Connect with us

Инвестиции

ЕМФС събра 3 млрд. eвро с нова 7-годишна облигация

Published

on

EU flags

Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС) в понеделник набра 3 млрд. евро с нова 7-годишна облигация, в първата си емисия за годината.

Нашата седемгодишна облигац днес е първата евро SSA бенчмарк облигация, издадена през 2019 г. Въпреки факта, че е много рано в годината, успяхме да съберем целевата сума от 3 млрд. евро бързо и безпроблемно. Емитирането беше добре прието от нашите инвеститори, които оцениха ясните насоки за размера и цената”, каза Зигфрид Рул, директор на ЕМФС за финансиране и връзки с инвеститорите.

Спредът на облигациите с 0,4%, чийто падеж е на 26 януари 2026 г., беше фиксиран на средни суапове плюс 1 базисна точка за доходност от повторно предлагане от 0,464%.

Книгата с поръчки мина над 4 милиарда евро.

HSBC, J.P. Morgan и UniCredit бяха водещи мениджъри на сделката.

Банки

Леонардо Ди Каприо влиза в Консултативния съвет на екологичнa банка

Published

on

Leonardo DiCaprio

Освен стратегически съвети, звездата ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности.

Вчера Aspiration обяви, че холивудският актьор Леонардо Ди Каприо ще се присъедини към консултативния ѝ съвет и ще инвестира в нея.

Aspiration е алтернатива на големите банки, предназначена да помогне на хората да спасят планетата, докато спестяват пари. Компанията предлага устойчиви банкови услуги и инвестиционни продукти. Те се бори срещу традиционната банкова система, при която клиентите на големите банки често не знаят, че техните депозити се използват за финансиране на петролопроводи или че таксите им се превръщат във вноски за кампании на политици, които те не може да не подкрепят.

Ди Каприо е дългогодишен защитник на климата и основател фондация за екологична осведоменост „Леонардо ди Каприо”. През последните 20 години, тя подкрепя глобални проекти, предназначени да защитят уязвимите диви животни и застрашени екосистеми.

Като част от застъпничеството си, ди Каприо е инвестирал в няколко устойчиви компании, като Beyond Meat, AllBirds, Runa и др.

По случай неговото участие в дейността на Aspiration, звездата заяви: “Всяка година тръбопроводи, сондажи и други проекти за добив на изкопаеми горива на стойност 100 млрд. долара се финансират с пари, депозирани в традиционни банки. За да постигнем дългосрочни решения за нашата планета, се нуждаем от алтернативи, които дават възможност на ежедневните потребители да предприемат действия срещу изменението на климата. Aspiration помага на хората да защитават нашата планета, като гарантират, че техните депозити не се инвестират в проекти с изкопаеми горива и чрез възнаграждаване на социално-съзнателните разходи. Горд съм, че съм част от Aspiration и тяхната работа, за да помогна за спасяването на планетата.

Като член на консултативния съвет Леонардо Ди Каприо ще дава стратегически съвети относно управлението на компанията и най-важното – ще осигури на Aspiration достъп до влиятелни личности. Така той ще помогне за разпространението на мисията на компанията и ще разшири мрежата ѝ от контакти.

Continue Reading

Инвестиции

За 2018 г. са инвестирани над 200 млн. лева в аутомотив сектора

Published

on

През 2018 година бяха направени инвестиции за над 200 млн. лева в заводи свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в страната. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Конференция посветена на италианския дизайн в аутомотив сектора, която се проведе в София.

Икономическият заместник-министър посочи, че в последните години развитието на аутомотив сектора в България е изключително положително и все по-динамично , а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето. По думите й в сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили. „Очакваме положителната тенденция на развитие да продължи и през тази година, като се има предвид, че в момента се работи по нови 8 проекта на потенциални инвеститори от сектора”, подчерта Иванова.

Тя изтъкна още, много добрите икономически взаимоотношения с Италия, която е сред водещите търговски партньори на България. „Близо пет милиарда евро е стокообменът между двете държави през 2018 година, което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година”, съобщи заместник – министърът на икономиката .

Форумът бе организиран от Конфиндустрия България и Аутомотив Клъстер, а официален гост на събитието бе инж. Паоло Пининфарина, председател на Пининфарина АД, едно от най-влиятелните имена в световния дизайн на автомобили, който представи постижения и тенденции в сферата на автомобилния дизайн, интериор и архитектура.

Continue Reading

Дялово финансиране

У нас стартира програма от ново поколение за дялови инвестиции

Published

on

Министерството на икономиката на Република България и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) приключиха преговорите във връзка със стартирането на нова програма за инвестиции в МСП с привличане на допълнителен рисков капитал от частни дялови фондове, инвестиращи в България. Програмата е финансирана с рециклиран ресурс от изпълнението на инициативата JEREMIE и със средства от ЕИФ.

Новата инвестиционна програма InvestBG Equity цели също така да привлече значителен частен и институционален капитал за инвестиции в разширяването и интернационализацията на компании, базирани в България.

Инструментът InvestBG Equity е разработен, за да подкрепи една от стратегическите цели, стоящи пред Министерство на икономика, а именно насърчаване на инвестиционните сектори, които създават висока добавена стойност и подобряват цялостната конкурентоспособност на българската икономика чрез създаване и развитие на бързорастящи и иновативни малки и средни предприятия посредством подобряване на достъпа им до дялово финансиране.

Министерството на икономиката, чрез Холдинговия фонд по JEREMIE, и ЕИФ ще мобилизират съвместен ресурс в размер на до 110 милиона евро за финансиране на инвестиционната програма. InvestBG Equity е първата по рода си програма, съчетаваща рециклирани средства от инициативата JEREMIE и средства, управлявани от ЕИФ, за инвестиции в подкрепа на български компании.

Ресурсите на програмата се очаква да бъдат разпределени в две направления:

•        Подкрепа на фондове за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в България – до 100 млн. евро

•        Съинвестиции, съвместно с фондовете за рисково и дялово финансиране, инвестиращи в български компании – до 10 млн. евро (допълнителни 10 млн. евро гарантирани частни съинвестиции)

Програмата ще подкрепи от 3 до 5 фонд мениджъра с опит в управлението на фондове за рисков капитал и частни дялови фондове в България и региона на Централна и Източна Европа, които ще имат за основна цел да мобилизират допълнителен капитал за инвестиции в български компании.

Въз основа на натрупания опит след стартирането на Инициативата JEREMIE преди 10 години, ЕИФ оценява много положително настъпилата трансформация на българската екосистема на рисков и дялов капитал. Коментирайки новата инициатива, изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Жилибер заяви: „С голямо удовлетворение поставяме началото на този пилотен инструмент, който ще позволи на ЕИФ и българското правителство да продължат да подкрепят пазара на рисков и дялов капитал в България. Това е важен етап в нашето партньорство с Министерството на икономиката, тъй като това ще бъде първата по рода си програма, в която ЕИФ ще инвестира съвместно ресурсите си с тези под управлението на JEREMIE по специален начин в полза на българския бизнес.“

Заместник-министър на икономиката г-жа Лилия Иванова коментира, че осигуряването в рамките на InvestBG Equity на минимум 35 млн. евро допълнително към първоначално предвидените 60 млн. евро национални средства на българското правителство, представляващи рециклиран ресурс от JEREMIE, е важна стъпка в непрекъснатите усилия за по-нататъшно подобряване на инвестиционната среда в България и предоставяне на повече възможности за местните предприятия да се развиват в международен план. „Финансовият ангажимент на ЕИФ към инструмента е знак за доверие в потенциала на българските фирми и икономиката като цяло ”, допълни тя.

Continue Reading

Банки

ИПИ: Насърчаването на инвестиционната активност повишава качеството на живот

Published

on

Според прогнозите за развитие на българската икономика (закон за бюджет 2019 г.; Българска народна банка, Европейска комисия) може да се очаква темпът на растеж на инвестициите (бруто образуване на основен капитал) през 2019 г. да се запази и дори да се увеличи. Аргументите зад тези очаквания са основно по линия на продължаващите ниски лихви, както и ускорено усвояване на европейски средства, а оттам и ръст в публичните инвестиции.

Тези прогнози отново ни връщат към опасенията от 2018 г. за спад в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), пише в свой анализ Калоян Стайков от ИПИ.

Тук трябва да се направят две уточнения:

1) оценката за евентуален спад на ПЧИ може да се направи след излизане на окончателните данни, което ще бъде през 2020 г. и

2) каквото и да е развитието им то не е изолирано само до България. Въпреки всичко страната продължава да е на челните места в Европейския съюз както по привлечени ПЧИ, така и по инвестиции в икономиката (както местни, така и чужди).

Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България към края на 2017 г. възлиза на около 82% от БВП през същата година, което нарежда страната на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) след Естония, Белгия, Холандия, Ирландия, Люксембург, Кипър и Малта. Първите четири страни обаче не са показателни за инвеститорския интерес, тъй като са с неофициален статут на данъчни убежища, което се изразява и в огромен дял на размера на ПЧИ – между 2,5 и 16,5 пъти по-големи в сравнение с БВП на тези страни в сравнение със средно ниво от около 45% за останалите страни.

Към тях може да се прибави и Белгия, въпреки че не спада към горната група, тъй като в периода 2005-2011 г. средногодишните ПЧИ достигат близо 160% от БВП за съответната година на фона на около 32% от БВП средно за останалите страни за този период. Холандия също би трябвало да спада в тази група, тъй като страната е известна с агресивната си политика за привличане на преки чуждестранни инвестиции[1], но размерът на ПЧИ през 2017 г. е около 117% от БВП, което не много по-далеч от този на Естония и България от 80-90%.

Разглеждайки размера на преките чуждестранни инвестиции спрямо БВП в периода 2005-2017 г. се вижда, че България винаги е била над средното ниво за ЕС с изключение на гореспоменатите пет страни членки. Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната, след което водещата позиция заема Холандия, което вероятно се дължи на гореспоменатото обяснение. С други думи спад на чуждестранните инвестиции наистина има, но той нито е катастрофален, както често се преувеличава, нито е изолирано явление за България, а се наблюдава и в други страни членки на ЕС.

Нещо повече – според предварителните данни на БНБ размерът на чуждестранните инвестиции в периода януари – септември 2018 г. е около 41,76 млрд. евро, докато през същия период на предходната година е бил около 41,12 млрд. евро. Ако тази динамика се запазила до края на 2018 г., това ще затвърди тенденцията на нарастване на размера на ПЧИ, която започва през последното тримесечие на 2016 г.

По отношение на частните инвестиции в икономиката ситуацията е малко по-различна, но е далеч от отчайваща. В предкризисния период частните инвестиции в България като дял от БВП бързо се приближават до най-високите нива, наблюдавани в други страни членки от ЕС, но от началото на 2009 г. започват да намаляват. В периода от третото тримесечие на 2010 до първото тримесечие на 2016 г. запазват почти постоянно ниво от около 18,5% от БВП, което е малко над средното за ЕС в същия период.

Трябва да се отбележи, че това е период, в който размерът на ПЧИ спрямо БВП в страната е сравнително постоянен и е налице политическа криза (2013-2014 г.). В края на 2014 г. фалира четвъртата по големина банка, а в следващите две години финансовият сектор се фокусира върху подобряване на стабилността си, включително намаляване на дела на необслужвани кредити, както и успешно преминаване през тогавашната оценка на качеството на активите на банковия и небанковия сектори и стрес тестове през 2016 г.

Свиването на инвестициите не е характерно само за България – максималният дял на бруто образуването на основен капитал в БВП през третото тримесечие на 2018 г. бележи ръст в сравнение с предходните няколко осем тримесечия, но остава под нивата си от четвъртото тримесечие на 2014 г. и значително под нивата от 2007-2008 г. Същото се отнася и за минималния и средния дял на инвестициите в ЕС, които са значително под предкризисния пик. Именно този общоевропейски спад в инвестиционната активност е причината за създаването на Инвестиционен план за Европа, който е „резултат на призива на Европейския съвет от юни 2014 г. за справяне с ниските равнища на инвестициите в ЕС с цел да се даде тласък на растежа и заетостта”.

Инвестициите в икономиката са ключови както за стимулиране на икономическата активност, повишаване на заетостта, а оттам – подобряване на благосъстоянието на населението, така и за повишаване на потенциала за растеж на икономиката. Несъмнено те следва да бъдат във фокуса на всяка правителствена политика – нещо, което, за съжаление, не се вижда през последните години. Въпреки това изопачаването на фактите и използването на полуистини относно колко лоша е инвестиционната среда в страната по-скоро биха влошили настоящата ситуация, отколкото да й помогнат, заключава икономистът.

 

Continue Reading

Инвестиции

“Юнион Ивкони” вече има нов собственик

Published

on

Автобусната компания “Юнион Ивкони” има нов мажоритарен собственик, след като “Синтетика” АД обяви продажба на своя 51-процентов дял от капитала.

Новият собственик е “Транспект” АД, който ще обедини под обща шапка две от най-големите компании в автобусния бранш – “Юнион Ивкони” и “Груп Плюс”. Сделката е одобрена от КЗК с решение от септември 2018 г., съобщава webcafe.

“Синтетика” е обяснила решението си да продаде компанията с “желание да насочи усилията си към инвестиции с недвижими имоти с по-висока доходност”.

По информация на “Капитал”, финансирането за сделката по концентрация е осигурено от държавната Българска банка за развитие чрез кредит за 40 милиона евро.

Новият собственик “Транспект” е акционерно дружество, създадено в края на 2017 г. Собствениците му към януари 2019 г. с равни 50% дялове са Петър Господинов (45 г., финансов консултант) и Георги Атанасов (31 г., управител на “Юнион Ивкони”).

Continue Reading

Инвестиции

Проучване: IT, бизнес услуги и туризъм движат икономиката на София

Published

on

Икономиката на Столична община е съсредоточена в информационните технологии, бизнес услугите и туризма. Това показва проучване на Визия за София – Сдружение „Асоциация на българските лидери и предприемачи“, цитирано от investor.

Финансовите услуги, развойната и изследователска дейност имат най-голям потенциал като висок марж на печалбата. Строителството, транспортът и логистиката пък имат по-ниска добавена стойност, но голям обем.

Фармацията е с добри перспективи за специализация и се отличава с изключително висок марж на печалбата (28%), висока добавена стойност и ръст на заетите.

В София има географска концентрация на IT бизнеса, който отбелязва над 8 пъти ръст за периода 2010 – 2015 г., притежава висококвалифицирана работна сила, конкурентна в международен мащаб (аутсорсинг дестинация).

IT компаниите са 3 500 или 10% от всички фирми с реална дейност в Столична община. Относителният дял на приходите на софийската икономика е над 3,4 млрд. лв. – 2,9% от приходите от компании в общината, според данни за 2015 г., а относителният дял на печалбата е приблизително 300 млн. лв. (6%).

Най-голям дял от приходите се генерира от средните (3%) и големите (1%) компании – около 60%, където работят 61% от специалистите. По данни от BASSCOM Барометър 2017 г. средната заплата в клъстера е почти четири пъти над средната за страната.

Проблемът с недостига на кадри ще се задълбочава, като резултат анализаторите отчитат балон на заплащането.

В сектора са заети приблизително 40 хил. служители в Столична община, а дефицитът е оценен на 30 хил. за следващите 10 г.

Бизнес услугите регистрират относителен дял на приходите в икономиката на общината от над 3,7 млрд. лв. или 3,2% от регистрираните приходи от компании в София за 2015 г.

Но докато IT клъстерът е нараснал осем пъти в последните години, клъстер бизнес услуги расте с 25%. Анализаторите отбелязват, че при бизнес услугите се наблюдава по-висок марж на печалбата – 12% спрямо 9% за IT клъстера.

Тук попада и аутсорсингът (без аутсорсинга в IT услугите), който се развива активно през последните 10 г. В Индекса за глобален аутсорсинг за 2017 г. България заема 15-о място сред 55 държави, въпреки че губи позиции (от 9-то място през 2014 г.) заради недостига на работна ръка и бизнес регулациите.

Броят на компаниите в клъстер бизнес услуги е значителен – над 10 хил. или 28% от всички работещи компании в общината.

Микро-компаниите са преобладаващи – 91% и генерират значителен дял от приходите в сектора – 38%. Въпреки значително малкия им брой (7% от всички), малките дружества създават 24% от приходите, което заедно с микро-компаниите прави над 60% от оборота.

Най-голям брой фирми се наблюдават при бизнес услугите по счетоводство, одит и данъчно консултиране (31,4%), управленско консултиране (20,8%) и други професионални, научни и технически дейности (20,6%).

Относителният дял на приходите в икономиката на Столична община на клъстер туризъм се равнява на приходите, които генерира IT клъстера – над 3,4 млрд. лв. или 2,9%. Поради ниския марж на печалбата от 5,4%, делът на печалбата е по-нисък – 190 млн. лв. в сравнение с 450 млн. лв. при бизнес услугите и 300 млн. лв. при информационните технологии.

За петгодишен период приходите са нараснали с 65%, което е повече от клъстер бизнес услуги.

През 2017 г. е отчетен устойчив ръст на туристическата индустрия в София. Увеличението на броя туристи е с 13%, а на реализираните от тях нощувки – с 15%.

Най-голям дял в генерирането на приходи имат дейностите, свързани с хазартни игри и залагания – 44,8% (от туристи и местни граждани). Заведенията за хранене осигуряват 17,2% от приходите в туризма, следвани от туроператорите (13,2%) и хотелите (13,1%).

Строителството има най-голям обем от приходите, но умерен дял от печалбата и сравнително голям брой заети.

Транспортът и логистиката, предвид характера на дейността, отчитат ниски нива на печалба, с голям брой заети и приходи.

Клъстер развойна и изследователска дейност във фармацията показва най-голям марж на печалбата – 28%, следван от финансовите услуги – 27% и производството и транспорта на нефт и газ – 25%.

Интересна е връзката между IT и финанси, най-вече по отношение на дигитализацията на финансовия клъстер, както и предотвратяването на измами. Финансовият сектор е силно регламентиран, но ако не се адаптира към нуждите на клиентите за дигитализирани услуги, това ще създаде бариери пред развитието на столичната икономика и на сектора, се казва в анализа

Continue Reading

Най-четени