Свържете се с нас

Лайфстайл

Зов за помощ: 11-месечно бебе се бори с левкемия

Публикувана

на

Марти, която e на 11 месеца, е заразена с бактерия от венозен катетър. Никой не може да си представи какво изпитва малкото момиченце, набодено с абокати, през които непрекъснато се вливат лекарства заради инфекцията. Дете, което до момента е преминавало курс на химиотерапия, с чиито ефекти също е трябвало да се бори. По думите на родителите, заради инфекцията по кожата на Марти избиват петна. Детето ежедневно е преглеждано на рентген, правят се всевъзможни изследвания, инхалации. Не спи, не се движи, има кашлица и болки. Обградено е с толкова кабели и болнична апаратура, че дори не може да бъде гушнато и утешено от родителите си – свещено право на всяко дете.

Мартина е в интензивно отделение и състоянието й се влошава, информира сайтът Mamaninja.bg. Семейството й привършва средствата, а престоят и лечението в израелската клиника са изключително скъпи. Само за терапията с Т-клетките, заради която родителите избират това болнично заведение, са нужни 200 000 евро. Но преди нея детето трябва да бъде подложено на подготовка с химиотерапия, която беше преустановена след появата на инфекцията.

Какво се случи до Израел

Диагнозата остра лимфобластна левкемия е поставена през ноември 2017 г., когато Мартина няма навършени и два месеца. Вдига висока температура, която поддържа дни наред. Кръвните изследвания показват, че левкоцитите (белите кръвни клетки) са много под нормата. Лекуват детето в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където препоръчват терапията да продължи в чужбина. Със средствата, събрани от дарителска акция, през март Марти заминава за лечение в Турция. Преминава курс на химиотерапия и претърпява трансплантация на стволови клетки. Донор става 8-годишната й сестричка Радост. Първият тест след трансплантацията показва 98 % успеваемост. Само две седмици по-късно процентите са 14 и болестта се завръща след много кратката ремисия. Семейството изпраща запитвания до клиники в Германия, Италия, Австрия, Англия, Израел. Получават отговор от Израел, където се провежда нов метод на лечение с Т-клетки. Според този метод от момиченцето се вземат клетки, препрограмират се и се връщат в организма му. Тези клетки разпознават болните и ги унищожават.

От началото на август семейството е в израелската болница. Организират всичко сами – откриват и се свързват с клиниката, хора от Израел им помагат, посрещат ги и лечението започва. Докато не се появява бактериалната инфекция. Сега малкото момиченце се бори и с нея. С Марти и близките й сме само ние. Печално известният Фонд за лечение на деца е отказал финансиране след тримесечно протакане.

Да спасяваме Марти!

Дарителска сметка

IBAN:BG68FINV91501317133190

Титуляр: Мартина Ангел Петрова

BIC:FINVBGSF

PayPay: achkata6908@abv.bg

Дарителска кампания „Помогни на бебе Марти да победи Левкемията

Марти НЯМА DMS за момента!

Кутии с дарения за детето са поставени на много места в страната. Огледайте се и във вашия град. Ако желаете да организирате дарителска акция, вижте как да го направите на страничката „Да помогнем на бебе Марти“. Там можете да се запознаете с цялата документация и да следите и как протича лечението й.

Ако желаете, можете да се включите в благотворителния базар в помощ на малката Мартина.

Малка, силна, борбена. Само на 11 месеца. Досега познава единствено болката, но се е вкопчила в живота и не го пуска. Колко от нас го могат?

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Лайфстайл

Избраха нов състав на Националния дарителски фонд „13 века България“

Публикувана

на

Министерски съвет

Министерският съвет прие решение, с което избира министъра на културата за председател на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България“.

Съгласно същото правителствено решение членове на Управителния съвет на фонда стават: арх. Уляна Малеева – Дамянова – архитект, член на Съюза на архитектите в България, доц. Георги Лозанов – медиен експерт, бивш председател на Националния съвет за радио и телевизия и Съвета за електронни медии, Веселин Тодоров – изпълнителен директор на Сиела, Рашко Младенов – актьор, министър на културата в служебното правителство през 2017 г. и доц. Венцислав Велев – съветник на министъра на културата, преподавател в УНИБИТ.

За изпълнителен директор на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България“ е избрана Слава Иванова – изкуствовед, дългогодишен директор на Националната галерия.

Съгласно чл. 7, ал. 5 от Закона за Националния дарителски фонд „13 века България“ мандатът на изборните членове на Управителния съвет и на изпълнителния директор е 4 години.

Прочети още

Почивка

Сейшелските острови издадоха първата синя държавна облигация в света

Публикувана

на

Seychelles - Praslin

Сумата събрана от нея, ще се инвестира в устойчиви морски и риболовни проекти.

Република Сейшели пусна първата държавна синя облигация в света – пионерски финансов инструмент, предназначен да подкрепи устойчиви морски и риболовни проекти, съобщи Световната банка на сайта си.

Облигацията, която вече събра 15 млн. долара от международни инвеститори, демонстрира потенциала страните да използват капиталовите пазари за финансиране на устойчивото използване на морските ресурси.

Световната банка помогна за разработването на синята облигация, както и за това тя да достигне до тримата си инвеститори: Calvert Impact Capital, Nuveen и американската централа на Prudential Financial, Inc.

За нас е чест да бъдем първият народ, който е пионер в такъв нов финансов инструмент. Синята облигация е част от инициатива, която съчетава публични и частни инвестиции, за да мобилизира ресурси за подсилване на  местните общности и бизнеса. Тя ще подпомогне значително Сейшелите в прехода към устойчиво рибарство и опазването на нашите океани, докато устойчиво развиваме синята си икономика“ – заяви каза Винсент Меритон, заместник-председател на Република Сейшели, който обяви облигацията на конференцията „Нашият океан“ в Бали.

Световната банка е развълнувана да участва в старта на тази държавна синя облигация и смята, че тя може да служи като модел за други малки развиващи се островни и крайбрежни държави. Това е мощен сигнал, че инвеститорите все повече се интересуват от подкрепата на устойчивото управление и развитие на нашите океани за следващите поколения„, каза Лаура Тък, вицепрезидент на отдел „Устойчиво развитие“ на Световната банка.

Сейшелските острови са островна нация, състояща се от 115 гранитни и коралови острови, с обща площ от 455 кв. , сред изключителна икономическа зона от приблизително 1,4 милиона квадратни километра.

Като едно от световните горещи точки за биологично разнообразие, Сейшелските острови балансират необходимостта, както да се развият икономически, така и да защитят природните си дадености.

Морските ресурси са от решаващо значение за икономическия растеж на страната. След туризма, рибарството е най-важната индустрия в страната, допринасяйки значително за годишния БВП и давайки заетост на 17% от населението.

Рибните продукти представляват около 95% от общата стойност на вътрешния износ.

Сейшелската синя облигация е частично гарантирана от Световната банка с гаранция от 5 милиона щатски долара.

Прочети още

Джаджи

HTC пуска блокчейн телефон

Публикувана

на

HTC Exodus 1

Exodus 1 може да бъде закупен само с Bitcoin или Ethereum.

Тайванският производител на телефони HTC пуска мобилен телефон с блокчейн, съобщи компанията миналата седмица.

За да подкрепи наскоро пуснатия на пазара HTC крипто портфейл Zion, телефонът включва блокчейн технология в софтуера си, която дава възможност на потребителите да съхраняват ключовете за своите крипто валути.

Ключът е уникален код, които служи на потребителите да получават достъп до своите крипто валути.

Като защита от хакерски атаки, новият телефон има инсталиран защитен софтуерен анклав, който представлява заключено пространство в устройството, отделено от Android операционната му система, където ще се съхраняват ключовете.

Така дори хакери да пробият операционната система, няма да могат да се доберат до ключовете.

В случай, че телефонът бъде откраднат или потребителят забрави паролата си за портфейла, средствата могат да бъдат извлечени чрез доверени приятели.

За целта в телефона е инсталирана социална система за възстановяване на ключове, която позволява на потребителя да посочи няколко доверени контакта, които ще получат дял от средствата, когато телефонът бъде обявен за откраднат. Когато получателят отново е надежден, те могат да изпратят получените средства обратно.

За да подобри сигурността на телефона, HTC приветства криптографите и разработчиците, да дават обратна информация за това как устройството може да се развива и да се направи по-сигурно.

Фил Чен, децентрализирания главен директор на HTC, заяви: „Минаха 10 години, както от пускането на първия Android телефон на HTC, така и почти 10 години от старта на Bitcoin и Genesis Block (Първият блок от блокчейн веригата. Съвременните версии на Bitcoin го номерират като блок 0, а много ранните версии го броят като блок 1. Genesis Block почти винаги е твърдо кодиран в софтуера на приложенията, които използват неговата верига – б. р.)

Exodus 1 е основополагащ елемент на крипто  интернета. За да могат дигитални активи и децентрализираните приложения, да достигнат своя потенциал, смятаме, че мобилната мрежа ще трябва да бъде основната им среда за разпространение. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с разработчиците от блокчейн общността, за да открием тази визия„.

За да се насърчи използването на крипто валута и блокчейн технологията, HTC ще приема само Bitcoin или Ethereum като методи за плащане на телефона.

За момента Exodus 1 струва 0,15 биткоина или 4,78 етериума.

Доставките на телефона ще започнат до декември тази година.

Повече информация и пълните технически спецификации на Exodus 1, можете да видите на сайта му: www.htcexodus.com/eu/

Прочети още

Автомобили

J.P. Morgan направи IPO на „китайската Tesla“

Публикувана

на

NIO SUV

Автомобилният производител на електрически коли пусна акции за $1.2 млрд.

J.P. Morgan води първоначалното публично предлагане (IPO) постигано някога от производител на електрически автомобили – electric vehicle (EV) на Нюйоркската фондова борса тази есен, съобщи банката на сайта си.

Нейни екипи в Китай и Ню Йорк помогнаха акции за 1,2 млрд. долара на китайска компании за електрически автомобили NIO да бъдат продадени, като така тя стана първата подобна листната на световна фондова борса.

EV индустрията достигна инфлационен момент„, заяви Кристал Жу от екипа за покритие на инвестиционното банкиране в Китай. „Като се вземат предвид по-ниските разходи за поддръжка и енергия, електрическите автомобили и автомобилите, задвижвани с газ, се доближават до паритет на разходите.“

NIO избра да бъде листната в Ню Йорк, тъй като инвестиционната база там има по-развито разбиране за този пазар.

Използвайки силните възможности за глобално разпространение на J.P. Morgan и позиционирането на историята на NIO сред ключови институционални клиенти, офертата бе оценена успешно на цена от 6,26 долара за акция.

Създаден от технологичния предприемач Уилям Ли през 2014 г., NIO се опитва да разбие привързаността на Китай към двигателите с вътрешно горене и да се включи в най-големия автомобилен пазар в света със своя седем-местен SUV ES8, който може да бъде закупен за половината от цената на еквивалентния му модел Tesla X.

Китайското правителство вече предлага стимули за закупуване на електрически автомобил, за да ограничи емисиите на парниковите газове.

Размерът на възможността е огромен. Китай представлява 60% от световния пазар на електрически автомобили, така че фирмите се опитват да предвидят бъдещето” – допълва Кристал Жу.

По-малко от 1% от 300-те милиона собственици на автомобили в Китай карат електрически автомобили.

Въпреки това тази ниша на китайския пазар е нараснала с около 150% от 2013 г. до 2017 г. и се очаква да нарасне 5 пъти до 2022 г. според бизнес консултантската компания Frost & Sullivan.

NIO започна производство и доставка на първите си автомобили през юни 2018 г. тази година. Плановете им са до края на 2018 г. да произведат 10 000 броя.

Прочети още

Имоти

България вече не е в топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените

Публикувана

на

По данни на консултантската компания Knight Frank България вече не е в топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, като заема 12-та позиция в Глобалния индекс на цените на жилищата. Според публикуваните данни, цените на жилищата в България през второто тримесечие на 2018 г. са нараснали с 8,2% на годишна база и с 3,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

Националният статистически институт (НСИ) също публикува данни за индекса на цените за второто тримесечие на 2018 г., според които годишният ръст на цените достига 7,5% за периода. За съпоставка, данните от първото тримесечие отчетоха годишен ръст от 7,1% за периода. Спрямо предходното тримесечие ръстът е 2,8% или това означава почти двойно повишение, тъй като съгласно данни от НСИ ръстът през първото тримесечие спрямо последното на 2017 беше 0,94%.

Въпреки това раздвижване в цените, ако разгледаме движението на годишния ръст на цените през предходните три тримесечия, а именно Q3-2017 – 8,9%, Q4-2017 – 8,2% и Q1-2018 – 7,1% ще установим, че ръстът вече се движи в рамките на 7%, а не както е било през тримесечията на 2017 г., когато този ръст е бил между 8 и 9%.

Търсене

Arco Real Estate отчита ръст в броя на постъпилите запитвания за покупка на имот в размер на 52,48% за третото тримесечие на 2018 г., спрямо периода април-юни на 2018 г. и ръст, който е почти три пъти по-голям спрямо аналогичния период на 2017 г.

И през третото тримесечие се наблюдава поддържане на повишен интерес към покупка на парцели, който се изразява в увеличаване на броя запитвания с почти 87% спрямо предходното тримесечие и 2,5 пъти спрямо същия период на изминалата година. Търсенето е основно на парцели за къщи, както и на такива за автосервиз. Постоянно е търсенето на парцели от инвеститори за сгради с РЗП от 1000 до 3000 кв.м.

Водещо остава търсенето на апартамент за покупка – около 90% от нашите клиенти се разделят между различните видове апартаменти. Анализът от регистрираното в Агенцията търсене показва, че през третото тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 23% от общото търсене при средна цена от 65-70 000 евро, следвани от тристайните жилища – 21% от общото търсене при средна цена от 100 000 евро.  Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо до края на годината разрешение за ползване.

Прави впечатление интереса на чужди граждани за закупуване на имоти – някои за живеене, други за инвестиция. За живеене се търсят 3-стайни апартаменти, а за инвестиция 2-стайни.

Задържа се търсенето на евтини къщи в Софийска област, но заедно с това се появи и търсене за къщи близо до София в по-висок ценови клас – около 200 000 евро.

Предлагане

Предлагането на жилищни имоти на територията на град София за третото 3-месечие на 2018 г. отчита ръст от 9% спрямо предходното тримесечие на 2018 г. Около 2% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи – 96% – апартаменти, останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 2% от общото предлагане.

Най-голямо предлагане и през третото тримесечие се отчита при 3-стайните жилища (48%), като общо за Столицата средната им офертна цена е 1000 Е/кв.м., следвани от 2-стайните апартаменти (41%) и средна офертна цена от 1030 Е/кв.м. В дъното на класацията остават многостайните и едностайните. Най-активно сред нашите клиенти – продавачи е предлагането в район Дружба 2 със средна офертна цена от 960 Е/кв.м., следван от кв. Малинова долина – 870 Е/кв.м.; кв. Кръстова вада – 1136 Е/кв.м; кв. Слатина – 1103 Е/квм.; кв. Витоша – 1000 Е/кв.м; кв. Павлово – 1160 Е/кв.м.

Oфис площи

Пазарът на офис площи запази висока активност през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Главната движеща сила продължават да са IT компаниите и центровете за споделени услуги.

Нивата на наемите на търговските и офис площи се запазват:

Средните наемни нива за клас А офис площи са стабилни – 13 евро /м2 за CBD, 12 евро/м2 – широк център и 11 евро/м2 – квартални и крайградски зони.

Наемите при сгради клас Б сгради остават в диапазона от 6 до 10 евро/м2 в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите.

Запазват се и нива между 12 до 14 евро/м2 за клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании.

Ваканционни имоти – българско Черноморие

В края на летния сезон окончателно се потвърди доминиращото влияние на българския купувач на морето.

Най-голям е интересът към покупка на имоти в Слънчев бряг – предимно студия, а когато се търсят по-луксозни имоти купувачите се насочват основно към Свети Влас. Друга положителна тенденция при купувачите е разбирането от тяхна страна на необходимостта от поддръжка на комплекса, която до преди време се приемаше като допълнителен разход, който те се опитваха да избегнат.

Най-търсените имоти директно от строителя, са тези с възможност за по-голям срок за разсрочено плащане и тези, които се предлагат на акция с намалена цена. Тенденцията от предходната година за акции в разгара на летния сезон, се наблюдава при някой новостроящи се проекти.

Пловдив

По данни на агенцията най-търсеният район в град Пловдив с цел инвестиция е кв. Смирненски, за който са и почти от запитванията постъпили в агенцията. С цел покупка на жилище интерес представляват Център, Кършияка, Каменица и Гагарин.

Най-търсените като тип имоти са тристаен между 80 и 100 000 евро апартамент в кв. Кършияка за живеене и двустаен до 50 000 евро в кварталите Смирненски и Западен за инвестиция.

Възобновиха се търсенията за покупка на апартаменти в строеж, те формират около 1/3 от общите търсения в агенцията.

Бюджетът на клиентите в най-честия случай е до 50 000 евро, като банковото финансиране е основния източник на средства.

Прочети още

Джаджи

HTC вече приема поръчки за първия блокчейн телефон

Публикувана

на

blockchain

HTC обяви, че вече приема предварителни поръчки за първия блокчейн телефон Exodus. Той ще се предлага в около 30 държави по света, като доставките му ще започнат през декември т.г., съобщава Coindesk.

Exodus 1 ще се продава само срещу криптовалута – Bitcoin или Ethereum. В момента цената му е равносилна на 950 долара, като се очаква HTC да я коригира според движението на криптовалутите, за да я запази в тази рамка.

Exodus 1 е ранна версия, като ще поставя сигурността на първо място. Идеята на устройството е да помогне на притежателите на криптовалути и криптоактиви, да имат сигурно място за съхранение на данните си.

HTC иска Exodus постепенно да стане платформа, като ще предлага и възможности за разработка на приложения за телефона. Основната му операционна системата ще е Android, но се очаква да има и отделно място за криптоданните.

За сега HTC не е давала много информация за устройството. Неговото представяне ще помогне за решението дали телефонът да започне да се продава по-масово.

Прочети още
Реклама

Най-четени