Свържете се с нас

Дялово финансиране

Зам.-министър Борисов: Прогнозите ни са за около 10% ръст на инвестициите

Публикувана

на

Инвестициите в нови високотехнологични производства могат да бъдат генератор на износа, а Министерството на икономиката трябва да разшири функциите си по отношение на външната търговия на България. Това стана ясно по време на кръгла маса под наслов „Новите предизвикателства пред външната търговия на страната“.

След финансово-икономическата криза икономическият растеж в България е движен от износа и потреблението. „Икономическият растеж в България вече се движи и от инвестициите. Прогнозираме 10,1% реален ръст на инвестициите в структурата на БВП през 2018 г. Тази тенденция с ръст от между 7 и 10% процента ще продължи и през следващите години“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той поясни, че през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха приети преговорните насоки за споразумения за свободна търговия на ЕС с Австралия и Нова Зеландия. Беше финализирана работата по Споразумението за икономическо партньорство с Япония и предстои подписването му, за което през последните дни се е произнася правителството. Споразумението за свободна търговия и Споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Сингапур, които се предвижда да бъдат подписани скоро предстоят.

„На финалната права е и работата по влизането в сила на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам, като е възможно и то да влезе в сила през следващата една година. Същевременно трябва да продължат усилията за укрепване на многостранната рамка на Световната търговска организация, основана на правила, които гарантират справедливост за всички“, заяви Борисов.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Дялово финансиране

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лв. финансиране на фондовата борса

Публикувана

на

Малки и средни предприятия могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. Официалния старт на инициативата бе даден от заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев,  заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Александър Минев.

„От днес на сайта на агенцията е публикувана подробна информация за схемата, за да могат компаниите да се запознаят с тях, а от септември започва и физическото подаване на проектите“, съобщи зам.-министър Манолев. По думите му, финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 000 лева, а подобна инициатива се реализира за първи път в страната.

Очаква се да се реализират 15 млн. лв. инвестиции в български малки и средни предприятия в резултат от схемата или активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс.

„81% от публичните компании на БФБ са малки и средни фирми. Убеден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж“, коментира Васил Големански.

Прочети още

Дялово финансиране

Въвеждат се общи критерии при представянето на проекти пред потенциални инвеститори

Публикувана

на

documents

Правителството одобри въвеждането на общи критерии за администрацията при представяне на инвестиционни проекти пред потенциални инвеститори. Целта е проектните предложения на различните институции, за които се търси външно финансиране, да бъдат оформени по еднакъв начин във вид, който да даде възможност за бързо възприемане на представената информация. По този начин потенциалният инвеститор ще може да открои проекта, който му е направил най-трайно впечатление.

Предлага се примерен формат за представяне на проектни предложения, с което ще се улесни изготвянето на презентационни материали от държавната и общинските администрации. Изготвен е и образец на заявление за представяне на инвестиционен проект с цел намиране на инвеститор. Той ще се представя от министъра на икономиката, от дружества или неправителствени организации, които търсят финансиране за проектните си предложения.

Образецът на заявление ще бъде публикуван на интернет сайта на Министерството на икономиката.

Прочети още

Дялово финансиране

До 200 хил. лв. безвъзмездно финансиране могат да ползват стартиращи предприятия

Публикувана

на

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, а безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на информационните дни по процедурата в Пловдив.

„Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв., а по нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области на действие, които са създадени след 31 декември 2016 г.“, обясни зам.-министър Манолев.

По думите му, интересът към схемата е сериозен като през последната година активно са обсъждани с бизнеса всички изисквания по нея, за да бъде максимално полезна за българските стартъпи. Очакванията на експертите са в рамките на кандидатстването да получат над 2 хил. проектни предложения.

Прочети още

Дялово финансиране

През 2019 г. няма да има нови инвестиционни проекти, финансирани чрез държавни заеми

Публикувана

на

Министерски съвет

Министерският съвет взе решение в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. да не бъдат включвани нови инвестиционни проекти, които да бъдат финансирани с държавни заеми и/или с издаване на държавни гаранции.

Това ще осигури последователност при прилагането на мерките за подобряване на бюджетната позиция на фона на продължаващата фискална консолидация и за спазване на фискалните цели, предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г.

По реда на Наредбата не се разглеждат проекти, за одобрението на които има предвиден друг специален ред в закон или в нормативен акт на Министерския съвет, където са регламентирани особеностите за тяхната реализация независимо, че за финансирането им се планира ползването на заемен ресурс и/или издаването на държавна гаранция.

Прочети още

Дялово финансиране

Стартират иновативни проекти за 40 млн. лв.

Публикувана

на

Стартират проекти на обща стойност от близо 40 млн. лв. за внедряване на иновации в български предприятия. Това стана ясно, след като заместник-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите кандидати по процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По процедурата са били подадени 360 проектни предложения, от които са селектирани 84.

“Без иновации, няма растеж. Това е простата максима, която движи глобалната икономика днес и темпото на тяхното внедряване ще определи растежа на предприятията в бъдещето”, каза Манолев по време на церемонията. Той акцентира, че България, като част от ЕС, е изправена пред редица предизвикателства. „Всъщност пред тези предизвикателства сме изправени всички – малки и големи икономики; държави и частни компании“, допълни икономическият заместник-министър и подчерта, че гъвкавост, бързина, устойчивост са едни от най-ценните качества, които един бизнес трябва да притежава, за да отговори на тези предизвикателства.

„Към 1 юни 2018 г. по ОПИК са изплатени над 700 млн. лв. и са  сключени 1 850 договори на обща стойност от 1,7 млрд. лв.”, съобщи зам.-министър Манолев. Той посочи, че тези цифри не са успех за Министерството на икономиката, а за българския бизнес, защото тези средства се инвестират за подобряване на неговата конкурентоспособност.

Прочети още

Дялово финансиране

Нов фонд за дялови инвестиции ще осигури 25 млн. евро за малки и средни предприятия

Публикувана

на

Министерството на икономиката ще реализира нов инвестиционен фонд за рисков капитал BrightCap Ventures. Това ще се случи в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Капиталът на фонда ще бъде в размер на до 25 млн. евро, от които до 20 млн. евро са национални средства, поверени за съвместно управление с Европейския инвестиционен фонд, а останалите до 5 млн. евро са частен капитал. В следващите пет години фондът ще подкрепя малки и средни предприятия от България чрез дялови инвестиции.

„За нас е важно да подкрепим компании, които развиват високотехнологичен продукт с висока добавена стойност“, заяви ресорният министър Емил Караниколов при подписването на споразумението със заместник-директора на ЕИФ Роджър Ханевит и с фонд мениджъра BrightCap за дялово инвестиране в български компании.

Той подчерта, че страната ни е една от водещите дестинации по възможности за дялови инвестиции в Европа. От своя страна Роджър Ханевит изтъкна, че България е на второ място по усвояване на средства по плана „Юнкер“ спрямо брутния вътрешен продукт.

Целта на фонда е да подкрепи малки и средни предприятия в начален стадий на развитие, като фокусът е разширен и включва машинно обучение, изкуствен интелект, големи данни, добавена/виртуална реалност, облачни услуги, медтек, финтек, блокчейн и преносни технологии. 3 млн. евро са определени за инвестиции във фаза на ускоряване, с размер на инвестицията до 50 хил. евро, както и опция за последваща инвестиция с таван от 200 хил. евро.

Прочети още

Най-четени