Connect with us

Бързи кредити

Как да се справим с непредвидените разходи през януари?

Published

on

money

На всеки човек се случва да се сблъска с непредвидени разходи като ремонт у дома, замяна на повредени електроуреди или просто да има нужда от допълнителни средства, за да закърпи разклатения си бюджет след празничния декември.

 

Освен харчовете за подаръци и почивки по Коледа и Нова година, които компенсираме,във финансово тежкия януари, трябва да покрием и разходите си за храна, ток, вода, парно и други традиционнни плащания.

 

Когато ситуацията е спешна и разходите не търпят отлагане, едва ли решението да “стискаме зъби” до заплата е най-правилното. А през трудния януари вероятно не са много и приятелите и роднините, към които можем да се обърнем за помощ.

 

Бърз кредит от City Cash

 

Добър вариант в този случай е да се обърнем към услугите на някоя кредитна компания като например City Cash, която може да ни осигури бърз достъп до сумата, от която се нуждаем.

 

Фирмата е член на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и осигурява изгодни потребителски кредити от 200 до 3000 лева. Административните процедури при теглене

на заем са сведени до минимум като погасяването може да се извършва на седмична или месечна база, в зависимост от избрания от клиента продукт.

 

City Cash предлага и кредити за пенсионери, чието изплащане е съобразено с финансовите им възможности.

 

Кога тегленето на бърз кредит е наистина от помощ?

 

Кандидатстването за заем от небанкова финансова организация е много бързо и лесно и можем да го направим буквално за минути. Тегленето на бързи кредити обаче ще ни бъде от полза само, ако сме наясно с отговорностите, които произтичат от тях – а именно да преценим реалните си възможности да ги обслужваме коректно и навреме.

 

Финансовите специалисти съветват и през януари да планираме разходите си разумно, за да избегнем неприятни изненади през следващите месеци на годината. За да сме стабилни финансово, е важно да следим разплащанията си всеки месец, както и да сме наясно за какво харчим най-много и дали е разумно да си позволим дадена покупка.

 

Въпреки съветите на експертите, все повече българи прибягват до тегленето на бързи кредити с цел да изчистят други свои задължения към финансови компании. Това поведение крие опасност от попадане в сиралата на непрекъснато теглене на заеми и живот на кредит. В тези случаи финансистите съветват да подхождаме с повишено внимание при избора на кредит, както и към кредитната компания, на която се доверяваме.

Банки

Броят на бързите кредити намалява

Published

on

Bulgarian National Bank

В края на декември 2018 година вземанията по заеми на дружествата, специализирани в кредитиране, са в размер на 2,446 млрд. лв. (2,3% от БВП), докато в края на декември 2017 година бяха за 2,748 млрд. лева (2,7% от БВП ), показват предварителните данни на Българската народна банка.

Те намаляват с 11% (302,3 млн. лева) на годишна база, а нарастват с 0,5% (12,6 млн. лева) в сравнение с края на септември 2018 година. Върху вземанията по кредити оказват влияние и нетните продажби на кредити от дружествата, които за последните дванадесет месеца са в размер на 92,4 млн. лева. На годишна база продадените кредити са в размер на 94,5 млн. лева (в т.ч. 18,5 млн. лева през четвъртото тримесечие на 2018 г.), а закупените – 2,1 млн. лева (в т.ч. 0,4 млн. лева през четвъртото тримесечие на миналата година).

За трето тримесечие банковата статистика регистрира забавяне на ръста на заемите от компании, отпускащи “бързи кредити”, след като в продължение на 12 поредни тримесечия, до март миналата година кредитирането на небанковите дружества непрекъснато растеше.

В матуритетната структура преобладават кредитите за над пет години, които са 1,073 млрд. лева в края на декември. Те се увеличават с 1,9% (19,9 млн. лева) в сравнение с година по-рано и с 1,2% (12,8 млн. лева) на тримесечна база.

Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 38,3% в края на декември 2017 г. до 43,9% в края на четвъртото тримесечие на 2018 година.

Към 31 декември 2018 г. вземанията по кредити с матуритет над една до пет години са 664 млн. лева. Те намаляват с 15,7% (123,8 млн. лева) на годишна база, а се увеличават с 1,7% (11,2 млн. лева) на тримесечна.

Вземанията по кредити с матуритет до една година в края на миналата година са 498,5 млн. лева, като за една година намаляват с 11,8% (66,5 млн. лева), а нарастват с 2,5% (12,2 млн. лева) в сравнение с края на септември миналата година.

 

Continue Reading

Бързи кредити

Как се развива пазарът на бързи кредити в България

Published

on

Пазарът на бързи кредити в България се развива все по-бързо и с огромни темпове, сочат данните за изминалата 2018 година. Оказва се, че българинът все повече предпочита този начин за набавяне на пари до заплата.

Многобройни изследвания, социологически проучвания и анкети сред гражданите са единодушни, че този начин на финансиране заема все по-солидно място в бюджетното планиране на домакинствата у нас, като страховете в това отношение намаляват с висока скорост за сметка на необходимостта.

Причините за ръста на потребление

Това явление е съвсем оправдано. В една толкова несигурна икономически среда, е напълно възможно и действително се случва човек да не успее да „свърже двата края“ само със заплатата, която получава всеки месец. Предвид инфлацията и голямото поскъпване на всички услуги и стоки за бита, изчерпването на едната заплата преди пристигането на другата е нещо, което вече сме свикнали да виждаме и да изпитваме на свой собствен гръб.

В този ред на мисли, все повече хора успяват да измерят плюсовете и минусите на едно решение като взимането на бързи кредити съвсем адекватно и правилно да се насочат към разумно решение, което да реши проблемите на домакинството.

Големият плюс несъмнено е това, че фирмите за бързи кредити ни осигуряват парите, от които се нуждаем, за максимално кратко време. Сумата се получава почти веднага, а размерът й е точно толкова, от колкото се нуждаете.

При всички случаи си спестявате много време, нерви и усилия. Както и неудобството от това да искате пари на заем от някой близък или роднина. Историята сочи, че това не винаги е добра идея и в повечето случаи може да доведе до повече главоболия, отколкото ползи.

Затова не е никак случайно, че пазарът на бързи кредити в България расте с главоломни темпове. Много е просто, когато човек избира удобството и сигурността. И ако още не сте се убедили в тази истина, можете с лекота да го направите още следващия път, когато се нуждаете от пари до заплата.

Continue Reading

Fintech

Финтех пазара в Канада е нараснал със 159% през 2017 г.

Published

on

office, report, finance

Това сочи проучване на университета в Кеймбридж.

Алтернативният финансов пазар в Северна и Южна Америка е нараснал с 26% през 2017 г., значително подсилен от темповете на растеж на Канада с 159%.

В Северна, Централна и Южна Америка, на САЩ се падат 97% от растежа на пазара за алтернативни финанси през 2017 г., според доклада.

Той позовавана на данни, събрани от 376 алтернативни финансови платформи в 35 държави и територии на трите региона.

Във всички тях този финтех пазара е нараснал на 44,3 млрд. долара през 2017 г., което представлява увеличение от 26% от 35,2 млрд. долара през 2016 г.

На САЩ се падат 97% от пазара ($ 42,8 млрд.) заедно с Канада (868 млн. долара).

Латинска Америка и Карибите (663 млн. долара), представляват останалите 3%.

Балансовото потребителско кредитиране и peer-to-peer потребителското кредитиране са водещи фактори за доминиращия пазарен дял на САЩ. Извън Щатите, ръстът на пазара се дължи на алтернативното финансиране на бизнеса, насочено към подпомагане на малки и средни предприятия.

В Канада фонтех отбелязва значителен ръст със 159% от $ 335 млн. през 2016 г. до $ 868 млн. през 2017 г.

Основен двигател за това е алтернативното бизнес финансиране, което представлява 61% от растежа.

Това е значително по-високо от 35-процентния ръст на Обединеното кралство, посочен в британския доклад на университета.

Латинска Америка и Карибите отбелязват ръст със 78% за същия период, след като Бразилия стана лидер на пазара в региона, изпреварвайки Мексико и Чили.

Continue Reading

Бързи кредити

Credirect.bg – бъдещето на онлайн кредитирането

Published

on

Когато говорим за кредитиране, основното желание на потребителите е да получат желаната сума бързо и безпроблемно. Само за две години от своето създаване Credirect.bg се превърна в най-бързо растящата фирма за бързи кредити у нас, която напълно отговаря на тези клиентски потребности.

Със стремежа си да намира индивидуално решение за всяко финансово затруднение, Credirect чертае бъдещето на онлайн кредитирането в България. Иновативността на компанията се изразява в оптимизираните процеси по отпускане на заем, които се реализират изцяло онлайн. Credirect е и първата небанкова финансова институция в България, която предоставя възможност на кандидатите за кредит да проверяват онлайн до къде е стигнал процеса по одобрението им.

Условия, отговарящи на нуждите на клиента

Фирма Credirect предлага разнообразни решения за превъзмогване на финансовите затруднения на клиентите си като услугите й са достъпни за хора от цяла България. Бързият й темп на развитие се дължи не само на предлаганите изгодни условия по кредитите, а и на максимално опростеното им отпускане, което се осъществява без необходимост от посещение на офис.

Клиентите на дружеството могат да се възползват от различни видове кредитни услуги, най-популярната от които е потребителският кредит за суми до 3000 лева, който се връща на равни месечни вноски за срок от два до девет месеца. Другият най-предпочитан продукт на финансовата институция е “кредит до заплата”, който е за суми до 600 лева и се изплаща на една вноска за период от четиринадесет или двадесет и осем дни. Всеки нов клиент на фирмата има право да се възползва от изгодния безлихвен “кредит до заплата”.

Опростен процес на кандидатстване

Както вече споменахме, кандидатстването за кредит от Credirect става изцяло онлайн като от кандидатите не се изисква постоянен доход, трудов договор, гарант или обезпечения. Всичко, което е нужно да направите, ако желаете да кандидатствате за заем от филмата, е да въведете данните от личната си карта във формата за одобрение, достъпна на сайта й. Срокът, в който служителите на дружеството ще обработят заявката ви е гарантирано кратък като желаната сума можете да получите минути след одобрението.

Иновативен и прозрачен процес на одобрение

Credirect отваря широко вратите пред своите бъдещи клиeнти като въвежда иновативен и напълно прозрачен процес на одобрение, който може да се следи от тях през сайта на фирмата. Така те са напълно наясно какво се случва през цялото време – от заявката на кредита до неговото одобрение.

Обслужване с индивидуална грижа за клиента

Credirect фокусира усилията си върху предоставянето на обслужване, което се отличава със своята индивидуална грижа за всеки клиент.

Изграждането на патньорски отношения с кредитополучателите е важна част от мисията на фирмата. А екипът й се стреми да установи персонален контакт и да откликва с финансов съвет на всяка тяхна парична нужда.

Изцяло в услуга на потребителите са наложени гъвкави работни практики, при които на тях е предоставена възможността сами да определят срока на връщане и размера на вностите си по кредита. За тяхно удобство са осигурени и три варианта за плащане – по банков път, в брой или онлайн.

Да отговаряме своевременно и дискретно на потребностите на всички наши клиенти е основия ни приоритет. Надяваме се, че с усилията, които полагаме, в наше лице всеки ще може да припознае своя доверен партньор в трудни финансови ситуации. Удовлетворението, което наблюдаваме у нашите постоянни клиенти, е най-големият ни стимул да продължаваме да растем и да се усъвършенстваме споделят от ръководството на Credirect.

Занапред дружеството планира да поддържа лидерската си позиция в сектора като продължава да се фокусира върху бързината, качеството и прозрачността на обслужване на своите клиенти. Друг основен стремеж на фирмата е да бъде отлично място за работа, в което служителите са насърчавани да дават най-доброто от себе си.

Continue Reading

Бързи кредити

MasterIndex 2018: 65% от българските картодържатели плащат безконтактно

Published

on

Mastercard

За 80.8% от потребителите този вид транзакции са лесни и удобни.

Безконтактните плащания се употребяват все по-често от българските потребители – това показват данните от MasterIndex 2018, годишното проучване на Mastercard, което се провежда сред активните картодържатели в България.

Броят на потребителите, които плащат безконтактно през последната година, се е увеличил с цели 11% до 65%, докато само година по-рано делът им е бил 54%.

Увеличава се възрастта на потребителите, които плащат безконтактно – през 2018 г. безконтактните трансакции са най-популярни сред потребителите между 35 и 44 години, докато през 2017 – сред 18 – 24 годишни потребители (59%).

Основните предимства на безконтактните плащания, посочени от потребителите, са лесните и удобни трансакции (80.8%), по-бързото осъществяване на плащанията в сравнение с други методи (78.4%) и сигурността (29.1%).

8.9% от потребителите предпочитат безконтактни плащания, защото ги намират за забавни.

Повечето български потребители плащат безконтактно при пазаруване в хипермаркети и супермаркети (84%), търговски вериги (67%), бензиностанции (47%), парфюмерии и дрогерии (16%), както и кина и театри (4%). Всеки четвърти картодържател плаща безконтактно сметките си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Проучването MasterIndex 2018 също така показва, че 94.3% от потребителите не са срещали проблеми при безконтактно плащане през последните 6 месеца.  

По-рано тази година паневропейско проучване на Mastercard за безконтактните разплащания на европейския пазар потвърди увеличението в ползването на безконтактните разплащания в цяла Европа като отчете ръст до 97% на безконтактните трансакции за последната година.

Българският пазар отбеляза впечатляващ ръст от 151%, което е далеч над средното, с тенденция за постоянен растеж.

Continue Reading

Банки

Финтех компаниите превземат кредитирането на малкия бизнес в САЩ

Published

on

PayPal

PayPal и Square използват данните, които събират от платформите си като предимство пред банките.

 

Финтех компаниите стават все по-популярен финансов ресурс за собствениците на малки предприятия, които имат лош кредит, или за тези, които искат да избягнат ненужната бумащина, за да получат по-бърз достъп до средства, разказва CNBC.

PayPal и Square, конкурентите във финтех бизнеса с плащания, отбелязаха значителен ръст на кредитните си портфейли през третото тримесечие на тази година.

Електронният гигант Amazon предлага подобни продукти на търговците в своята платежна мрежа чрез “Amazon Lending” – програма само с покани за кредити започващи от едва $1000.

Технологичните компании имат няколко предимства пред традиционните кредитори: могат да поддържат ниски разходи; и имат достъп до данните за транзакциите на клиентите си за месеци и дори години.

Именно данните за продажбите им дават алтернатива пред традиционните кредитни рейтинги на банките, когато решават дали да отпускат заеми.

Техническите компании се възползваха и възможността да работят с малките предприятия в САЩ, които бяха изоставени от банките след финансовата криза.

В началото на годината малките фирми съобщиха за по-силен ръст на приходите и рентабилността си, но въпреки това, за тях още е трудно да получат заеми, за да платят оперативните си разходи и заплати, според проучване за малкия бизнес на Федералния резерв на САЩ.

Според доклада от него – около 70% от търговците не са получили финансирането, което са искали през миналата година.

Нещо повече, банка Wells Fargo, един от най-големите доставчици на заеми за малкия бизнес, миналата година затвори 200 от клонове си, като планира да закрие още 800 до 2020 г.

Ето защо не е изненада, че алтернативните заемодатели запълват нишата, като например PayPal има 56% одобрени заеми за малкия бизнес –  в сравнение с 26% одобрение от големите банки, според данни от Biz2Credit.

Въпреки че банките имат достъп до депозитите и банковите сметки на своите клиенти от  малкия бизнес, те често не могат да видят цялата картина на продажбите на една компания.

PayPal и Square, от друга страна, имат достъп до всяка транзакция. Вместо да се занимават с кредитни рейтинги, те разглеждат здравето на един бизнес въз основа на продажбите, които се извършват през техните мрежи.

Моделът със сигурност работи за PayPal. В речта си за третото си тримесечие на тази година, главния изпълнителен директор Дан Шулман каза, че PayPal вече е един от петте най-големи кредитори в САЩ и се нарежда сред Wall Street банките като Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan Chase като заемодател.

Когато PayPal Working Capital стартира преди пет години, горницата за бизнес заем 20 000 долара. От тогава тази сума се е увеличила до 125 000 долара за първите два PayPal Working Capital заеми, а всички последващи достигат до 200 000 долара.

Бизнес кредитите на PayPal  варират между $ 5000 до $ 500,000.

Различен е и начинът, по който техно компаниите печелят от заемите, които дават.

Вместо да се начислява фиксиран лихвен процент, Square и PayPal автоматично прибират малка сума от всяка транзакция, без търговецът да подава допълнителна документация.

В случая на PayPal, продавачът трябва да е регистриран на платформата поне три месеца, за да си осигури достатъчно видима активност от продажби, за да може да бъде одобрен за заем.

Нещо повече PayPal и Square посочват своите такси предварително за всеки отделен случай.

Срокът за връщането на заемите е от едва 5 месеца до 15 години.

Continue Reading

Най-четени