Connect with us

Финанси

Излишъкът по текущата сметка на ЕС28 за Q1 е 63,9 млрд. евро

Published

on

statistics

Той бележи лек спад спрямо същия период на 2017 г.

Излишъкът по текущата сметка на платежния баланс на ЕС-28 за първото тримесечие на тази година е 63,9 млрд. евро (1,6% от БВП), което е лек спад спрямо излишъка от 68,0 млрд. евро (1,8% от БВП) за четвъртото тримесечие на 2017 г., според данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

През Q1 на 2018 г. спрямо Q4 на 2017 г., на база сезонно изгладени данни, са намалели излишъците по две от сметките – тази за стоки (на + 34,7 млрд. от + 41,1 млрд. евро) и тази за услуги (на + 47,5 млрд. от + 49,9 млрд. евро).

Сметката за първичния доход се превърнала от дефицит в излишък (+ 2,3 млрд. евро в сравнение с – 1,6 млрд. евро). Дефицитът по сметката за вторични доходи е намалял (на – 20,6 млрд. от – 21,5 млрд. евро), както и дефицитът по капиталовата сметка (на – 1,9 млрд. евро от – 4,2 млрд. евро).

Как стоят нещата при текущите сметки на различните партньори за първото тримесечие на 2018 г., измерени в евро?

ЕС е регистрирал външни излишъци по тази със САЩ (+ 60,8 млрд.), Швейцария (+ 21,7 млрд.), Бразилия (+ 7,9 млрд. + 7.2 млрд.), Хонконг (+ 6.5 млрд. ) и Индия (+ 0.1 млрд. Евро).

Дефицити са регистрирани с Китай (- 30,2 млрд.), Русия (- 12,3 млрд.), офшорните финансови центрове (- 5,5 млрд.) и Япония (- 2,8 млрд.).

Що се отнася до общия размер на салдата по текущата сметка на страните-членки в рамките на ЕС и извън ЕС, въз основа на наличните несезонно коригирани данни, са записани 14 излишъци, 11 дефицита, един баланс и две от базите са поверителни.

Най-високи са излишъците в Германия (+ 71,5 млрд.), Австрия (+ 5,3 млрд.), Италия (+ 4,8 млрд.) и Чехия (+ 2,3 млрд. евро).

Най-големите дефицити са в Обединеното кралство (- 23,1 млрд. евро), Франция (- 13,0 млрд.), Гърция (- 2,8 млрд.) и Хърватска (-1.9 млрд.).

За България данните показват дефицит по текущата сметка от -0.1 млрд. евро. за Q1 на 2018 г.

Крипто

Bitcoin има само 5% шанс да достигне $10 000 в следващите 6 месеца

Published

on

bitcoin coins

Шансовете Bitcoin да достигне цена от $10 000 в рамките на следващите шест месеца са минимални. Това показва анализ на Skew Markets на базата на досегашното представяне на криптовалутата, съобщава CCN.

Според анализаторите от Skew Markets вероятността Bitcoin да прескочи границата от $10 000 през следващите шест месеца е само 4.6%. Дори нивото от $8000 за сега изглежда трудно постижимо със само 10% вероятност.

Според Skew Markets представянето на Bitcoin ще продължи да е доста скромно. Анализаторите очакват едва 20% вероятност криптовалутата да достигне дори $6000 до септември т.г.

Положителната новина е, че дневният обем се увеличава. Само през този месец имаше пет поредни дни с дневен обем над $10 млрд. А през последните 5 месеца обемът се е увеличил с около 150%. Пазарът сякаш бавно се оздравява, но все още е нужно време преди да е готов за големи постижения от гледна точка на цените, смятат анализаторите.

Continue Reading

Банки

Swedbank ще оповести външното разследване за пране на пари срещу нея

Published

on

Това ще стане в петък 22 март.

Най-старата шведска банка Swedbank, обяви официално на сайта си, че в петък сутринта на 22 март, ще публикува резултатите от външното разследване по обвиненията в пране на пари.

То бе проведено от консултантска компания, специализирана в международното право, съдебни спорове и разследвания – Forensic Risk Alliance (FRA).

Тя бе наета от Swedbank миналия месец под натиск на инвеститорите ѝ, за да разследва обвиненията в медиите, че най-малко 40 милиарда шведски крони (около 3,8 млрд. евро) са били прехвърлени от балтийските ѝ клонове в сметки на Danske Bank през периода 2007-2015 г.

Swedbank е една от трите скандинавски банки, въвлечени в големия скандал на пране на пари.

В него бе въвлечена и Nordea – най-голямата банка в региона, която миналата година премести централата си от Швеция във Финландия и датската Danske Bank, чийто естонски клон е изпрал около 200 милиарда евро подозрителни средства за периода 2007 и 2015 г.

В официалната декларация се казва още, че в петък представителите на медиите са добре дошли в централата ѝ да вземат интервюта от председателя на Swedbank Ларс Идермарк и президента и главен изпълнителен директор Биргит Бонесен.

Continue Reading

Банки

Deutsche Bank и Commerzbank потвърдиха, че водят преговори за сливане

Published

on

Christian Sewing
Кристиан Севинг, CEO на Deutsche Bank. Снимка: банката.

Този път и двете банки го оповестиха официално.

След месеци на спекулации в пресата от анонимни източници, тази неделя Deutsche Bank най-сетне официално потвърди, че е в преговори за сливане с конкурента си Commerzbank.

На 17 март, Deutsche Bank публикува на сайта си официално обръщение от изпълнителния си директор Кристиян Севинг към служителите на банката относно началото на преговорите за сливане.

От своя страна Commerzbank бе много лаконична на сайта, където само обяви, отново в неделя, следното: „Commerzbank и Deutsche Bank се договориха днес да започнат дискусии с отворен изход за потенциално сливане.“

Немските синдикати веднага реагираха на новината като предупредиха, че сливането може да изложи на риск до 30 000 работни места.

Ян Душек, представител на германския профсъюз Verdi, заяви пред английският Gurdian, че 10 000 работни места са в риск в краткосрочен план, но според техните разчети, този брой може да се утрои в дългосрочен план. Deutsche Bank е един от най-големите банкови работодатели в Лондон с около 7500 служители.

В обръщението си към служителите, главният изпълнителен директор на Deutsche Bank, Кристиан Севинг, признава за месеците на спекулации по сделката. „Трябва да оценяваме възможностите, когато възникнат. Непрекъснато подчертавах, че консолидацията в германския и европейския банков сектор е важна тема за нас. Трябва да преценим как искаме да играем роля в оформянето му.”

Ние, управителният съвет, ще разгледаме възможностите, които се представят пред нас внимателно”, добавя той. „Това е наша отговорност и наш дълг. По този начин ние ще имаме предвид интересите на банката и всички заинтересовани страни.”

Той предупреждава още, че преговорите може да не доведат до успешно сливане. „В този момент няма никаква сигурност, че сделка ще се осъществи. Опитът показва, че може да има много потенциални икономически и технически фактори, които могат да възпрепятстват или предотвратяват подобна стъпка.

Междувременно, бих искал да се съсредоточите върху ежедневната си работа и да бъдете там за нашите клиенти.”

След новината за официалните преговори за сливане в понеделник акциите на двете банки поскъпнаха. Тези на Commerzbank с 6,2%, а тези на Deutsche Bank с 3,3%.

Continue Reading

Регулации

Бойко Атанасов беше избран за председател на Комисията за финансов надзор

Published

on

Бойко Атанасов е новият председател на Комисията за финансов надзор. Той беше и единствената кандидатура за поста, след като досегашният председател Карина Караиванова напусна от 1 март, за да стане представител на страната ни в Европейската банка за възстановяване и развитие.
44-тото Народно събрание го избра със 134 гласа.

Основните цели, които Атанасов постави пред регулаторния орган са създаване на стабилен екип от професионалисти, прозрачна и навременна комуникация с обществото и най-важното – осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от Комисията – капиталовите пазари, сферата на застраховането и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване.

По време на представянето си,  Атанасов акцентира върху създаване на репутация на Комисията за финансов надзор като стабилен, обективен и независим регулаторен орган чрез комуникационни кампании и обективен диалог с обществото. Комисията ще търси диалогичност на всички нива, активна комуникацията с бизнеса чрез провеждане на регулярни срещи в дискусионен формат.

Като изключително важен елемент в развитието на надзорната институция, той визира процеса по идентифициране на потенциално недобри или лоши бизнес практики още в самото начало. Фокус ще бъде поставен върху риск-базиран надзор и осъществяване на координиран надзор в ситуации, в които са включени и други институции.

По отношение на застрахователния бранш Бойко Атанасов посочи, че стремежът ще бъде българските застрахователи да поддържат адекватно ниво на резервите, като изпълняват изискванията за платежоспособност, залегнали в законодателството. Ще бъдат предприети необходимите действия за заздравяване на компенсационните механизми в българската застрахователна система. Една от целите е преодоляване на последиците от фалита на кипърския застраховател „Олимпик“ и последиците от мониторинга над Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Приоритет за Атанасов е намаляване на административната тежест чрез още по-голямо дигитализиране на услугите, които предлага КФН. Целта е институцията да предоставя бързи и качествени услуги в регулаторната, както и прозрачност в надзорната дейности. Акцентира се върху оптимизацията на съществуващите услуги и предоставянето на нови електронни услуги. Освен дигитализиране на услугите, защитата на потребителите ще се осъществява и посредством финансово ограмотяване, обучения за различни професионални групи и поднадзорни лица и провеждане на разяснителни кампании сред обществото.

„Визията ми е да осъществяваме превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации! Вярвам, че чрез правилна комуникация КФН може да има имидж на орган, работещ по стратегически план за развитие на база на ключови критерии за успех. Един от най-важните резултати, които целя е добрата ни репутация да е гарант за доверието на бизнеса и поднадзорните лица в нас! Заявявам намерението си Комисията за финансов надзор да продължи да предприема последователни действия и да усъвършенства своите практики във връзка с осъществяването на ефективен риск-базиран надзор върху небанковия финансов сектор, което е свързано с ранна идентификация на рисковете и е основна предпоставка за стабилни финансови пазари“, каза Атанасов в заключение.

Continue Reading

Инвестиции

Регистрираният ръст на ПЧИ надхвърля 1 млрд. лв за 2 години

Published

on

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. – това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум “Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество”, съобщиха от Министерството на икономиката.

Манолев отбеляза, че от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. “Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министърът. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. “Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., стана ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка. “Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

Continue Reading

Fintech

Регулациите ще съживят криптопазара, смята SEC

Published

on

bitcoin

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) смята, че регулациите ще съживят криптопазара. Наближава криптопролет, казва Валери Сцзепаник, главен съветник по дигиталните активи към SEC по време на конференцията SXSW в Тексас, цитирана от CCN.

“Смятам, че ако искаме да подушим криптопролет във въздуха, то ще трябва хората да вървят заедно с регулаторите. Аз мисля, че пролетта ще дойде”, коментира Сцзепаник.

Според нея правилните регулации ще мотивират иновациите. За целта ще се търси баланс между гъвкавост на правилата и иновациите. SEC е избрала подход на по-малко конкретика, което може да е трудно за новите компании да знаят до къде могат да се простират, но ще помага на развитието на иновациите.

Ще се разчита предимно на принципи, което ще даде повече възможности на компаниите. Трябва да се внимава правилата да не поведат технологиите в една или друга посока, допълва Сцзепаник.

“Хората харесват да слагат етикети на всичко, но ние винаги гледаме зад етикета, за да видим какво точно се случва. След това ще му дадем етикета, който заслужава според закона”, казва тя по повод криптовалутите и множеството им версии.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени