Свържете се с нас

Fintech

ЕС ще се опита да привлече финтех компании с нови закони

Публикувана

на

EU flags

Европейският съюз иска да бъде привлекателна точка за повече финтех компании. За целта се подготвят нови закони, които да се харесат на тези фирми, особено след Брекзит през 2019 г., съобщава TheOofy.

Новият закон ще позволи на финтех компаниите да набират финансиране чрез т.нар. crowdfunding. Ще се позволи и използването на стандартни блокчейн протоколи. Всичко това трябва да улесни използването на блокчейн и намирането на финансиране за финтех компаниите.

Целта на новия закон ще е да помогне на компаниите да работят по-лесно и ефикасно на територията на ЕС. Трябва да се улесни и съвместимостта между платформите и различните технологии.

Законът ще въведе и единни правила за сигурност, които ще са унифицирани. Така компаниите по-лесно ще работят и ще имат ясна представа какво се иска от тях от регулаторите. Новите правила ще взимат предвид и отворените платформи и технологии. Те ще са единни за целия пазар на ЕС, което е част от стратегията за единен дигитален пазар.

Макар целта да е законът да е готов навреме за Брекзит, той все още е на фаза чернова. Освен това целият процес по приемането му може да отнеме време, както често се случва. Все пак, звучи като добра стъпка в правилна посока.

Fintech

Експерти от Софтуер Груп и Булпрос ще са лектори на първата у нас блокчейн магистратура

Публикувана

на

Лектори на първата българска блокчейн магистратура ще бъдат експерти с дългогодишен опит (при някои от тях над 15 години) във водещи технологични компании като Софтуер Груп и Булпрос Консултинг.

Сред тях са и едни от първите български специалисти в сферата на блокчейн и криптовалутите, които следят сектора още от неговото създаване – Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков.

Припомняме, че новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите.

За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Прочети още

Fintech

Пощенска банка пусна банков кредитен чатбот

Публикувана

на

Пощенска банка е разработила първия банков кредитен чатбот у нас – EVA, съобщиха нейни представители за Parite.info. Софтуерният робот ще отговаря на клиенти в популярното приложение Facebook Messenger. Той ще е на линия 24/7, за да предоставя полезна и структурирана информация за различни банкови продукти като потребителски кредити, кредитни карти и програми за обединение на задълженията.

„Идеята за създаването на EVA дойде като естествено продължение на стратегията за дигитализация на Пощенска банка и стремежа ни да общуваме с клиентите си по най-удобния за тях начин. Броят на използващите платформата Facebook, непрекъснато се увеличава, като техният брой в България, по данни на www.statista.com, е повече от два милиона. Анализите ни показаха, че хората все по-често търсят неформално общуване със своята банка, независимо дали са вкъщи, в офиса, на кафе или пътуват с приятели – те искат банковият клон да е в телефоните им. Нашият отговор на тази потребност е създаването на чатбота EVA. Сега потребителите могат да получат необходимата им информация в директен разговор с него в Messenger-а, без да нарушават комфорта си. Чрез EVA даваме на потребителите уникалната възможност да изберат подходящи решения според финансовите си нужди, като общуват с банката лесно – така, както комуникират със своите познати. Идеята ни е чатботът постоянно да се развива и услугите, които ще се предоставят чрез него, да стават все повече“ – коментираха от Пощенска банка.

Чатботът представлява софтуерно решение, което позволява да се отговаря автоматично на най-често задаваните въпроси чрез текст, снимки, линкове и други елементи. Той е електронен виртуален асистент, който консултира потребителите дистанционно по-бързо и чрез предпочитаните от тях устройствата. Чатботът е модерен и все по-предпочитан начин за комуникация, защото подобрява процеса на обслужване, предлага на потребителите персонализирани услуги и подобрява изживяването им в контакта с компанията. Големият му позитив е, че е на линия 24 часа и е леснодостъпен – само с влизане в Messenger.

EVA, чатботът на Пощенска банка, има собствена Facebook страница –www.facebook.com/evapostbank. Потребителите могат да пишат на EVA и през официалната фейсбук страницата на Пощенска банка – www.facebook.com/PostbankBG.

Прочети още

Fintech

По-леки мерки за прането на пари за финтех фирми

Публикувана

на

FINMA

Това предлага швейцарския финансов регулатор FINMA след решение на парламента.

В средата на юни 2018 г. швейцарският парламент стартира нова лицензионна категория, известна като FinTech лиценз, с цел насърчаване на иновациите на финансовите пазари.

Тази нова категория за лицензиране по Закона за банките (BA) ще се прилага за институции, които приемат публични депозити в размер до 100 млн. швейцарски франка, но не инвестират или плащат лихва върху тях.

Тези институции ще получат облекчения по Закона за борба с изпирането на пари (AMLA) и изискванията за надлежна проверка.

Тъй като повечето кандидати за FinTech лиценз вероятно ще бъдат по-малки институции, швейцарският финансов регулатор FINMA предлага да се въведат някои организационни облекчения за тях. Те ще бъдат определени в Наредбата за банките.

За целите на проектонаредбата „малки“ институции са тези с брутни приходи по-малко от 1,5 млн. швейцарски франка.

Основното облекчение, което FINMA предвижда за тях е да им позволи за разлика от банките, да бъдат освободени от изискването да създават независим отдел за борба с изпирането на пари с мониторинг.

За целта FINMA откри консултация по темата.

Тя ще продължи до 26 октомври 2018 г., като после Федералният съвет ще съгласува прилагането на частично преработения Закон за банките от 1 януари 2019 г.

Ако е възможно, измененията на наредбата срещу изпирането на пари (AMLO-FINMA), ще влязат в сила едновременно.

Прочети още

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още

Fintech

Германска финтех брокерска платформа дава бързи кредити до 750 000 евро

Публикувана

на

Compeon, германска платформа за кредитно посредничество за малки и средни предприятия (МСП), представи нов продукт под името Digitaler Mittelstandskredit (DMK) – „дигитални кредити за МСП“.

Той представлява цифров корпоративен заем до 750 000 евро, който отнема максимум 48 часа за одобрение.

Кредити в размер  до 100 000 евро могат да бъдат договорени само за 24 часа. Тази скорост е възможна благодарение на данните, извлечени от регистъра на компанията, кредитните агенции и електронния баланс, който се подава във всяка оферта.

Compeon твърдят, че DMK предлага най-бързото изплащане на кредити на пазара.

Кредитите идват от SolarisBank, като Compeon действа като техен изключителен търговски представител.

SolarisBank е една от първите финтех компании с пълен банков лиценз в Германия, основана през март 2016 г. Тя е бизнес тип „банкирането като платформа“. Продуктовото ѝ портфолио включва три продуктови линии: цифрово банкиране и карти; финансови и кредитни услуги; услуги за плащане и доверителни услуги

Compeon и SolarisBank са подготвили дълбока интеграция, от проверката на клиентите до изплащането на заема.

С приемането на този нов продукт в сътрудничество с SolarisBank, ние можем да предложим на нашите клиенти заем, който да бъде адаптиран към финансовите нужди на дружеството изключително бързо, удобно и гъвкаво. Финансирането за  срок от 6 до 60 месеца е възможно за заеми от 10 000 евро и нагоре. Номиналният лихвен процент по заемите започва от 2,7%, без да е необходимо обезпечение„, заяви Нико Петерс, управляващ директор на Compeon.

Compeon е финтех брокерска платформа, която работи с повече от 220 банки и алтернативни финансови фирми, за да улесни редица финансови услуги за бизнес кредитополучатели, включително заеми и лизинг, факторинг, мецанин капитал, финансиране и финансиране на проекти.

Компанията събра 12 млн. евро в серия Б, в която са участваха фондовете за набиране на средства през октомври миналата година.

Прочети още

Fintech

ЕИБ проведе 48-часово блокчейн състезание в централата си (видео)

Публикувана

на

Участниците в блокчейн предизикателството в централата на ЕИБ. Снимка: ЕИБ.

Там 56 програмисти в 12 отбора трябваше са използват иновативната технология за редизайн на обработката на транзакции.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – финансиращата институция на Европейския съюз, заедно с Telindus (доставчик на ИКТ, финтех и телекомуникационни решения и услуги) проведоха двудневно блокчейн предизвикателство, събирайки 56 програмисти (12 отбора) от 15 държави в централата на банката в Люксембург между 9 и 10 август.

Събитието се проведе едновременно с ежегодния форум, които ЕЦБ организира за 25-те основни европейски контрагенти в банковия сектор.

На откриването на ЕИБ блокчейн предизвикателството, Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург заяви: „Перфектната проследяемост, която е в основата на блокчейн технологията, има много потенциални употреби за финансите, които надхвърлят криптовалутите. В това отношение приветствам факта, че ЕИБ стартира първото блокчейн предизвикателство тук в Люксембург, един от водещите европейски финтех центрове, за да разработим нови интелигентни решения, които ще бъдат от полза за финансовите институции и ще спомогнат за навлизането на финтех иновациите в ЕС“.

От своя страна заместник-председателят на ЕИБ, Александър Щуб заяви: „Ще има значителни ползи от използването на нови технологии като блокчейн, създадени от опростяването и рационализирането на съществуващите финансови процеси. Новите перспективи, открити от цифровизацията и технологиите на Distributed Ledger, трябва да бъдат оценени и всички трябва да сме готови да ги използваме. Като финансова институция на ЕС решихме да бъдем активни, да се учим от опита и да караме нещата да се случват, да бъдем фасилитатор и да се присъединим към нашите банкови партньори, за да проправим пътя за бъдещата финансова индустрия„.

48-часовото предизвикателството за програмистите бе да използват блокчейн технологията за подобряване на транзакционния процес на търговски документ – краткосрочен финансов инструмент (дългови ценни книжа, емитирани на паричния пазар).

Те се използват в световен мащаб в операции със съкровищни бонове и все още разчитат на „архаичен“ и сложен процес.

За ЕИБ предизвикателството беше да се проучи потенциалът на блокчейн за такъв инструмент и на участниците в семинарите на годишния финансов форум да се покажат потенциалните ползи от блокчейн за тяхната собствена дейност.

Банкерите, касиерите и адвокатите участваха в редовни обмени с програмистите, като предоставиха експертна информация за финансовите процеси.

Тъй като предизвикателството се случваше в централата на ЕИБ, Telindus предостави на програмистите сигурна свързаност, отделена от мрежата на ЕИБ.

Състезанието бе спечелено от екипа на Ernst & Young (EY) с иновативно решение за подобряване на транзакциите, като използва комбинация от блокчейн инструменти, роботика и изкуствен бизнес интелект, за да оптимизира процеса на издаване и да намали броя на трансакциите между ЕИБ и нейните контрагенти, докато всеки от тях запази ролята си в екосистемата.

Наградата им бе 5000 евро и договор с ЕИБ, за да доразвиване на т. нар. proof of concept, работеща концепция на решението.

Прочети още
Реклама

Най-четени