Connect with us

Uncategorized

ЕЦБ представи новите банкноти от 100 € и 200 €

Published

on

Ив Мерш, член на УС на ЕЦБ с новата банкнота от 100 евро по време на церемонията по представянето им. Снимка: ЕЦБ.

Те ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи вчера новите банкноти от 100 € и 200 €, които ще влязат в обращение на 28 май 2019 г.

След банкнотите от 5 €, 10 €, 20 € и 50 € тези са последните два купюра от серия „Европа“, с които тя ще завърши.

Новите банкноти ще съдържат иновативни защитни елементи – сателитна холограма и усъвършенствано смарагдовозелено число

Новата банкнота от 200 евро. Снимка: ЕЦБ.

Холограмата е разположена най-горе в сребристата ивица, където се виждат миниатюрни символи „€“, които се движат около числото и се открояват по-ясно на пряка светлина. В сребристата ивица се виждат също портрет на Европа, архитектурното изображение и голям символ „€“.

Смарагдовозеленото число е включено във всички останали банкноти от серия „Европа“, а усъвършенстваният му вариант съдържа и символи „€“ в цифрите.

Новите банкноти от 100 € и 200 € са с различен размер от старите купюри.

Двете имат същата ширина като банкнотата от 50 €. Дължината им е непроменена – колкото по-дълга е банкнотата, толкова по-голяма е номиналната ѝ стойност.

След като банкнотите от 50 €, 100 € и 200 € вече имат еднаква ширина, те ще могат да се обработват по-лесно от машини.

Те ще се побират по-удобно в портфейлите и ще бъдат по-трайни, тъй като ще се износват по-малко.

Новите банкноти от 100 € и 200 € съдържат и нови машинно-четими елементи, които  позволяват по-бързото обработване и проверка за истинността им.

В речта си по повод представянето им, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш изтъкна, че с преминаването към новите банкноти от 100 € и 200 € всички евробанкноти ще продължат да бъдат добре защитени срещу фалшифициране. Това ги прави още по-сигурни, но те също така ще се проверяват по-лесно и с тях ще се борави по-лесно.

Uncategorized

Борика и UnionPay подписаха меморандум за сътрудничество

Published

on

Борика и UnionPay International подписаха в София Меморандум за сътрудничество, с цел стартиране на проект за осигуряване на приемане на чип картите на UnionPay на всички ПОС и АТМ терминални устройства в България, както и обслужване на безконтактната им технология.

Обсъдено беше и потенциално сътрудничество за издаване на ко-бадж карти – карти с две съвместени марки: UnionPay и Bcard, осигурявайки възможност на членовете на Българската Схема да издава карти Bcard с по-широко международно приемане. Това сътрудничество се постига в контекста на все по-задълбочаващото се партньорство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е в списъка на резултатите от двустранното споразумение между Китай и България.

От създаването на Механизма за сътрудничество Китай-ЦИЕ (Сътрудничество “16+1“) през 2012 г., сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа в различни области, включително инвестиции, търговия и туризъм, започна да бележи бърз растеж. В продължение на тази тенденция, UnionPay International си сътрудничи с големите институции в региона, за да ускори експанзията на бизнеса.

Досега UnionPay присъства в 12 от 16-те страни от ЦИЕ. В България, една от водещите страни в Сътрудничество “16+1”, платежните карти UnionPay се приемат на ПОС терминално устройство в някои търговски центрове и специализирани магазини, посещавани от туристи.

Continue Reading

Uncategorized

Американският съд разреши сливането на AT&T и Time Warner

Published

on

Money_packs

Американският федерален съд разреши сливането на AT&T и Time Warner. Сделката е на стойност 85.4 млрд. долара, съобщава CNBC.

Съдът не е наложил никакви допълнителни условия на сливането. Съдия Ричард Лион призовава и правителството да не се намесва със забрана на сделката.

Очаквано от AT&T са доволни от решението на съда. Главният юристконсулт на компанията Дейвид МакАтий казва, че целта е сливането да приключи напълно до 20-ти юни т.г. Акциите на Time Warner се повишиха с около 5% след новина, докато тези на AT&T изненадващо се понижиха с около 2%.

От Департамента по правосъдие заявиха недоволство от решението на съда. Според тях сливането на двете компании ще намали конкуренцията и иновациите на пазара на платена телевизия. Институцията казва, че ще прегледа внимателно аргументите на съда преди да реши следващите си стъпки.

Разглеждането на делото продължи 6 седмици след като Департаментът по правосъдие го заведе миналата година. Притесненията на институцията са, че сливането на двете компании може да доведе до злоупотреба с позицията им на пазара спрямо по-малките конкуренти.

Решението на съда е близо 200 страници, като в него съдия Лион не вижда подобни проблеми. Той смята още, че правителството не е успяло да представи основателни аргументи, че сделката може да навреди на конкуренцията.

Continue Reading

Uncategorized

Microsoft придобива GitHub за 7.5 млрд. долара

Published

on

microsofts-logo

Microsoft потвърди, че ще придобие платформата за програмисти GitHub. Стойността на сделката е 7.5 млрд. долара, съобщава The Verge.

През 2015 г. беше последната публична оценка на GitHub и тя беше в размер на 2 млрд. долара. Microsoft плаща доста повече за платформата, в която 28 млн. програмисти по целия свят обменят програмен код и си помагат в най-различни проекти, включително за големи ИТ компании.

Само Microsoft има над 1000 служители, които активно използват GitHub и публикуват отворен код, дело на компанията.

До миналата година софтуерният гигант имаше свой конкурент на GitHub – Codeplex, но го закри през декември. От тогава Microsoft активно работи с GitHub и е компанията с най-голямо участие и редовно публикуване на програмен код.

Ще ускорим разработчиците на ентърпрайз ниво в GitHub с нашите директни продажби, партньорски канали и достъп до глобалната клауд инфраструктура и услуги на Microsoft“, коментира Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Надела допълва, че добре помни обещанията и отговорностите, които компанията му е поела с придобиването на GitHub. Той каза, че платформата ще запази своя начин на работа и ще работи независимо от останалата част на Microsoft и ще остане отворена. “Винаги ще слушаме обратната връзка от разработчиците, както за фундаменталните елементи, така и за новите функции“, допълни той.

Continue Reading

Uncategorized

Standard & Poor’s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

Published

on

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на ‘BBB-/A-3’.

Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От Агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.

Според S&P Global Ratings основните фактори, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, включват продължаващото намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор, съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж.

Положително влияние за рейтинга ще окаже също засилването на фискалната позиция над заложените очаквания на Агенцията, както и присъединяването на лева към Валутен механизъм II (ERM II), което би засилило допълнително доверието в политиката.

Рейтинговата агенция би предприела действия за ревизиране на перспективата до стабилна, при наличие на натиск върху платежния баланс на страната, отслабване на фискалните буфери или при обръщане на низходящата тенденция при необслужваните кредити.

Негативни кредитни действия биха възникнали и в случай на рязко поскъпване на реалния ефективен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и влошаване на външната позиция на страната.

Continue Reading

Uncategorized

МФ очаква излишък в размер на 1452, 3 млн. лв. по консолидираната фискална програма към май 2018 г.

Published

on

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към май 2018 г. да бъде положително в размер на 1 452,3 млн. лв. (1,4 % от прогнозния БВП). Това съобщи Министерството на финансите.

Приходите и помощите по КФП към май 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 16 006,1 млн. лв. (41,9 % от годишния разчет), като спрямо май 2017 г. се отбелязва ръст от 1 289,6 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 1 336,8 млн. лв. (9,4 %), докато постъпленията в частта на приходите от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2018 г. са в размер на 14 553,8 млн. лв., което е 37,0 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за същия период на 2017 г. бяха в размер на 13 033,1 млн. лева. Номиналното нарастване се дължи както на по-високия размер на разходите по националния бюджет, така и на нарастването на разходите по сметките за средства от Европейския съюз.

Ръстът на разходите по националния бюджет се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високите разходи за персонал основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование и др., докато по сметките за средства от ЕС нарастват основно капиталовите разходи.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31.05.2018 г. от централния бюджет, възлиза на 456,5 млн. лв.

Continue Reading

Uncategorized

Българската CRM система Gravitech улеснява защитата на личните данни и изпълнението на новия европейски регламент GDPR

Published

on

Българската софтуерна компания Gravitech въведе редица нови функционалности в едноименната си CRM система с цел подобряване защитата на личните данни. Софтуерното решение акцентира върху сигурността още от момента на своето създаване, а нововъведенията спомагат за допълнителното повишаване защитата на информацията и постигане на съвместимост с новия Общ регламен за защита на личните данни на Европейския съюз, известен още като GDPR (General Data Protection Regulation). Припомняме, че новата регулация влезе в сила от 25 май и има за цел да унифицира законодателството на страните – членки в областта на защитата на личните данни, увеличавайки правата на Общността в тази област.

 

“Поради естеството на своята работа CRM системите са много тясно обвързани с използването на лични данни и предизвикателствата за тях във връзка с въвеждането на GDPR са особено големи. Нашият екип реши да превърне това в предимство, предоставяйки едно изцяло съобразено с новата регулация бизнес софтуерно решение и улеснявайки клиентите ни в прилагането на регламента. Това стана възможно, благодарение на факта, че повечето от принципите, залегнали в GDPR, са въведени в Gravitech още със създаването на CRM системата“ – сподели Иван Лалев, основател на софтуерната фирма.

 

Ето как българската CRM система спомага за покриването на новите изискванията:

 

Криптиране

 

Според GDPR криптирането не е задължително за обикновени лични данни като трите имена и имейл. Въпреки това, то е много важна мярка, тъй като при евентуален пробив в системата на дадена компания, тя е задължена да информира националния регулатор, всички свои клиенти, потенциални клиенти и обществеността като цяло. Това може да има тежки и дори невъзстановими последици върху нейния имидж. Затова би било от огромна полза, ако всички лични данни, които една компания управлява, се съхраняват на криптирана локация. В системата на Gravitech всички лични данни са криптирани в нейния „облак”.

 

Право на достъп

 

Според новия регламент, всеки гражданин има право да узнае цялата информация, която една компания съхранява за него. При поискване от страна на потребител, една компания трябва да му предостави всички данни за него в машинно четим вид. Това означава, че във всеки момент трябва да е ясно къде се намира тази информация и то в пълния й вид. Gravitech предоставя възможност на компаниите да съхраняват информацията на една локация, която е бързо достъпна и да я извличат от системата, ако е необходимо.

 

Правото да бъдеш забравен

 

Друго нововъведение на регламента е правото на всеки гражданин да изиска от организацията или компанията тя да изтрие всички лични данни, които пази за него. Това означава, че всеки бизнес трябва да знае къде е тази информацията за личните данни и да може да я изтрие веднага. Важна подробност е, че е необходимо доказателство за това при една проверка от контролните органи. Това, което Gravitech предлага е система, която съхранява всички „лог файлове“. Тези файлове демонстрират кой служител, на коя дата и в колко часа е изтрил въпросните лични данни. Това означава, че при проверка фирмата ще може да демонстрира ясно, че е изпълнила това задължение, посочено от GDPR.

 

Нива на достъп на служителите

 

Основно задължение на всяка компания след 25 май е да направи разчет за това кой служител има достъп до съхраняваните от нея лични данни. Освен това, компаниите трябва да създадат вътрешни правила, които указват как се съхраняват и използват личните им данни. Това означава, че отговорността за личните данни не е колективна, а персонална. Gravitech решава казуса за това кой служител до каква информация има достъп. Системата е направена така, че всеки потребител да има ясно определени нива на достъп. Gravitech позволява на компаниите да приложат на практика вътрешните правила за управление на лични данни, което е едно от новите задължения по GDPR.

 

Сигурност

 

Една от основните цели на GDPR е да направи компаниите по-внимателни към сигурността на личните данни, с които разполагат. Регламентът многократно посочва, че компаниите трябва да се стремят да създадат възможно най-сигурната среда за съхранение на данните си. CRM системата на Gravitech е изключително надеждна и в това отношение. Информацията се съхранява на “облак”, който е собственост на една от водещите компании в Европа в тази сфера. Нивата на защита на този “облак” са изключително високи и цял екип от специалисти се грижи за това да подържа средата сигурна. Паролите на всички потребители на Gravitech са криптирани.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени