Свържете се с нас

Еврофинансиране

Ерогрупата постига „историческа“ сделка за облекчаване на дълга на Гърция

Публикувана

на

От ляво на дясно: Кристин Лагард, изпълнителени директор на МВФ; комисар Пиер Московиси; Марио Сентено, председател на Еврогрупата; и Клаус Релинг, изпълнителен директор на ЕМС. Снимка: ЕМС.

Страната няма да изплаща заеми или лихви по тях до 2033 г.

В ранните часове в петък (22 юни) Еврогрупата (състояща се 19-те министри на финансите на Еврозоната) постигна „историческа“ сделка за облекчаване на дълга на Гърция, който е в размер на 178% от БВП.

По този начин, след повече от осем години спасителна програма, страната ще е готова да излезе от нея на 20 август тази година.

До споразумението се стигна, след като Гърция официално приключи всички реформи от програмата си за спасяване. В замяна на това от 2010 г. насам тя получи повече от 276 млрд. евро финансова помощ от държавите от Еврозоната.

Повечето от парите бяха отпуснати чрез Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), или чрез неговия предшественик – Европейския механизъм за финансова стабилилност (ЕМФС).

Благодарение на комбинацията от разсрочени плащания, парични буфери и обратно изкупуване на заеми, гръцкият дълг вече е „устойчив„, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено,  след заседанието на Еврогрупата в Люксембург.

Предоговорянето на гръцките облигации, приключило след интензивни преговори между Германия и Международния валутен фонд (МВФ), е от ключово значение, за да се гарантира, че гръцкото правителство може да се върне на пазарите, за да финансира нуждите си.

Това е исторически момент за еврозоната“, защото представлява край на „екзистенциалната криза“, от която страдаше еврото“, заяви  комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Той припомни и колко близо е била Еврозоната до излизане на Гърция от нея (Grexit) през 2012 г. и особено през лятото на 2015 г.

Трябва да кажа, че гръцкото правителство е доволно от тази сделка„, заяви пред репортери гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос. „Мисля, че това е краят на гръцката криза. Гърция обръща една страница и мисля, че тя има всички градивни елементи, за да излезе от програмата с увереност, че ще имаме достъп до пазарите и ще можем да приложим нашата стратегия за растеж„, добави той.

Гърция измина дълъг път, ние в еврозоната изминахме дълъг път. Наистина искам да поздравя Гърция за приключването на тази трета програма. Солидарността на Еврозоната за Гърция в замяна на всички реформи и приспособяване е безпрецедентна“ – обобщи изпълнителният директор на ЕМС Клаус Релинг.

Когато през май 2010 г. Гърция поиска помощ от европейските държави, тя загуби около 25% от своя БВП, а безработицата достигна 27%. След стотици реформи и корекции (450 само в третата и окончателна програма) икономиката се очаква да нарасне с 1,9% през тази година, след като достигне първичен бюджетен излишък от 4,2% през 2017 г. (преди плащането на лихви по дълга).

Споделям емоцията и сериозността на момента„, каза изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

 

Параметрите на споразумението:

Гърция няма да изплаща заеми или лихви от около 100 милиарда евро, отпускани от Европейския механизъм за финансова стабилност до 2033 г., като падежът им ще бъде удължен с 10 години.

Също така Гърция ще получава всеки евро семестър до 2022 г. печалбите, направени от ЕЦБ от облигациите си, които са на стойност от около 4 млрд. евро.

Страната ще получи и окончателен транш от ЕСМ в размер на 15 млрд. евро, който ще бъде използван за покриване на нуждите по дълга и.

Като цяло тя ще излезе от програмата с касов буфер от 24,1 млрд. евро, достатъчен за покриване на всичките и финансови нужди до лятото на 2020 г.

 

Следващи стъпки на Еврогрупата:

Като част от пакета Еврогрупата не включи механизма, който искаше преди, а именно да намалява дълга в дългосрочен план в съответствие с икономическия растеж на Гърция.

Вместо това министрите на финансите от Еврозоната се съгласиха да преразгледат устойчивостта на гръцкия дълг след гратисния период през 2032 г.

След него, ако е необходимо те ще да предприемат допълнителни мерки, за да гарантират, че изплащането му, няма да представлява тежка тежест за икономиката, т.е. ако брутните нужди от финансиране останат под 20% от гръцкото БВП всяка година.

Приетите мерки за дълга, изискват от Гърция да спазва стриктна фискална дисциплина през следващите четири десетилетия и да не се отклонява от реформите.

Страната ще трябва да постигне първичен БВП излишък от 3,5% до 2022 г. и средно по 2,2% от тази дата до 2060 г., за да гарантира устойчивостта на икономиката си.

 

Резервите на МВФ:

За разлика от евро партньорите, базираният във Вашингтон, МВФ изрази някои резерви. Становището на тази финансова институция за постигнатото споразумение ще играе ключова роля в това дали инвеститорите ще го приемат за легитимно.

Кристин Лагард изрази „пълното си доверие“ в положителното му въздействие в средносрочен план, но каза, че фондът има „резерви“ в дългосрочен.

Очаква се след няколко седмици МВФ да публикува оценката си дали облекчаването на дълга ще бъде достатъчно, за да се поддържа икономиката.

Тя приветства ангажимента на европейските партньори да преразгледат устойчивостта на дълга по нататък, ако това отново се налага.

Накрая Фондът реши да не се присъединява към третата последна програма, но той ще продължи да бъде част от „засиленото наблюдение“, което Комисията ще активира веднага след излизането на Гърция от спасителната програма.

Гръцката икономика ще подлежи на тримесечни мониторингови доклади за нейното икономическо, фискално и финансово състояние.

Еврофинансиране

ЕС дава 1 млрд. евро за развитието на квантовите технологии

Публикувана

на

Представянето на Quantum Technologies Flagship във Виена. Снимка: qt.eu

Стартът на фонда Quantum Technologies бе даден днес с първите 20 проекта.

Днес на събитие на високо равнище във Виена, организирано от австрийското председателство на Съвета на ЕС, бе представена инициативата Quantum Technologies Flagship на ЕС за 1 млрд. евро.

Учреденият фонд ще финансира над 5 000 водещи европейски изследователи в областта на квантовата технология през следващите десет години, за да постави Европа начело на втората квантова революция.

Нейната дългосрочна визия е да се разработи така наречената квантова мрежа, в която квантовите компютри, симулатори и сензори ще са свързани чрез квантови комуникационни мрежи.

Това ще спомогне за стартирането на конкурентоспособна квантова индустрия в ЕК, която да направи резултатите от изследванията достъпни като търговски приложения и разрушителни технологии.

Фондът ще финансира първоначално 20 проекта с общо 132 милиона евро чрез програмата „Хоризонт 2020“, а от 2021 г. нататък се очаква да финансира още 130 проекта.

Общият му бюджет се очаква да достигне 1 милиард евро, което ще осигури финансиране за цялата квантова стойностна верига в ЕК.

Андрю Ансип, заместник-председател на Комисията за единния цифров пазар, заяви: „Европа е решена да ръководи развитието на квантовите технологии в световен мащаб, а Quantum Technologies Flagship е част от нашата амбиция да консолидираме и разширим превъзходството на европейската наука. Ако искаме да отключим пълния потенциал на квантовите технологии, трябва да развием солидна индустриална база, като се възползваме пълноценно от нашите изследвания„.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, добави: „Квантовите компютри обещават да увеличат в огромен мащаб скоростта на изчислителната мощ. Ето защо Европа трябва да обедини усилията си в продължаващата надпревара към първите функционални квантови компютри„.

 

В началото на 20-и век първата квантова революция позволи на учените да разбират и използват основни квантови ефекти в устройства като транзистори и микропроцесори, като манипулират и наблюдават отделни частици.

Втората квантова революция ще даде възможност да се използват квантовите ефекти, за да се постигне значителен технологичен напредък в много области, включително компютрите, метрологията, симулациите, криптографията и телекомуникациите.

Предимствата за гражданите ще включват ултра-прецизни сензори за медицината, квантовата комуникация и Quantum Key Distribution (QKD) за подобряване на сигурността на цифровите данни.

В дългосрочен план, квантите изчисления ще имат потенциала да решат компютърни проблеми, които сега отнемат на настоящите суперкомпютри безкрайно много време.

После те ще могат да разпознават модели и да обучават системи за изкуствен интелект.

 

От октомври 2018 г. до септември 2021 г. 20 проекта ще бъдат финансирани от фонда комисия под координацията на ЕК.

Те ще се съсредоточат върху четири области на приложение – квантова комуникация, квантови изчисления, квантова симулация, квантова метрология и наблюдение, както и основна наука за квантовите технологии.

Повече от една трета от участниците са индустриални компании от широк кръг сектори, като голяма част от тях са малки или средни предприятия (МСП).

 

Повече за инициативата Quantum Technologies Flagship, можете да научите на сайта ѝ.

Прочети още

Еврофинансиране

ЕК отпусна четвърт милиард евро за инвестиции в околната среда, природата и климата

Публикувана

на

nature

Те са по програмата LIFE и с тях ще бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции в тези сфери.

Вчера Европейската комисия (ЕК) одобри инвестиционен пакет на стойност 243 млн. евро от бюджета на ЕС за проекти по програма LIFE.

Те ще се са опазване на природата и околната среда и подобряването на качеството на живот в рамките на прехода на Европа към устойчиво и нисковъглеродно бъдеще.

Чрез това финансиране ще бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции.

Така общата им стойност ще достигне 430,7 млн. евро, с които ще бъдат реализирани 142 нови проекта.

Комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела заяви: „По програма LIFE продължава да се инвестира в проекти за подобряване на качеството на живот, околната среда и природата. Тя помага на множество талантливи европейци да намерят решения на някои от най-сериозните екологични проблеми днес – замърсяване на въздуха, недостиг на вода, пластмасови отпадъци, загуба на биоразнообразие и ресурси. Освен това програмата продължава да е икономически ефективна“.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете каза: „Тези иновативни проекти показват добавената стойност на европейското сътрудничество. Чрез тях се разработват и споделят най-добрите начини за намаляване на емисиите и увеличаване на устойчивостта спрямо изменението на климата и така се подпомага прилагането на рамката в областта на климата и енергетиката за 2030 г. в целия ЕС“.

От сумата, 196,2 млн. евро ще бъдат за финансиране на проекти в областта на околната среда, ресурсната ефективност, природата, биоразнообразието и свързаните с околната среда управление и информация.

Това включва значителни инвестиции в проекти, които ще осигурят възможности за повторно използване на повече пластмасови отпадъци за постигане на целите на Европейската стратегия за пластмасите в кръговата икономика.

Ще се инвестира и в повишаване на осведомеността относно ценните еко услуги, осигурявани от природата, и за опазване на застрашените видове и местообитания. От намаляване на конфликтите между хората и дивата природа в Гърция, Италия, Румъния и Испания до насърчаване на устойчиви земеделски практики в Италия, Малта и Испания.

В областта на климата ЕС ще инвестира 46,8 млн. евро за подпомагане на проекти за адаптация към изменението на климата, за смекчаване на последиците от него и за управление и информация.

Описания на проектите, в които ще се вложат тези средства могат да бъдат намерени тук:

От тези средства за България са предвидени 7 млн. евро за 4 проекта:

LIFE Природа и биоразнообразие (2 проекта – 3,5 милиона):

  • Подкрепа за крехката екология на крайбрежните лагуни.
  • Прилепи и хора – споделяне на LIFE под един покрив (LIFE UNDER ONE ROOF)

LIFE Управление и информация за околната среда (1 проект – 1,5 милиона):

  • Повишаване на информираността за Натура 2000 в България (LIFEforBgNATURA).

 

Смекчаване на изменението на климата LIFE (1 проект – 2,0 милиона):

  • Намаляване на енергията и емисиите при производството на стъкло (LIFE Smart Oxy-Boost)

Програма LIFE е инструментът на ЕС за финансиране в областта на околната среда и климата. Тя функционира от 1992 г. и по нея са съфинансирани над 4600 проекта в целия ЕС и в страни извън него, като са предоставени над 4,2 млрд. евро и така са мобилизирани почти 10 млрд. евро за опазване на околната среда и климата.

Прочети още

Еврофинансиране

Съкращават срока за проверка на нередности по еврофондовете

Публикувана

на

Министерски съвет

Правителството прие изменение на Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове. Целта е съкращаване на срока по чл. 10, ал. 3 от Наредбата, съгласно който определеният тримесечен срок за приключване на проверките по сигнали за нередности може да се удължава до три месеца.

Промяната е продиктувана от направен анализ, че увеличаване на броя на подадените сигнали за нередности би довело до забавяне на темпа на изпълнението на програмите. По тази причина срокът по разпоредбата се редуцира от 3 месеца на 45 дни, уточняват от правителствената пресслужба.

Прочети още

Еврофинансиране

EК одобри 200 млн. eвро държавна помощ за възобновяема енергия във Франция

Публикувана

на

solar panels

Схемата спазва насоките на Комисията за опазване на околната среда и енергетиката.

Днес Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, мярка за подпомагане на производството на електроенергия от възобновяеми източници за собствена консумация във Франция до 2020 г.

Комисар Маргрет Вестгер, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Тази схема ще стимулира конкуренцията между възобновяемите енергийни източници за собствени доставчици и ще увеличи още повече дела на възобновяемите енергийни източници във френския енергиен микс. Технологично неутралните търгове ще допринесат за прехода на Франция към нисковъглеродно и екологично устойчиво енергийно снабдяване в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда и нашите правила за държавна помощ„.

Мярката има за цел да насърчи производството на електрическа енергия от възобновяеми източници от страна на фирми и физически лица за собствена употреба, особено за случаите, в които само малка част от произведената от тях електроенергия се продава на ел. мрежата.

Схемата има бюджет от 200 милиона евро и се финансира от френския държавен бюджет. Тя ще подкрепи разполагането на 490 мегавата допълнителен производствен капацитет  –  под формата на малки инсталации с капацитет между 100 и 500 киловата.

Бенефициентите ще бъдат избрани чрез търгове, организирани до 2020 г. и в които могат да участват всички технологии за възобновяема енергия.

Избраните инсталации ще получат подкрепа под формата на премия над пазарната цена (т.нар. „Complément de rémunération“). Премията ще бъде отпусната за период от 10 години.

Комисията установи, че френската схема ще насърчи развитието на възобновяемите енергийни източници за собствена консумация и ще избегне свръхкомпенсацията за бенефициентите на публичната подкрепа в съответствие с изискванията на правилата на ЕС.

На тази основа Комисията заключи, че мярката ще помогне на Франция да увеличи дела на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, за да изпълни целите си в областта на климата, в съответствие с екологичните цели на ЕС.

Едновременно с това всяко нарушаване на конкуренцията, причинено от държавната подкрепа е сведено до минимум.

Насоките на Комисията относно държавната помощ за опазване на околната среда и енергетиката за 2014-2020 г. позволяват на държавите-членки да подкрепят производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, при определени условия.

Целия текст на Насоките можете да намерите тук.

 

Прочети още

Дялово финансиране

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ дава 54 млн. за Плана за външни инвестиции на ЕС

Публикувана

на

Bill Gates, Neven Mimica
Бил Гейтс и Невен Мимица. Снимка: ЕК.

Те ще са за подобряване на здравните услуги в Африка.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ ще предостави 54 млн. евро (62,5 млн. долара) за усилията на ЕС за укрепване на диагностичните здравни услуги в Африка на юг от Сахара по Плана за външни инвестиции.

Очаква се сътрудничеството да мобилизира и частни инвестиции в лабораторни съоръжения, осигуряващи навременни и точни диагностични услуги за болести като туберкулоза, ХИВ и малария, както и подкрепа на здравните грижи за майките и децата.

Това ще позволи на лекарите да откриват заболяванията по-рано, да реагират по-бързо и да предписват по-адекватно лечение.

Комисарят по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица заяви: „Заедно с Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс представяме ангажимента на ЕС в Африка. Чрез финансовия принос на Фондацията от € 54 млн. за нашия План за външни инвестиции ще отключим частните инвестиции в сектор, в който спешно са необходими най-модерни съоръжения за тестване, за да се отговори на здравните нужди на много населени места. Това показва също така, че подходът ни в рамките на Алианса „Африка-Европа“ работи и е привлекателен на други заинтересовани страни“.

Бил Гейтс, съпредседател на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, заяви: „За нашата фондация е удоволствие да съдейства на Европейската комисия за укрепване на диагностичните услуги в Африка за инфекциозните заболявания, които все още убиват и увреждат най-много най-бедните хора в света. Като разполагаме с по-добри инструменти за по-точно определяне на тези заболявания, можем да осигурим правилното лечение в точното време и в крайна сметка да гарантираме, че повече хора в Африка на юг от Сахара могат да живеят здравословно и продуктивно“.

По-голямата част сумата на фондация „Гейтс“ – 43,2 милиона евро или 50 милиона долара – ще бъде за Европейския фонд за гарантиране на устойчивото развитие, на който се основава Плана за външни инвестиции на ЕС. Тя ще бъде използвана да помогне за ливъридж на частните инвестиции, което от своя страна ще насърчи приобщаващия растеж и създаването на работни места в Африка.

Прочети още

Дялово финансиране

Бил Гейтс и ЕК инвестират 100 млн. евро в чистата енергия

Публикувана

на

Жан-Клод Юнкер и Бил Гейтс на подписването днес. Снимка: ЕК

Двете страни днес създадоха общ инвестиционен фонд.

Днес Европейската комисия и ръководеният от Бил Гейтс фонд Breakthrough Energy подписаха меморандум за създаването на Breakthrough Energy Europe (BEE) — съвместен инвестиционен фонд, който ще подпомага иновативни европейски предприятия при разработването и пускането на пазара на нови технологии за чиста енергия.

С тази инициатива Комисията продължава да работи за постигане на целите на Парижкото споразумение и да насърчава енергийната ефективност.

Идеята е това да е ясен сигнал към капиталовите пазари и инвеститорите, че преходът към модерна и екологосъобразна икономика в световен мащаб ще продължи и занапред.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Европа трябва да продължи да играе водеща роля в борбата с изменението на климата, като пряко се ангажира не само у дома, но и в целия свят. Обединяването на публични и частни инвестиции в нови, иновативни технологии за чиста енергия е от възлово значение за намирането на дългосрочни решения за намаляване на емисиите на парникови газове. Ако Европа иска да осигури благоденствието на своите граждани, действията ѝ трябва да бъдат благоприятни за климата и екологично устойчиви.“

Председателят на Breakthrough Energy Ventures Бил Гейтс заяви: „Нуждаем се от нови технологии, за да избегнем най-лошите последици от изменението на климата. Европа даде ценен пример, като направи значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Учените и предприемачите, които разработват иновации за справяне с изменението на климата, се нуждаят от капитал, за да създават дружества, които да предлагат тези иновации на световния пазар. Breakthrough Energy Europe е създаден, за да предостави този капитал.“

Breakthrough Energy Europe служи за връзка между финансираните с публични средства научни изследвания в областта на чистата енергия и дългосрочния рисков капитал, за да могат иновациите да достигат по-бързо и по-успешно до пазара.

С капитализация в размер на 100 млн. евро действията на фонда ще бъдат насочени към намаляване на емисиите на парникови газове в електроснабдяването, транспорта, селското стопанство, промишлеността и сградите.

Breakthrough Energy Europe е пилотен проект, който може да послужи като модел за подобни инициативи в други сфери.

Очаква се той да започне да функционира през 2019 г.

Прочети още
Реклама

Най-четени