови проекта в България са чудесна новина и една от причините за това е, че отварят нови хоризонти пред малките и средни бизнеси. Пожелавам на повече компании в България и не само да последват този пример и да използват всички налични възможности да се развиват”.

Инвестиционният план за Европа (планът “Юнкер”) е една от основните мерки на ЕС за насърчаване на инвестициите в Европа чрез създаване на работни места и осигуряване на растеж.

Continue Reading

Инвестиции

Регистрираният ръст на ПЧИ надхвърля 1 млрд. лв за 2 години

Published

on

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. – това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум “Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество”, съобщиха от Министерството на икономиката.

Манолев отбеляза, че от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. “Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министърът. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. “Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., стана ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка. “Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

Continue Reading

Инвестиции

Около 850 млн. лева са сертифицираните инвестиции за 2018 г.

Published

on

Отчитаме около 850 млн. лева сертифицирани инвестиции за 2018 г., а за 2017 г. те са 311 млн. лв. За първите три месеца на годината държавата е издала сертификати на инвеститори за 130 млн. лева, които ще разкрият 1230 работни места.” – това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на конференция, организирана от работодателските организации.

Той подчерта, че спрямо миналата година е отчетен ръст на инвестициите в производството и в сектора с висока добавена стойност, за сметка на логистиката, както е било до сега.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че през последните години се забелязва тенденция инвеститорите да се насочват към Северна България.

Икономическият министър отбеляза, че под формата на насърчителни мерки, в размер на 7 млн. лв. са отпуснати на фирми за изграждане на инфраструктура, за погасяване на социални осигуровки, за обучение на новоназначени кадри.

Министър Караниколов подчерта, че българската икономика расте балансирано. По негови думи ние сме в средните нива на ЕС. „Проблем остават доходите на населението, но за да има ръст при тях трябва и висококвалифицирана работна ръка“, заяви още той.

Като приоритет на правителството министърът посочи връщането на повече ученици в училищата. Той апелира за  по-добър диалог между държавата и бизнеса за обучението на кадри.

Continue Reading

Fintech

CBOE се отказа от пускането на Bitcoin фючърси този месец

Published

on

bitcoin

CBOE (Chicago Board Options Exchange) обяви, че през март няма да пуска нови Bitcoin фючърси. Борсата допълва, че обмисля как да продължи да предлага дигитални деривати.

CBOE допълва, че вече публикуваните XBT фючърси остават и ще продължат да се търгуват. Не се дава и срок, в който ще се възобнови публикуването на нови фючърси. В момента последният Bitcoin фючърс на CBOE изтича на 19-ти юни т.г.

Това е поредна отрицателна новина около криптовалутата през последните дни. За сега тя не се отрази особено на цената на Bitcoin, която е около $3859. Това е близо и до цената на Bitcoin фючърса на CBOE, който изтича следващия месец.

Continue Reading

Инвестиции

Revolut започва да предлага сметки в левове

Published

on

Revolut вече поддържа сметки в левове, стана ясно по време на форума FinTech Summit, който се проведе в София. Британската фин тех компания е дигитална банка от ново поколение, която няма физически клонове, а разчита на мобилни приложения.

В края на миналата година тя получи и официален банков лиценз за Европейския съюз. Компанията предлага редица банкови услуги, като предплатена дебитна карта, обмяна на валута и парични трансфери, като за повечето от тях няма такси (до определен лимит), а валутните обмени се извършват при далеч по-изгоден курс.

Въпреки че Revolut все още нямат служители в България, по последни данни услугите ѝ у нас ползват около 23 хил. души, пише money.bg. Общо по света, потребители й са над 4 милиона.

Клиентите вече могат да заявят сметка и карта, като към момента получават британски IBAN, тъй като средствата се пазят във Великобритания. Общият брой поддържани валути е около 150, а компанията предлага обмяна и на криптовалути в самото приложение.

През април м.г. дружеството си осигури 250 милиона долара финансиране, което й постави оценка от 1,7 милиарда долара. Revolut планира да разшири дейност и в САЩ през 2019 г., както и в Канада, Сингапур, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

По време на форума стана ясно, че Revolut вече има представил в България – Стойчо Недев.

Continue Reading

Инвестиции

МС подкрепи идеята за изнесен център за споделени услуги на Световната банка

Published

on

Правителството подкрепи намерението за създаване и функциониране на изнесен център за споделени услуги на Световната банка (СБ) в София и упълномощи министъра на финансите да предприеме действия за необходимите консултации с банката.

България се открои сред предпочитаните страни за разполагане на центъра, предвид стратегическото си местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура и други условия и предпоставки, оказващи съществено влияние за установяването и регламентирането на подобен вид изнесени дейности на международната финансова институция.

Очаква се центърът да функционира като звено за споделени услуги с технологична насоченост, което ще отговаря за вътрешните корпоративни и IT операции на банката, като във времето се предвижда да се структурират и други звена за предоставяне на финансови и административни услуги. Планира се реализацията на проекта да се осъществява поетапно, като първоначалната фаза се очаква да стартира през юли 2019 г. до достигне на пълния капацитет от над 275 заети места в петгодишен хоризонт.

Установяването на центъра в България ще има положително влияние върху икономическата среда в страната, като ще способства за осигуряването на работни места за високотехнологични специалисти и за надграждането на потенциал в сектори с висока добавена стойност, се казва в прессъобщение на Кабинета. Присъствието на авторитетна организация в лицето на СБ в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции.

Благодарение на силните традиции и квалифицираната работна сила в областта на информационните технологии, България получава все по-голямо признание като технологичен център за Балканите и „Силициевата долина“ на Източна Европа. Този център ще бъде значимо допълнение към нашия активен ИТ сектор, както и ще допринесе за развитието на нови насоки в устойчивото и дългогодишно партньорство между Групата на СБ и България.

Групата на Световната банка е международна финансова организация, състояща се от пет институции, чиито глобални цели са намаляване на бедността, стимулиране на икономическото и социално развитие и подобряване на жизнения статус на населението. Централата на Групата на СБ е установена във Вашингтон.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени