Connect with us

Fintech

Ерик Шмид: Ethereum има огромен потенциал

Published

on

Etherium logo

Ерик Шмид от доста време е привърженик на криптовалутите. Още през 2014 г. той определя Bitcoin като впечатляваща разработка. Сега казва, че има и голям потенциал за платформата на Ethereum, съобщава CCN.

Шмид беше участник на събитие на Village Global в Сан Франциско, като разговаряше на сцената с икономиста Тайлър Коуен.  Той попита Шмид какво е мнението му за блокчейн технологията.

“От гледна точка на обществото – надценена. От техническа гледна точка – подценена. Днес блокчейн е чудесна платформа за Bitcoin и други криптовалути. И е чудесна платформа за частни банкови преводи, където хората не си вярват”, казва Шмид.

“Мисля, че най-интересното, което се случва, е в изпълненията върху блокчейн. Най-очевидният пример е Ethereum. Ако Ethereum успее да открие начин да направи глобална синхронизация на тази дейност, ще стане много могъща платформа. Това ще е наистина ново изобретение”, коментира Шмид.

Fintech

Регулациите ще съживят криптопазара, смята SEC

Published

on

bitcoin

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) смята, че регулациите ще съживят криптопазара. Наближава криптопролет, казва Валери Сцзепаник, главен съветник по дигиталните активи към SEC по време на конференцията SXSW в Тексас, цитирана от CCN.

“Смятам, че ако искаме да подушим криптопролет във въздуха, то ще трябва хората да вървят заедно с регулаторите. Аз мисля, че пролетта ще дойде”, коментира Сцзепаник.

Според нея правилните регулации ще мотивират иновациите. За целта ще се търси баланс между гъвкавост на правилата и иновациите. SEC е избрала подход на по-малко конкретика, което може да е трудно за новите компании да знаят до къде могат да се простират, но ще помага на развитието на иновациите.

Ще се разчита предимно на принципи, което ще даде повече възможности на компаниите. Трябва да се внимава правилата да не поведат технологиите в една или друга посока, допълва Сцзепаник.

“Хората харесват да слагат етикети на всичко, но ние винаги гледаме зад етикета, за да видим какво точно се случва. След това ще му дадем етикета, който заслужава според закона”, казва тя по повод криптовалутите и множеството им версии.

Continue Reading

Fintech

CBOE се отказа от пускането на Bitcoin фючърси този месец

Published

on

bitcoin

CBOE (Chicago Board Options Exchange) обяви, че през март няма да пуска нови Bitcoin фючърси. Борсата допълва, че обмисля как да продължи да предлага дигитални деривати.

CBOE допълва, че вече публикуваните XBT фючърси остават и ще продължат да се търгуват. Не се дава и срок, в който ще се възобнови публикуването на нови фючърси. В момента последният Bitcoin фючърс на CBOE изтича на 19-ти юни т.г.

Това е поредна отрицателна новина около криптовалутата през последните дни. За сега тя не се отрази особено на цената на Bitcoin, която е около $3859. Това е близо и до цената на Bitcoin фючърса на CBOE, който изтича следващия месец.

Continue Reading

Fintech

Банков регулатор предупреди, че криптоактивите са опасни за стабилността

Published

on

bitcoin, биткоин

Комисията по банков надзор на Базел (BCBS) обяви, че криптоактивите са опасни за банките и финансовата стабилност, съобщава CNN. При това рискът съществува дори и при ограниченото им участие на криптопазара, съобщи BCBS.

Според комисията тези активи не дават “надеждните, стандартни функции на парите и не са сигурно средство за размяна или съхранение на стойност“. Тя напомня, че криптоактивите не са признати от нито едно правителство или институция.

Институцията се притеснява и от голямата нестабилност на цените на криптоактивите. Те носят големи рискове за ликвидността, кредитите, пазара операциите и все още са свързани с рискове за злоупотреби и използване за финансиране на престъпна дейност.

BCBS препоръчва на банките, които все пак искат да участват на криптопазара, да го правят с много малки суми, внимателна предварителна проверка, прозрачност, диалог с регулаторите и постоянно управление на риска.

Continue Reading

Fintech

Анализатор предупреждава за нов срив на Bitcoin

Published

on

bitcoin

Оптимизмът около Bitcoin отново започва да увяхва след като криптовалутата за пореден път не успява да задържи възхода на цените си. Според анализатора Майк Макглон на Bloomberg, има индикатори, че може скоро да има нов срив на криптовалутата.

Той посочва, че индикаторът MACD пада бавно, но стабилно от средата на февруари насам и доближава критична точка. Често се смята, че когато такава се достигне, предстои нов спад на цените на дадения актив.

Сред коментарите са, че Bitcoin е по-нов финансов актив и не винаги отговаря на класическите индикатори. Очакванията са, че в момента повечето инвеститори ще продължат да изчакват и да задържат активите си в криптовалутите без да купуват и продават много. Това допълнително допринася за забавянето на пазара.

Въпреки това Макглон предупреждава, че ситуацията на криптопазара в момента е сходна с тази от ноември миналата година точно преди поредния голям спад.

Continue Reading

Fintech

Инвеститори срещу криптоборсите за изкуствено помпане на обема

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Доклад на технологичната венчър капитал организация CoVenture излезе със сериозни обвинения срещу борсите за обмен на криптовалути. В него CoVenture казва, че повечето борси не се борят с изкуственото помпане на обема транзакции, съобщава CNN.

CoVenture е открила, че има търговци на криптовалути, които купуват и продават на идентична цена и не променят собствеността на актива. Това става чрез използване на ботове, които автоматизират процеса.

Резултатът е завишаване на обема, което създава впечатление в останалите търговци, че има по-голям интерес към търговията с дадена криптовалута. Създава се илюзия за ликвидност, пише CoVenture.

CoVenture посочва, че и в предишни медиини публикации вече е говорено за Bithumb, за която беше разкрито, че е фалшивицирала 95% от дневния си обем в период на няколко месеца. Големият обем е особено важен при криптовалутите, защото позволява на борсите да изискват по-високи такси, привличат повече търговци и спомага за задържането на висока цена.

Според CoVenture истинската ликвидност гравитира най-вече към Bitcoin борси, които са по-стари, работят поне от 2015 г. и имат ниско ниво на API търговия, т.е. не се използват много ботове.

Continue Reading

Fintech

Блокчейн шефът на IBM очаква Bitcoin да стигне $1 млн.

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Вицепрезидентът на IBM за блокчейн и дигитални валути Джеси Лунд обяви доста смела прогноза за бъдещето на Bitcoin. Според него в дългосрочен план цената на криптовалутата ще достигне $1 млн., съобщава CCN.

Лунд прави тази прогноза по време на интервю с Фред Шебеста. Той смята, че колкото по-висока е цената на даден криптоактив, толкова повече приложения има за него. Затова Лунд твърди, че е по-важно инвеститорите да гледат какви са възможностите пред криптоактивите, а не толкова цените им.

“Ако цената на Bitcoin беше по-висока, щеше да има по-голяма ликвидност на мрежата и можеше да имаме и доста по-различни дискусии с банките”, казва той. Според него един от проблемите са спекулантите, които вредят на криптовалутите, защото подхождат грешно към тях.

Въпреки това Лунд запазва оптимизъм. Той прогнозира, че към края на тази година цената на Bitcoin ще е около границата от $5000. В дългосрочен план обаче той смята, че цената ще е $1 млн. с над $20 трилиона ликвидност, което ще промени начина на мислене и ще въведе нови технологии в сферата.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени