Свържете се с нас

Финанси

ИТ индустрията се обяви против ръста на максималния осигурителен доход

Публикувана

на

Водещите организации в ИКТ индустрията – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер изразиха сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.

Ето какво казват те в отворено писмо, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, министъра на финансите Владислав Горанов, председателя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание Менда Стоянова, председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, изпълнителния председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев (БСК), председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев и медиите.

„Изразяваме своята загриженост, че една такава промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж.

В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество.

Ако една група получава повече, защото произвежда повече, а от там носи повече приходи в хазната, не  е разумно да се демотивира, а обратното – да се стремим към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи. Това е и пътят да се осигури траен източник на ресурс, който да се преразпределя, включително и към пенсионерите.

Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище.

Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им.

Отчитайки, че това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в нашата индустрия, следва ясно да се осъзнае, че това ще засегне както служителите, така и работодателите.

Бихме искали да обърнем внимание, че съществува реална  опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри, не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. Естествено, след отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. 

Икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде строго отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Друго негативно следствие на увеличаването на осигурителните вноски (особено в комбинация с обсъжданото увеличаване на вноските по задължителното здравно осигуряване) ще бъде редуцирането, а дори и прекратяването на инвестициите от страна на компаниите в допълнително обучение и нови кадри в бизнеса, за развитие и мотивация на персонала, както и намаляване на капацитета на фирмите да отделят средства, ресурси и време за участие в социално отговорни кампании.

Противоречивите действия на правителството водят до непредвидимост на средата, което се отразява както на българските компании,  така и на привличането на потенциални чуждестранни инвеститори. Опасяваме се, че краткото предизвестие на тези промени ще доведе до напрежение и нарушаване на плановете за развитие.

На мнение сме, че толкова чувствителна тема следва да се комуникира и с бизнеса, който е пряко засегнат. Едно прибързано и непрозрачно решение буди съмнения дали е направена прецизна оценка на въздействието върху бизнес средата.

Промяната неизбежно ще рефлектира и върху цените на ИКТ продуктите и услугите, което ще се отрази на конкурентоспособността на българската икономика на най-базисно равнище.

Както и досега, оставаме в готовност за конструктивен диалог.“

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Банки

УниКредит Булбанк и Алианц подписват споразумение за партньорство в България

Публикувана

на

УниКредит Булбанк и Алианц България дават официален старт на партньорството си, според което банката ще предлага ексклузивно продуктите на застрахователната компания в областта на животозастраховането и общото застраховане. Така, от началото на октомври, във филиалите на УниКредит Булбанк клиентите могат да намерят широка гама от застрахователни продукти на Алианц, които им осигуряват застрахователна защита на живота и имуществото.

„Освен изпълнение на груповия ангажимент, за нас партньорството с Алианц е естествено продължение на начина, по който работим заедно от години. Сигурен съм, че и с формалното подписване на договора днес ще затвърдим успешната практика, която сме установили през годините – заедно да предлагаме на клиентите най-подходящите за тях продукти при изгодни условия“, коментира при подписването Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

„Това партньорство е уникална комбинация между две водещи институции от банкирането и застраховането в България. И двете компании имат общи ценности – фокус към клиента и иновации и именно затова ще предоставят най-добрата защита и обслужване на широката клиентска база“, каза Александър Проценко, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг.

Подписването на споразумението за България идва като продължение на решението за партньорство между УниКредит и Алианц на регионално ниво за страните от Централна и Източна Европа. То беше обявено в началото на юни и обедини силния банков франчайз на УниКредит със застрахователната експертиза на Алианц.

Прочети още

Финанси

Турция с бюджетен дефицит от $12,3 млрд. за първите 9 месеца на годината

Публикувана

на

Turkish money

Очаква се за цялата година той да достигне $15.7 млрд. или 1,9% от БВП на страната.

Балансът на централния правителствен бюджет на Турция отбеляза дефицит от 56,7 млрд. турски лири (12,35 млрд. долара) от януари до септември, което е ръст от 79,4% в сравнение с предходната година, съобщиха министерството на финансите на 15 октомври, съобщава Hurriyet daily news.

Приходите в бюджета на страната възлизат на 546,8 млрд. лири (119 млрд. долара) през първите девет месеца на тази година, което е близо 20% на годишна база.

През същия период бюджетните разходи са нараснали с 23.6% до 603.5 млрд. лири (131.5 млрд. долара), като отбелязват дефицит от 56.7 млрд. лири (12.35 млрд. долара).

Бюджетното салдо, с изключение на лихвените плащания, отбеляза излишък от 3,7 милиарда лири (800 милиона долара) от януари до септември.

Официалните данни сочат, че данъчните приходи са нараснали с 19,2%, достигайки близо 459,4 млрд. лири (около 100 млрд.  долара), докато лихвените плащания са били 60,4 млрд. лири (13,2 млрд. долара) за същия период.

Новата икономическа програма изчислява бюджетен дефицит от 72,1 милиарда лири (15.7 млрд. долара) през 2018 г. или 1,9 процента от БВП на страната.

Изчисленията в статията са направени при курс от 4.59 лири/ 1 долар – б. р.

Средният обменен курс на лира спрямо щатския долар през септември беше 6,38, докато за първите девет месеца на тази година един долар се търгуваше за 4,59 лири.

Към днешна дата обменният курс е 5.79 лири за 1 долар.

 

Прочети още

Крипто

Bitcoin записа 11% скок, но още е далеч от траен ръст

Публикувана

на

Cryptocurrency, bitcoin

Bitcoin записа около 11% скок на цената си, но въпреки това остава в зоната на скептицизма, отбелязва CoinDesk.  За кратко криптовалутата достигна цена от 7 788 долара, което е най-високото ниво от почти три месеца.

Въпреки това почти веднага след този пик Bitcoin се понижи до около 6150 долара, но в последствие се повиши до 6580 долара, като се задържа в тези граници. Една от смятаните причини за ръста е голямо продаване на „стабилната монета“ tether (USDT), за която се твърди, че е обвързана с долара. Друга изтъквана причина е голямата инфлация във Венецуела, която увеличава обема и интереса към Bitcoin.

Една от смятаните причини за бързото връщане на цените към по-ниски нива е скептицизмът около регулацията на криптовалутите в САЩ. За момента прогнозите са по-скоро неутрални като Bitcoin остава сравнително далеч от зоната на трайния ръст. За такава е определена цена от 7402 долара.

Прочети още

Финанси

КНСБ: Засилва се интересът към системите за информиране и консултиране

Публикувана

на

Все по-голям става интересът на фирмите в столицата към въвеждане на системите за информиране и консултиране. Това отчете КНСБ след посещения в различни предприятия в София в рамките на кампанията „Бъди инфо“ 3. Тя вече премина през Русе, Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Благоевград, Ботевград, Стара Загора и Бургас. Инициативата на КНСБ, БСК и КРИБ се провежда от няколко години, а целта е фирмите да бъдат информирани за системите за информиране и консултиране към и от работниците, а самите служители да получат знания за правата си.

През последната седмица президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с председателя на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Марицатек АД Цонко Недялков. Той е собственик на единственото текстилно предприятие у нас, което прави платове за шиене на работно облекло. Двамата обсъдиха проблемите, които съпътстват производството в България. Недялков обясни, че най-голямата пречка, която среща, е намирането на работници, дори и неквалифицирани. И въпреки че смята, че комуникацията между отделните звена в неговото предприятие е на доста високо ниво, той прояви сериозен интерес към обучение на работници от страна на КНСБ.

Другата голяма фирма, която посети ръководството на КНСБ бе Планекс Билд. Това е една от водещите български строително-инвестиционни компании с 25-годишен опит и множество реализирани проекти. Управителят на холдилга Здравко Кардашев също изрази своето притеснение за намирането на работна ръка. Липсват не само квалифицирани, но и неквалифицирани кадри. В същото време се къса връзката между образование и пазара на работна сила, още на ниво средни училища.

Според президента на КНСБ трябват както по-високи заплати, които да привлекат наши сънародници от чужбина, но и цялостна комплексна програма от мерки, насочени към нашите общности в Молдова и Украйна.

Кардашев подкрепи идеята на КНСБ и каза, че ще обсъди с партньорите си включването на компанията към проекта.

По време на кампанията бе посетена и организация по оползотворяването на отпадъци от опаковки Екобулпак, както и печатница Демакс.

Прочети още

Други регулации

Великобритания може да въведе крипторегулации след 24 месеца

Публикувана

на

Bitcoin

Великобритания може да се нуждае от 24 месеца за разработка и въвеждане на регулации на криптовалутите и критпоактивите. Това казва Джеймс Кауфман, директор в Reynolds Porter Chamberlain (RPC) във Великобритания, цитиран от CCN.

Кантората отбелязва, че това е най-добрият и оптимистичен вариант. Той е базиран на вероятност, в която предложенията, които са дадени и направени към регулаторите и комисиите в парламента реално започнат да се придвижват.

Според Кауфман процесът по приемането на подобни регулации е доста дълъг. Освен това криптовалутите са много сложна и бързоразвиваща се темата, отбелязва Кауфман. Проблемите с и около Брекзит също не помагат на процеса.

Освен това е нужно и време на институциите да проучат внимателно темата, да обърнат внимание на „определени активности“ и др. Трябва да се отдели време за консултации, обществен дебат и най-накрая да се напишат финалните версии, да се приемат и да се определи дата за тяхното влизане в сила.

Всичко това ще отнеме доста време, отбелязва Кауфман. В комбинация с останалите проблеми около Брекзит, той казва, че дори 24-те месеца срок са доста амбициозна цел.

Прочети още

Банки

БНБ е глобила ПИБ за непозволен кредит

Публикувана

на

През август месец Българската народна банка излезе със съобщение, че подуправителят на БНБ Димитър Костов, ръководещ управление „Банков надзор“, e наложиl имуществена санкция на банка за нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции.

Тогава бе написано още, че наказателното постановление, с което е наложена санкцията, не е обжалвано, влязло е в сила и наложената санкция е платена от санкционираната банка.

Така и не стана ясно, обаче, коя е глобената банка.

Сега, в разяснително съобщение, БНБ посочва, че става дума за Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Първа инвестиционна банка“ АД, на която бе наложена имуществена санкция за това, че в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции е приела, като част от обезпеченията по кредитна експозиция, залог върху издадени от нея акции, е заплатила наложената й от БНБ санкция в размер на 200 000 лева.

Банката информирала БНБ, че към 10.10.2018 г. кредитът е погасен, а обезпечението е заличено.

Прочети още
Реклама

Най-четени