Connect with us

Данъци

ЕК оповести новите ДДС правила за онлайн търговия

Published

on

EU flag

Те са голяма част от мерките за борба с измамите с данък добавена стойност.

Вчера Европейската комисия обяви нови подробни мерки, които ще подготвят плавния преход към новите правила за ДДС електронна търговия,  които влизат в сила от януари 2021 г.

Новите мерки трябва да помогнат на държавите-членки да възстановят 5 милиарда евро, които се губят в ЕС всяка година от онлайн ДДС измами и които до 2020 г. ще стигнат 7 млрд.

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митниците, заяви: “ЕС се подготвя за нова система на ДДС през 2021 г., за да улесни компаниите да продават стоки онлайн и държавите-членки да възстановят загубените си приходи от ДДС. Новите предложения ще позволят на онлайн бизнеса да процъфтява, като същевременно гарантират, че несъответстващите на бизнеса фирми или измамниците не могат да ги подбият. За да се случи това, е изключително важно онлайн пазарите да играят своята роля“.

Каква е новата система за ДДС за онлайн продавачите:

Ще бъде създаден електронен бизнес портал за ДДС тип “обслужване на едно гише”.

Той ще позволи на дружествата, които продават стоки онлайн на своите клиенти, да се справят със задълженията си по ДДС в ЕС чрез лесен за ползване онлайн достъп на собствения си език.

Тези, които не желаят да използват портала, ще трябва да се регистрират по ДДС във всяка държава-членка на ЕС, в която искат да продадат. Именно това е цитирано от компаниите, като една от най-големите пречки за малките предприятия, които търгуват трансгранично. Системата вече е въведена за доставчиците на електронни услуги от 2015 г. насам и работи добре.

Ще се гарантира, че ДДС се плаща, още когато стоките се продадат чрез онлайн пазарите от независими продавачи.

От 2021 г. големите онлайн пазари (marketplaces) ще бъдат отговорни за събирането на ДДС върху продажбите на стоки от компании извън ЕС на потребителите в ЕС, които се извършват на техните платформи.

Новите предложения изясняват ситуациите, в които онлайн пазарите ще носят отговорност за липсващия ДДС. Така властите ще бъдат сигурни, че могат да претендират за дължимия данък, когато продавачите от страни извън ЕС не са спазили правилата.

По-специално, новите правила ще гарантират, че стоките, продавани от складови помещения в рамките на ЕС, ще получат правилния размер на ДДС, дори когато се продават технически на потребители от предприятия извън ЕС.

В момента е трудно държавите-членки да получат дължимия ДДС върху стоки, продавани от така наречените “центрове за изпълнение”.

Новите технически мерки са разработени в консултация със самите онлайн платформи и с органите на държавите-членки.

Те целят и опростяване на ДДС, за да се гарантира, че пазарите не са прекомерно обременени и могат да продължат да се концентрират върху основните дейности.

Новите правила ще бъдат изпратени до държавите-членки в Съвета за съгласие и до Европейския парламент за консултация.

Комисията призовава за бързо споразумение през 2019 г., така че предприятията да могат да очакват плавен преход към по-широката система на ДДС за електронна търговия през 2021 г.

 

Подробна информация за новите правила за ДДС при онлайн продажби, можете да намерите тук.

Данъци

До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати

Published

on

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 2 седмици, в които да започне смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати, за да успее да се вмести в крайния срок до края на март. Това каза изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова на среща с председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според директора на НАП, промяната е наложителна, заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно, които са възможни заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите.

Освен, че ще донесат фискален ефект, промените ще подобрят и конкурентната среда, повишавайки капацитета на НАП да контролира най-рисковите търговци. Винаги сме поддържали диалог с бизнеса и неговите организации и вярвам, че това е от взаимна полза“, каза по време на срещата Галя Димитрова.

За седмица броят на касовите апарати и принтери, управлявани от новия тип софтуер за продажби, се е удвоил, като до момента вече са издадени над 170 000 касови бележки с отпечатан на тях QR код, който ще може да бъде проверен за валидност от всеки потребител със смартфон, стана ясно на срещата.

Интересът на членовете на БСК и на НАП за справедлива и конкурентна бизнес среда е общ. Разбираме мотивите за промените в законодателството, но срокът наистина е много кратък и трудно изпълним. Разчитаме НАП да действа партньорски спрямо добросъвестните търговци, които са предприели необходимите действия“, каза на срещата Радосвет Радев и допълни, че БСК ще продължи да следи процеса по прилагане на новите изисквания и ще очаква разбиране и съдействие от страна на данъчната администрация.

Continue Reading

Данъци

НАП проверява търгуващите с криптовалути

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като транзакциите, свързани с търговия с  виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уеб сайтове за покупко-продажби на криптовалути и  вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.. След приключване на проверките, данъчните ще анализират събраната информация и за клиентите на тези платформи, за да установят дали са декларирали доходите от извършените от тях сделки.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).  За целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

Continue Reading

Данъци

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

Published

on

Близо 40 000 касови бележки са издадени до момента от работещи в търговски обекти 1500 касови апарати и фискални принтери.

Всеки фискален бон вече се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. До месец от НАП ще пуснат специално мобилно приложение, чрез което клиентите ще могат да проверяват дали касовата им бележка е истинска и да я регистрират автоматично в лотарията с касови бележки на НАП www.kasovbon.bg

Припомняме, че срокът да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарат за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.

Continue Reading

Данъци

НАП предупреждава за фалшиви имейли от името на агенцията

Published

on

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП, предупреждават от агенцията. Те са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи:

“Dear ……….,

All taxes paid this year were checked for online customers. At the end of the year, sign in to the button link below and follow these steps: Enter your full name, ID and email to confirm your information. We guarantee that you have the right to refund the money paid this year.

Click here to fill your information

Please log in to your tax refund page to request a refund.

NRA staff will check the receipt and billing, the proper functioning of the online cash register, and the customer’s VAT refund notification.

©All right reserved National Revenue Agency 2019.”

Continue Reading

Данъци

80 дни до крайния срок за смяна на софтуера на касовите апарати

Published

on

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се  изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка  трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на подобен софтуер, от своя страна, са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП на адрес https://inetdec.nra.bg/pls/pub/login_anonymous.home?caller=selectService:6,283,dec2009.REGREPSOFT.home. До момента в списъка има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за  използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Това ще става единствено по електронен път с електронен подпис чрез електронна услуга, достъпна на сайта на приходната агенция.

„Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера за управление на продажбите и производителя на фискални устройства, които използва, за да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени. Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Continue Reading

Данъци

Е-търговците трябва да декларират бизнеса си до 29 март

Published

on

Търговците, които използват собствени, наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 март 2019. Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция.

Електронната услуга работи от 28.12.2018 г. като до момента вече са декларирани 10 електронни магазина.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени