Свържете се с нас

Капиталови пазари

ЕМС издаде 10-годишна облигация и набра 1,5 милиарда евро

Публикувана

на

Euro

Във вторник в Люксембург Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) набра 1,5 млрд. евро, като издаде 10-годишна облигация. Това бе едва втората синдикирана сделка за годината на финансовата институция, с която тя изпълни нуждите си от финансиране за второто тримесечие.

Днешните силни поръчки показаха, че доверието в стабилността на еврозоната не е прекъсвало и инвеститорите могат да видят добре, че нестабилността на пазара е минала. Това помогна на ЕМС да затвори втората поредна успешна сделка тази година.“ – заяви Зигфрид Рул, директор на ЕМС за финансиране и връзки с инвеститорите.

След уреждането на емисията общият обем на облигациите за март 2027 г. ще бъде 4,5 млрд. евро. Разпространението облигацията с 0.75% доходност бе фиксирано на средни суапове минус 11 базисни пункта, при доходност от повторно предлагане от 0.785%.

Поръчките надхвърлиха 4 млрд. евро.

Главни поематели (bookrunners) са Bank of America Merrill Lynch, Commerzbank и HSBC.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Инвестиции

Над 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в българската икономика

Публикувана

на

еПовече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на  българо-румънски бизнес форум, който се провежда във Велико Търново.

В  събитието участие взе и кметът на общината Даниел Панов, а в двустранните разговори се включиха повече от 70 компании.

По думите му за 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2,1 млрд. евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 млрд. евро. Зад тези цифри обаче стоят множество съвместни проекти между бизнеса от двете страни.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от  икономическите предимства на област Велико Търново. Промишлеността е основен структуроопределящ отрасъл за регионалната икономика с водещо значение по редица показатели, стана ясно от неговите думи.

През 2016 г. предприятията от нефинансовия сектор в област Велико Търново са реализирали приходи от дейността в размер на близо 5 млрд. лв., а по данни на НСИ, най-голям дял в БДС на регионалната икономика имат услугите заемащи 63%. След тях се нарежда индустрията с 29% и селското стопанство с 8% дял.

„Това е и един от регионите, които най-успешно се възползват от европейската безвъзмездна помощ“, посочи икономическият заместник-министър.

Според представената от него статистика, в областта са усвоени средно по 746 лв. на човек от населението, а за община Велико Търново този показател е още по-висок, достигайки до средно 1000 лв. на жител.

Прочети още

Инвестиции

България ще бъде домакин на бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса

Публикувана

на

Това бе договорено на двустранна среща между министерство на икономиката и финансовата организация.

В България ще бъде организиран бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса. Това бе договорено по време на среща на зам.-министър Александър Манолев с Никил Рати, изпълнителен директор на финансовата организация.

Двамата участваха в дискусия с ръководството на борсата, в рамките, на която бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни.

Това е първото посещение на представител на изпълнителната власт на България в централата на борсата в английската столица, стана ясно по време на разговора.

В момента подготвяме ваучерна схема с безвъзмездно финансиране, което да подкрепя компании да излязат на Българската фондова борса“, обясни икономическият заместник министър. Той подчерта, че в тези усилия ще е много ценна експертната помощ на Лондонската фондова борса.

От нейното ръководството ѝ посочиха, че могат да участват в този процес и изразиха надежда повече български компании да бъдат листвани на нейните пазари. Те са издали и специализирано издание „1000 компании вдъхновяващи Европа“, сред които се нареждат и 5 български примера.

България заема 16-то място по брой създадени работни места в резултат на преки чуждестранни инвестиции сред европейските страни, според проучване на британската Ernst&Young“, посочи още Александър Манолев.

Той цитира и изследвания сред чуждестранния бизнес у нас, които показват, че компаниите се чувстват добре в страната и планират нови разширения на дейността си. „Огромна перспектива и множество възможности дава географското ни положение между Европа и Азия, което е и причина редица компании от трети страни да стартират проекти в България“, каза още той.

Манолев представи и възможностите за инвестиции в България пред специализирания телевизионен канал на Лондонската фондова борса, който достига до над 200 хил. компании и служители. В чест на посрещането на българската делегация на мониторите в борсата се прожектираше българския флаг.

Прочети още

Капиталови пазари

Бизнес активността в еврозоната отново се забавила през май

Публикувана

на

calculator

Това сочи PMI индекса, публикуван днес.

Днес бяха публикувани много от PMI индексите или индексите на производствената активност за различните световни икономики. През последните години те са един от най-важните показатели за състоянието на водещите икономики.

Буквално преведен – Purchasing Managers‘ Index (PMI) е индекс на поръчките на мениджърите по доставките или индекс на промишлените поръчки. Той показва какви са реалните нагласи сред бизнеса за състоянието на икономиката.

Индексът се изготвя за всяка от водещите икономики, като методологията е относително една и съща – провежда се анкета за тенденциите в икономиката и политиката на отделните фирми. 

PMI индекси се изготвят както за икономиката цяло, така и с разбивка за производствения сектор и сектора на услугите.

Някои от тях се изготвят от IHS Markit. Тя е световен лидер в анализите на индустрията и пазарите в цял свят. Компанията има над 50 000 бизнес и правителствени клиенти, като сред тях са 80% от Fortune 500 фирмите и водещите световни финансови институции.

Композитният PMI на Еврозоната се основава на оригинални данни от проучвания, събрани от около 5 000 фирми за производство и услуги. За еврозоната е него влизат националните производствени данни за Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Република Ирландия и Гърция.

PMI индексът за услугите в еврозоната се основава на оригинални данни от проучвания, събрани от представителен панел от около 2 000 частни фирми от сектора на услугите. В него влизат националните данни за Германия, Франция, Италия, Испания и Република Ирландия. Тези страни заедно представляват около 78% от продукцията на услугите в частния сектор в еврозоната.

Методологията за проучване на PMI вече има изключителна репутация за осигуряването на възможно най-актуална индикация за това, което наистина се случва в икономиката на частния сектор чрез проследяване на променливи като продажби, заетост, запаси и цени.

PMI индексите се използват широко от бизнеса, правителствата и икономическите анализатори във финансовите институции, за да могат те по-добре да разберат условията на бизнеса и да ръководят корпоративните и инвестиционните си стратегии.

Централните банки в много страни, включително Европейската централна банка (ЕЦБ) използват данните, за взимането на решения за лихвените проценти.

Проучванията на PMI индексите са първите показатели за икономическите условия, публикувани всеки месец и са на разположение много по-рано от сравнимите данни, изготвени от държавните органи.

 

Композитният PMI индекс за еврозоната сочи забавяне през месец май, а прогнозираните индикатори предполагат по-нататъшна загуба на инерция през следващите месеци.

Индексът за растежа в еврозоната бележи такъв спад за първи път от последните 18 месеца – на 54,1 през май от 55,1 през април. Все той все още надхвърля стойността 50, която дели растеж от свиване.

Данните са събирани в периода 11-25 май.

Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, обяснява, че данните показват  темп на растеж на БВП от 0,4-0,5% за второто тримесечие на година,  по-слаб от 0,6%  – прогнозиран в проучването миналия месец.

Компаниите съобщиха, че бизнесът е бил прекъснат от необичайно големия брой празници през май, особено във Франция и Германия, което предполага, че растежът може да се възстанови през юни„, допълва той.

По-ранни проучвания, които показаха растеж в Германия, най-голямата икономика в Европа, спаднаха до 20-месечно дъно през юни, докато разрастването на френските услуги също падна.

PMI на услугите е спаднал до 53.8 пункта от 54.7, което е най-ниското за последните 16 месеца.

Проучването, обхващащо доминиращата услуга – индустрията, показва, че там също има спад.

Измерените както в производството, така и в услугите, входящи потоци от поръчки и очакванията за бъдеща бизнес активност са спаднали до 18-месечните дъно, което означава, че заетостта също намалява.

С намаляването на икономическите показатели в същото време, когато политическата несигурност се засили, перспективите пред еврозоната потъмняха драматично в сравнение със слънчевата прогноза, наблюдавана в началото на годината„, казва в заключение анализатора Крис Уилямсън.

 

PMI индекса на еврозоната за май, можете да видите тук.

 

 

Прочети още

Инвестиции

Британски компании са инвестирали над 2.6 млрд. евро в икономиката ни

Публикувана

на

Британски компании са инвестирали в икономиката ни над 2,6 млрд. евро, което нарежда страната в топ 5 на най-големите чуждестранни инвеститори в България.

Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум за представяне на възможностите за инвестиции у нас, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

Британските компании у нас се насочват към сектори като информационните и комуникационни технологии, и на услугите, което показва, че държавата ни предлага не само добри условия за инвестиции, но и висококвалифицирани кадри“, посочи зам.-министър Манолев.

По думите му страната ни може да предложи много атрактивни условия за инвестиране, сред които ниски данъци и оперативни разходи, и редица насърчителни мерки, а поредното повишаване на кредитния ни рейтинг от S&P Global Ratings е поредно доказателство за финансовата и икономическата стабилност на България.

В своето изказване той акцентира на постиженията на автомобилния сектор на България, в който работят над 120 предприятия и осигуряват различни компоненти за водещи производители като Аudi, Mercedes Benz, BMW, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford и др. „Това е сектор, към който се надявам да погледнат и повече инвеститори от Великобритания“, посочи още Манолев по време на инвестиционния форум.

Великобритания е един от световните лидери в автомобилната индустрия, а размерът на приходите в сектора достигат до 77,5 млрд. лири годишно. През 2017 г. са произведени 1,67 млн. автомобила в островната държава.

Икономическият заместник-министър даде допълнителна информация за автомобилния клъстер в България и подчерта, че „страната ни, като поддоставчици и опит на заетите в сектора, е готова да отговори на нуждите и на производител на цели автомобили“.

Прочети още

Инвестиции

Откриха регионален ИТ развоен център на Coca Cola в София

Публикувана

на

Coca Cola opening Sofia

Той ще разкрие 130 висококвалифицирани работни места.

В София бе открит втория по големина и обем на предоставяните услуги ИТ развоен център. Той е част от световната структура за информационни технологии на Coca Cola.

ИКТ е сред най-бързо развиващите се и водещите сектори за привличане на инвестиции у нас. За България е голямо признание, че компания от световно ниво открива развоен център тук, това ще спомогне за утвърждаване на страната и София като регионален хъб в сектора„, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в откриването му.

Центърът ще предоставя високо ефективни бизнес решения за компанията на глобално ниво. Чрез откриването му се отварят нови 130 работни места, като се предоставят редица възможности за обучение, развитие и кариерно признание на новите служители.

На събитието присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, столичният кмет Йорданка Фандъкова и изпълнителният вицепрезидент и главен изпълнителен директор по информационни технологии на Coca Cola Бари Симпсън.

Заместник-министър Борисов посочи, че секторът на информационните и комуникационни технологии е от водещо значение за способността на страната ни да привлича и задържа млади и високо производителни кадри. По думите му над 10 000 компании оперират в сектора, а оборотът на услугите в него се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро.

Икономическият заместник-министър каза още, че иновациите, цифровата трансформация и дигитализацията са сред приоритетите на Министерство на икономиката и допълни, че ще продължи да се работи за подобряване на бизнес средата и  намаляване на  административната тежест за бизнеса.

Прочети още

Капиталови пазари

Продължава делото срещу петима банкови служители за измами с Euribor

Публикувана

на

Serious Fraud Office, SFO

Служителка на Barclays заяви, че е действала честно.

Бивш банкер от Barclays, обвинен в конспирация за манипулиране на лихвените проценти по Euribor, заяви пред лондонски наказателен съд във вторник, че е следвала инструкциите на нейните шефове и винаги е вярвала, че е действала честно, разказва Ройтерс.

Сийз Бохарт, 41-годишна датчанка, заяви пред журито в Съда на Саутуорк, че процесът се е съсредоточил върху рутинна и много малка част от работата, която тя е извършила преди 12 години и която е отнела само няколко минути от деня й.

Тя заяви още, че и е било заповядано от висшестоящите да приеме исканията на търговеца за цени и че не е знаела, че търговците обсъждат как да повлияят на бенчмарковете на останалите банки, докато не е разбрала за съдебното делото срещу нея.

Попитана от нейната адвокатка, как би реагирала на тези междубанковите транфери, ако е била наясно с тях по онова време, тя отговори: „Бих говорила с Колин (Бермингам, нейния шеф), защото първата ми мисъл, когато го видях е, че е грешно.

Тя описва шефа си като много грижовен, подкрепящ, осведомен и честен човек, който често я отвеждал на летището в петък, за да може да отпътува у дома за уикенда, за да бъде с близките си.

Сийз Бохарт започнала работа в Barclays през 2002 г. като десктоп ИТ съпорт, докато след 2 години станала младши търговец и заявител на лихвени индекси. Докато работела там, тя седяла между двама старши мениджъри и всички нейни разговори били чувани, а комуникациите и наблюдавани.

Бохарт заяви още, че е шокирана, когато служители на SFO и се обадили на мобилния през ноември 2015 г., докато работела в Швеция, седем години след като е напуснала Barclays през 2008 г.

Запитана защо е дошла доброволно да бъде съдена, тя заяви: „Вярвам, че когато не сте направили нищо лошо, е добре да се изправите и да разкажете историята си„.

Сийз Бохърт и Колин Бермингам са сред петте търговци от Barclays и Deutsche Bank, които са съдени по обвинение, че са подправяли Euribor – междубанковия евро лихвен процент, свързан с кредитите и дериватите в размер на трилиони евро.

Останалите трима са: роденият в Италия Карло Паломбо, който даде показания пред същия съд преди две седмици, германецът Ахим Краемер, който още работи в Deutsche Bank и Филип Мориусеф, който е съден дистанционно.

Всички те отрекоха обвиненията в конспирация за измама, за манипулиране на базирания в Брюксел Euribor между 2005 и 2009 г.

Шестият човек, Кристиян Битар, някога един от топ търговците на Deutsche Bank, се призна за виновен миналия месец за същото престъпление.

Euribor е евро съответствието на лондонския междубанков лихвен процент (Libor). Двата индекса Euribor и Libor са средните лихвени проценти, които се изчисляват след като заявителите – група големи банки отчетат на администратор прогнозните си разходи за заеми една от друга през различни периоди.

Прокурорът на британската правителствена Служба за сериозни измами – Serious Fraud Office (SFO) твърди, че банкерите умишлено не са съобразили с това, че тези проценти трябва да се определят независимо от търговските интереси, което накърнява икономическите интереси на другите.

Делото продължава.

Прочети още
Реклама

Най-четени