Свържете се с нас

Финанси

ИИА в България остава положителен

Публикувана

на

documents

През първото тримесечие на 2018 г. индикаторът на икономическата активност в България (ИИА) остана положителен, но се понижи до 0.08 от 0.21 за предходните три месеца. Това показа публикуваният от Министерството на финансите бр. 2 за тази година на тримесечното издание „Индикатор на икономическата активност в България“.

Дългосрочната позиция на икономиката продължи да се повишава до нива, съпоставими с тези от първата половина на 2007 г., но при цикличния компонент беше отбелязано влошаване.

През второто тримесечие на 2018 г. се очаква ИИА да нарасне, подкрепен от повишените оценки на предприемачите за бизнес климата в страната и поръчките в индустрията, както и възходящата динамика на международните цени.

Пълният текст на изданието можете да намерите тук.

Банки

Германската икономика остава стабилна според Bundesbank

Публикувана

на

Bundesbank

Банката предвижда ръст на БВП от 1,5% за тази година.

Въпреки неуспеха през третото тримесечие на 2018 г., германската икономика ще продължи стабилния си растеж за момента, според оценката на Германската централна банка.

Bundesbank публикува есенната си прогноза, в която приписва лекото понижение на икономическата продукция през предходното тримесечие главно на временните трудности в автомобилната индустрия и смята, че ще то бъде преодоляно бързо.

Централна банка предвижда ръст на БВП от 1,5% през 2018 г. и 1,6% през 2019 г. и 2020 г. и потенциално 1,5% през 2021 г.

Президентът на Bundesbank Вайдман коментира, че за разлика от прогнозата от юни 2018 г. новите прогнози показват, че немският икономически растеж е малко по-висок от потенциалния ръст на производството през следващата година.

Един от ключовите фактори, които трябва да се следят през следващите няколко години, е прогресивното застаряване на населението, което води до увеличаване на дефицита на пазара на труда и спирачка на потенциала за растеж, според г-н Вайдман.

Също така намалява търсенето на жилища и склонността на предприятията да инвестират.

За икономистите на Bundesbank частната консумация е основната причина, поради която вътрешното търсене все пак е толкова оживено.

Благоприятното икономическо положение и ограничените условия на пазара на труда водят до силен ръст на заплатите, което от своя страна стимулира частното потребление. Икономистите на Бундесбанк заявяват, че вътрешното търсене ще бъде допълнително стимулирано от амбициозната фискална политика, особено през 2019 г.

По-високите разходи са планирани преди всичко за пенсии, здравеопазване и дългосрочни грижи, както и за образование, транспортна инфраструктура, вътрешна сигурност и отбрана. Наред със силната местна дейност, износът допринася за насърчаване на перспективите за растеж.

Централната банка прогнозира още, че процентът на инфлацията, измерен чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), първоначално ще спадне от 1,9% през 2018 г. на 1,4% през 2019 г., преди отново да достигне 1,8% през 2020 г. и 2021 г.

Цените на енергията и хранителните продукти ще бъдат основният фактор за спада между 2018 г. и 2019 г. „Докато през 2018 г. те нарастват силно, през следващата година ще виждат ограничен растеж„, допълва Вайдман.

Според икономистите на Вайдман несигурността, свързана с макроикономическите перспективи, е намаляла като цяло в сравнение с прогнозите за юни, но въпреки това все още е повишена.

Според тях непредвидимото развитие на бъдещите международни търговски отношения или твърд Брекзит например, може да доведе до отклонения от прогнозата.

 

Пълната прогноза на Bundesbank можете да намерите тук.

Прочети още

Бързи кредити

Credirect.bg – бъдещето на онлайн кредитирането

Публикувана

на

Когато говорим за кредитиране, основното желание на потребителите е да получат желаната сума бързо и безпроблемно. Само за две години от своето създаване Credirect.bg се превърна в най-бързо растящата фирма за бързи кредити у нас, която напълно отговаря на тези клиентски потребности.

Със стремежа си да намира индивидуално решение за всяко финансово затруднение, Credirect чертае бъдещето на онлайн кредитирането в България. Иновативността на компанията се изразява в оптимизираните процеси по отпускане на заем, които се реализират изцяло онлайн. Credirect е и първата небанкова финансова институция в България, която предоставя възможност на кандидатите за кредит да проверяват онлайн до къде е стигнал процеса по одобрението им.

Условия, отговарящи на нуждите на клиента

Фирма Credirect предлага разнообразни решения за превъзмогване на финансовите затруднения на клиентите си като услугите й са достъпни за хора от цяла България. Бързият й темп на развитие се дължи не само на предлаганите изгодни условия по кредитите, а и на максимално опростеното им отпускане, което се осъществява без необходимост от посещение на офис.

Клиентите на дружеството могат да се възползват от различни видове кредитни услуги, най-популярната от които е потребителският кредит за суми до 3000 лева, който се връща на равни месечни вноски за срок от два до девет месеца. Другият най-предпочитан продукт на финансовата институция е „кредит до заплата“, който е за суми до 600 лева и се изплаща на една вноска за период от четиринадесет или двадесет и осем дни. Всеки нов клиент на фирмата има право да се възползва от изгодния безлихвен „кредит до заплата“.

Опростен процес на кандидатстване

Както вече споменахме, кандидатстването за кредит от Credirect става изцяло онлайн като от кандидатите не се изисква постоянен доход, трудов договор, гарант или обезпечения. Всичко, което е нужно да направите, ако желаете да кандидатствате за заем от филмата, е да въведете данните от личната си карта във формата за одобрение, достъпна на сайта й. Срокът, в който служителите на дружеството ще обработят заявката ви е гарантирано кратък като желаната сума можете да получите минути след одобрението.

Иновативен и прозрачен процес на одобрение

Credirect отваря широко вратите пред своите бъдещи клиeнти като въвежда иновативен и напълно прозрачен процес на одобрение, който може да се следи от тях през сайта на фирмата. Така те са напълно наясно какво се случва през цялото време – от заявката на кредита до неговото одобрение.

Обслужване с индивидуална грижа за клиента

Credirect фокусира усилията си върху предоставянето на обслужване, което се отличава със своята индивидуална грижа за всеки клиент.

Изграждането на патньорски отношения с кредитополучателите е важна част от мисията на фирмата. А екипът й се стреми да установи персонален контакт и да откликва с финансов съвет на всяка тяхна парична нужда.

Изцяло в услуга на потребителите са наложени гъвкави работни практики, при които на тях е предоставена възможността сами да определят срока на връщане и размера на вностите си по кредита. За тяхно удобство са осигурени и три варианта за плащане – по банков път, в брой или онлайн.

Да отговаряме своевременно и дискретно на потребностите на всички наши клиенти е основия ни приоритет. Надяваме се, че с усилията, които полагаме, в наше лице всеки ще може да припознае своя доверен партньор в трудни финансови ситуации. Удовлетворението, което наблюдаваме у нашите постоянни клиенти, е най-големият ни стимул да продължаваме да растем и да се усъвършенстваме споделят от ръководството на Credirect.

Занапред дружеството планира да поддържа лидерската си позиция в сектора като продължава да се фокусира върху бързината, качеството и прозрачността на обслужване на своите клиенти. Друг основен стремеж на фирмата е да бъде отлично място за работа, в което служителите са насърчавани да дават най-доброто от себе си.

Прочети още

Финанси

България с покана за Световната организация на свободните зони

Публикувана

на

България получи покана за членство в Световната организация на свободните зони. Това стана по време на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на международната организация д-р Самир Хамроуни. Регистрирана в Женева и със седалище в Дубай, Световната организация на свободните зони е единствената международна, многостранна организация на свободните зони в света, която включва държави, които последователно развиват такива локации за инвестиции.

Чрез организацията страната ни ще може да получава информация в реално време за инвестициите в свободни зони в света и за насърчителните мерки, които другите държави предлагат. По този начин ще можем да съпоставяме нашите силни и слаби страни и да бъдем още по-конкурентни, стана ясно по време на срещата. Д-р Хамроуни подчерта, че е впечатлен от икономическите резултати, които страната ни постига и отправи покана към Министерството на икономиката да бъде партньор и наблюдател към организацията.

„Държавата развива 11 индустриални зони, които привличат все повече инвестиции и се утвърждават като локации с добавена стойност за бизнеса“, подчерта Александър Манолев. Той отправи покана и Световната организация на свободните зони да задълбочи оперативния контакт с Национална компания „Индустриални зони“ – институцията, която оперативно менажира тези зони.

Д-р Хамроуни отправи покана страната ни, в лицето на Министерството на икономиката да участва в Годишната среща на организацията през лятото на 2019 г. и да представи инвестиционните си предимства пред над 2000 делегати и членове.

Световната организация на свободните зони (The World Free Zones Organization – World FZO) е глобална организация с нестопанска цел, обединяваща свободни зони от целия свят, за да им даде възможност да постигат общи цели и да решават общи проблеми. Една от основните им цели е да повишат осведомеността относно ползите, които могат да донесат свободните зони от гледна точка на засилване на преките чуждестранни инвестиции и търговията; насърчаване на културното разнообразие; стимулиране на иновациите и развитие на уменията; създаване на нови работни места и индустрии, както и придаване на стабилност на световната икономика и просперитет на народите. Самата организация е основана под патронажа на шейха на Дубай, Н.Пр. Мохамед Рашид Ал Мактоум, министър-председател на ОАЕ, вицепрезидент и шейх на Дубай. Днес тя обединява над 500 членове от целия свят.

Прочети още

Крипто

Борсата на Щутгарт ще предлага платформа за криптотърговия

Публикувана

на

bitcoin, биткоин

Борсата на Щутгарт, която е втора по големина в Германия и девета в Европа, ще предлага своя платформа за търговия на криптовалути. Boerse Stuttgart Gmbh обяви, че това ще се случи през втората половина на 2019 г.

В официалното си съобщение борсата съобщава, че платформата ще комбинира технологии и банков опит от solarisBank. Те ще се използват в бъдещата платформа, както и Blockchain Factory на solarisBank.

През следващите няколко месеца двете организации ще изградят платформата, която ще осигурява цялата инфраструктура за публичен обмен на дигитални активи от инвеститорите. Конкретните подробности по платформата ще бъдат съобщени допълнително с напредъка на нейната разработка.

За сега еврото има сравнително малък дял в общия обмен на Bitcoin, като основната част преминава през Япония, Южна Корея и САЩ, отбелязва CCN.

Целта на новата платформа е да направи и Европа интересно място за криптоинвеститорите.

Прочети още

Банки

Германското правителство е обсъждало сливането на Deutsche Bank с Commerzbank

Публикувана

на

Deutsche bank

След тази новина акциите и на двете банки скочиха нагоре.

Германският финансов министър Олаф Шолц и главният изпълнителен директор на  Deutsche Bank Кристиан Сюинг, избран през април, са се срещнали, според агенция Bloomberg, за да обсъдят възможността за сливане на Deutsche Bank с Commerzbank.

Акциите на Deutsche Bank веднага поскъпнаха с 6,2%, след тази новина, след като преди това бяха паднали с повече от 50% през тази година, след като многобройните скандали, които разтърсиха кредитора.

Тези Commerzbank също нараснага с 5,9%.

В разговорите е станало дума за промяна на съществуващите данъчни закони, за се направи потенциалното сливане по-евтино.

Една от възможностите била Deutsche Bank да стане холдингово дружество, въпреки че това би могло да създаде голяма данъчна тежест за банката, ако се наложи тя да преоценява активите си.

Да се направи германското данъчно законодателство по-малко неблагоприятно за холдингови структури е сред темите, обсъдени в разговорите на високо равнище.

Германското правителство иска да има един слят германски заемодател, в опит да предотврати излизането на чуждестранен капитал от икономиката на страната.

Deutsche Bank бе въвлечена в няколко скандала тази година.

Наскоро централата ѝ във Франкфурт бе атакувана от германската прокуратура в рамките на разследването по Досиетата от Панама за интернационално пране на пари.

Също така миналия месец банката попадна и в центъра на скандала за изпирането на 150 милиарда долара, от клона на Danske Bank в Естония.

Смята се, че именно Deutsche Bank е изпрала по-голяма част от парите за Danske Bank идващи от Русия пред Талин на международните между 2007 и 2015 г.

Прочети още

Финанси

Съкращения на бюджета на пожарникарите и спасителите

Публикувана

на

Дали това заплашва човешки животи?

Заради финансови съкращения в бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат застрашени човешки животи. За това алармира  Управителният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

Причината е публикуваното в Държавен вестник от петък, 07.12.2018 година, Постановление  на Министерски съвет № 273  за одобряване на вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г, с което се отнемат близо 7 млн. лв. от и без това оскъдния бюджет на дирекцията за тази година.

Според пожарникарите и спасителите нито едно от немалкото политически ръководства на ведомството, ръководили го през последното десетилетие, не е изпълнило задълженията, възложени му със закон, а именно като работодател да осигури здравословни  условия на труд на служителите си.

Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, за съжаление някои от които са нелечими и неслучайно в докладите по заболеваемостта на служителите от МВР не фигурира статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители.

В резултат на безхаберието на ръководствата на МВР, болшинството от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да ги закупуват сами.

Недостигът на средства за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби.

Въпреки поставянето от наша страна на проблемите, изглежда няма воля за решаването им от политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, казват огнеборците и спасителите.

Управителният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ настоява предвидените в оскъдния бюджет за съответната година средства да бъдат използвани по предназначение, а именно за нуждите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, което да даде възможност за адекватно осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при бедствия и извънредни ситуации, както и промяна не по-късно от месец април 2019 година  на подзаконовата нормативна база, чрез която ясно да бъде уреден въпроса чие е задължението по осигуряването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите.

„Огнеборец“ настоява и за създаването на фонд за акумулирането на средства, чрез който допълнително да се дофинансира структурата, нуждаеща се от голям финансов ресурс, подобно на практиката в редица европейски страни.

Прочети още
Реклама

Най-четени