Connect with us

Лайфстайл

Започва мащабна международна кампания, свързана с правата на потребителите

Published

on

Европейската комисия започва мащабна международна кампания, свързана с правата на потребителите. Инициативата е под наслов „Имаш право“ (“You’re Right”) и цели да информира потребителите за правата, които Европейският съюз им гарантира, за най-често срещаните нелоялни практики и как да реагират при такива ситуации. Голяма част от българските потребители не са запознати с правата си, като разликата в информираността в малките и големите градове е двойна – едва 30% от хората в малките населини места смятат, че ги познават.* Чрез серия дигитални и офлайн активности, както и със създаването на специализиран уебсайт по темата, кампанията се стреми да промени това.

В духа на летния сезон, в България кампанията стартира с фокус върху пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, като началото бе дадено вчера с лайфстайл събитие в София.

Според данни на НСИ броят на българите, пътуващи в чужбина продължава да бележи ръст и тази година – само през месец май 2019 г. пътуващите зад граница са били с 4.6% повече спрямо същия период миналата година. Това прави нуждата от информираност сред потребителите все по-голяма. Допълнителните права, резултат от промените в Директивата на ЕС за пакетните пътувания, влезли в сила в България през 2018 г., дават по-голяма сигурност на пътуващите. Те включват гаранция за застраховка и връщане на пари, ако организаторът обяви фалит, както и ясни правила относно увеличение в цените. Установените в договора цени не подлежат на промяна освен ако изрично не е предвидена такава опция. Дори в такъв случай промяна е възможна до 20 дни преди пътуването, а увеличение над 8% от общата цена на пакета дава на потребителите възможност да се откажат от договора. При невъзможност за пътуване пък е възможно прехвърлянето на туристическия пакет на друг потребител, стига това да е в разумен срок.

Директивата осигурява по-големи права, свързани и с анулирането на резервация, и очертава ясната отговорност на организатора за извършване на пътническите услуги, представляващи част от пакета. Тя предоставя също частична защита за свързани пътнически услуги, например, когато пътуващият закупи транспортна услуга, а компанията го улеснява за намирането на втора, например хотел, но са закупени поотделно в рамките на 24 часа.

„Нивото на осведоменост на българските потребители за основните им права като европейски граждани, все още е доста нискo. Кампанията „Имаш право“ е част именно от усилията за предоставяне на повече информация на потребителите, за да пазаруват по-уверено в целия Европейски съюз. Разбира се, важно е не само да познават правата си, но и да знаят как да ги прилагат, за да се предпазят от нелоялни търговски практики. Това е още по-важно през летния сезон, когато потребителите трябва да са много внимателни за проблеми, относно пакетни пътувания и свързани пътнически услуги.“ – коментира Богомил Николов, Изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“.

Автомобили

Производство и ремонт на авторадиатори

Published

on

Радиаторът е изключително важна част за процеса на охлаждането на двигателя. Ето защо, за да гарантирате сигурността, безопасността и комфорта на пътуване, трябва да поддържате охлаждането и отоплението в изправно състояние. За доброто състояние на двигателя и устройството на автомобила изключително важно е охлаждането. Ето защо тук идва ролята на водните радиатори, които охлаждат двигателя и го предпазват от прегряване. Ако такъв радиатор е повреден или има теч в системата, е изключително важно такава повреда да се отстрани бързо, за да не се появят и вторични проблеми.

Една от утвърдените и доказали се на пазара фирми с близо 30 годишна история е “НУШИ 2006” ООД. Тяхната дейност е съсредоточена изключително в производство, ремонт и рециклиране на радиатори за автомобили, радиатори за автобуси, радиатори за помпи, радиатори за генератори, водни радиатори от мед и месинг за селскостопански машини – комбайн, зърнокомбайн, трактор, косачка, пръскачка, фреза, мото фреза, строителни машини – бетон помпа, кран, автокран, бетоновоз, бетон миксер, челен товарач, багер, булдозер, грейдер, самосвал, валяк, асфалтополагаща машина, мотокар, газокар, електрокар, багер щипка, телескопична вишка, фадрома, трошачна машина, фреза асфалт, минна техника, товарач, подемна машина, сито машина, специализирани машини – генератор, помпа, агрегат, компресор, транспортни машини – камион, автобус, бус, леки автомобили, ретро автомобил, мотор, джип, offroad, АТВ, и други.

За да гарантират гъвкавост, качество и динамика на производството, както и да отговорят на търсенията на клиентите си, компанията разполага с база с модернизирани машини, висококачествени материали и квалифицирани специалисти с дългогодишен опит в производството на водни радиатори от мед и месинг за селскостопански машини, като комбайн, зърнокомбайн, трактор, косачка, пръскачка, фреза, мото фреза, строителни машини, тежкотоварни машини, транспортни машини, специализирани машини, леки автомобили, авторадиатори за ретро автомобили, авторадиатори за генератори, авторадиатори за мотори и други машини.

В областта на производството на водни радиатори от мед и месинг експертизата спомага за ефективна, бърза, качествена и конкурентноспособна производствена дейност.

Производство на водни радиатори от мед и месинг

Медните радиатори се отличават с висока топлопроводимост, бърз срок на производство, дълъг експлоатационен живот и лесен ремонт. Производството се извършва по модел на стария радиатор или чертеж на клиента.

Радиаторите се изработват от висококачествени покалаени плоски месингови тръбички, медна лента и месингови казанчета, за да гарантира дълга продължителност на експлоатация на радиатора. Всеки нов продукт се изпитва на много по – високо налягане от експлоатационните за да се гарантира неговото качество.

В “НУШИ 2006” ООД предлагат и ремонт на радиатори и рециклиране на радиатори за селскостопански машини, леки и тежкотоварни автомобили, транспортна техника и други. От фирмата са специализирани в извършването на ремонт на всички видове авторадиатори като ремонт на водни радиатори, ремонт на маслени радиатори, ремонт на парно, ремонт на изпарители, ремонт на кондензери, ремонт на интеркулери.

Освен това те извършват и ремонт на охладители за скоростни кутии – ремонт ретардери; ремонт на интардери, както и ремонт на маслени охладители.

Сред услугите, които фирмата предлага е смяна (рециклиране) на пластмасови казанчета на авторадиатори, парно и интеркулери с нови месингови или алуминиеви /според вида на радиаторната пита/. Предлагат и смяна и изработка на алуминиеви и месингови казанчета за всички видове авторадиатори и интеркулери. Наред с това те ще се погрижат за смяна на питите за водни радиатори, смяна на пити за интеркулери, смяна на пити за хидравлично-маслени радиатори.

За финансово облекчение на клиента от “НУШИ 2006” ООД предлагат и подмяна само на радиаторната пита с нова пита изработена изцяло от мед и месинг. За изработените радиаторни пити се издава гаранция на радиатора за 12 месеца.

Като част от разнообразните дейности фирмата разполага със сервиз за ремонт и диагностика на автоклиматици. Специалистите ще отстранят и повреди по климатичната система на селскостопанска техника, строителни машини и камиони.

Когато повредената техника е трудно подвижна, фирмата предлага диагностика и отстраняване на проблема с дадената климатична инсталация на място.

“НУШИ 2006” ООД поддържа на склад разнообразие от водни радиатори за камиони и водни радиатори за автобуси. Всички водни радиатори са внос от Италия и са с гарантирано качество. При тях може да намерите авторадиатори за Мерцедес, авторадиатори за Волво, авторадиатори за Ман, авторадиатори за Даф, авторадиатори за Скания, авторадиатори за Рено, авторадиатори за Сетра, авторадиатори за Неоплан и за други марки.

Освен това „НУШИ 2006” ООД е специализирана в производството на някои видове маслени магистрали по модел от старата. Компанията предлага и производство на разширителни съдове за селскостопански машини, разширителни съдове за автобуси и разширителни съдове за друга техника по модел на стария.

И ако се нуждаете от определени аксесоари, оттук можете да закупите гърловини от месинг или гърловини от алуминий с различни размери; капачки с различни размери и налагане; бронзови кранчета за източване на системата и пробки за обезвъздушаване на системата от месинг и пластмаса, алуминий и пластмаса.

Continue Reading

Автомобили

Как бързо и без проблем да намерим резервни части – съвети от Maxcar

Published

on

Никой не обича да има проблеми с автомобила си, особено ако ежедневието му е обвързано с него. Но уви случва се, амортизацията е неизбежна. За да си спестите главоболия и време ще ви насочим към възможните варианти за търсене на авточасти за поправката на автомобила. Вариантите, които ще разгледаме са няколко, като ще ги сравним по плюсове и минуси:

Сервизите

  • Плюсове

Когато се насочите директно към сервиз вие оставяте колата в ръцете на компетентен  персонал. Те се ангажират с търсенето на подходящите резервни части за вашия модел и марка автомобил. Това ви осигурява удобство и ви спестява време.

 

  • Минуси

 

Минусите са свързани най вече със средствата, които ще заплатите за тези услуги и избора на правилния и коректен автосервиз. Хубаво е, при избора да се консултирате с ваши познати и приятели, за място с добри отзиви.Задължително изисквайте фактура за ремонта за да имате основание за гаранция в последствие.

 Има много случаи, в които ако ние сами си намерим резервните части, ще са по-евтини  и с по-високо качество. 

Автоморги

 

  • Плюсове

 

Търсенето на авточасти  втора употреба, ви дава гаранция за по ниска инвестиция на средства.В повечето случай, частите са оригиналните за марката, която търсите.Това е хубаво, защото при всички положения ще паснат идеално, според предназначението си.

 

  • Минуси

 

Отнема доста време за откриването на подходящите авточасти. Вероятността, това което сте закупили от автоморгата, да е технически неизправно е доста голяма.Нямате гаранция  и поемате риск скоро, да се окажете със същия проблем. В този случай, ако не можете да я подмените, се оказва,че втора употреба може да излезе по-скъпа от новата с гаранция.

Онлайн магазини

  • Онлайн магазините за авточасти предлагат удобството и комфорта да разгледате и потърсите, нужното за ремонта отвсякъде и по всяко време;
  • Бързо ще филтрирате продуктите по марка и модел и ще успеете лесно да се ориентирате по производител и , за да закупите онлайн нужните резервни части;
  • Доставката ще бъде изпратена в деня и адреса, които посочите.
  • Доставката може да бъде и до вкъщи, в случаи че можете сами да си извършите подмяната;
  • Онлайн магазините за авточасти ви предлагат удобство. Бързо ви осигуряват нужното на най-добрата цена. 

Continue Reading

Лайфстайл

1/3 oт българите не могат да си позволят почивка

Published

on

Около 30 процента от населението у нас или почти всеки трети български гражданин не е могъл да си позволи през 2018 г. едноседмична почивка извън дома, показват данните на Евростат за тенденциите при пътуванията с цел туризъм и почивка на жителите на страните от ЕС през миналата година.

Данните на Евростат показват, че 28,3 на сто от населението на ЕС на възраст 16 или повече години не е могло да си позволи едноседмична годишна почивка извън дома през въпросния период. Анализът на европейската статистика отчита обаче, че страната ни е единствена в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен период. Докато през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват е бил цели 66 процента, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто. Така например през 2015 г. процентът на българите, които не са могли да почиват е бил 60 на сто, през 2016 г. – 56 на сто, през 2017 г. – 53 на сто, за да спадне почти два пъти през миналата година до 30 процента. Тоест, почти двойно се е увеличил броят на сънародниците ни, които за 5 години са могли да си позволят да пътуват с цел туризъм или почивка поне една седмица у нас или в чужбина.

За тези 5 години значително се увеличават и разходите, които отделят българите за пътувания с цел туризъм или почивка: през 2014 г. – 1,2 млрд. лева, следващите две години – по 1,1 млрд. лева, през 2017 г. – 1,8 млрд. лева и през миналата година – също 1,8 млрд. лева като разходи за туризъм у нас или в чужбина. През миналата година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната около 1,2 млрд. лева, докато разходите на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лева.

Според данните на Евростат 28,3 на сто от хората в ЕС на 16 и повече години не са могли да си позволят през миналата година едноседмична ваканция с цел туризъм или почивка. През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.
Сред 28-те членки на ЕС, страните които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка са следните: Румъния – 59 процента, Хърватия, Гърция и Кипър – по 51 процента, Унгария и Италия – по 43 процента не са могли да си позволят едноседмична ваканция. Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови притеснения с цел туризъм и почивка са: Швейцария – 6 на сто, Швеция – 9 на сто, Люксембург – 10 на сто, Австрия и Дания – по 12 на сто.

При съседите ни също се наблюдават значителни аномалии при задоволяване финансовите потребности за едноседмична почивка извън дома: в Република Северна Македония – 62 на сто, в Турция – 60 на сто и в Сърбия – 57 на сто от жителите на тези страни не могат да си позволят 7-дневна почивка извън дома. Данните за Румъния са – 59 на сто и за Гърция – 51 на сто, отчита Евростат. Южната ни съседка е и единствената страна в ЕС, в която делът на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома нараства за 5-годишен период от 49 на сто през 2014 г. – до 51 на сто през миналата година.

Continue Reading

Джаджи

Българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели

Published

on

shopping

През първите 6 месеца на 2019 г. 56% от заявленията за финансиране на покупка на стоки на изплащане, подадени към една от големите банки у нас, са били за модерни смарт устройства за комуникация и забавление.

Това са част от основните тенденции в новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ , която цели да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от банката за покупка на стоки на изплащане.

Интересна тенденция е, че най-търсеният смартфон през първото полугодие на този година е на същата средна цена като победителя година по-рано, докато телевизорът е с 30% по-евтин от миналата година. Въпреки това, тазгодишните победители са с много по-добри характеристики, отколкото през 2018 г. Това показва, че с развитието на технологиите тези устройства са по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смартфон и телевизор на по-ниски цени.

В същото време българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня.

Новото издание на класацията “Топ 10 на изплащане” категорично показва, че смартфонът и телевизорът са най-важните устройства за българите и те най-често търсят финансиране за покупка на такива стоки. Доказателство за това е, че 35,7% от заявките са за съвременни мобилни телефони и 21% – за смарт телевизори от последно поколение с 4K резолюция.

Според експертите хората купуват най-често смартфони по две основни причини. Първата е бързото развитие на мобилните услуги и устройства. Няколко изследвания показват, че България е сред страните с най-добър мобилен интернет, който се очаква да се подобри още повече с развитието на 5G технологията. Това позволява на хората да използват смартфоните си като преносими компютри, таблети и дори телевизори. Хората могат да комуникират с глас и видео чрез приложения като Viber, да слушат музика, да пазаруват, да гледат видеоклипове в YouTube и дори телевизионни програми, филми и сериали.

През първата половина на 2019 г. хората купуват съвременни смартфони на разумна цена. Печелившият модел е на средна стойност 460-500 лева. Той има голям Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характеристики са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера. И двете се контролират от изкуствен интелект, което позволява на всеки да прави забележителни снимки.

Най-често смартфони на изплащане си купуват хора до 30-годишна възраст. Например, 68% от исканията, подадени от 18-20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20-29-годишни числото е 47%. Това показва, че смартфонът е стандартната първа покупка на вноски за младите българи, които правят първите си стъпки в използването на финансови продукти.

Тазгодишната класация показва, че българите постепенно заменят своите „класически” телевизори с модерни смарт устройства. Все повече хора осъзнават огромните възможности за забавление, които може да им предостави един съвременен телевизор – гледане на филми с най-високо качество на картината, онлайн стрийминг на музика, улеснен достъп до платформи за видео стрийминг, забавление с онлайн и конзолни игри, сърфиране в интернет и т.н. През първата половина на 2019 г. българите си купуваха най-често 43 ”4K Ultra HD телевизори, с резолюция 3840 x 2160. Те са на средна цена 670-720 лв. и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

Интересна тенденция е, че въпреки по-високите си характеристики, най-търсеният телевизор през първото полугодие на 2019 г. е с 30% по-евтин в сравнение с победителя за същия период на 2018 г. Обяснението е развитието на технологиите, което позволява на производителите да предлагат модели от по-висок клас на по-ниска цена.

За разлика от свързаните устройства, най-търсената „бяла“ техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Интересна тенденция е, че всички „бели” домакински уреди са с висок енергиен клас – A+ или по-висок. Това показва, че българите търсят устройства, които ще им спестят пари от битови сметки в бъдеще и, че обръщат все повече внимание на отговорното потребление и опазването на околната среда.

Наблюдава се постоянно нарастващ интерес към алтернативните канали за кандидатстване за кредит. През първата половина на 2019 г. хората са подали онлайн заявки за финансиране на близо 10% от покупките на изплащане. Българите оценяват удобството на този метод, който им позволява да пазаруват по всяко време и от всяко място.

Онлайн сегментът бе допълнително засилен от иновативния процес за дистанционно подписване на договор на БНП Париба Лични Финанси, който позволява на хиляди българи да пазаруват онлайн на изплащане, да бъдат одобрени, да подпишат договор в рамките на 20 минути и стоката да им бъде изпратена на следващия ден. Досега процесът отнемаше поне 5 дни.

 

Continue Reading

Лайфстайл

Бум на милионерите в България

Published

on

Само за една година от БНБ са регистрирали 90 нови българи с влогове над 1 милион лева, с което броят им достига 916, а общото им богатство се изчислява на около 2 млрд. лева.

Средната за страната месечна заплата е 1247 лева. Сметката показва, че дори и да не прахосаме нито един лев, няма как да станем милионери. Добрата новина е, че хората все пак имат спестявания. Към момента в трезорите на банките има над 53 млрд. лева.

Лошата новина е, че ножицата между богати и бедни населени места се разтваря все повече. Най-ниски са заплатите във Видин и Благоевград, а най- високи – в столицата. Средна заплата в София е 1724 лева на месец, или разлика от 1000 лева.

Continue Reading

Лайфстайл

КНСБ предлага редица данъчни стимули за млади семейства

Published

on

КНСБ предлага да се въведат данъчни стимули за млади семейства със сключен брак и поне едно дете. Една от мерките предвижда необлагаем първоначален доход за млади семейства, ако годишният му общ размер не надхвърля 24 000 лева.

От синдиката предлагат още формула за изчисляване на максималния осигурителен доход и настояват за поетапното му увеличаване. Ръководството на конфедерацията постави искания и към проектобюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година – за по-високо майчинство през втората година, увеличено минимално обезщетение за безработица и по-голяма тежест на година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Освен старите идеи за необлагаем минимум за най-ниско платените работещи българи и допълнителен данък за най-богатите, от КНСБ представиха предложения за насърчаване на хората да създават семейство.

Първото предвижда да не се облагат първоначално ниските доходи на едно семейство, докато те не достигнат до 24 000 лева на година. Втората мярка е насочена към работещи хора до 35 години, които имат поне едно дете до 20 месеца след сключване на граждански брак. Ако семейството има едно дете, държавата ще му връща 40% от годишния данък на единия родител, ако децата са две, върнатата сума ще бъде 75%, а за три деца ще се възстановява целият данък на родителя.

Третата мярка е отпускане на безлихвени заеми за покупка на жилища при условие, че съпрузите се съгласят да живеят в страната и да работят минимум 15 години.

От синдиката настояват за вдигане на майчинството за втората година от 380 на 415 лева, както и минималното обезщетение за безработни да стане 12 лева.

Като мерки за осигуряване на повече приходи, с които да се поемат завишените разходи, се предлага вдигане на вноската за фонд „Безработица” с половин процент, увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители и самоосигуряващите се на 610 лева, както и на всички минимални прагове с 5.3%.

Continue Reading

Най-четени