Свържете се с нас

Данъци

Заверяването на документи за чужбина се извършва в офисите на НАП

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

От 15 октомври 2018 г.  документите, издадени от орган по приходите на Национална агенция за приходите, които подлежат на легализация от Министерство на външните работи (МВнР), ще се заверяват от компетентната за лицата териториална структура на НАП. Това съобщи приходната агенция.

В тази връзка лицата, които желаят издаден от НАП документ да бъде заверен с оглед последваща легализация от МВнР, трябва да заявят това чрез подаване на Искане за издаване на документ.

Данъчните обръщат внимание, че от 15 октомври 2018 г. дирекция СИДДО в Централно управление на НАП няма да заверява издадени от орган по приходите на НАП документи, подлежащи на легализация от МВнР.

Данъци

НАП отново предупреждава за фалшиви имейли от името на агенцията

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Отново се разпространяват фалшиви имейли от името на НАП. Те съдържат информация за възстановяване на данък от името на агенцията, като се изисква потвърждаване на банкова сметка. Линкът „Получаване на плащане“ препраща към фалшива страница, която не кореспондира с интернет адреса на НАП – http://nap.bg/.

Това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

През последните два месеца бяха получени няколко подобни сигнала и данъчните призовават да бъдем много внимателни в това отношение.

Прочети още

Данъци

Съвета на ЕС прие 4 корекции за ДДС

Публикувана

на

Hartwig Löger Austria finance minister
Хартвиг Люгер, министър на финансите на Австрия. Снимка: bmf.gv.at

Те са „бързи поправки“ на конкретни проблеми в очакване на въвеждането на новата система за този данък.

Днес Съветът на ЕС постигна съгласие за четири корекции на действащите в момента ДДС правила на ЕС, за да поправи конкретни проблеми.

В очакване на въвеждането на новата система на ДДС, тези краткосрочни „бързи поправки“ ще подобрят търговията между държавите-членки.

Продължават дискусиите относно окончателната система на ДДС, която да замени сега действащия „преходен“ режим на ДДС, който се прилага от 1993 г. насам.

Този пакет от предложения има за цел да определи някои от практическите проблеми, които изпитваме при сегашните правила за ДДС. В същото време това е от високо практическо значение за нашите фирми, които ще се възползват от хармонизираните правила„, каза Хартвиг Люгер, министър на финансите на Австрия, който понастоящем е председател на Съвета.

Еко кои са четирите „бързи поправки“, първоначално представени от Комисията:

Отписване на стоки.

Въвежда се опростено и еднакво третиране на споразуменията за отписване на стоки, при които продавач прехвърля стоки в склад на обявен купувач в друга държава-членка;

Идентификационния номер по ДДС.

За да се възползва от освобождаване от ДДС за доставка на стоки в рамките на ЕС, идентификационният номер на клиента ще се превърне в допълнително условие;

Верижни транзакции.

За да се повиши правната сигурност при определяне на третирането по ДДС на верижни сделки, се установяват единни критерии;

Доказателство за доставка в рамките на ЕС.

Предлага се обща рамка за документните, които се изискват като  доказателство за освобождаване от ДДС за доставки в рамките на ЕС.

Корекциите ще влязат в сила от 1 януари 2020 г.

Споразумението за четирите корекции беше постигнато на заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси. Очаква се Съветът да приеме директивата, след като Европейският парламент даде становището си.

Прочети още

Данъци

Всеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали покупката му е отчетена в НАП, след като влязат в сила новите изисквания, записани в Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Измененията в нормативния акт бяха публикувани в петък в „Държавен вестник“, като тяхната основна цел е засилване на финансовата дисциплина и подобряване на контрола при отчитането на търговските обороти.

Съгласно новите изисквания, информацията за всяка покупка, платена в брой, с чек, ваучер, дебитна или кредитна карта, или с други заместващи парите платежни средства, ще трябва да се изпраща до пет минути към сървърите на НАП. На всяка касова бележка трябва да има и двумерен баркод (QR код). След сканирането му всеки един клиент ще може да провери дали данните за неговата покупка са изпратени и отчетени в НАП, както и ако това не се е случило – да подаде автоматично сигнал за това. По този начин данъчните очакват да се засили гражданският контрол и да се подобри финансовата дисциплина на търговците при отчитане на оборотите.

Промените предвиждат също, че няма да се допуска издаването на други служебни бонове, освен изрично дефинираните в наредбата. Предвидени са и други промени, свързани с изисквания към софтуера за управление на продажбите, които използват някои фирми, за да автоматизират издаването на платежни документи.

Всички регистрирани по ДДС фирми ще имат срок до края на март 2019 г. да приведат дейността си  съобразно изискванията на наредбата. Срокът за всички останали, включително бензиностанциите, е до края на юни 2019 г., а за тези, които използват интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност – до края на 2019 година.

За да информират фирмите навреме, от НАП са подготвили информационна кампания, която предвижда своевременно публикуване на информация на интернет страницата, отпечатване и разпространение на специални брошури, персонален мейлинг до заинтересованите лица, както и срещи в офисите на НАП в страната.

Освен това, вече е изработен и публикуван специален софтуер, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да провери дали то подлежи на доработване или не, на интернет страницата на НАП на адрес: http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/.

Прочети още

Данъци

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации в НАП

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред НАП с годишната данъчна декларация.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Тъй като през тази година 30 септември е в неделя, срокът за подаване на формуляра е 1 октомври.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП: 0700 18 700.

Прочети още

Данъци

Държавите от ЕС губят 150 млрд. евро годишно от ДДС измами

Публикувана

на

Pierre Moscovici
Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. Снимка: ЕК

Това сочи нов доклад на ЕК оповестен днес.

Днес Европейската комисия оповести свое проучване, според което през 2016 г. страните от ЕС са загубили приходи от данък добавена стойност (ДДС) в размер на почти 150 милиарда евро.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси заяви: „Държавите членки повишават събираемостта на ДДС в целия ЕС. Това трябва да се признае и оцени. Но годишната загуба от 150 милиарда евро за националните бюджети остава недопустима, особено когато от тази сума 50 милиарда евро пълнят джобовете на престъпници, измамници и вероятно дори терористи. Съществено подобрение ще има само когато бъде приета реформата на ДДС, която предложихме преди една година. Настоятелно призовавам държавите членки да преминат към окончателната система на ДДС преди изборите за Европейския парламент през 2019 г.

В сравнение с предходната година през 2016 г. неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС в номинално изражение е намаляло с 10,5 милиарда евро до 147,1 милиарда евро, а като относителен дял се е понижило от 13,2 % на 12,3 % от общите приходи от ДДС.

Показателите на отделните държави членки все още се различават съществено. Неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС е намаляло в 22 държави членки.

Добри показатели имат България, Латвия, Кипър и Нидерландия – при всяка от тях загубите на приходи от ДДС са спаднали с над 5 процентни пункта.

Неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС обаче е нараснало в шест държави членки: Румъния, Финландия, Обединеното кралство, Ирландия, Естония и Франция.

Ред е на държавите членки да предприемат действия и възможно най-скоро да се споразумеят по много по-широката реформа, предложена миналата година от Комисията с цел съкращаване на измамите с ДДС в системата на ЕС.

С тази реформа системата ще бъде усъвършенствана и осъвременена от гледна точка както на правителствата, така и на предприятията, и ще стане по-стабилна и по-проста за използване от дружествата.

 

Пълният текст на доклада за ДДС измамите на ЕК, можете да прочетете тук.

Прочети още

Данъци

Три месеца до наградата от 50 000 лв. от лотарията на НАП

Публикувана

на

Над 24 милиона касови бележки са регистрирани до този момент за участие в надпреварата за 50 000 лв. – голямата награда във втория сезон на лотарията с касови бележки на НАП. Големият победител ще стане ясен на 10 декември. Фискалните бонове, записани в играта досега, са на обща стойност 333 млн. лв., а средно от старта на лотарията един участник регистрира по около 340 касови бележки. Най-активни са участниците от Видин – със средно регистрирани по 418 фискални бона на човек, както и в Ямбол – с по 416 бележки.

Лотарията с касови бележки набира популярност и в социалната мрежа Фейсбук. Там страницата на играта – https://www.facebook.com/kasovbon, има близо 5 200 последователи и 4760 харесвания от регистрирани потребители.

В данъчната лотария имат право да участват всички български граждани, които са навършили 14 години и регистрират фискалните си бонове в интернет, на специално създадения за целта сайт – www.kasovbon.bg. Както и през миналата година, данните, които трябва да бъдат въведени за участие, са стойността на покупката, датата и часа, в който е издадена касовата бележка. Няма ограничения за минимална или максимална стойност на покупките, допълват от НАП.

Прочети още
Реклама

Най-четени