Свържете се с нас

Лайфстайл

Зов за помощ: 11-месечно бебе се бори с левкемия

Публикувана

на

Марти, която e на 11 месеца, е заразена с бактерия от венозен катетър. Никой не може да си представи какво изпитва малкото момиченце, набодено с абокати, през които непрекъснато се вливат лекарства заради инфекцията. Дете, което до момента е преминавало курс на химиотерапия, с чиито ефекти също е трябвало да се бори. По думите на родителите, заради инфекцията по кожата на Марти избиват петна. Детето ежедневно е преглеждано на рентген, правят се всевъзможни изследвания, инхалации. Не спи, не се движи, има кашлица и болки. Обградено е с толкова кабели и болнична апаратура, че дори не може да бъде гушнато и утешено от родителите си – свещено право на всяко дете.

Мартина е в интензивно отделение и състоянието й се влошава, информира сайтът Mamaninja.bg. Семейството й привършва средствата, а престоят и лечението в израелската клиника са изключително скъпи. Само за терапията с Т-клетките, заради която родителите избират това болнично заведение, са нужни 200 000 евро. Но преди нея детето трябва да бъде подложено на подготовка с химиотерапия, която беше преустановена след появата на инфекцията.

Какво се случи до Израел

Диагнозата остра лимфобластна левкемия е поставена през ноември 2017 г., когато Мартина няма навършени и два месеца. Вдига висока температура, която поддържа дни наред. Кръвните изследвания показват, че левкоцитите (белите кръвни клетки) са много под нормата. Лекуват детето в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където препоръчват терапията да продължи в чужбина. Със средствата, събрани от дарителска акция, през март Марти заминава за лечение в Турция. Преминава курс на химиотерапия и претърпява трансплантация на стволови клетки. Донор става 8-годишната й сестричка Радост. Първият тест след трансплантацията показва 98 % успеваемост. Само две седмици по-късно процентите са 14 и болестта се завръща след много кратката ремисия. Семейството изпраща запитвания до клиники в Германия, Италия, Австрия, Англия, Израел. Получават отговор от Израел, където се провежда нов метод на лечение с Т-клетки. Според този метод от момиченцето се вземат клетки, препрограмират се и се връщат в организма му. Тези клетки разпознават болните и ги унищожават.

От началото на август семейството е в израелската болница. Организират всичко сами – откриват и се свързват с клиниката, хора от Израел им помагат, посрещат ги и лечението започва. Докато не се появява бактериалната инфекция. Сега малкото момиченце се бори и с нея. С Марти и близките й сме само ние. Печално известният Фонд за лечение на деца е отказал финансиране след тримесечно протакане.

Да спасяваме Марти!

Дарителска сметка

IBAN:BG68FINV91501317133190

Титуляр: Мартина Ангел Петрова

BIC:FINVBGSF

PayPay: achkata6908@abv.bg

Дарителска кампания „Помогни на бебе Марти да победи Левкемията

Марти НЯМА DMS за момента!

Кутии с дарения за детето са поставени на много места в страната. Огледайте се и във вашия град. Ако желаете да организирате дарителска акция, вижте как да го направите на страничката „Да помогнем на бебе Марти“. Там можете да се запознаете с цялата документация и да следите и как протича лечението й.

Ако желаете, можете да се включите в благотворителния базар в помощ на малката Мартина.

Малка, силна, борбена. Само на 11 месеца. Досега познава единствено болката, но се е вкопчила в живота и не го пуска. Колко от нас го могат?

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Джаджи

Първият по рода си лаптоп с тъчпад – дисплей вече е достъпен и за българските потребители

Публикувана

на

Първият по рода си лаптоп с футуристичната технология ScreenPad™, която обединява тъчпад с чувствителен на докосване дисплей, вече е достъпен за българските потребители.

Името на модела е ASUS ZenBook Pro 15 (UX580) и е предназначен за креативни професионалисти, хора на изкуството, предприемачи и представители на свободните професии.

Моделът предлага най-добрата производителност в своя клас в тънка, лека и изключително елегантна опаковка. Работи с последното 8-мо поколение Intel Core i9 процесори с до 16GB RAM памет и в добавка разполага с NVIDIA® обособена видеокарта и най-бързите PCIe® 3.0 x4 SSD устройства за съхранение на данни.

Високата му производителност го прави подходящ за всякакви ресурсоемки задачи, както и за видеоигри или други мултимедийни забавления. Предлага се с операционната система Windows 10.

Технологията ScreenPad™ на ASUS обаче си остава главният акцент в новия модел. Тя позволява комбинирането на тъчпад и пълноцветен, чувствителен на докосване дисплей.

Така ASUS ZenBook Pro 15 променя изцяло начина по който потребителите работят и използват своя лаптоп. ScreenPad™ може да се персонализира, да се интегрира с различни Windows приложения, както и със специално разработени програми, наречени ScreenPad™ приложения.

По този начин на практика ASUS поставя началото на цяла нова екосистема за приложения, които да предоставят повече продуктивност и нови функционалности на клиентите, закупили лаптопа.

 

Припомняме, че все още е в сила и промоционалната кампания на ASUS за крайни потребители в България, с която компанията ще предостави стойностни подаръци под формата на софтуер и популярни видеоигри на всеки клиент, който закупи лаптоп на ASUS с новите процесори на Intel.

Предложението ще бъде валидно до края на септември, като в зависимост от стойността на процесора цените на подаръците ще варират между 70 и 135 евро. Повече информация за инициативата е достъпна на адрес: https://www.asusplus.bg/bg/gift/.

Прочети още

Почивка

Как да възстановим бюджета на домакинството след летните разходи

Публикувана

на

Заговорим ли за лятото, неизбежно в съзнанието ни изникват авантюристични пътувания, лазурни плажове и свежия полъх на морския бриз. То е сезонът, който винаги чакаме с нетърпение, за да презаредим батериите след изтощителната зима и да се измъкнем, макар за малко, от рутината на работното ежедневие. Увлечени във вихъра на летните емоции и непрекъснатите забавления обаче, лесно можем да изтървем контрола над бюджета си и неусено значително да надвишим предвидените разходи. Ако се разпознавате в този сценарий, не губете ценно време във притеснения – нищо не е непоправимо! Всеки финансов проблем е разрешим, особено с помощта на добър план. Можете да възстановите финансовото си състояние лесно, следвайки няколко прости стъпки:

  1. Да оценим щетите

За начало, след като вече знаем, че сме надскочили бюджета си, добре е да установим с колко точно. Опитайте да пресметнете каква част от разходите ви са били непланирани – това ще бъде и минималната сума, която ще трябва да наваксате.

Защо минималната? Защото за да спре да нараства, трябва занапред да ограничите разходите. Ако досега не сте си водили писмен бюджет, най-добре използвайте повода, за да започнете. Бюджетирането е един от най-добрите подаръци, които можете да направите на самите себе си. То ще ви ориентира каква част от разполагаемите средства можете да харчите без никакви притеснения и ще ви позволи да планирате предварително всички по-големи разходи в бъдеще.

  1. Да влезем в режим на спестяване

След разточителното лято, от решаващо значение е да намалим разходите, поне временно. Не е нужно обаче спестяването да се превръща в синоним на скуката – напротив! За да ви е по-лесно да харчите по-малко, е важно да откриете начини да се забавлявате, докато го правите.

Вместо скъпите вечери навън, можете да приготвите домашна храна заедно с любимите си хора. Поканете ги на филмов маратон и пуканки на дивана, вместо в киното. Организирайте си вечери с настолни игри – отделеното време за забавления заедно ще ви остави не само безплатни, но и безценни спомени. Възползвайте се максимално и от остатъка от хубавото време – излезте на пикник, поиграйте в парка или просто се насладете на разходка сред природата. Ще откриете, че освен с по-пълни джобове, безплатните неща в живота често ви оставят и с повече удовлетворение.

  1. Не пренебрегвайте дълговете

Лятото носи куп допълнителни разходи със себе си, освен дългоочакваните ваканции. Не случайно е познато като сезона на сватбите и домашните ремонти. При такива обстоятелства, не е трудно различните харчове да надвишат размера на разполагаемите средства. Ако при покриването на разходите си сте прекалили с използването на кредитната си карта или сте прибегнали към друг тип кредит, не забравяйте да се погрижите за своевременното му изплащане.

Плащайте погасителните си вноски редовно и на време – в противен случай може да се наложи да плащате и „наказателни“ такси. Нещо повече, ако просрочите задълженията си, това ще се отрази на кредитния ви рейтинг и може да навреди на финансовото ви състояние дългосрочно.

Ако се затруднявате с изплащането, можете да потърсите варианти за увеличаване на срока или рефинансиране на задължението с по-нисък лихвен процент или по-малка месечна вноска.

  1. Не забравяйте да заделяте и за бъдещето

В случай, че точка 3 се отнася за вас и тепърва ви предстои изплащане на задължения, можете за сега да пропуснете тази. Ако обаче ситуацията не е такава, добре е да помислите и за дългосрочните си цели, които изискват финансова подготовка.

Първата цел, която можете да си поставите, след като възстановите бюджета си от летния преразход, е да натрупате своя „авариен фонд“. Постарайте се постепенно той да достигне размера на разходите, които правите на тримесечие и дръжте тази сума под ръка. Така следващия път, когато се струпат повече разходи, ще можете да ги поемете с част от този своеобразен защитен буфер, без да нарушите баланса на бюджета си и без да се налага да теглите кредити.

След като се справите с натрупването на своя фонд „за черни дни“, можете да помислите и за по-далечното бъдеще. Ще разполагате ли с достатъчно средства, когато настъпи моментът за вашето пенсиониране? Ще ви бъдат ли нужни пари за образованието на децата? Тук всъщност няма правилни или неправилни цели, които да си поставите. Просто решете кое е наистина важно за вас, и ако то изисква финансова подготовка, погрижете се за нея. Не забравяйте, че средствата, които заделяте за по-дълги периоди, лесно стават жертва на инфлацията. Научете се да ги инвестирате, за да запазите и дори повишите тяхната стойност. Бъдещото ви аз ще ви бъде благодарно.

  1. Не се съдете твърде строго

Колкото и сложна да е ситуацията, чувството за вина само може да ви попречи в процеса по нейното разрешаване. Вместо да изпадате в самообвинения, концентрирайте енергията си върху това да съставите своя план за възстановяване на бюджета и се въоръжете с търпение, за да го следвате.

Без значение дали сте изпаднали в дългове или просто ще се наложи да затегнете коланите временно, използвайте ценния опит от това преживяване като мотиватор за бъдещия ви успех. Поддържането на ясен бюджет, спестяването и планирането за бъдещето са навици, които веднъж усвоени, ще ви се отблагодаряват многократно.

Дори да се хванете в „прегрешение“ тук-там в процеса, не се отказвайте и не се натоварвайте излишно. Просто се усмихнете и опитайте пак. В постоянството е тайната не само на успеха на този план, но и на успеха по принцип.

Прочети още

Автомобили

Aston Martin планира IPO на Лондонската фондова борса

Публикувана

на

Aston Martin

Луксозният британски автомобилен производител ще продаде акции за около 1 млрд. лири.

Aston Martin планира да се появи на Лондонската фондова борса в сделка, която може да оцени марката на любимия спортен автомобил на Джеймс Бонд на около 5 млрд. паунда, разказва The Guardian.

Луксозният автомобилен производител съобщи, че планира да продаде около 1 млрд. eвро акции в първоначалното публично предлагане (IPO), което главният изпълнителен директор Анди Палмър описва като „ключов крайъгълен камък“ в историята на компанията, която е основана в малка лондонска работилница през 1913 г., за да се превърне в една от най-големите световни за марки спортни автомобили.

Aston Martin още обсъжда дали да продава акциите си в Лондон или Ню Йорк, но вече е планирал да публикува проспект с пълни подробности за продажбата на акции на 20 септември.

Служители и клиенти на автомобилния производител също ще могат да купуват от тях, по цени на предлагане.

Това IPO ще бъде тест за апетита на инвеститорите да подкрепят британска компания, тъй като преди Брекзит през март 2019 г. се очакват много малко публични предлагания в Обединеното кралство.

Анди Палмър заяви още, че Брекзит не грижа за компанията, тъй като тя продава сравнително малко коли в континентална Европа, но за сметка на това внася около две трети от частите си за тях от там.

 

Прочети още

Джаджи

ASUS пуска на българския пазар геймърския лаптоп от ново поколение ROG Strix SCAR II

Публикувана

на

Технологичната компания ASUS пусна в продажба на българския пазар геймърския лаптоп от ново поколение ROG Strix SCAR II. Моделът, който беше представен в България на 25 юли, комбинира иновативен 144-херцов, теснорамков дисплей с висока производителност, иновативна многоантенна Wi-Fi технология и редица допълнителни функционалности, създадени специално за геймърите. ROG Strix SCAR II вече е достъпен в търговската мрежа в България.

 

Лаптопът е оптимизиран специално за игри от жанра FPS (First Person Shooter – шутър от първо лице). С компактните си размери той е лесен за носене, което позволява на геймърите да разполагат с висококачествена машина за игра навсякъде. Отличителна черта на ROG Strix SCAR II са двете контрастиращи текстури, които образуват функционална диагонална черта на капака, светещото лого на гейм серията RoG, както и ефектната маркировка върху клавиатурата, наподобяваща кевлар.

 

ROG Strix Scar II е достъпен в България в множество различни конфигурации. Процесорът на модела е 8мо поколение Intel Core i7-8750H, а сред останалите характеристики са 16GB DDR4 RAM памет с опция за увеличаване до 32GB и видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB (GL504GM) или GTX 1060 6GB (GL504GS), което го прави подходящ дори за най-ресурсоемките игри. Сред иновациите в лаптопа е и първият в света 144-херцов, теснорамков дисплей със супербързо време за реакция от 3ms на gray-to-gray (GTG). Друга особeност е вградената HyperCool Pro технология за охлаждане на високопроизводителните централен и графичен процесори. Освен това лаптопът е първия в света с многоантенна технология за безпроблемна Wi-Fi връзка.

 

Припомняме, че неотдавна ASUS стартира в България и своята програма за лоялност ROG Club, с която клиентите, закупили гейм лаптоп от фамилията RoG, получават стойностни подаръци, възможност да трупат точки, да изпробват най-новите лаптопи ROG, веднага след като бъдат налични на местния пазар, да участват в турнири и други събития, организирани от ASUS, включително и в такива, достъпни само за членовете на клуба, както и да получават разнообразни награди.

Все още е в сила и промоционалното предложение на ASUS за клиентите, които закупят лаптоп на компанията с новите процесори на Intel. Те ще получат и множество стойностни подаръци под формата на софтуер и популярни видеоигри на всеки клиент. Предложението ще бъде валидно до края на септември, като в зависимост от стойността на процесора цените на подаръците ще варират между 70 и 135 евро. Повече информация за инициативата е достъпна на адрес: https://www.asusplus.bg/bg/gift/.

Прочети още

Почивка

Ефектът Кристиано Роналдо върху финансовото положение на Ювентус

Публикувана

на

Снимка: Официална страница на Ювентус във Facebook

Надали има футболен фен или изобщо някой, който да не е разбрал за трансфера на века. Става дума за грандиозното преминаване на мегазвездата на Португалия Кристиано Роналдо, който бе продаден от Реал Мадрид на италиянския хегемон Ювентус, срещу зашеметяващата сума от 100 милиона евро.

Естествено, Роналдо е нещо повече от един от най-добрите футболисти на планетата, той е марка и име, което продава. Факт, е че португалеца със сигурност ще донесе още футболна класа в тима на старата госпожа, но освен това той вече носи и доста солидни приходи на отбора от северна Италия.

Интересно е да се отбележи, че още преди да беше представен официално, Роналдо започна да носи финансови ползи за своя нов отбор. Само за едно денонощия бяха продадени впечатляващите 520,000 фланелки с новия номер 7 на Ювентус. Всъщност, малко след неговото привличане, на всяка минута в клубните магазини на Ювентус се е продавала фланелка на Кристиано Роналдо.

При средна цена от 100 евро за една фланелка, сами можете да си представите за какви грандиозни печалби става дума. На фона на това, определено тези 100 милиона дадени за привличането на португалската мегазвезда не изглеждат никак много. Кристиано определено вече се оказва печеливша карта в ръцете на Масимилиано Алегри, още преди да е започнал новия сезон в италиянското първенство.

А той започва съвсем скоро, като ако става дума за футболни залози за тези, които обичат емоцията, то вероятно не е изненада за никой, че коефициента на Роналдо и компания за спечелване на калчото през идния сезон е най-ниско от всички отбори – 1.40. Вече с футболис от ранга на Кристиано, може да се очаква поредна титла за бианконерите и още един рекорд, като в момента те имат спечелени седем поредни титли от Серия А, което е безпрецедентен рекорд.

Една от причините за невероятние успех на старата госпожа е именно много стабилното финансово положение, в което се намира клуба. Отбора винаги е имал достатъчно средства за скъпи трансфери на футболисти от световна класа, но това винаги е било съобразено с редица други фактори за да може Ювентус и техните привърженици да се радват на успехите, които те имат.

Снимка: Официална страница на Ювентус във Facebook

Освен фамозния брой продадени фланелки обаче, пристигането на Роналдо подпомага финансово положение на отбора и по друг начин. Самата информация за трансфера на Роналдо в Ювентус вдигна акциите на отбора с цели 5.89%, като това е било базирано единствено на спекулации свързани с трансфера, който все пак стана реалност.

Това пък е било и най-добрия показател за торинци на финансовата борса за изминалите четири месеца, което допълнително е затвърдило тяхната финансова мощ. Няма как да не тръпнем в очакване относно представянето на италиянския гранд през новия сезон, като определено стабилните им финансови показатели, както и привличането на един от най-добрите футболисти в историята на играта, са фактори, които определено накланят везните в тяхна полза.

На всички ни е ясно, че парите са основна част от футбола и на трансферните пазари се водят ожесточени преговори и сделки, свързани с много пари. Но е повече от очевидно, че отбора на Ювентус знае как да играе тази игра, като финансовото състояние на тима е показателно за успехите и амбициите на клуба.

Прочети още

Джаджи

ASUS представи у нас иновативни лаптопи

Публикувана

на

Технологичната компания ASUS представи официално в България ASUS ZenBook Pro 15 (UX580) – нов високопроизводителен Windows 10 базиран лаптоп за креативни хора, който е първия от серията с футуристичната технология ScreenPad, геймърският лаптоп от ново поколение ROG Strix SCAR II, както и своята програма за лоялност ROG Club.

 

Какво е ScreenPad?

ScreenPad е иновация, създадена от ASUS, която комбинира по интелигентен начин тъчпад с висока резолюция и пълноцветен дисплей, чувствителен на докосване. По този начин технологията променя изцяло начина по който потребителите работят и използват своя лаптоп.

Тя предлага нови възможности за работа, както с Windows приложения, така и със специално разработени програми, наречени ScreenPad приложения. Освен това ScreenPad подлежи на пълно персонализиране, позволявайки на потребителите да го настроят според собствените си предпочитания.

 

ASUS ZenBook Pro 15

Новият модел продължава наследството на фамилията ZenBook Pro, предлагайки най-добрата производителност в своя клас в тънка, лека и изключително елегантна опаковка. Той е предназначен за професионални художници, дизайнери, програмисти, други създатели на съдържание, които се вълнуват от новите технологии и бизнес потребители.

Оборудван е с последното 8-мо поколение Intel Core i9 процесори с до 16GB RAM памет, гейминг клас NVIDIA обособена видеокарта и най-бързите PCIe 3.0 x4 SSD устройства за съхранение на данни, ZenBook Pro е проектиран да се справи с най-взискателните задачи с лекота. Комуникационните функции включват високоскоростната 802.11ac Wi-Fi технология, USB-C с Thunderbolt™ 3, USB 3.1 Gen 1 Type-A и стандартен HDMI изход.

 

ASUS ROG STRIX SCAR II (GL504)

ROG Strix SCAR II е изцяло нова версия на успешния гейминг лаптоп за електронни спортове, оптимизиран специално за FPS игри (First Person Shooter – шутър от първо лице). Иновативният му дизайн включва две контрастиращи текстури, които заедно образуват функционална диагонална черта на капака, нова маркировка върху клавиатурата наподобяваща кевлар, предна светеща лента с Aura Sync и много възможности за персонализиране.

ROG Strix SCAR II е оборудван с първия в света 144-херцов, теснорамков дисплей със супербързо време за реакция от 3ms на gray-to-gray (GTG), HyperStrike Pro гейминг клавиатура за прецизен контрол и HyperCool Pro технология за охлаждане на високопроизводителните централен и графичен процесори. Това е първият в света лаптоп, който се характеризира с многоантенна технология за безпроблемна Wi-Fi връзка.

 

ASUS ROG Club

ASUS обяви официално и старта на своята програма за лоялност ROG Club в България. С нея компанията, която е лидер при геймърските лаптопи, създава истинска общност около своята популярна марка за гейм продукти ROG. В ексклузивния клуб може да влезе всеки, който си закупи гейм лаптоп от тази продуктова фамилия, а участието му дава стойностни подаръци, възможност да трупа точки, да изпробва най-новите лаптопи ROG, веднага след като бъдат налични на местния пазар, да участва в турнири и други събития, организирани от ASUS, включително и в такива, достъпни само за членовете на клуба, както и да получава разнообразни награди.

ASUS представи пред българската публика и своята промоция за крайните потребители, с която компанията ще предостави стойностни подаръци под формата на софтуер и популярни видеоигри на всеки клиент, който закупи лаптоп на ASUS с новите процесори на Intel. Предложението ще бъде валидно до края на септември, като в зависимост от стойността на процесора цените на подаръците ще варират между 70 и 135 евро.

Повече информация за инициативата е достъпна тук.

Прочети още
Реклама

Най-четени