Connect with us

Fintech

Индия изолира криптостартъпите от финтех програмата си

Published

on

Централната банка на Индия подготвя “пясъчник”, в който ще позволи на финтех компании да работят и да тестват и предлагат услугите си. В него ще се допускат блокчейн стартъпи, но не и фирми, които използват криптовалути или криптоактиви, съобщава CoinDesk.

“Пясъчникът” е резултат от почти 3-годишни анализи и проучвания от специален екип на банката. Той ще позволи на финтех компаниите да достигнат по-лесно до клиенти и да развиват технологиите си и услугите си в рамките на известни правила и защити. Системата ще позволи и на институциите да опознаят технологиите по-добре в подготовката на окончателните правила.

Изненадващото е, че всякаква форма на криптовалути и активности, свързани с тях, ICO например, не попадат в разрешените дейности. Решението е свързано със съществуващата забрана в Индия за традиционните банки да използват криптовалути и да работят със стартиращи компании, които ги използват.

За сега институциите не отстъпват от позицията си срещу криптовалутите. Те обаче са отворени към блокчейн проекти, които използват технологията за други дейности. Като примери са дадени търговски плащания, трансфери на пари, дигитална идентичност и др.

Fintech

Bitcoin с 8-месечен връх и силни сигнали за продължителен ръст

Published

on

bitcoin

Bitcoin достигна 8-месечен връх на цената си, като прескочи и се задържа над границата от $6200. Освен това криптовалутата показва най-силните сигнали за ръст от началото на 2018 г. насам, отбелязва CoinDesk.

Само от 1-ви април досега, Bitcoin скочи значително от нивата си от около $4000. Сега следващата цел за криптовалутата е границата от $6500, където се очаква нов опит на “мечките” да се опитат да понижат цената ѝ.

Въпреки това RSI статистиката все още показва оптимистични нагласи. RSI стойността на Bitcoin е 65 за изминалата седмица, което е най-високото ниво от първата седмица на януари 2018 г., когато и цената на криптовалутата беше на най-високите си стойности.

Индексът обаче и опасно близо до числото 70, което се смята за символ, че даден актив е купуван твърде много и може да се очаква понижаване на цените. 50 е златната среда. Обикновено RSI се използва в комбинация с няколко други сигнала и не се разчита само на него.

Въпреки това оптимизмът около криптовалутата се засилва и това става все по-видимо в нейната цена.

Continue Reading

Fintech

Франция препоръчва своя проект за крипторегулация на ЕС

Published

on

Bitcoin

Франция има свой проект за регулация на криптоактиви и вече го препоръчва и на останалите държави-членки на Европейския съюз, съобщава CCN.  Това казва и самият финансов министър на страната Бруно Ле Мари по време на Paris Blockchain Conference.

“Ще предложа на моите европейски партньори да създадем единна регулаторна рамка за криптоактивите, която да е вдъхновена от френския опит. Нашият модел е правилният”, казва той.

А според предложението на Франция, ще се въведат някои нови правила. Едно от тях е проверка на историята на всеки основател на компания или съветник, който се занимава с криптоактиви.

Криптокомпаниите, които са базирани в друга държава, но искат да предлагат услугите си във Франция, също ще трябва да преминават проверка и верификация на своя бизнес план. Успешно преминалите ще получават сертификат от правителството.

Франция иска да е сред водещите държави в ЕС по отношение на криптоактивите и тяхната регулация. Правилата ще улеснят и ICO процедурите, като ще въведат повече прозрачност в тях.

Continue Reading

Fintech

Борсата Huobi вече листва Dogecoin

Published

on

coins

Стартиралата като шега криптовалута Dogecoin вече може да се похвали, че е част от борсата Huobi, съобщава CCN. Борсата предлага обмен на три двойки: с Bitcoin, Ethereum и долари.

Шеговитата криптовалута е точно обратното на Bitcoin. От нея ще има неограничено количество и една монета се оценява в Satoshi (на името на създателя на Bitcoin Сатоши Накамото). Обикновено 1 Dogecoin е между 50 и 100 Satoshi, като в пиковите си моменти беше и над 300.

Въпреки че Dogecoin има шеговит подход към нещата, според Huobi криптовалутата е достатъчно качествена и сериозна. Тя има висока ликвидност и се радва на популярност в много платформи. Това я прави “висококачествена”, казват от Huobi.

В началото на тази седмица Илон Мъск бе избран като най-подходящия изпълнителен директор за Dogecoin в шеговита анкета в Twitter. Мъск отговори, че “Dogecoin може и да е любимата ми критповалута. Много е готина.”

Continue Reading

Fintech

Пакистан въвежда своя криптовалута от 2025 г.

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Пакистан обяви планове да въведе своя криптовалута от 2025 г., както и регулации за фирмите, които се занимават с виртуални пари и плащания, съобщава The Dawn. Новите правила ще разрешат на небанкови институции да се регистрират и да издават “е-пари” за дигитални плащания.

Това ще е възможно още преди 2025 г. Правителството иска да окуражи е-търговията и смята, че дигиталните валути са по-ефикасни. Сигурността ще е важен приоритет, като се планират и пояснителни кампании, за да се запознаят повече хора с електронната търговия и дигиталните пари.

Собствената криптовалута ще е дигитална версия на официалната валута на Индия, като ще се издава и управлява от местната централна банка. Повечето детайли все още се уточняват. Страната иска да има водеща роля в този сектор, като планира и блокчейн инициативи и смята, че светът се движи към безкешово общество.

Continue Reading

Fintech

Ако си купувате касов апарат, нека да е на Дейзи Тех

Published

on

Смяната на касовите апарати е сред най-горещите теми през последните месеци у нас, а разпадането на връзката на някои устройства със сървърите на НАП отпреди дни добави допълнително напрежение по темата. Представителите на бизнеса са притеснени и се налага въпросът: какво фискално устройство да си изберем, за да нямаме подобни проблеми в бъдеще?

От българския производител на касови апарати Дейзи Тех посочиха пред наш журналист, че проблемите със свързването с НАП не са наблюдавани при техни устройства и те са работили безотказно. Това се потвърждава и от търговци, използващи модели на компанията.

Дейзи Тех е технологична компания с традиции, която инвестира вече над 20 години в иновации, и е сред първите производители на касови апарати и ПОС системи в България. Затова и много проблеми, наблюдавани при други разработчици на такива устройства, не се срещат при нас. В добавка ние имаме и дългогодишни традиции в разработката на мобилни устройства. Създатели сме и на първия български джобен компютър. Опитът и експертизата ни в тези области ни позиционират много добре за модерната ера, в която касовите апарати комуникират директно с НАП посредством онлайн връзка. Ние сме единственият производител в България, който има дългогодишен успешен опит и на 3 други европейски пазара със сходна система за изпращане на касови бележки в реално време – Чехия, Словения и Хърватска“ – посочват от екипа на Дейзи Тех.

Според предприемачи, използващи отдавна касовите апарати на компанията, нейните модели се отличават с безпроблемна работа и улесняват процеса на продажби. При тях не се наблюдават производствени дефекти, които биха могли да застрашат работата. Освен това батерията на апаратите на Дейзи Тех издържа много повече в сравнение с тези на конкуренцията. Затова компанията е и единствената на пазара, която дава цели 4 години гаранция на батерията на моделите Compact, докато при другите производители тя е едва една година.

Повечето модели на българския производител №1 са леки и компактни, имат големи и удобни бутони, подсветка, могат да се носят навсякъде и се използват изключително лесно. Здрави са и корпусът им не може да се счупи лесно – проблем, който би оставил фирмата без устройство за продажби.

Мобилното покритие на апаратите на Дейзи Тех също е на много добро ниво – фактор, който с влизането в сила на новата Наредба 18 на НАП е от ключово значение за всеки касов апарат. Всички модели на Дейзи Тех са напълно съвместими с изискванията на приходната администрация и са много подходящо решение, категорични са и потребители, и експерти.

Continue Reading

Fintech

Apple пусна своя кредитна карта

Published

on

Apple Card

Apple Card ще създаде револоция в банковите плащания.

Вчера Apple официално представи най-новият си продукт – Apple Card, новаторска кредитна карта.

Тя e вградена в приложението Apple Wallet на iPhone, предлагайки на клиентите вече познатия им начин на работа с Apple Pay и възможността да я управляват от своя iPhone. Поддръжката на Apple Card е достъпна 24/7, само чрез изпращане на SMS от Messages.

Apple Card е с опростен процес за кандидатстване, няма такси, насърчава клиентите да плащат по-малък лихви и осигурява ново ниво на поверителност и сигурност.

Apple Card се основава на огромния успех на Apple Pay и предоставя нови възможности само със силата на iPhone”, заяви  Дженифър Бейли, вицепрезидент на Apple Pay на Apple по време на представянето ѝ. „Apple Card е предназначена да помогне на клиентите да водят по-здравословен финансов живот, който започва с по-добро разбиране на разходите им, за да могат да правят по-интелигентни решения с парите си, и да имат прозрачност, за да разберат кое колко ще струва.“

Apple Card използва машинно обучение и Apple Maps за ясно маркиране на транзакциите според търговските имена и местоположения на обектите. Покупките се събират автоматично и се организират по цветови категории, като храни и напитки, пазаруване и развлечения. За да помогне на клиентите по-добре да разберат разходите си, Apple Card осигурява седмични и месечни доклади.

Един от големите бонуси на новата кредитна карта е, че клиентите ще получават обратно пари при всяка покупка като Daily Cash. При пазаруване във всякакви обекти той ще е 2%, а при пазаруване в обекти на Apple, включително в Apple Stores, той ще е 3%

Този пари за разлика от други кредитни карти, ще се добавят към Apple Card всеки ден и ще могат да бъдат използвани веднага за други покупки чрез Apple Pay.

 

Apple Card няма никакви такси – годишни, международни или за надвишен лимит.

Картата ще предоставя и един от най-ниските лихвени проценти в индустрията. Тя дори ще дава възможност, ако хората ако пропуснат дадено плащане, да не им се начислява наказателна ставка.

Нещо повече – за да помогне на клиентите си да направят информиран избор, Apple Card ще изчислява разходите за лихви по различни суми за плащане в реално време.

 

Ниво на поверителност и сигурност на новата кредитна карта се гарантира чрез уникален номер, който се съхранява безопасно в специален защитен чип на iPhone, използван от Apple Pay.

Всяка покупка е сигурна, защото е разрешена с Face ID или Touch ID и еднократен уникален динамичен код за сигурност. Уникалната архитектура за сигурност и неприкосновеност, създадена за Apple Card, означава, че Apple няма да следи и знае къде, какво и кога е пазарувал клиентът и колко е платил за него.

 

За да издаде Apple Card, компанията си партнира с Goldman Sachs и Mastercard, за да осигури подкрепата на емитираща банка и глобална платежна мрежа.

Простотата, прозрачността и неприкосновеността на личния живот са в основата на нашата философия за развитие на потребителските продукти. Ние сме развълнувани да си партнираме с Apple за Apple Card, която помага на клиентите да контролират финансовия си живот“, заяви Дейвид Соломон, председател и главен изпълнителен директор на Goldman Sachs.

Развълнувани сме да бъдем глобалната платежна мрежа за Apple Card, предоставяйки на клиентите бързи и сигурни транзакции по целия свят“, заяви от своя страна Аджай Банга, президент и главен изпълнителен директор на Mastercard.

 

Освен виртуална, Apple е проектирал и физическа титанова Apple Card за пазаруване на места, където Apple Pay все още не е приет.

Тя няма да има номер, CVV код за сигурност, дата на валидност и подпис и ще е по-сигурна от всяка друга физическа кредитна карта. Цялата тази информация ще е лесно достъпна в Wallet.

При пазаруване с титановата Apple Card, клиентите ще получават обратно 1% Daily Cash в брой.

 

Apple Card ще бъде пусната това лято, засега само за квалифицирани клиенти в САЩ.

Те вече могат да се регистрират за последните новини за Apple Card на apple.com/apple-card.

Continue Reading

Най-четени