Connect with us

Финанси

Инфлацията леко се ускорява през февруари

Published

on

money

Потребителските цени са се повишили през февруари спрямо предходния месец с 0.5%, а спрямо същия месец на 2018 г. с 3.2%, съобщи Националният статистически институт.

Инфлацията се повишава трети месец поред след спад през октомври и ноември.

През декември тя беше 2.7%, а през януари – 3%.

За месец нахраните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1.7%, а транспортните услуги – с 1.2%.

Миналият месец са поевтинели облеклото и обувките – с 2.1%, съобщенията – с 0.9% и културните събития и развлеченията – с 1%.  Режийните разходи са останали на нивото си от януари.

От храните най-съществено са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко – с 3.3 и 3.0%, олиото – с 2%, чаят – с 1.7% и бирата – с 1.4%.

Значителни промени има при някои плодове и зеленчуци поради сезонния им характер. Доматите например са поскъпнали с 6.4%, краставиците – с 18.1%, зелето – с 35.0%, зрелият лук – с 4.6%, а картофите – със 7.6%.

От нехранителните стоки по-съществено са поскъпнали горивата. Цената на дизеловото гориво се е повишила с 3.0%, на бензина А95H – с 3.5%, на А98Н – с 2.3%, а на пропан-бутана – с 3.7%.

Цените на самолетните билети са поевтинели с 11.7%, на туристическите пакети – с 2.7%, а на настолните персонални компютри – с 2.7%.

Банки

Deutsche Bank ще прави „тежки съкращения“, за да преодолее кризата си

Published

on

Кристиян Севинг с Пол Ахлайтнер на Общото събрание на Deutsche Bank. Снимка: банката.

Акциите на банката паднаха с още 5 %.

Вчера се проведе годишното Общо събрание на мениджърският екип на Deutsche Bank с  акционерите ѝ. Събранието протече спорна обстановка, заради лошите финансови резултати и непрекъснатите скандали, в които банката се замесва, разказва CNBC.

Да започнем с това, че този понеделник UBS понижи статуса на акциите на Deutsche Bank до „продава” от „неутрален” и намали целевата си цена за тях от 7.80 евро до 5.70 евро.

Според публикации в пресата на това събрание, се е очаквало големите акционери да поискат премахването на председателя на борда на директорите на Deutsche Пол Ахлайтнер преди изтичането на мандата му през 2022 г. Въпреки това, според източниците на CNBC, той е запазил поста си с около 60% одобрение на акционерите.

В речта си към акционерите изпълнителният директор Кристиян Севинг заяви, че ще ускори трансформацията , като “строго фокусира нашата банка върху печеливши и нарастващи предприятия, които са особено важни за нашите клиенти“.

Готови сме да направим тежки съкращения“, каза той, без да уточнява какви и къде ще бъдат те.

Deutsche Bank е подложена на натиск да съкрати отдела си инвестиционно банкиране след срива на преговорите за сливане с Commerzbank.

След понижението на статуса на акциите от UBS, стана ясно, че именно този специфичен отдел, свързан със създаването на капитал за други компании, правителства или юридически лица е щял да бъде “основен бенефициент” от сделката с Commerzbank, което е щяло да помогне за намаляване на разходите и спредовете на финансирането и да балансира цялостния профил на Deutsche Bank.

В началото на май, влиятелният пълномощен представител на инвеститорите – Institutional Shareholder Services (ISS) посъветва акционерите да гласуват срещу „освобождаването от отговорност” на борда на банката. Според германския корпоративен кодекс това гласуване се счита за вот на доверие в управлението и политиките на дадена компания.

Т. нар. “гласуване за освобождаване от отговорност” – обикновено е формалност на годишното събрание на акционерите на дадена банка, на което бордът на директорите си осигурява защита срещу всякакви правни действия във връзка с дейността си през предходната година.

ISS твърди, че акционерите са понесли тежестта на паричните и репутационни щети, нанесени от поредицата скандали, главно в резултат на неспособността на банката да поддържа контрол над изпирането на пари (AML).

На събранието банката защити своята система за риск и контрол на основание, че през последните три години тя „значително се е подобрила“.

В речта си пред акционерите Кристиян Сюинг завърши: „Миналата година този Управителен съвет доказа едно нещо: ние спазваме обещанията си. Вашата банка, Deutsche Bank, е стабилна, по-ориентирана към клиента и държи под контрол своите разходи. Но това е само началото. Ние трябва и ще продължим напред. Ние сме на прав път. И ние сме решени да ускорим трансформацията сега с цялата си енергия и абсолютен фокус. С скромност и гордост“.

Въпреки позитивизма на УС, проблемите с репутацията на банката остават заради неспиращите скандали, в които тя е намесена през последните месеци.

Годишният доклад на Deutsche Bank, можете да намерите тук.

Пълната реч на главният изпълнителен директор Кристиян Севинг, можете да намерите тук.

 

Continue Reading

Банки

Димитър Радев: Все още има пречки пред присъединяването на България към еврозоната

Published

on

500 euro banknote

Забавянето на икономиката на еврозоната може да се окаже временно – заяви управителят на Българската народна банка пред MNI. Съвсем не е сигурно, обаче, дали Европа ще излезе от сегашния временен застой през втората половина на 2019 г.

„Икономиката на еврозоната надмина очакванията на много икономисти през първото тримесечие на годината. Все още предстои, обаче, да видим какви ще бъдат темпът и посоката на развитие на икономиката през следващите месеци и тримесечия,” заяви Димитър Радев, който е член на Генералния съвет на Европейската централна банка от назначението му през 2015 г., като посочи продължаващото напрежение в световните търговски отношения и „политическите събития“ в Европа.

„Последните данни може да се тълкуват като признак, че забавянето на икономическата активност в региона може да е временно,” каза той.

Запитан дали слабият икономически растеж на еврозоната е форма на „японски сценарий“, той отговори: „Като наблюдаваме продължителни периоди на забавен растеж, много ниски лихвени проценти и застаряващо население в Европа, наистина идват на ум сравнения с предходни исторически епизоди и други икономики.”

„Ответните реакции на политиката могат да са ефективни само доколкото са насочени към структурни области като образованието, пазара на труда и пенсионните реформи. Фокусът трябва да остане ясен: стимулиране на производителността и конкурентоспособността,” каза той, добавяйки, че фискалните политики трябва да са по-силно ориентирани към растеж.

„Това не означава непременно увеличение на разходите. Още повече, че по-големите разходи ще имат отрицателен ефект в държави без пространство за фискално маневриране.”

Радев бе внимателен в своята оценка на неотдавнашните призиви за преразглеждане на стратегията на паричната политика на ЕЦБ. Той изрази предпазливост също и в отговор на предложенията, че институцията трябва да понижи заложената си средносрочна цел за темп на инфлация от близо до, но под 2%, на около 1%.

„Може би има основания да започне да се мисли дали трябва да се разгледа възможността за промяна,” отбеляза той. Но добави: “Каквото и решение да приеме ЕЦБ в това отношение (ако бъде взето такова), то следва да бъде под формата на добре комуникиран процес. Не мога да не се съглася напълно с неотдавнашния коментар на Петер Прат, който предупреди, че такива публични изявления могат да бъдат изтълкувани неправилно и дори да бъдат приети като признание от страна на ЕЦБ за неуспешно изпълнение на мандата си, което не е вярно.”

ЕЦБ разполага с „голям брой инструменти” в случай на сериозен икономически спад, каза той, като добави: „Вратата за покупки на активи не е затворена, както и не съществува заложено в правило ограничение за промяна на ставките като тези по улесненията с постоянен достъп или редовните операции на открития пазар.“

„Знаем, че може да има различни степени на подкрепа в рамките на Управителния съвет за определени особено нестандартни мерки, ако такива бъдат разглеждани. Следователно също така е вярно, че ефективността на арсенала на ЕЦБ в крайна сметка зависи от решимостта и ръководството й, а не от разнообразието или мащаба на използваните инструменти.”

Неутрализирането на негативните ефекти от отрицателните лихвени проценти е основна тема на дискусии от март, когато изказването на Председателя на ЕЦБ Марио Драги във Франкфурт доведе до предположението, че той обмисля въвеждането на диференциран лихвен процент по депозити, държани в централната банка.

Радев заяви: „Има основателни аргументи за притеснения от много ниските или отрицателни лихвени проценти, особено ако те остават на тези нива. Банките може да бъдат по-слабо мотивирани да подобряват ефективността поради ниските им разходи за финансиране. Същевременно, активите в балансите им може да ерозират и са изложени на бъдещ обрат в цикъла, и този риск трябва да бъде адекватно оценен.”

България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., вече отговаря на ключови критерии за приемане на еврото, а националната парична единица на страната се очаква да се присъедини към Валутния механизъм II на ЕС по-късно тази година.

Въпреки това, няма вероятност страната да влезе във валутния съюз по-рано от средата на 2022 г., заяви през януари Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия и отговарящ по въпросите на еврото, а Радев се съгласи, че остават някои пречки за присъединяването.

„Трябва да ускорим процеса на реална конвергенция,” каза той. „Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или монетарни. Предстои още работа и на институционалния фронт. Макар че институцията за управление на публичните финанси е образцова, както показват резултатите, в някои други институции са необходими съществени подобрения.”

В България обществената и политическата подкрепа за по-нататъшно задълбочаване на процеса на европейска интеграция „остава над средните нива за ЕС, въпреки, и навярно донякъде поради, развитието на текущата ситуация,” заяви Радев.

„Това вече става по-скоро рационален, а не емоционален избор, и това е добра новина.”

Continue Reading

Финанси

Средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава

Published

on

money

Средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава като през 2018 година той достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 година и с четири повече в сравнение с 2016 година. Това показва проучване на компанията, специализирана в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 000 компании, от 20 сектора в 36 държави и цитирано от еconomynews.bg.

Най-много време у нас за поредна година отнема издължаването в сектора на технологиите – 134 дни. В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 годината. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни.

Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 година е 65 дни (66 дни през 2017 година). Според анализаторите на Euler Hermes тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 година и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен.

Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които според експертите се връщат към “лошия навик” да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни)и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

Така трите държави с най-бавно се издължаващи се фирми са Китай, Гърция и Италия – средно 92 дни и 90 и 86 дни. За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – за 47 дни.

“Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “С повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни имаме допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание.”, допълва тя.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експертен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.

Continue Reading

Крипто

Bitcoin губи близо $300 само за първите няколко часа на четвъртък

Published

on

bitcoin

Цената на Bitcoin тръгна в нежелана посока от привържениците на криптовалутата и се понижи с около $300 само за първите няколко часа на четвъртък. Криптовалутата започна търговията на азиатските борси на ниво $7951, но до 3 часа сутринта падна до $7511 – опасно близо до психологическата граница от $7500, която може да доведе до нов траен спад.

От тогава досега Bitcoin успя да възстанови част от загубите си, но все още не може да прехвърли $7700 и се бори в границата $7630 – $7680. Развоят определено не е от желаните и очакваните от инвеститорите в Bitcoin.

Криптовалутата имаше много силен месец, като се целеше към цена от $8300, но срещна съпротива и няколко дни се задържаше между $7900 и $8000. Сегашното поведение на Bitcoin много наподобява случилото се в края на миналата седмица, когато тя загуби близо $1000 и след това си ги върна в рамките на уикенда.

Сега спадът идва по-рано, но тъй като все още се случва, е трудно да се прогнозира до колко ниско ще слезе цената криптовалутата и колко време ще продължи. Инвеститорите са определили $7500 за граница, задържане под която ще се приеме за индикатор за край на инерцията и потенциален нов спад.  Въпреки това надеждите са, че понижението е краткотрайно и Bitcoin ще се завърне бързо към по-високите цени.

Continue Reading

Fintech

BaFin нареди на германска финтех банка да затегне мерките си за безопасност

Published

on

Финансовият регулатор цели предотвратяване на прането на пари.

На 20 май 2019 г. германският регулатор на финансовите пазари (BaFin) издаде заповед срещу финтех компанията N26 Bank GmbH да предприеме подходящи вътрешни мерки за безопасност и да спази общите задължения за проверка на клиента.

Мярката има за цел предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщи самият регулатор на 22 май в изявление на сайта си.

Заповедта се издава на основание на германския Закон за изпирането на пари (GwG).

Стартиралата пред 2013 г. онлайн банка влезе в заглавията на немските вестници този март с новината, че сметката на неин клиент и била хакната и от нея са откраднати 80 000 евро.

Това бе повод BaFin да се самосезира на фона на по-широка критика към N26 Bank, че като цяло пренебрегва сигурността.

По конкретно BaFin нарежда на N26 да предприеме следните мерки: премахване на изоставането в ИТ мониторинга; изготвяне на описания на работните си процеси в писмен вид и идентификация на определен брой съществуващи клиенти.

Мерките трябва да бъдат изпълнени в рамките на определен период от време.

Освен това N26 Bank GmbH трябва да осигури наличието на адекватен персонал и техническо-организационно оборудване, за да изпълни задълженията си по закона за прането на пари“ – се казва още в изявлението на BaFin.

От своя страна N26 обяви, че е приела сериозно въпроса и работи с регулатора за прилагане на мерките.

Също така масово разширихме нашия екип за борба с изпирането на пари и финансовите престъпления и този екип ще продължи да нараства в бъдеще“, допълва тя в своето официално изявление от сряда.

В заключение N26 заяви, че ще приключи обработката на всички висящи транзакции, определени като необичайни или нередовни до края на следващата седмица.

 

Continue Reading

Fintech

Bitcoin не успява да се задържи над $8300, достигна ли връх криптовалутата

Published

on

bitcoin, cryptocurrency

Bitcoin не успява няколко пъти в рамките на седмица да прескочи и да се задържи над ниво от $8300. Това създава въпроси дали криптовалутата не е достигнала връх и дали не предстои нов спад, обобщава Coindesk.

Bitcoin е много близо до най-високата си цена от юли 2018 г. насам, ако успее да прескочи и да се задържи над $8500. За сега обаче “биковете” губят сила, когато криптовалутата се доближи до $8300.

Най-дълго време Bitcoin успява да се задържи в диапазона $7800-$8000. Междувременно, само за последната седмица, има три неуспешни опита за задържане над $8300.

Освен това “мечките” продължават да се опитват да понижават цената, като тяхната цел е да я свалят под $7500. Това е долната граница, която може да предвещава нови понижения.

Така Bitcoin за пореден път не отговаря на очакванията. След резкия възход през този месец изглеждаше, че криптовалутата започва траен ръст. Тя обаче отново се укроти и за сега задържа едно ниво, от което вероятността да тръгне нагоре или надолу е почти равна.

Continue Reading

Най-четени