Свържете се с нас

Застраховане

Най-големите застрахователни рискове за София, според индекса Lloyd’s City Risk

Публикувана

на

Alexander Nevski cathedral, Sofia

Трите основни заплахи за БВП на града са пазарен срив, земетресение и държавно неизпълнение.

Вчера ви разказахме, че една от най-големите застрахователни и презастрахователни компании Lloyd’s, публикува своя City Risk Index – индекс за рисковете на градовете.

Той измерва въздействието на 22 заплахи върху очакваното икономическо производство на 279 града – ключови двигатели на глобалния икономически растеж.

Сред тях като единствен град от България, логично се оказа и София. Нека да видим какво показва индекса за нея.

Годишният проектен БВП на столицата е оценен на 23,09 млрд. долара. От него очакваната годишна загуба на икономическа продукция от една единствена заплаха или категория заплахи би била 0,53 млрд. долара, а измерен в проценти годишният БВП в риск от проектния БВП на града. – е 2,29%.

Трите основни заплахи за БВП на София са (измерени в млрд. долари и проценти): пазарен срив – 0.22 млрд. (0,96%); земетресение – 0.14 млрд, (0,60%) и държавно неизпълнение (sovereign default) – невъзможността или отказа на държавата да плаща своите задължения – 0,06 млрд. (0,26%).

Като категории, трите риска с най-голям дял са: финанси, икономика и търговия – 56,4 % или 0,30 млрд. долара риск за БВП на града; природна или климатична катастрофа – 30,1% или 0,16 млрд. и здравна или хуманитарна криза – 6,5% или 0,03 млрд.

Мерено по конкретни заплахи за БВП на града класацията е леко по-различна. Там криза от финансово, икономическо или търговско естество представлява риск от 0,22 млрд. долара, след нея се нарежда риска от земетресение – 0,14 млрд. и на трето място попада държавно неизпълнение с 0,06 % БВП риск.

Индексът на Lloyd’s дава и стойности за потенциалните загуби при различни рискови сценарии и какво количество БВП ще изгуби града, ако някой от тях се случи. Тук са дадени два вида стойности –  екстремна и умерена загуби, отново измерени в млрд. долари.

Според тях най-лошият сценарий за столицата ни е земетресение – ако такова се случи максималните загуби за града могат да достигнат 29,16 млрд., а умерените 11,05 млрд.

Интересно е, че на второ място за опасен сценарий е този с ядрен инцидент, явно визирайки факта, че на територията на държавата ни има АЕЦ. При инцидент от подобно естество – максималната загуба за София би била 11,84 млрд. долара, а умерената – 6,42 млрд.

Третият най-опасен сценарий е отказа да държавата да плаща задълженията си, като тогава и максималния и умерения риск за БВП са оценени на 7,96 млрд.

 

Lloyd’s City Risk Index можете да видите тук.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други регулации

Прокуратурата започна проверка в КФН

Публикувана

на

Прокуратурата започна проверка на дейността на Комисията за финансов надзор (КФН), във връзка с фалиралата неотдавна застрахователна компания „Олимпик“.

Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Тя ще се извършва от Върховната касационна прокуратура, съвместно с Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Фокус на проверката ще бъде работата на Ралица Агайн-Гури, зам. – председател на регулаторния орган и ръководител на ууправление „Застрахователен надзор“ в него, чиито подопечен ресор е застраховането. Представителите на държавното обвинение ще проверяват как тя е надзиравала работата на българския клон на фалиралото дружество.

Междувременно стана ясно, че правителството е поискало оставката на Ралица Агайн – Гури от ръководния пост в КФН. Самата тя от своя страна заяви, че случилото се с „Олимпик“ е заради европейските правила за отворен пазар, които позволяват на компания от една страна – членка на ЕС да работи в други държави от Общността.

Прочети още

Застраховане

Клиентите на фалиралия застраховател „Олимпик“ вече могат да сключват нови договори

Публикувана

на

Комисията за финансов надзор информира всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати от на 17 август 2018 г.,  че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд вече е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи.

Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18.08.2018 г. (събота) от 00:00 ч.

Припомняме, че тази седмица дружеството „Олимпик“ обяви фалит, а в резултат на това близо 200 000 коли остават без „Гражданска отговорност“, считано от 17-ти август, петък. За това бе съобщено в интернет страницата на кипърската компания.

По-рано тази година Комисията за финансов надзор отне лиценза на застрахователя. Тогава обаче бе казано, че дружеството ще продължи работата си по вече сключените договори.

Сега се оказва, че всички те ще бъдат прекратени, поради което и огромен брой шофьори ще трябва бързо да сключат нови договори.

Прочети още

Застраховане

„Олимпик“ фалира, над 200 000 коли остават без „Гражданска отговорност“

Публикувана

на

Застрахователното дружество „Олимпик“ фалира, а в резултат на това близо 200 000 коли остават без „Гражданска отговорност“, считано от 17-ти август, петък. За това бе съобщено в интернет страницата на кипърската компания.

Припомняме, че по-рано тази година Комисията за финансов надзор отне лиценза на застрахователя. Тогава обаче бе казано, че дружеството ще продължи работата си по вече сключените договори.

Сега се оказва, че всички те ще бъдат прекратени, поради което и огромен брой шофьори ще трябва бързо да сключат нови договори. КФН съобщи, че зaплaтeнитe пpeмии зa нeизтeĸлaтa чacт нa зacтpaxoвaтeлнитe дoгoвopи, ĸoитo щe бъдaт пpeĸpaтeни, пoдлeжaт нa вpъщaнe.

Прочети още

Банки

Шведска банка купува норвежки застраховател

Публикувана

на

Nordea Bank

Сделката ще направи Nordea Bank втората по големина банка в Норвегия.

Шведската Nordea Bank AB обяви днес в прессъобщение на сайта си, че купува Gjensidige Forsikring, най-големият застраховател в Норвегия, за около 5,5 милиарда норвежки крони (около 578 млн. евро) в брой.

Това е важна стъпка за нас и подчертава нашата стратегия и амбиция да растем на важния норвежки пазар. Като най-голямата банка в Скандинавските страни е естествено да си сътрудничим с водещата застрахователна компания в Норвегия. Това споразумение означава, че много повече норвежки ще имат връзка с Nordea и ние възнамеряваме да ги обслужваме възможно най-добре„, заяви Снор Сторсет, управител в Nordea Norway.

Ние сме твърдо убедени в стратегическото значение на предлагането както на застрахователни, така и на финансови продукти на нашите клиенти в Норвегия. Нашето споразумение за партньорство с Nordea ще позволи на Gjensidige да предложи по-широк спектър от финансови продукти на частни и фирмени клиенти. Споразумението ни дава възможност да разширим обхвата на клиентите си чрез една от водещите скандинавски банки, които предлагат дигитални и иновационни услуги„, заяви от своя страна Хелге Лейро Баастад, главен изпълнителен директор на Gjensidige.

Придобиването ще направи Nordea втората по големина банка в Норвегия и ще и донесе 176 хиляди нови клиенти с 4 840 млн. евро клиентски активи (към 31 декември 2017 г.).

Gjensidige Bank постепенно ще бъде интегрирана с Nordea, а около 170 служители от нея ще заработят в новото обединение.

Очаква се Nordea да осигури годишни ценови синергии от приблизително 25 млн. евро от комбинираната разходна база на двете финансови компании до 2022 г.

Придобиването ще има положително въздействие върху печалбата на акция на Nordea за една година и възвръщаемост на инвестициите от приблизително 16% до 2022 г.

След като мине през регулаторни и други одобрения, се очаква придобиването да приключи през първото тримесечие на 2019 г.

Прочети още

Застраховане

Евродепутати обсъдиха в София рамката на общоевропейски пенсионноосигурителен продукт

Публикувана

на

Европейците трябва да инвестират повече в лични пенсии, ако искат по-устойчиви доходи на старини.

Около това твърдение се обединиха евродепутати и експерти от различни европейски институции по време на международна конференция „Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване – регламент, ефекти и проблеми“ (PEPP), която се проведе на 30 май в Националния дворец на културата в София.

Събитието се организира от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в партньорство с Investor.bg, и се проведе като част от програмата на Българското европредседателство.

„Населението в Европа застарява, а традиционните пенсионноосигурителни системи в много държави не са подготвени за това. Освен това нараства пропастта между различните страни в ЕС, заради разликата в доходите на населението. Това е бомба със закъснител, която след 30 години може да избухне, затова трябва да даваме дългосрочни решения“, предупреди председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) Габриел Бернардино.

През юли Европейската комисия ще обсъди въвеждане на паневропейски пенсионен продукт (PEPP), в който всички граждани на ЕС ще могат да инвестират средства в лична сметка, независимо в коя точка на континента се намират.

„Този продукт трябва да е привлекателен за младите. В днешния динамичен свят, те учат в една страна, след това отиват да работят в друга. PEPP е услуга, с която ще могат да пренасят инвестициите си за лична пенсия от едно място на друго, нещо което сега е невъзможно“, обясни Натали Берже от главна дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и Съюз на капиталовите пазари“ в ЕК.

По думите й международната конференция PEPP, която се проведе в София, е първата в Европа, която дава трибуна за дискусия относно рамката на бъдещия паневропейски пенсионен продукт.

„Това е една много мащабна конференция, в която участват много експерти, които се фокусират върху много важен въпрос за бъдещето и за нас е чест, че точно ВУЗФ организира тази дискусия по тема, която тепърва ще става много актуална“, поясни ректорът на ВУЗФ – доц. Григорий Вазов.

Във видео обръщение евродепутатът София инт Велд заяви, че регламентът за PEPP ще бъде гласуван до края на година, а въвеждането му ще стане реалност до 2 години.

Джъстин Рей, зам.-ръководител на отдел „Политики“ на EIOPA поясни, че всички доставчици на PEPP и продуктите, които те предлагат, ще бъдат включени в регистър. Така европейските граждани ще са сигурни, че услугата, която използват е сертифицирана.

Предвижда се създаване на специален сайт, в който гражданите ще могат да сравняват и избират най-добрия пенсионен продукт според собствените си нужди. Регламентът ще даде възможност на потребителите на PEPP да сменят доставчиците си на всеки 5 години. От EIOPA ще изготвят и годишни надзорни доклади за състоянието на всеки един от пенсионните продукти.

„Решенията за създаване на общ пенсионен личен продукт изискват хоризонт от 30-40 години. Надявам се дискусиите да имат добавена стойност и да се създаде унифициран пенсионен продукт за ЕС, който да предлага държавна гаранция, но да има и лична инициатива“, отбеляза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков също подкрепи въвеждането на PEPP. „Създаването на още един продукт, който ще допълва доходите на лицата след пенсионирането, заслужава да намери своята подкрепа. Осигуряването на възможност за избор сред различни доставчици –  застрахователи, кредитни институции, инвестиционни посредници и други, ще засили позитивната конкуренция между тях и ще позволи на всеки гражданин да открие и да използва продукта, който в най-голяма степен отговаря на неговите предпочитания и потребности“, обясни той.

Доц. Станислав Димитров от ВУЗФ, който бе и един от основните лектори и модератори на конференцията, уточни, че в момента само 5% от българите в активна възраст имат лични пенсионни вноски. „Очакванията на ЕК са следващите 5 години са за 325 доставчици на PEPP”, поясни Димитров.

Предстои домакините от ВУЗФ да изготвят заключения и изводи от конференцията, които ще бъдат добавени към рамката на Регламента за PEPP. Тя предстои да бъде внесена за обсъждане в Европейския парламент през юни.

Прочети още

Застраховане

Lloyd’s публикува индекса си за най-големите застрахователни рискове за градовете

Публикувана

на

Lloyds buidling
Сградата на Lloyd’s в Лондон. Снимка: Lloyd’s

Заплахите, причинени от човека са 59% от целия световен риск за БВП.

Днес една от най-големите застрахователни и презастрахователни компании Lloyd’s, публикува на сайта си, своя City Risk Index – индекс за рисковете на градовете.

Той е създаден заедно Кеймбриджкия университет и измерва въздействието на 22 заплахи върху очакваното икономическо производство на 279 града – ключови двигатели на глобалния икономически растеж с общ брутен вътрешен продукт (БВП) от 35,4 трлн. долара

Индексът показва, че те рискуват да изгубят средно $ 546,5 млрд. годишно (БВП) от всички тези заплахи,  като 320,1 млрд. долара са за човешки рискове и 226,4 млрд. долара за природни катаклизми.

Основните тенденции, идентифицирани от индекса, са:

  • Заплахите, причинени от човека, прогресират: Те представляват 59% от целия световен риск за БВП. Сриването на финансовите пазари се определя като най-голямата заплаха за глобалната икономика, която може да причини щети за 103,3 млрд. долара годишно. Отразявайки нарастващото ниво на геополитическа нестабилност в целия свят, изследването показва, че междудържавният конфликт е втората най-скъпа опасност – на обща стойност от 80,0 млрд. долара.

 

  • Промените в климата са все още основен рисков фактор: Рисковете, свързани с климата, заедно представляват 123,0 млрд. долара риск за БВП. Очаква се тази сума да се увеличи, тъй като екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-тежки. Най-скъпите климатични бедствия са: бурите, които представляват 66,3 милиарда долара БВП риск и наводненията, които излагат на риск още 42,9 милиарда долара икономическо производство.

 

  • По-голямата част от риска е съсредоточена в няколко града: 10-те града с най-висок риск за БВП заедно са изправени пред потенциални загуби на икономическа продукция от 126,8 млрд. долара годишно. Това е почти една четвърт от общия риск и повече от размера на риска за Африка, Близкия Изток и Латинска Америка заедно. Тази констатация отразява нарастващата концентрация на богатство в определени географски региони и оттам уязвимостта на световната икономика.

Ето и десетте най-застрашени градове с риска за БВП в милиарди долари: Токио – 24.31; Ню Йорк – 14.83; Манила – 13.27; Тайпе – 12.88; Истанбул – 12.74; Осака – 12.42; Лос Анджелис – 11.56; Шанхай – 8.48; Лондон – 8,43; и Багдад – 7,91;

 

  • Укрепването на устойчивостта е неотложен приоритет: Индексът оценява устойчивостта на всеки град въз основа на критерии като финансиране за спешни услуги и застрахователни нива. Ако всеки град в индекса подобри своята устойчивост до най-високо ниво, световният БВП риск ще намалее до 73,4 млрд. долара.

Екстремните събития са редки, но скъпи, когато се случват. За да отрази този факт, индексът осреднява тези големи загуби, за да се изчисли средната годишна загуба –  GDP@Risk (риск за БВП).

Въпреки това, действителните загуби от екстремни събития през дадена година могат да бъдат много по-високи от това.

Председателят на Lloyd’s, Брус Карнеги-Браун, заяви: „Никой град никога няма да бъде напълно вободен от риск. Винаги ще има смущения, независимо дали това е резултат от ураган или кибератака. Създадохме този уникален индекс, за да помогнем на градовете по света да идентифицират, разберат и определят количествено излагането си на риск, което ще им помогне да приоритизират инвестициите и да изградят устойчивост.

Индексът показва, че инвестирането в устойчивостта – от физическата защита срещу наводнения до компютърните антивирусни програми и засилената киберсигурност, съчетани със застраховка – ще помогне значително да се намали въздействието на екстремните събития върху градовете, да се подобри икономическата стабилност и просперитета за всички. Настоявам застрахователите, правителствата и бизнеса да потърсят индекса и да работят съвместно за намаляване на тези рискове чрез изграждане на по-устойчива инфраструктура и институции“.

Професор Даниел Ралф, академичен директор на Центъра за изследване на риска в Кеймбридж, добавя: „Един от начините за мислене за риска за БВП е парите, които разумният град трябва да отделя всяка година, за да покрие цената на рисковите събития. Индексът на Lloyd’s за риска на градовете помага на правителствата, бизнеса и застрахователния сектор да разберат икономическите последици от редица причинени от човека и природата рискове и да използват показателя GDP@Risk (БВП @ Риск), за да подобрят готовността и устойчивостта си.“

Индексът на Lloyd’s за риска на градовете можете за намерите тук. 

 

Прочети още
Реклама

Най-четени