Свържете се с нас

Капиталови пазари

Емисията на Сирма Груп Холдинг е включена в “Premium” сегмента на БФБ

Публикувана

на

Tsvetan Alexiev

Акциите на българската софтуерна компания Сирма Груп Холдинг са включени във водещия “Premium” сегмент на Българската фондова борса – София. Това стана ясно след заседание от 28.03.2018 на Съвета на директорите на борсата, където е взето съответното решение. До сега акциите на Сирма се търгуваха в сегмент “Standard”.

Включването на дадена емисия в сегмент Premium на БФБ е възможно при покриване на определени критерии определени от БФБ-София: ангажимент на дружеството за стриктно спазване на „Националния Кодекс за Корпоративно Управление“, регулярно и своевременно публикуване на финансовите отчети, оповестяване на финансова информация на български и английски език, минимум 25% миноритарни акционери, висок средно-месечен оборот на търговията с акциите, както и печалба от дейността.

Решението за включването на акциите на Сирма в сегмент „Premium” влиза в сила от 03 април 2018 година. В сегмента акциите на Сирма Груп Холдинг се нареждат заедно с тези на още 6 водещи дружества на фондовата борса. Сирма е единствената ИТ компания включена в Premium сегмента.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Инвестиции

Financial Times ще инвестира в България

Публикувана

на

Financial Times ще стартира нова инвестиция в България. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на медията. Плановете на компанията са да разкрият център за развойна дейност в областта на информационните технологии в страната ни.

Първоначално Financial Times ще партнира с друг британски инвеститор, който вече е развил дейност в България – „Xoomworks Technology“, за създаването на технологичен екип, който се очаква да достигне до 100 човека в рамките на една година. Плановете на британската медия е до две години да оперира напълно самостоятелно, а проектът им да стартира до края на тази година.

„Навлизането на толкова сериозно име в нашата страна е пореден положителен сигнал за българската икономика“, коментира зам.-министър Манолев. Той акцентира, че България има най-бързо развиващият се сектор на информационните и комуникационните технология в Югоизточна Европа.

Антъни Баринг, финансов директор на британската ИТ компания „Xoomworks Technology“, който също взе участие в срещата, подчерта, че компанията им се чувства много добре в страната ни и тук намират квалифицирани експерти в своята област.

Financial Times е създадена преди 130 години в град Лондон и понастоящем има 930 000 абонати, като от тях 714 000 използват дигиталните издания на групата, за която работят 600 журналисти в цял свят.  През 2015 година британското издание е придобито от японската издателска група Nikkei Inc за 844 млн. британски лири.

Прочети още

Инвестиции

Китайският фонд за дялови инвестиции ще инвестра в ЦИЕ 1 млрд. долара

Публикувана

на

Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа (China-CEE Investment Cooperation Fund) ще инвестира в региона 1 млрд. щ.д. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и г-жа Сун Гуйин, изпълнителен директор на China-CEE Management и заместник-генерален директор на отдел „Управление на инвестициите“ на Китайската Ексим банка. Към момента фондът набира капитал за достигане на общата сума, като вече е осигуреното финансиране в размер на 800 млн. щ. д. от няколко източника.

Това е второ набиране на капитал за фонда, които вече са инвестирали 435 млн. щ.д. в 5 страни от региона, една от които е и България. „Много сме доволни от проекта, който имаме в страната ви, така че се надяваме да набележим нови възможности за партньорство като интересът ни е предимно към частния сектор“, обясни Сун Гуйин.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълно сътрудничество от страна на Министерството на икономиката за всяка инициатива, която ще помогне за икономически растеж и развитието на бизнеса в България. „Страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, и редица насърчителни мерки за инвестиции“, допълни още той.

По думите му в страната ни оперират редица инвестиционни фонда, а предварителната информация показва, че 5 нови се подготвят да стартират до края на годината. „Конкуренцията е сериозна, но и нуждата от такива инструменти в редица отрасли на българската икономика са сериозни“, допълни Александър Манолев. Като сектори с потенциал за партньорство бяха коментирани информационните и комуникационните технологии, селското стопанство, автомобилостроенето и др.

Прочети още

Капиталови пазари

Албайрак: „Турция ще излезе от кризата силна“

Публикувана

на

Berat Albayrak

Турският министър изключи и плана на МВФ в своето обръщение към чуждестранните инвеститори.

Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак обеща на 16 август, че страната ще излезе „по-силна“ от валутната криза, предизвикана от дипломатическото сдърпване със САЩ и изключи спасяване от МВФ, съобщава hurriyetdailynews.com.

Турция ще излезе по-силна от тези (валутни) колебания„, каза Албайрак, цитиран от държавната телевизия ТРТ, по време на конферентния разговор с хиляди чуждестранни инвеститори.

Няма план на МВФ, насочихме се към привличането на преки инвестиции„, каза още той.

По време на конферентния разговор Албайрак каза, че Турция сега се занимава с пазарната аномалия и има здрав и силен банков сектор.

Анкара няма да направи компромис и по отношение на фискалната дисциплина и намаляването на инфлацията е основен приоритет, каза Албайрак, добавяйки, че Турция не е страна с висока степен на ливъридж, а дългът ѝ възлиза на 137% от БВП през първото тримесечие на 2018 г.

Всички министерства имат мандат за амбициозни спестявания, отбеляза той, а инвестиционните портфейли ще бъдат преразгледани.

„Турция никога не е прилагала непазарни мерки, а контролът върху капитала никога няма да бъде в дневния ред“, каза още турският министър.

Анкара ще осигури по-нататъшно фискално затягане, като акцентът ще бъде върху увеличаването на първичния излишък на Турция, според Албайрак, тъй като структурните реформи и гъвкавостта на пазара на труда също са приоритет.

Албайрак заяви също така, че Анкара очаква първичен излишък от 6 милиарда лири (1,04 милиарда долара) за края на тази година.

Ще преминем през този период на санкции от САЩ с други партньори, включително Германия и Китай„, каза той, като се позовава на санкциите на Вашингтон, насочени към Турция заради  продължаващия арест на пастор Андрю Брънсън, който допълнително подложи турската лира на напрежение.

Турция не очаква и никакви глоби срещу държавната Halkbank, заключи Албайрак, позовавайки се на случая с бивш изпълнителен директор на банката, който през януари беше осъден от американски съд за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Лирата, която все още е в спад с 34% спрямо долара тази година, се затвърди до 5.77 към 11.00 централно европейско време.

 

Прочети още

Капиталови пазари

На 16 август министърът на финансите на Турция ще направи обръщение

Публикувана

на

Berat Albayrak
Берат Албайрак. Снимка: http://pio.mfa.gov.ct.tr

То трябва да успокои чуждестранните инвеститори и предхожда публикуването на средносрочната програма на Турция.

Турският министър на финансите Берат Албайрак ще се обърне към чуждестранните инвеститори на 16 август в телеконференция, организирана в сътрудничество със Citibank, Deutsche Bank, DOME Group и HSBC, съобщава hurriyetdailynews.com.

Очаква се около 1000 чуждестранни инвеститори, най-вече от САЩ, Европа и Близкия изток, да се присъединят към срещата, която ще се проведе в 16 часа истанбулско време.

Домакин на този призив към световните инвеститори, който ще се проведе преди публикуването на средносрочната програма на Турция, ще бъде Дейвид Любин – главен икономист за нововъзникващите пазари на Citi Research, се казва в изявление на организаторите.

Берат Албайрак е едва на 40 години, но вече е бил главен изпълнителен директор на Çalık Holding; бивш депутат; бивш министър на енергетиката и природните ресурси; и от юли тази година е назначен за министър на финансите на Турция.

Той е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган и има докторска степен по финанси от Истанбулския университет.

 

Прочети още

Капиталови пазари

Действията на турската централна банка не успяват да спрат спада на лирата

Публикувана

на

Turkish Lira

Еврото също пада заради опасенията на инвеститорите, че катастрофата може да зарази европейските пазари.

Турската лира беше подложена на силен натиск в понеделник, след като дори намесата на централната банка на страната и предизвикателните думи на президента Реджеп Тайип Ердоган не успяха да потушат страховете на инвеститорите, че финансовата криза на страната може да се разпространи на европейските пазари, съобщава The Guardian.

Лирата леко се стабилизира след рекордно ниско ниво, след като централната банка обеща да предостави ликвидност на турските банки, като намали задължителните им финансови резерви в лири и валута.

Еврото също беше засегнато от едногодишно дъно спрямо долара, което отразява страховете от зараза за европейския банков сектор.

Въпреки това възстановяването на лирата в следобедната търговия остана слабо – 6.9 лири за долар, след като президент Ердоган последва коментарите на централната банка с твърдението, че САЩ се опитват да намушкат Турция в гърба.

Позовавайки се на турските посланици в Анкара, той каза, че страната му е под икономическа „обсада“, но ще преодолее „атаката“ върху икономиката си.

Той настоя, че икономиката на Турция остава силна и каза, че лирата скоро ще се върне „на най-разумно ниво“.

Турските власти започнаха и разследване на стотици профили в социалните медии за предполагаеми съобщения, с които според тях, те подпомагат спада на лирата.

Централната банка на Турция обеща да предостави „цялата ликвидност, от която се нуждаят банките“ и добави: „Ще следим отблизо пазарите и ценовите формирования и ще вземем всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметнем за необходимо„.

Прочети още

Инвестиции

15 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите са връчени през 2018 г.

Публикувана

на

От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата (тринадесет за клас А, един за клас Б и един за приоритетен инвестиционен проект). Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1316 нови работни места. Шест от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги.

Това стана ясно днес, когато министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А на „Интерлинк Груп“ АД по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Технолинк Парк“ в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона. Стойността на инвестицията е 6 670 000 лв. и се предвижда назначаването на 10 нови служители.

Инвестиционният проект обхваща дейности, свързани с довършителни работи по изграденото едноетажно складово хале и изграждане на още три еднотипни логистични сгради с общо осем складови помещения с 24 рампи, тир паркинг за 18 тежкотоварни автомобила и сграда за охрана с пропускателен пункт.

Прочети още
Реклама

Най-четени