Свържете се с нас

Финанси

Излишъкът по текущата сметка на ЕС28 за Q1 е 63,9 млрд. евро

Публикувана

на

statistics

Той бележи лек спад спрямо същия период на 2017 г.

Излишъкът по текущата сметка на платежния баланс на ЕС-28 за първото тримесечие на тази година е 63,9 млрд. евро (1,6% от БВП), което е лек спад спрямо излишъка от 68,0 млрд. евро (1,8% от БВП) за четвъртото тримесечие на 2017 г., според данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

През Q1 на 2018 г. спрямо Q4 на 2017 г., на база сезонно изгладени данни, са намалели излишъците по две от сметките – тази за стоки (на + 34,7 млрд. от + 41,1 млрд. евро) и тази за услуги (на + 47,5 млрд. от + 49,9 млрд. евро).

Сметката за първичния доход се превърнала от дефицит в излишък (+ 2,3 млрд. евро в сравнение с – 1,6 млрд. евро). Дефицитът по сметката за вторични доходи е намалял (на – 20,6 млрд. от – 21,5 млрд. евро), както и дефицитът по капиталовата сметка (на – 1,9 млрд. евро от – 4,2 млрд. евро).

Как стоят нещата при текущите сметки на различните партньори за първото тримесечие на 2018 г., измерени в евро?

ЕС е регистрирал външни излишъци по тази със САЩ (+ 60,8 млрд.), Швейцария (+ 21,7 млрд.), Бразилия (+ 7,9 млрд. + 7.2 млрд.), Хонконг (+ 6.5 млрд. ) и Индия (+ 0.1 млрд. Евро).

Дефицити са регистрирани с Китай (- 30,2 млрд.), Русия (- 12,3 млрд.), офшорните финансови центрове (- 5,5 млрд.) и Япония (- 2,8 млрд.).

Що се отнася до общия размер на салдата по текущата сметка на страните-членки в рамките на ЕС и извън ЕС, въз основа на наличните несезонно коригирани данни, са записани 14 излишъци, 11 дефицита, един баланс и две от базите са поверителни.

Най-високи са излишъците в Германия (+ 71,5 млрд.), Австрия (+ 5,3 млрд.), Италия (+ 4,8 млрд.) и Чехия (+ 2,3 млрд. евро).

Най-големите дефицити са в Обединеното кралство (- 23,1 млрд. евро), Франция (- 13,0 млрд.), Гърция (- 2,8 млрд.) и Хърватска (-1.9 млрд.).

За България данните показват дефицит по текущата сметка от -0.1 млрд. евро. за Q1 на 2018 г.

Банки

Deutsche Bank със специален надзор срещу прането на пари

Публикувана

на

Deutsche bank

За първи път BaFin използва подобна мярка за германска банка.

Днес германският орган за финансов надзор BaFin, оповести на сайта си, че е наредил на 21 септември на Deutsche Bank да предприеме специални мерки срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

За целта регулаторът ще използва специален свой представител в банката. Това се случва за първи път в Германия, разказва в-к Spiegel.

Представителят ще контролира изпълнението на зададените мерки.

За пръв път BaFin поръчва подобна надзорна мярка за банка в областта на предотвратяването на изпирането на пари„, се казва в изявление на регулатора, след което следва заповедта към банката да предприеме подходящите вътрешни предпазни мерки и да спазва общите изисквания за надлежна проверка.

Говорител на Deutsche Bank, заяви: „Ние твърдим, че процесите на идентифициране на нашите клиенти отговарят на регулаторните изисквания по всякакъв начин. Съгласни сме с BaFin, че трябва да подобрим по-нататък тези процеси в корпоративната и инвестиционна банка„.

Банката ще работи като финансов надзорник с одиторската фирма KPMG, които ще бъдат специални представители, за да може тя да „отговори на регулаторните изисквания възможно най-бързо и в рамките на сроковете„, каза още говорителят.

Само преди няколко дни финансовата институция обяви, че е намерила заместник на предишния си най-висш служител в отдела срещу прането на пари.

Сега тя ще назначи на този пост Стефан Вилкен, който преди това е работил 24 години като мениджър на риска за най-голямата германска парична къща.

Предшественикът на Вилкен, Филип Волот отива в разтърсената от скандал за пране на пари датска Danske Bank, където ще е член на борда ѝ.

Според Spiegel на Стефан Вилкен му предстои много работа. Въпреки известния напредък, проверките за пране на пари в Deutsche Bank далеч не работят, така като самата банка би искала това.

Например, все още има проблеми с идентифицирането на клиентите – важна предпоставка за откриване на случаи на пране ма пари и ефективното им проследяване след това, допълва в заключение вестникът.

Прочети още

Финанси

ЕК праща Великобритания за съд за митнически измами

Публикувана

на

Brexit

Изчислено е, че досега те са ощетили бюджета на ЕС с поне 2,7 млрд. евро.

След предложение на члена на Комисията по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Отингер, Европейската комисия (ЕК) реши днес да изпрати мотивирано становище до Обединеното кралство поради невъзможността му да внесе в бюджета на ЕС мита, които са изискуеми според Законодателство на ЕС.

Това е втората стъпка, която Комисията предприема във формалната процедура за нарушение по този случай, за да защити финансовите интереси на ЕС.

През март тази година тя започна процедура за нарушение вследствие на доклад от страна на органа на ЕС за борба с измамите OLAF от 2017 г., според който вносителите в Обединеното кралство са избегнали голяма част от митата чрез използване на фиктивни и фалшиви фактури и неправилни декларации за митническата стойност при внос.

Допълнителни инспекции на ЕК потвърдиха широкия обхват на схемата за измами с по-ниска декларирана стойност, която е действала през британските пристанища между 2011 г. и 2017 г.

Въпреки че e информирано за рисковете от измами, свързани с вноса на текстил и обувки с произход от Китайската народна република от 2007 г. насам и въпреки че е помолено да предприеме подходящите мерки за контрол на риска, Обединеното кралство не е предприело ефективни действия за предотвратяване на измамите.

Комисията изчислява, че нарушението на Обединеното кралство е довело до загуби за бюджета на ЕС в размер на 2,7 милиарда евро за периода от ноември 2011 г. до октомври 2017 г.

Освен това Обединеното кралство е нарушило и законодателството на ЕС за данък добавената стойност, което е довело до допълнителни потенциални загуби за бюджета на съюза.

Обединеното кралство има два месеца да внесе дължимите суми, в противен случай Комисията може да отнесе случая до Съда на ЕС.

 

Прочети още

Fintech

5 практични тенденции във финтех сегмента

Публикувана

на

Technology_fintech

Финтех секторът се развива и продължава да привлича интерес. След като първо се насочи към най-вече бизнеса, сега браншът започва да обръща все по-голямо внимание и към крайните потребители. А това води със себе си нови тенденции, които да направят услугите по-практични и интересни за клиентите, съобщава Bankrate.

Една от тези тенденции в помощ при спестяванията. Финтех приложения, платформи и услуги вече предлагат различни функции за оптимизиране на разходите и спестяване на повече средства. Има приложения за всичко – от такива, които помагат за плащане на кредити и заеми, до такива, които откриват и предлагат различни промоции и др.

Друга тенденция е спестяването на време. Тук често финтех компаниите разчитат и на партньорства с банките и ИТ гигантите. Например интеграция на услугите си в гласовите асистенти, за да може да се плаща през смартфона с команда.

По-голяма сигурност срещу злоупотреби. Възрастните хора са особено уязвими на финансови манипулации. Те могат лесно да бъдат объркани от множеството термини и технологии. Най-лесната е добавянето автоматизирано, регулярно плащане за дадена услуга, която те мислят, че са платили еднократно. Някои приложения вече работят по методи за блокиране на търговци от достъп до сметките на потребителите, както и използват алгоритми, за да преценяват дали дадена активност е коректна или съмнителна.

Финтех секторът създаде и „необанки“. Това са стартъпи, които помагат на потребителите да управляват парите си дигитално, като сключват партньорства с други финансови институции, които реално да държат тези пари. Сега част от тези необанки вече започват да се регистрират като истински банки, което им дава повече възможности за нови услуги. Казано по друг начин – както банките започват все повече да се доближават до активността на технологични компании, така и технологични компании се доближават до активността на банките.

Най-важното за потребителите обаче е сигурността. Изграждането на доверие към дадена услуга или компания, за да повериш дори част от парите си, е голямо предизвикателство. Именно затова финтех компаниите акцентират все повече над сигурността и новите методи за защита, които разработват и предлагат за клиентите си.

Прочети още

Финанси

НКА разследва британска компания свързана с Danske Bank

Публикувана

на

NCA

Според криминалната агенция Великобритания е част от маршрута за пране на пари.

Националната криминална агенция (НКА) (National Crime Agency) на Обединеното кралство (НКК) започна разследване срещу британско дружество, свързано с естонския клон на Danske Bank, който е разследван за пране на пари в размер на 200 млрд. евро., разказва Financial times.

Разследването е първото на властите във Великобритания и е съсредоточено върху събитията свързани с най-големия кредитор на Дания, Danske Bank, чийто главен изпълнителен директор Томас Борген, който подаде осатавка на 19 септември, заради скандала.

Проблемът идва от това, че от уличените около 15 000 сметки, по които са били придвижени около 200 млрд. евро между 2007 г. и 2015 г. през естонския клон Danske Bank след руските, най-много са тези на корпоративни юридически лица от Обединеното кралство.

В свое вътрешно разследване Danske Bank обяви, че голяма част от тях са подозрителни, с което скандалът за пране на пари придоби най-големият мащаб за подобно престъпление досега.

Разследването на НКА на свързани със случая британски компании, идва след като същата агенция, наричана още Британското ФБР, засили борбата си срещу руски активи след атаката с нервопаралитичен газ срещу бивш руски шпионин на британска земя, което разтърси отношенията между двете страни до най-ниските нива от Студената война насам.

Национална криминална агенция заяви: „НКА е наясно с използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества в този случай и има текуща оперативна дейност. Заплахата, която представлява използването на британски структури на фирми като маршрут за изпиране на пари, е широко признато и НКА работи с партньори от цялото правителство, за да ограничи способността на престъпниците да ги използват по този начин„.

НКА, която е водеща агенция за борба с организираната престъпност и мръсните пари в Обединеното кралство, отказа да коментира по-нататък. Danske Bank засега също отказва коментар.

Сагата Danske и ролята на анонимните компании в Обединеното кралство повдигнаха нови въпроси дали правителството на Великобритания прави достатъчно, за да се противопостави на репутацията на Лондон като пералня за пари на света.

Според на официални оценки градът изпира стотици милиарди лири мръсни пари всяка година.

Прочети още

Финанси

През 2017 г. е реализиран износ на продукти, свързани с отбраната, на стойност 1, 219 млрд. евро

Публикувана

на

„Реализираният  износ  на продукти, свързани с отбраната през 2017 г. е на стойност 1, 219 млрд. евро., което означава, че има ръст от над 200 млн. евро, спрямо предходната година. Тези данни показват, че въпреки трудностите тази индустрия може да се справя и да отбелязва високи резултати. Оценяваме изключително високо значението на вашата дейност за икономическото развитие на страната ни и за осигуряването на потребностите на въоръжените сили, както и взаимодействието си със Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, като доказан и отговорен партньор на правителството“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на националната конференция „Отбранителната индустрия – лидер на иновациите в България“.

Той подчерта, че през 2017 г. Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала 640 разрешения/удостоверения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната от територията на България.

По време на конференцията икономическият зам.-министър изтъкна, че фирмите от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“ осигуряват заетост за повече от 30 000 работници и служители в страната в 27 предприятия, с общ оборот за 2017 г. над 854 539 млн. евро. „Това показва, че секторът на отбранителната индустрия в България е ключов и по отношение на заетостта“, допълни той.

Зам.-министър Борисов заяви, че екипът на Министерството на икономиката има опита и убеждението, че за постигането на желаните резултати по поставените за обсъждане тук актуални и значими въпроси са необходими обединените усилия и на изпълнителната власт, и на бизнеса. По негови думи в този контекст държавата и бизнеса трябва да работят в ефективно сътрудничество и с Европейската комисия, трябва да продължат да се търсят най-ефективните средства за насърчаване на иновациите в сектора и осигуряването на средства за изследвания.

Прочети още

Финанси

Одобрени са над 18 милиона лева допълнителни средства за национални научни програми

Публикувана

на

Министерски съвет

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 18 020 000 лева за 2018 г. за изпълнението на следните националните научни програми: „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“ (ИКТ в науката, образованието и сигурността – ИКТвНОС), „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“, „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР), „Електронно здравеопазване в България“ (е-здраве), „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“ (РЕПРОБИОТЕХ), „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“, „Млади учени и постдокторанти“.

Чрез изпълнението на националните научни програми се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.

Необходимите средства за изпълнение на горепосочените програми в размер на 18 020 000 лв. за 2018 г. са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2018 г. и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Прочети още
Реклама

Най-четени