Свържете се с нас

Финанси

Излишъкът по текущата сметка на ЕС28 за Q1 е 63,9 млрд. евро

Публикувана

на

statistics

Той бележи лек спад спрямо същия период на 2017 г.

Излишъкът по текущата сметка на платежния баланс на ЕС-28 за първото тримесечие на тази година е 63,9 млрд. евро (1,6% от БВП), което е лек спад спрямо излишъка от 68,0 млрд. евро (1,8% от БВП) за четвъртото тримесечие на 2017 г., според данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

През Q1 на 2018 г. спрямо Q4 на 2017 г., на база сезонно изгладени данни, са намалели излишъците по две от сметките – тази за стоки (на + 34,7 млрд. от + 41,1 млрд. евро) и тази за услуги (на + 47,5 млрд. от + 49,9 млрд. евро).

Сметката за първичния доход се превърнала от дефицит в излишък (+ 2,3 млрд. евро в сравнение с – 1,6 млрд. евро). Дефицитът по сметката за вторични доходи е намалял (на – 20,6 млрд. от – 21,5 млрд. евро), както и дефицитът по капиталовата сметка (на – 1,9 млрд. евро от – 4,2 млрд. евро).

Как стоят нещата при текущите сметки на различните партньори за първото тримесечие на 2018 г., измерени в евро?

ЕС е регистрирал външни излишъци по тази със САЩ (+ 60,8 млрд.), Швейцария (+ 21,7 млрд.), Бразилия (+ 7,9 млрд. + 7.2 млрд.), Хонконг (+ 6.5 млрд. ) и Индия (+ 0.1 млрд. Евро).

Дефицити са регистрирани с Китай (- 30,2 млрд.), Русия (- 12,3 млрд.), офшорните финансови центрове (- 5,5 млрд.) и Япония (- 2,8 млрд.).

Що се отнася до общия размер на салдата по текущата сметка на страните-членки в рамките на ЕС и извън ЕС, въз основа на наличните несезонно коригирани данни, са записани 14 излишъци, 11 дефицита, един баланс и две от базите са поверителни.

Най-високи са излишъците в Германия (+ 71,5 млрд.), Австрия (+ 5,3 млрд.), Италия (+ 4,8 млрд.) и Чехия (+ 2,3 млрд. евро).

Най-големите дефицити са в Обединеното кралство (- 23,1 млрд. евро), Франция (- 13,0 млрд.), Гърция (- 2,8 млрд.) и Хърватска (-1.9 млрд.).

За България данните показват дефицит по текущата сметка от -0.1 млрд. евро. за Q1 на 2018 г.

Банки

Royal Bank of Scotland привлича мениджър от конкурента HSBC

Публикувана

на

Брус Флечър. Снимка: LinkedIn.

Брус Флетчър ще новия главен директор по оценка на риска.

Royal Bank of Scotland (RBS) назначи Брус Флетчър за нов главен ръководител по риска, съобщи банката на сайта си.

Назначението подлежи окончателно одобрение от страна на регулаторите.

Брус Флечър понастоящем е главен ръководител по въпросите на риска за бизнеса в конкурентната HSBC в отдела ѝ за глобално банкиране на дребно и управление на богатството.

Той ще замести Дейвид Стивън, който отива да работи в Westpac Banking Corporation (известна като Westpac, това е една от „големите четири“ банки на Австралия).

Главният изпълнителен директор на RBS, Рос Макюън, коментира: „За нас е удоволствие да посрещнем Брус на RBS; той носи значителен опит и експертиза на ролята. Брус е отлично допълнение към нашия екип и назначаването му допълнително ще засили функцията за оценка на риска“.

От своя страна Брус Флечър каза: „Радвам се, че се присъединявам към екипа на RBS. Банката е постигнала добър напредък, има голям потенциал и аз очаквам с нетърпение да се надграждам там в бъдеще“

.

Прочети още

Финанси

Държавният дълг в ЕС леко е спаднал

Публикувана

на

calculator

Данните на Евростат са за Q1 на 2018 г. спрямо Q4 на 2017 г.

В края на първото тримесечие на 2018 г. съотношението на държавния дълг към БВП в ЕС 28 е бил 81.5%, което е незначително намаление спрямо 81.6% в края на четвъртото тримесечие на 2017 г., оповести днес Евростат.

Данните за еврозоната за същите периоди пък бележат леко покачване от 86.7% (Q4 2017) на 86.8% (Q1 2018).

При сравнение обаче с първото тримесечие на 2017 г. съотношението на държавния дълг към БВП се понижило, както в ЕС28 (от 83.6% на 81.5%), така и в еврозоната (от 89.2% на 86.8%).

Дълговите ценни книжа съставляват 81.7% от ЕС28 и 80.8% от общия държавен дълг на еврозоната за края на първото тримесечие на 2018 г.

Кредитите са съответно 14.2% (ЕС) и 16.2% (еврозона), а валутите и депозитите представляват 4.1% от ЕС28 и 3.0% от държавния дълг на еврозоната.

Поради участието на правителствата на ЕС в предоставянето на финансова помощ на определени държави-членки, Евростат публикува и тримесечните данни за междуправителственото кредитиране (IGL).

Делът на IGL в БВП в края на първото тримесечие на 2018 г. възлиза на 1,5% в ЕС28 и на 2,1% в еврозоната.

 

Съотношението на дълга за Q1 на 2018 г. в страните-членки:

Най-високи съотношения на държавния дълг към БВП към края на първото тримесечие на 2018 г. са регистрирани в Гърция (180.4%), Италия (133.4%) и Португалия (126.4%), а най-ниските в Естония (8.7%), Люксембург (22.2%) и България (24.1%).

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г., 12 държави-членки регистрират увеличение на съотношението им към БВП в края на първото тримесечие на 2018 г., а 16 спад.

Най-голямо увеличение на съотношението бяха регистрирани в Белгия (+2,9 процентни пункта), Гърция (+1,8 п. п.), Италия (+1,6 п. п.), Словения (+1,4 п. п.) и Чехия (+1,1 %).

Най-големите намаления са регистрирани в Латвия (-4.4 п. п.), Литва (-3.5 п. п.), Кипър (-2.8 п. п.) и Швеция (-2.6 процентни пункта).

В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. само Гърция (+2,7 п. п.) регистрира увеличение на съотношението на дълга към БВП в края на първото тримесечие на 2018 г., а 27 държави-членки намаляване

Най-големите намаления са регистрирани в Кипър (-11.3 п. п.), Ирландия (-6.5 п. п.), Хърватия (-6.4 п. п.), Малта (-6.2 п. п.) и Словения (-5.3 процентни пункта).

Прочети още

Fintech

Ново приложение дава възможност да плащаме навсякъде чрез телефона си

Публикувана

на

phyre

Новото мобилно приложение Phyre, разработено от български екип, дава възможност да плащаме навсякъде и всичко чрез телефона си. То бе официално представено пред журналисти от Константин Джелебов, съосновател и CEO на Рhyre, който има над 11 години опит в технологични компании.

Любопитен факт е, че паричните средства, заредени чрез апликацията, вече надхвърлят 300 000 лева за първите 2 месеца след стартирането й. Потребителите са склонни да се разплащат с нея както за дребни ежедневни покупки, така и за пазаруване в търговски центрове, абонаментни карти за спорт и други забавления. За момента у нас активните клиенти, които използват Рhyre, са над 7000 души, като се наблюдава лек превес на мъжете.

От компанията посочват, че най-активните потребители са на възраст между 24 и 50 години, които имат отношение към финансите си, ценят личното си време и търсят най-практичните методи за управление на парите си. Все още обаче съществува известна психологическа бариера при мобилните плащания, допълват от там.

Плащанията във Рhyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз e-money институция, която е член на VISA и Mastercard.

Според Джелебов, част от успеха на приложението се дължи на опцията потребителите ясно да виждат за какво и как харчат парите си – нещо, което е невъзможно при банковите карти и парите в брой. Архивът, който поддържа тази иновация, позволява бърза справка и проследяване на извършените трансакции. По този начин отговаря на потребностите на хората от „умни“ приложения, с които могат да пестят време и усилия.

Приложението Phyre може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play и AppStore. Мобилните преводи и плащания са възможни за всички потребители на Android устройства, като скоро ще бъдат възможни и плащанията за iOS.

Прочети още

Fintech

Форум за блокчейн технологии ще се провесе в София

Публикувана

на

CEE Blocк София ще се проведе на 25 и 26 октомври в София Тех Парк и ще събере топ политици и водещи международни компании.

Целта на форума е обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса, който работи върху блокчейн технологията.

В рамките на форума ще бъдат представени различни гледни точки на експерти от блокчейн общността, технологичната екосистема, академичните среди, консултанти, инвеститори, финансови институции. Ще бъдат представени най-добрите практики в блокчейн средата от водещите технологични компании, както и старт-ъпи с работещи продукти и решения, насочени към бизнеса.

CEE Blocк София ще бъде открит от Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, която ще представи визията на Европейската комисия за блокчейн технологията. Събитието се организира от CEE Block в партньорство със Sofia Tech Park, СофтУни, ЛаймЧейн, Industria, Solutions for the Future и Дигитална Национална Коалиция.

Сред лекторите на форума ще бъдат президентът Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, заместник-министрите на Образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на Икономиката, Транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенцията за електронно управление. Очакват се министри и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумение за блокчейн сътрудничество в Европа.

CEE Block София е естествено продължение и надграждане на засилената активност на блокчейн общността в България, Централна и Източна Европа и една от многото стъпки, които България прави в стремежа си да се утвърди като дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

Прочети още

Финанси

Владислав Горанов: България има шанс да изгради свой собствен път към еврозоната

Публикувана

на

Vladislav Goranov

Допълнителните ангажименти, които страната ни представи пред еврогрупата с писмото за намерения от 29 юни 2018 г., са цел и на нашето общество. С тях ние казахме на нашите европейски партньори, че ще се опитаме всеки ден да ставаме по-добри, за да можем в обозримо бъдеще да се доближим до ценностната система, която те изповядват, за да можем да споделяме и общи формални ценности.“ Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за „Капитал„.

Той обясни, че процесите в еврозоната се променят и ние трябва да се адаптираме към тях, а че с позицията на еврогрупата от 12 юли 2018 г. държавите от еврозоната за първи път гледат сериозно на нашето членство.

Министърът счита, че така на масата на разговорите е сложен механизъм, по който това може да стане.

В хода на интервюто Горанов коментира, че вероятно проблемите в еврозоната през последните години, относително ниското познаване на реалностите в България и предпазливостта на европейските институции са причина нашите европартньори да заемат позицията от 12 юли.

Той акцентира върху факта, че с нея за първи път от доста години се повдига темата за разширяването на еврозоната.

Прочети още

Крипто

Квебек вдига цените на тока за „копаене“ на криптовалути

Публикувана

на

bitcoin

Един от най-големите разходи при „копаенето“ на криптовалути е сметката за електричество.

Именно затова „фермите“ за Bitcoin се правят най-вече в региони, където цените на енергията са значително по-ниски. Един от тези региони е Квебек. Или поне беше.

Сега и там цените на електричеството за „миньорите“ на криптовалути се вдигат, съобщава CCN.

Квебек ще изисква от криптоминьорите да плащат двойно по-висока тарифа спрямо тази, която се предлага на домакинствата и фирмите. Това означава, че те ще плащат по 15 цента на киловатчас.

Целта на новите тарифи е да откажат почитателите на криптовалути да идват в региона.

Те ще са валидни докато не влязат в сила нови регулации.

Новата тарифа влиза в сила със задна дата – от 6-ти юли т.г. и важи само за нови клиенти. Настоящите запазват сегашните си тарифи.

Целта е да се намали натоварването върху мрежата в региона, която се затруднява, особено в пиковите часове.

Квебек стана предпочитана дестинация за криптоминьорите след като Китай затегна контрола в страната и също вдигна цените за „копаене“ на виртуални пари.

Прочети още

Най-четени