Свържете се с нас

Крипто

ЕК: Криптовалутите ще останат въпреки турбуленциите

Публикувана

на

bitcoin

Криптовалутите са тук и ще останат въпреки нестабилността и проблемите им. Това обяви вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Владис Домбровскис, съобщава CCN.

„Виждаме, че криптоактивите са тук, за да останат. Въпреки турбуленциите, този пазар продължава да расте. Конкретно ICO имат потенциал да се превърнат във важна форма на алтернативно финансиране. Миналата година чрез ICO са генерирани над 6 млрд. долара финансиране, а тази година това число ще е още по-голямо“, коментира Домбровскис.

Разбира се, оптимизмът идва с едно наум. ЕК съзнава, че има доста рискове около криптовалутите по отношение на защита на инвеститорите и сигурност на пазара. Други рискове, които той посочва са пране на пари, измами и хакерство.

ЕС наблюдава развитието на този пазар заедно с Г20. Обмислят се и съответните регулации, които да защитят пазара. Основното предизвикателство е правилната категоризация на криптоактивите, казва Домбровскис. В момента се обмисля дали и как да се приложат съществуващите регулации и какви нови правила да се разработят.

Той допълва, че се очаква основният анализ да приключи до края на тази година. Той ще има роля на основа какво да се предприеме след това.

Крипто

BIS: Цените на криптовалутите зависят от действията на регулаторите

Публикувана

на

bitcoin

Цените на криптовалутите продължават да са основна тема за мнозина. Виртуалните пари не успяват да задържат ръст за дълго време и сякаш са чувствителни към всяка тема. Според доклад на Bank for International Settlements (BIS) това е така и важи особено много от действията на регулаторите, съобщава CCN.

BIS смята, че действията на регулаторите се отразяват на цените на виртуалните пари и то постоянно. Всяко действие, коментар или липсата на такива влияе.

Най-много влияят новините за потенциални забрани на криптовалути, по-строги регулации или съдебни дела на институции срещу криптокомпании, борси и ICO. Това важи за всички пазари, без значение откъде идва новината. Подобна информация може както да срине цените, така и да ги увеличи.

Влияят и по-малки новини. Например, когато дадена криптоборса е получила разрешение или отказ на достъп до банкови услуги. Изявленията с обобщен характер от страна на банки и институции по адрес на криптовалутите и техния сектор също се отразяват на цените.

BIS заключва, че така, макар и криптовалутите и криптоактивите да не са регулирани и да са смятани за независима алтернатива на традиционния финансов пазар, те всъщност се влияят от традиционните финансови институции и разчитат на тях за някои от операциите си. Това прави и цените им зависими от регулираните финансови институции.

Прочети още

Крипто

459% ръст на криптоотвличанията през тази година

Публикувана

на

bitcoin coins

Популярността на криптовалутите логично води и до голям ръст на опитите за злоупотреби. Доклад на Cyber Threat Alliance (CTA) съобщава, че през тази година има 459% ръст на т.нар. криптоотвличания – използването на системните ресурси на компютри за копане на криптовалути без знанието и разрешението на собствениците им, съобщава CCN.

Един от последните подобни случаи е атаката към правителството на Индия. Служебни компютри и сървъри са били използвани от хакери, за да копаят криптовалути. В повечето случаи подобни злоупотреби се разбират от потребителите единствено, когато компютърът им започне да работи бавно без да е видимо натоварен.

CTA смята, че огромният ръст на тази атака се дължи на уязвимостта EternalBlue, която беше разкрита през пролетта на миналата година. Същата уязвимост беше използвана и от WannaCry. За нея има „кръпки“ вече 18 месеца, но въпреки това не всички засегнати потребители и компании са я инсталирали.

Този тип хакерски кампании могат да се оказват доста печеливши. CTA отбелязва, че кампанията Somominru през февруари т.г. е изкарала $2.3 млн. по този начин.

Прочети още

Крипто

Европол предупреждава за ръст на криптовируси

Публикувана

на

bitcoin

Европол предупреждава за ръст на криптовируси и хакерски атаки, насочени към кражбата на криптовалути. Това става в новия годишен доклад за интернет престъпността, съобщава CoinDesk.

Според доклада, хора, които имат активи в криптовалути и използват криптоборси, са изложени на все по-голям риск, защото се увеличават злоупотребите с финансовите технологии. Европол казва още, че до момента няма данни чрез криптовалути да са финансирани терористични атаки на територията на Стария континент.

В доклада пише, че терористичните групи за момента използват криптовалутите предимно за преводи на ниско ниво. Основното им финансиране продължава да идва по конвенционални методи.

Вместо това има ръст на използването на криптовалути за пране на пари. Заради по-голямата анонимност и децентрализацията, Европол очаква криптоборсите да се превърнат в един от основните методи за изпиране на пари.

Засича се и ръст на криптовирусите. Те са скочили с 956% спрямо първото полугодие на миналата година. Те вече са изпреварили и вирусите-откупи, които доскоро бяха предпочитани от хакерите. Сега се правят вируси и кодове, които да „копаят“ криптовалути без знанието на потребителите. Особено популярни са атаките срещу много посещавани сайтове и слагането на код в тях. Така се осигурява постоянен приток на „копачи“ докато разглеждат сайта.

Прочети още

Крипто

Bitcoin отново тръгна надолу и помрачи прогнозите

Публикувана

на

Crypto-currency, bitcoin

Bitcoin изтри постиженията си от миналата седмица, като се понижи до 5-дневен минимум. Това не звучи като много, но беше достатъчно, за да помрачи прогнозите и очакванията на инвеститори и анализатори, съобщава CoinDesk.

Криптовалутата загуби малко над $500 от цената си през уикенда и влоши настроението на инвеститорите, които очакваха пореден ръст след спада по-рано този месец. MAS индикаторите показваха в събота, че има възможност за ръст, заради което реално случилото се допълнително изненада участниците на пазра.

В момента Bitcoin е далеч и от най-високата си стойност през този месец – $7429, които постигна на 2-ри септември. Цената на криптовалутата сега варира около $6300, като продължителният спад отново върна и мрачните прогнози, че цената може да слезе и до $5000.

Все пак линията на най-ниските нива на цените преди поредния ръст, постепенно се качва нагоре. Това е оптимистичната част от ситуацията, която кара инвеститорите да очакват, че макар и бавно, Bitcoin продължава да увеличава цената си в дългосрочен план.

Прочети още

Крипто

Джак Ма: Блокчейн трябва да се насочи към производството

Публикувана

на

Jack Ma
Джак Ма - създателят на Alibaba. Снимка: Alibaba Group

Съоснователят на Alibaba Джак Ма обяви, че блокчейн, както и изкуственият интелект и IoT могат да се окажат безсмислени, ако не се насочат към производството. Това обяви той по време на World AI Conference 2018, цитиран от CCN.

„AI, блокчейн и IoT ще бъдат безсмислени технологии, освен ако не успеят да помогнат на трансформацията на производствената индустрия и еволюцията на обществото към по-зелена и приобщаваща посока„, обяви Ма.

Според него, ако блокчейн се използва само във света на финансите, това няма да е достатъчно за технологията да придобие масовост. Той смята, че блокчейн трябва да се развие и да може да се използва в голям мащаб като основната технология за обработка на данни и децентрализирана база данни от компаниите.

Вече има и подобни проекти, които се опитват да постигнат точно това. Ethereum е създадена като платформа именно с цел да позволи на компаниите да разработват върху нея свои приложения и системи. Други подобни мрежи са EOS и Cardano.

Въпреки това техният успех зависи в голяма степен не само от развитието на технологията, но и желанието на компаниите да я използват. А то може да се мотивира с ефективни и сигурни разработки.

Прочети още

Крипто

Тим Дрейпър: Пазарът на криптовалути ще достигне 80 трилиона долара до 15 г.

Публикувана

на

Известният инвеститор Тим Дрейпър прогнозира, че пазарът на криптовалути ще достигне до 80 трилиона долара в рамките на следващите петнадесет години. С тази прогноза топ експертът се ангажира по време на срещата на върха на DealStreetAsia PE-VC в Сингапур миналата сряда.

Дрейпър е на мнение, че в близко бъдеще блокчейн ще има изключително силен трансформиращ ефект върху сфери, за които никога не сме мислили, че могат да се трансформират – като финансите, здравеопазването и управлението например. Той сравнява потенциала на тази индустрия с бума на интернет в началото на деветдесетте години.

Въпреки че осемдесет трилиона долара са голям дял за такъв малък пазар, който в момента не разполага с 200 милиарда долара, Дрейпър очаква, че криптовалутите ще претърпят възход, подобен на интернет. Според статистически данни световното използване на интернет се е увеличило повече от 100 пъти за периода 1995-2010 г.

Като се има предвид, че приблизително 4 милиона души използват биткойн в момента, можем само да си представим какъв ще бъде пазарът на криптовалутите след 15 години.

Прочети още
Реклама

Най-четени